Δεν μας τα λέει καλά η ΑΕΚ...

Δεν μας τα λέει καλά η ΑΕΚ...

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Δεν μας τα λέει καλά η ΑΕΚ...
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κατανοεί τη δυσχερή θέση της «Ένωσης», λόγω της διένεξης της FIBA με την ECA, αλλά διαβάζοντας προσεκτικά τις θέσεις της, δυσκολεύεται να αποδεχθεί τα μη (επιχειρήματα) της αποχώρησης από το Eurocup.

Στις 15 του περασμένου Απριλίου, η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ δημοσιοποιούσε επισήμως την απόφασή της να συμμετάσχει στο Eurocup της νέας σεζόν, με μία λακωνική ανακοίνωση 17 λέξεων. Δύο εβδομάδες αργότερα κι ενώ η Παγκόσμια ομοσπονδία είχε ήδη αρχίσει να εκτοξεύει απειλές περί αποκλεισμού από τα εγχώρια πρωταθλήματα και περί κυρώσεων για τις Εθνικές ομάδες, ο διοικητικός ηγέτης της «Ένωσης», με δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρος και δεν άφηνε κανένα περιθώριο υποχώρησης της ομάδας σε καμία πίεση, ενώ στην απολογιστική συνέντευξη που παραχώρησε στον OTE-TV στις 7 Ιουνίου, είχε αποκαλύψει ότι στελέχη της ομοσπονδίας τηλεφωνούσαν στον ΕΣΑΚΕ και ζητούσαν να αποβληθεί η ΑΕΚ από το επόμενο πρωτάθλημα.

Στα τέλη Ιουλίου, μάλιστα, όταν εκπρόσωπός της βρέθηκε στα γραφεία της ΕΟΚ προς ενημέρωση για την “ντιρεκτίβα” της FIBA στις ομοσπονδίες-μέλη της να μην εκδώσουν δελτία στις ομάδες του Eurocup, η πληροφόρηση από την διοίκηση του «δικεφάλου» έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση να φτάσει το θέμα στα άκρα, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Τι άλλαξε ξαφνικά και μέσα σε σχεδόν 10 μέρες, χωρίς ακόμη να έχει βγει η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου (στο οποίο προσέφυγαν οι τέσσερις ιταλικές ομάδες που αποχώρησαν από το Eurocup) και η «βασίλισσα» όχι απλά ανέκρουσε πρύμναν κι οπισθοχώρησε πλήρως από την αδιαπραγμάτευτη έως τώρα στάση της, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα εξετάσει θετικά το ενδεχόμενο να παίξει τελικά στο Champions League σε περίπτωση που προσκληθεί!

Κοινώς, ετοιμάζεται να αρχίσει προετοιμασία για μία χρονιά που προγραμματίστηκε με έναν τελείως διαφορετικό σχεδιασμό, με παίκτες που αποκτήθηκαν για μία διοργάνωση στην οποία δεν θα παίξουν, ενώ παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κυλήσει η σεζόν χωρίς ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ειδικότερα από τη στιγμή που – για την ώρα τουλάχιστον – η νεοσύστατη διοργάνωση που θα θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της FIBA, έχει ανακοινώσει τα ζευγάρια των προκριματικών γύρων, από τους οποίους και θα προκύψουν οι οκτώ ομάδες που θα συμπληρώσουν τις κενές θέσεις των 4 ομίλων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλη αυτή η αβέβαιότητα έθεσε τον σύλλογο σε μία κατάσταση πρωτοφανούς ομηρίας που πλήττει το κύρος του και βάζει σε κίνδυνο την τεράστια οικονομική επένδυση του Μάκη Αγγελόπουλου και των συνεργατών του... Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραγνωριστεί το ότι οι «κιτρινόμαυροι» πέρασαν ένα ολόκληρο καλοκαίρι δεχόμενοι παρασκηνιακές πιέσεις από διεθνείς αθλητικούς φορείς (ΔΟΕ) με έμμεσες αναφορές στην δικαιοδοσία της Πολιτείας (Κοντονής)... Ούτε το ότι μέχρι πρότινος, «κιτρινόμαυροι» δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στα ερωτήματα που τους έθεταν οι χορηγοί τους και οι ατζέντηδες των ξένων παικτών τους σχετικά με το τι μέλλει γεννέσθαι... Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο, πέραν της οικονομικής ζημιάς, η ομάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με αγωγές για την μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων και αντί να χάσει προϋπολογισμένα έσοδα να κληθεί να πληρώσει και διαφυγόντα κέρδη...

Όλα αυτά, όμως, ήταν λίγο πολύ γνωστά κι αναμενόμενα. Και γι' αυτό, η ατυχής ανακοίνωση των 384 λέξεων με την οποία η ΑΕΚ, επιχειρεί να αιτιολογήσει ωραιοποιημένα την «κωλοτούμπα» της, εγκαταλείποντας πλήρως την φιλοσοφία με την οποία πορεύτηκε όλο σχεδόν το καλοκαίρι, όχι απλά δεν δίνει απαντήσεις, αλλά προκαλεί πολλά ερωτηματικά και παραπέμπει στην λαϊκή θυμοσοφία του «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»! Δηλαδή, ξαφνικά, έξι μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας, οι κατά τα άλλα συμπαθέστατοι διοικούντες την «Ένωση», θυμήθηκαν ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ, τελεί υπό σύγχυση; Αιτήθηκαν ποτέ (βάζοντας διορία για να τους δοθεί μία απάντηση) την έκδοση των δελτίων τους με επίσημο έγγραφο στην ΕΟΚ και η ομοσπονδία τους αρνήθηκε ή δεν τους απάντησε; Τέθηκε ποτέ θέμα αποκλεισμού της Εθνικής ομάδας από κάποια διεθνή διοργάνωση;

Οι απαντήσεις είναι σε όλους γνωστές και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ, στηρίζεται σε υποθέσεις και εικασίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί και βολεύουν την προσπάθεια να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό: αυτό της έλλειψης στρατηγικής, σοβαρότητας αλλά και “know how”, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο club, που μάλιστα έχει τόσο μεγάλη ιστορία. Καλοδεχούμενη και ελπιδοφόρα η προσπάθεια των ανθρώπων του νέου διοικητικού σχήματος στην «Ένωση», ευπρόσδεκτο το όραμα της δημιουργίας μίας ΑΕΚ, που πλέον θα διεκδικεί τίτλους στην Ελλάδα και θα ανήκει στην «ελίτ» της Ευρώπης, αλλά συμπαθάτε με, τέτοιου είδους χειρισμοί και πρακτικές αδικούν τις μεγαλεπήβολες προθέσεις τους! Εκτός κι αν ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε και θα αποκαλυφθεί το επόμενο διάστημα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!