Η «ραψωδία» του Άιβερσον (vid)

Η «ραψωδία» του Άιβερσον (vid)

Κώστας Κουκούσης
Η «ραψωδία» του Άιβερσον (vid)

bet365

Η εμφάνιση του Άλεν Άιβερσον στο πρώτο παιχνίδι των τελικών του ΝΒΑ το 2001 κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς έχει περάσει στην ιστορία ως η κορυφαία της καριέρας του.

Τον έχουμε δει να σημειώνει 60 πόντους σε ένα παιχνίδι και να ξεπερνάει τους 50 στην κανονική περίοδο αλλά και στα πλέι οφς συνολικά 14 φορές όμως η παράσταση που είχε δώσει στις 6 Ιουνίου του 2001 στο Staples Center ήταν και παραμένει μοναδική.

Εκείνη τη χρονιά ήταν ο MVP, ο πρώτος σκόρερ (31.1 πόντοι) και ο πρώτος «κλέφτης» (2.5 κλεψίματα) του πρωταθλήματος, ο πολυτιμότερος παίκτης του All Star Game, ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας και είχε οδηγήσει τους Σίξερς στην κορυφή της Ανατολής και στους τελικούς του ΝΒΑ για πρώτη φορά μετά το 1983.

Όπως και τότε απέναντι τους βρίσκονταν οι Λέικερς. Το '83 μπορεί να τους είχαν κερδίσει 4-0 και να είχαν πάρει τον τελευταίο μέχρι και σήμερα τίτλο τους αλλά το 2001 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η παρέα του Σακίλ Ο' Νιλ και του Κόμπι Μπράιαντ είχε φτάσει αήττητη στους τελικούς αποκλείοντας κατά σειρά τους Μπλέιζερς (3-0), τους Κινγκς (4-0) και τους Σπερς (4-0) και αναμενόταν να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που θα έπαιρνε το πρωτάθλημα χωρίς να έχει χάσει στα πλέι οφς.

Ο Άιβερσον όμως είχε διαφορετική άποψη. Σκόραρε 48 πόντους και οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 107-101 στην παράταση όπου πέτυχε εφτά συνεχόμενους για να γείρει οριστικά την πλάστιγγα προς τη δική τους πλευρά. «Όσοι πόνταραν πως θα χάσουμε έμειναν ταπί. Ευτυχώς κανένας δεν στοιχημάτισε τη ζωή του γιατί τώρα σίγουρα θα ήταν νεκρός», είχε δηλώσει όλο θράσος μετά από εκείνη την επική εμφάνιση.

Για να τον σταματήσει ο Φιλ Τζάκσον είχε επιστρατεύσει τον Ταϊρόν Λου αλλά ο σημερινός προπονητής των Κλίβελαντ Καβαλίερς δεν μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα. Πιο τρανή απόδειξη η φάση στην οποία ο Άιβερσον τον σωριάζει στο παρκέ με μια σταυρωτή ντρίμπλα, ευστοχεί και μετά περνάει επιδεικτικά από πάνω του ψελλίζοντας του μερικά... Γαλλικά.

Παίξε νόμιμα με 100+ Ειδικά Στοιχήματα στη Vistabet

 

NBA Τελευταία Νέα