Ελληνική Καλαθοσφαίριση, το μεγαλείο σου!

Αντώνης Καλκαβούρας
Ελληνική Καλαθοσφαίριση, το μεγαλείο σου!

bet365

Το gazzetta.gr ρίχνει φως στο «θέατρο του παραλόγου» που παίζεται εδώ και λίγο καιρό, γύρω από την υπόθεση της ομάδας που θα αντικαταστήσει τη Νέα Κηφισιά. Η μάχη Ηρακλείου-Λευκάδας και το κρυφό «αουτσάϊντερ».

Μπορεί να έχει ήδη χαθεί αρκετός χρόνος και η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος να μην έχει έρθει ακόμη σε συμφωνία για τον βασικό χορηγό της Basket League, ωστόσο, βάσει κοινής λογικής, η Επιτροπή Αδειοδότησης που συνεστήθη για την αντικατάσταση της Νέας Κηφισιάς (αποχώρησε από την Α1 Κατηγορία), θα έπρεπε λογικά να βιάζεται να εκδώσει την εισήγησή της για την wild card, που θα συμπληρώσει τον αριθμό των 14 ομάδων της λίγκας.

Όχι τόσο για να μην διεξαχθεί η κλήρωση χωρίς να είναι συμπληρωμένος και γνωστός ο αριθμός των 14 ομάδων που θα πάρουν μέρος (στην κληρωτίδα θα μπουν οι 13 γνωστοί σύλλογοι και ένας άγνωστος Χ)... Περισσότερο για να μην υπάρξει επιπλέον απώλεια πολύτιμου χρόνου και η ομάδα που θα επιλεγεί, να έχει τουλάχιστον έναν μήνα στην διάθεσή της (το τζάμπολ είναι προγραμματισμένο για τις 8 Οκτωβρίου), ώστε να ενισχυθεί και να οργανωθεί διοικητικά, επικοινωνιακά κι εμπορικά, ενόψει του ισχυρού ανταγωνισμού που θα έχει να αντιμετωπίσει. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Επιτροπή εισηγείται (για το ποιος φάκελος είναι ο πιο πλήρης) προς το Δ.Σ. της ομοσπονδίας, το οποίο και έχει την αρμοδιότητα να επικυρώσει την εισήγηση.

Πριν προχωρήσουμε, είναι χρήσιμο να ανοίξουμε μία παρένθεση, επισημαίνοντας ότι η αρμόδια επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη της ΕΟΚ (Τάκης Τσαγκρώνης, Δημήτρης Μπασούρης και Γιάννης Αλεξόπουλος) και δύο του ΕΣΑΚΕ (ο πρόεδρος Μιχάλης Μελής και ο Γιάννης Ψαράκης), ενώ η συνεδρίασή της ορίστηκε, όλως τυχαίως, για την μεθεπομένη των εκλογών της ομοσπονδίας. Σημειωτέον με απόφαση της εν λόγω επιτροπής, στην διαδικασία για την wild card, συμπεριελήφθησαν και δύο ομάδες (Καβάλα και Αρκαδικός), που βάσει κανονισμών δεν δικαιούνταν να διεκδικήσουν τη θέση που έμεινε κενή, πολύ απλά γιατί ο νομοθέτης ορίζει ρητά ότι ο σύλλογος που θα επιλεγεί, πρέπει να αγωνιζόταν στην Α2 ή τη Β' Εθνική Κατηγορία και όχι να έχει μόλις υποβιβαστεί από την Α1.

Κλείνουμε την παρένθεση και συνεχίζουμε. Αντί λοιπόν, να πρυτανεύσει η λογική της κατεπείγουσας διαδικασίας και να εξεταστούν συνοπτικά οι φάκελοι των 6 υποψηφίων (Δόξα Λευκάδας, Πανιώνιος, Ηρακλής, Ηράκλειο, Αρκαδικός και Καβάλα), η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπή Αδειοδότησης, ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ ή αν συνεδρίασε, δεν πήρε καμία απόφαση (επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει). Τα προσχήματα της εντυπωσιακής «κωλυσιεργίας», είχαν να κάνουν αρχικά με την απουσία του νομικού συμβούλου της ΕΟΚ στα δικαστήρια (δεν είχε ενημερωθεί άραγε;) και εν συνεχεία με κάποια συμπληρωματικά έγγραφα, που ζήτησαν τα μέλη της από τις διοικήσεις του Ηρακλείου και της Δόξας Λευκάδας.

Κι όλα αυτά, ενώ για αύριο (07/09) και μεθαύριο (08/09) είναι προγραμματισμένες οι κληρώσεις του Κυπέλλου και του πρωταθλήματος! Το πιο εντυπωσιακό απ' όλα, όμως, είναι ότι σύμφωνα με όλα όσα διαρρέουν από το περιβάλλον της ΕΟΚ, η απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή την ερχόμενη εβδομάδα, την ώρα που ο ΕΣΑΚΕ δικαιούται να φωνάζει, καθώς η συνεχιζόμενη καθυστέρηση πλήττει ολοένα και περισσότερο την αξιοπιστία της λίγκας, που εν των μεταξύ ψάχνει και χορηγό! Μήπως για να χαθεί κι άλλος χρόνος, που αν μη τι άλλο απαιτείται για την σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας; Το ότι δεν θα ξέρουμε σε ποια κατηγορία θα παίξουν φέτος όλες οι ομάδες που θα μπουν στην κληρωτίδα του Κυπέλλου, μάλλον αποτελεί δευτερεύον πρόβλημα... Όπως και το ότι η ομάδα που θα πάρει την wild card, θα έχει λιγότερο από έναν μήνα να προετοιμαστεί για την Α1...

Το Ηράκλειο

Από 'κει και πέρα, μέχρι και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση, «βούιζε η πιάτσα» ότι το Ηράκλειο, θα ήταν η ομάδα που θα συγκέντρωνε την προτίμηση της Επιτροπής. Το υπερσύγχρονο πανέμορφο γήπεδο στα «Δύο Αοράκια», η αποκέντρωση και η οικονομική «υγεία» που αποπνέουν οι Κρητικοί σε συνδυασμό με τις στενές σχέσεις που έχουν οι παράγοντες της ομάδας με κορυφαία στελέχη της ομοσπονδίας, φαίνεται ότι θα ήταν οι παράμετροι που θα έπαιζαν ρόλο στην απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της. Έστω κι αν ένα τέτοιο σενάριο, θα καθιστούσε το Ηράκλειο ως τη μοναδική ομάδα που θα «πηδούσε» δύο κατηγορίες μέσα σε ένα καλοκαίρι (έχασε την άνοδο στην Α2 στο μπαράζ από τον Γυμναστικό Λάρισας, αλλά μπήκε από το παράθυρο λόγω κωλύματος των Θεσσαλών).

Η Δόξα Λευκάδας

Ως πρώτη επιλαχούσα προέβαλλε η υποψηφιότητα της Δόξας Λευκάδας, που πληρούσε το άτυπο κριτήριο της βαθμολογικής προτεραιότητας (6η στο περυσινό πρωτάθλημα), αλλά και το τυπικό της αντιπροσώπευσης ενός γεωγραφικού διαμερίσματος (Νήσοι Ιονίου) χωρίς εκπρόσωπο στην Basket League. Οι Λευκαδίτες, μάλιστα, φέρονται να έχουν κάνει ήδη συμφωνίες με ξένους παίκτες και χορηγούς, οι οποίες θα ακυρωθούν αν δεν πάρουν την wild card. Οι διοικούντες την Δόξα, πάντως, φέρονται αποφασισμένοι και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν – όπως ελπίζουν στην ΕΟΚ – λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων και δηλώνουν έτοιμοι να κυνηγήσουν το θέμα μέχρι το τέλος.

Ο Αρκαδικός και υπόλοιποι

Παρά το ισχυρό «brand name» και την μεγάλη ιστορία, οι πιθανότητες του Πανιωνίου και του Ηρακλή, είναι μικρές γιατί εκπροσωπούν πόλεις (το λεγόμενο γεωγραφικό κριτήριο) που έχουν ήδη 3 και 2 (αντίστοιχα) ομάδες στο πρωτάθλημα. Από 'κει και πέρα, τις τελευταίες ώρες, αρκετούς «πόντους» φαίνεται να κερδίζει και η υποψηφιότητα του Αρκαδικού, με την δικαιολογία ότι είναι ήδη ΚΑΕ (από πέρυσι) και δεν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να γίνει Ανώνυμη Εταιρία. Έστω και αν οι Αρκάδες, όπως και η Καβάλα, βάσει κανονισμού, δεν θα έπρεπε καν να συμμετέχουν στην διαδικασία. Ελληνική Καλαθοσφαίριση το μεγαλείο σου!

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα