Υπό την απειλή της FIBA...

Υπό την απειλή της FIBA...

Υπό την απειλή της FIBA...
Η ΑΕΚ δεν έχει πάρει ακόμα στα χέρια της τα δελτία των παικτών της και το gazzetta.gr ρίχνει μία ματιά στο πως έχουν κινηθεί ομοσπονδίες υπό το βλέμμα της απειλής της FIBA.

Η ΕΟΚ δεν επιτρέπει ακόμα στην ΑΕΚ να εκδώσει τα δελτία των παικτών που έχει αποκτήσει από τον Μάιο για το προσεχές πρωτάθλημα, αφού βρίσκεται εν αναμονή της οριστικής απόφασης της FIBA που έχει απειλήσει με κάθε είδους τιμωρία τις ομάδες που επέλεξαν ν' αγωνιστούν στο EuroCup, αντί του δικού της Champions League.

Οι Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία... ψήφισαν τελικά Champions League, αφού δεν ήθελαν να ρισκάρουν τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά παρκέ. Από την άλλη η ΑΕΚ δεν έκανε πίσω και αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο EuroCup της ECA, όπως κι ομάδες από Ρωσία, Ισπανία, Κροατία, Πολωνία, Λιθουανία, Γερμανία, Ισραήλ, Σκόπια και Σερβία.

Η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν θα πάρει καμία απόφαση για αποβολή ομάδων από τις εγχώριες διοργανώσεις, παρά μόνο αν της ζητηθεί από τη FIBA: «Η Ομοσπονδία μπάσκετ της Ρωσίας δεν θα αποβάλει καμία ομάδα από μόνη της. Αλλά αν η FIBA το ζητήσει, θα αναγκαστούμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατέψουμε τη ρωσική Εθνική ομάδα», είχε αναφέρει ο Αντρέι Κιριλένκο, πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία του Ισραήλ έχει ταχθεί επίσης στο πλευρό της FIBA, ωστόσο η Χάποελ Ιερουσαλήμ έχει βρει σύμμαχο την Μακάμπι Τελ Αβίβ σε πιθανή αποβολή της. Η ομάδα του Τελ Αβίβ απείλησε να μην κατέβει στη Super League, αν τιμωρηθεί η Χάποελ.

Η σερβική ομοσπονδία απέβαλε την Παρτιζάν σε συνέχεια της κόντρας FIBA-ECA, αλλά κάλεσε την πρώτη ν' αναλάβει τις ευθύνες της για την υποβάθμιση των εγχώριων Πρωταθλημάτων: «Χώρες όπως η Ισπανία, η Λιθουανία, η Ελλάδα, η Ρωσία κι η Σερβία θα μείνουν χωρίς ποιοτική εγχώρια λίγκα, αφού χωρίς τις ομάδες της Euroleague και του EuroCup δε θα υπάρχει νόημα».


«Το να τιμωρηθούν οι ομάδες μας είναι άδικο και αβάσιμο. Στο αρχικό τους δελτίο Τύπου οι της FIBA είχαν τονίσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ομάδες που παίζουν στην Ευρωλίγκα. Δηλαδή στην Ευρωλίγκα μπορούν αλλά για το Eurocup υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Φρανσίσκο Ρόκα.

Στη λιθουανική ομοσπονδία, ο πρόεδρος Ρεμίγιους Μιλάσιους, ήταν ξεκάθαρος: «Η Λιέτουβος Ρίτας κι η Ζαλγκίρις Κάουνας δεν θα αποβληθούν ποτέ από τη λίγκα μας. Θα δούμε μέχρι το φθινόπωρο που θα οδηγήσει αυτός ο πόλεμος».

Μένει, πλέον να δούμε αν τελικά η FIBA θα αποφασίσει οριστική αποβολή των ομάδων από τις εγχώριες διοργανώσεις και πως θα κινηθούν οι σύλλογοι που επέλεξαν EuroCup.

Group A
Νίζνι (Ρωσία)
Γκραν Κανάρια (Ισπανία)
Τσεντεβίτα (Κροατία)
Ζιελόνα Γκόρα (Πολωνία)
ΑΕΚ (Ελλάδα)
Λιετκαμπέλις (Λιθουανία)

Group Β
Κίμκι (Ρωσία)
Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)
Μπιλμπάο (Ισπανία)
Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία)
Βόλγκογκραντ (Ρωσία)
Παρτιζάν (Σερβία)

Group C
Ουνικάχα (Ισπανία)
Μπάγερν (Γερμανία)
Μούρθια (Ισπανία)
MZT Σκόπιε (Σκόπια)
Ζενίτ (Ρωσία)
Μπουντούτσνοστ (Μαυροβούνιο)

Group D
Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία)
Βαλένθια (Ισπανία)
Ολίμπια Λουμπλιάνα (Σλοβενία)
Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ)
Ουλμ (Γερμανία)
Φουενλαμπράδα (Ισπανία)