Ο Στάνταμαϊρ της Χάποελ (pic & vids)

Κώστας Κουκούσης
Ο Στάνταμαϊρ της Χάποελ (pic & vids)
Είναι μεγάλος παίκτης αλλά όχι αυτός που ήταν παλιά. Ακόμα και έτσι πάντως ο Αμάρε Στάνταμαϊρ θα αποτελεί ατραξιόν στους ευρωπαϊκούς αγώνες της Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Πριν μερικά χρόνια η έλευση ενός τέτοιου παίκτη στην Ευρώπη και πόσο μάλλον στο Ισραήλ για κάποια άλλη ομάδα εκτός από την Μακάμπι Τελ Αβίβ θα έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός. Από τη στιγμή όμως που οι τραυματισμοί ανάγκασαν τον 33χρονο πάουερ φόργουορντ να αποσυρθεί από το ΝΒΑ και ήδη είχε πάρε δώσε με την Χάποελ (σ.σ. ήταν μέτοχος της ομάδας εδώ και κάμποσα χρόνια) η απόκτηση του έγινε εφικτή.

Παίξε νόμιμα με ανανεωμένο Mobile Site στη Vistabet

Φυσικά στη μέση υπήρχε και η θέληση του ίδιου να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ οπότε δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το να πάει στη δική του ομάδα. Το ρόλο της εννοείται πως έπαιξε και η εβραϊκή του καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του. Από το 2010 είχε αρχίσει να μαθαίνει περισσότερα για την εβραϊκή παράδοση ταξιδεύοντας στο Ισραήλ. Μάλιστα του είχε γίνει και πρόταση από τον Πρόεδρο της χώρας να παίξει στην εθνική ομάδα, ενώ ο ίδιος κατά τη διάρκεια του λοκ-άουτ του 2011 είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει στη Μακάμπι.

Βέβαια μην περιμένετε να δείτε τον Στάνταμαϊρ των Φοίνιξ Σανς ή αυτόν της πρώτης του χρονιάς στους Νιου Γιορκ Νικς που είχε μέσο όρο πάνω από 25 πόντους και ήταν ένας από τους καλύτερους ψηλούς του ΝΒΑ. Είπαμε εάν άντεχαν τα γόνατα του θα βρισκόταν ακόμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Την τελευταία πενταετία τα περισσότερα παιχνίδια που έπαιξε σε μία σεζόν ήταν τα 65 του 2014 με τους Νικς και αυτά έχοντας περιορισμένο χρόνο συμμετοχής που έφτανε τα 22.6 λεπτά ανά αγώνα. Φυσικά το ίδιο συνέβη πρόπερσι στους Μάβερικς και την περασμένη σεζόν στους Χιτ όπου αγωνιζόταν ελάχιστα.

Η λογική πάντως λέει πως στα ευρωπαϊκά γήπεδα εάν είναι σε καλή κατάσταση θα ξεχωρίσει εύκολα. Όταν θα είναι στα καλά του για τα τωρινά δεδομένα δεν θα υπάρχει αντίπαλος που να μπορεί να τον κάνει καλά και ένας από τους προπονητές που θα κληθεί να βρει έναν τρόπο να τον αντιμετωπίσει θα είναι ο Φώτης Κατσικάρης, αφού η Λοκομοτίβ Κουμπάν βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με την Χάποελ Ιερουσαλήμ στο EuroCup.

Όπως και να έχει ο Αμάρε Στάνταμαϊρ είναι το μεγαλύτερο όνομα που ήρθε στην Ευρώπη από τότε που ο Άλεν Άιβερσον αποφάσισε να αγωνιστεί στην Μπεσίκτας και η παρουσία του και μόνο θα δώσει άλλη αίγλη στο EuroCup της επόμενης σεζόν. Αναμφισβήτητα λοιπόν θα είναι η ατραξιόν της διοργάνωσης και ένας ακόμα λόγος (εκτός από την ΑΕΚ) να την παρακολουθήσουμε με σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.