Προπομπός εξελίξεων, η αποχώρηση της ΑΕΚ!

Προπομπός εξελίξεων, η αποχώρηση της ΑΕΚ!

Προπομπός εξελίξεων, η αποχώρηση της ΑΕΚ!

To gazzetta.gr αποκαλύπτει τους λόγους της αλλαγής πλεύσης της «Ένωσης». Γιατί πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή στο Champions League της FIBA και ποια η σχέση της απόφασης με τα δρώμενα στην «ελίτ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το πρόβλημα με την έκδοση των δελτίων, μπορεί να μην ήταν αμελητέο και να δημιουργούσε πολλαπλά πρακτικά προβλήματα, ωστόσο, η απόφαση-«βόμβα» της ΑΕΚ να αποχωρήσει από το Eurocup και η διαθεσιμότητά της να ενσωματωθεί στο Basketball Champions League, έχει πολύ βαθύτερες αιτίες και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με μία πρόσφατη έμμεση «ήττα» του επιτελείου της Βαρκελώνης, που είχε ποδοσφαιρικό... φόντο!

Πιο συγκεκριμένα, υπό τον φόβο εφαρμογής ενός άρθρου (ευρωπαϊκής νομοθεσίας) που αφορά στην οργάνωση αγώνων και πρωταθλημάτων από ιδιώτες, πριν από λίγο καιρό η UEFA διέρρευσε ότι από το 2018, αλλάζει ο χάρτης του ποδοσφαιρικού Champions League και οι ομάδες των χωρών με τέσσερις εκπροσώπους (Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία), θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους. Είχε προηγηθεί άτυπη συνάντηση των ιδιοκτητών κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν) με αξιωματούχους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της οποίας οι ισχυροί του ποδοσφαίρου διαπραγματεύτηκαν, έχοντας ως «άσο στο μανίκι τους» το ενδεχόμενο απόσχισης και δημιουργίας μίας κλειστής λίγκας τύπου Euroleague, στην οποία θα συμμετείχαν οι μόνο οι μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Η συνάντηση έγινε παρουσία και νομικών συμβούλων του Τζόρντι Μπερτομέου, οι οποίοι εκπροσώπησαν τις ισπανικές ομάδες και το αποτέλεσμά της, κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκα. Από τη στιγμή που το σχέδιο απόσχισης εγκαταλείφθηκε και ο ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός διχασμός απεφεύχθη, η FIBA (μέσω των ομοσπονδιών) ενέτεινε τις πιέσεις της, από την μία πλευρά προς την ECA για συμβιβασμό και από την άλλη προς τις ομοσπονδίες για επιβολή κυρώσεων προς τους συλλόγους που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο Eurocup. Στην πορεία μάλιστα, στο παιχνίδι μπήκε και η ΔΟΕ που παρασκηνιακά, στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, προσέγγισε τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, η υπογραφή του οποίου, είναι τυπικά απαραίτητη για κάθε ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, λοιπόν και όντας συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με το στρατηγείο της Βαρκελώνης αλλά και με τον Έλληνα γενικό διευθυντή του Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνό, πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος διέβλεψε ότι πολύ σύντομα η ECA θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει με την FIBA. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές, μάλιστα, οι δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές έχουν ήδη έρθει σε επαφή και συζητούν το πλαίσιο μίας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει τη διεύρυνση της Euroleague από τη νέα σεζόν και την ενσωμάτωση του Eurocup από μία πολύ αναβαθμισμένη διοργάνωση, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Υπ' αυτό το πρίσμα, λοιπόν και υπό το βάρος των δυσκολιών που δημιουργεί η έλλειψη δελτίων σε άκρως ζωτικά ζητήματα που αφορούν στους ξένους παίκτες (έκδοση ΑΦΜ, άδειας παραμονής και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών), οι οποίοι δεν συγκινούνται από το καθεστώς τραπεζικής ασφυξίας της χώρας μας (capital controls), ο «ισχυρός άνδρας» της AEK, έκρινε ότι έπρεπε να πάρει αυτή την απόφαση. Η ορθότητά της θα φανεί από τις μελλοντικές εξελίξεις. Η ουσία είναι ότι λίγες μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας (18/08) της «βασίλισσας», όλες οι ενδείξεις συνηγορούν, ότι η αποχώρηση από το Eurocup, θα συνοδευτεί με την προσχώρηση της στη νεοσύστατη διασυλλογική διοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας!

Γεγονός που ενδεχομένως να διαφοροποιήσει σε κάποιο βαθμό το πρόγραμμα του αγωνιστικού τμήματος. Μέχρι πρότινος δηλαδή, ο Γιούρι Ζντοβτς και οι συνεργάτες του είχαν προγραμματίσει το «χτίσιμο» της ομάδας με δεδομένο ότι το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, θα διεξαγόταν στις 8 Οκτωβρίου, οπότε και αρχίζει το πρωτάθλημα της Basket League. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στο στρατόπεδο της FIBA, δεν έχουν ακόμη κοπάσει οι πανηγυρισμοί για την, «κιτρινόμαυρων» αποχρώσεων, επικοινωνιακή νίκη στη διένεξη με το επιτελείο της Euroleague, οι πληροφορίες του gazzetta.gr, αναφέρουν ότι πολύ σύντομα η «Ένωση» θα δεχθεί πρόσκληση για να συμμετάσχει στο Basketball Champions League.

Το ζητούμενο είναι αν η ελληνική ομάδα θα τοποθετηθεί απευθείας σε μία από τις 8 κενές θέσεις των τεσσάρων ομίλων της διοργάνωσης ή θα κληθεί να παίξει σε κάποιον από τους προκριματικούς γύρους. Στην πρώτη περίπτωση δεν αλλάζει κάτι, διότι αν το πρώτο τζάμπολ στο Eurocup ήταν προγραμματισμένο για τις 12 Οκτωβρίου (με τη Νίζνι), με τα δεδομένα που θα προκύψουν θα αρχίσει τους αγώνες της, οκτώ ημέρες αργότερα (20/10). Στη δεύτερη, το πρόγραμμα αναγκαστικά θα αναπροσαρμοστεί, καθώς οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του συλλόγου θα αρχίσουν νωρίτερα, δηλαδή στο μεσοδιάστημα από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. 

Best of internet