Πως ο ΠΑΟ «κέρδισε» τον Μπουρούση!

Πως ο ΠΑΟ «κέρδισε» τον Μπουρούση!

Πως ο ΠΑΟ «κέρδισε» τον Μπουρούση!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας αποκαλύπτει πως οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν το «deal» του καλοκαιριού κι έπεισαν τον 32χρονο διεθνή σέντερ να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από 5 χρόνια, που τον άλλαξαν σαν παίκτη και σαν άνθρωπο.

Όσοι γνωρίζουν λίγο καλύτερα τον Γιάννη Μπουρούση, δεν θα δυσκολευτούν να επιβεβαιώσουν, ότι η πιο σημαντική απόφαση στην καριέρα του, εκείνη που τον ωρίμασε σαν άνθρωπο, δυνάμωσε τον χαρακτήρα του και τον βοήθησε να αντιμετωπίζει διαφορετικά τους ανθρώπους που τον περιτριγύριζαν και να ανοίξει τους ορίζοντές του σαν επαγγελματίας, ήταν η μετακόμισή του στο εξωτερικό! Σε μία δύσκολη εποχή για αυτόν κι ενώ δύο χρόνια νωρίτερα (2009), είχε κάνει ένα λάθος για το οποίο θα μετανιώνει για μια ζωή (την άρνηση της πρότασης των Σαν Αντόνιο Σπερς), το καλοκαίρι του 2011, ο ψηλός από την Καρδίτσα, ένιωσε ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

Από στρατιώτης της Εθνικής ομάδας την προηγούμενη χρονιά που έπαιξε τραυματίας, θεωρήθηκε από πολλούς «ντοπαρισμένος» κι από ακριβοπληρωμένος στον Ολυμπιακό, εκδιώχτηκε και βρέθηκε χωρίς συμβόλαιο! Είχε και ο ίδιος, βέβαια, τις ευθύνες του, αλλά, τότε ήταν που μέτρησε «φίλους» και συνειδητοποίησε πόσοι (από τον πολύ κοντινό του κύκλο) και πόσο γρήγορα, την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια... Έκτοτε, με τον κίνδυνο η καριέρα του να πάρει την κάτω βόλτα, «έριξε μαύρη πέτρα πίσω του» και τα μαθήματα, έγιναν παθήματα!

Τα δύο χρόνια στο Μιλάνο, τον βοήθησαν να απομονωθεί, να δουλέψει σκληρά, να συγκεντρωθεί και να βελτιώσει αυτό που ήξερε να κάνει καλά. Σε απόσταση από την Ελλάδα, να απέκτησε διαφορετική θεώρηση για τη ζωή του κι έπαψε να ασχολείται - όπως στο παρελθόν - με την γνώμη που έχει ο κόσμος γι' αυτόν! Η μετεγγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης αποτέλεσε το σπουδαιότερο μπασκετικό «παράσημο». Τα δύο χρόνια στον κατά πολλούς μεγαλύτερο σύλλογο του κόσμου και σε μία ομάδα γεμάτη αστέρες, «έφτιαξαν» ακόμη περισσότερο τον χαρακτήρα του, «άνοιξαν» τα μάτια του και τον γέμισαν τίτλους! Περίμενε κανείς ότι ο Μπουρούσης δεν θα έβγαζε άχνα, έχοντας τεθεί στο περιθώριο από τον coach Λάσο τους τελευταίους 4 μήνες της 2ης χρονιάς του στην «βασίλισσα»;

Αυτό που σίγουρα δεν περίμενε ούτε και ο πιο αισιόδοξος θαυμαστής του, όμως, ήταν η περυσινή του πορεία με την Λαμποράλ Κούτσα, που ανάγκασε όλη την Ευρώπη να υποκλιθεί στο μπασκετικό του μεγαλείο. Μετά από μισή σεζόν αγωνιστικής απραξίας (όχι με δική του υπαιτιότητα), ο «Bourou», όπως αποκαλούνταν στην Βιτόρια, βρήκε τα πνευματικά αποθέματα να απογειώσει την καριέρα του στην ηλικία των 32 ετών, όταν θεωρητικά, έχει αρχίσει η... κατηφόρα. Η απόδοσή του και η πληθωρική του συνεισφορά στο παιχνίδι των Βάσκων, είχε τόσο μεγάλη επίδραση, που οδήγησε την ομάδα του μισό βήμα από τον τελικό του Final 4 στο Βερολίνο! Οι Ισπανοί των επιβράβευσαν με τον τίτλο του MVP στην λίγκα ACB, μία διάκριση, που προσωπικά, πιστεύω ότι άξιζε και για την κανονική περίοδο της Euroleague.

Μετά απ' όλα αυτά και με τουλάχιστον 20 (!) ξένες ομάδες να τον έχουν προσεγγίσει ή να του έχουν καταθέσει προσφορά, πως σας φαίνεται, ότι όχι απλά αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά να υπογράψει 2ετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό;

Θέτω αυτό το ερώτημα, όχι λαμβάνοντας υπ' όψιν το όποιο συναισθηματικό «δέσιμο» του έχει απομείνει με τους «ερυθρόλευκους», λόγω της πενταετούς θητείας του στον Πειραιά (ο Γιάννης τα 'χει ξεπεράσει προ πολλού αυτά), αλλά υπό ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα... Στην ψωροκώσταινα ο Μπουρούσης; Εδώ που «βασιλεύει» η νοοτροπία του τυφλού οπαδισμού (που ενίοτε φτάνει στα όρια της καφρίλας) και μάλιστα για την φανέλα μίας ομάδας που δεν φανταζόταν (σχεδόν) ποτέ ότι θα φορέσει; Πως μπορεί να έγινε αυτή η ανατροπή, την ώρα που ο ίδιος και προτάσεις πολύ καλύτερες (σ.σ.: οι Κινέζοι έφτασαν να του δίνουν 3,8 εκ.$ για δύο σεζόν, δηλαδή για δύο 5μηνα!) είχε και το όνειρο του ΝΒΑ ήθελε να κυνηγήσει;

Τα πράγματα είναι απλά! Ο Παναθηναϊκός έκανε το «μπαμ» του καλοκαιριού, όχι μόνο επειδή έντυσε στα «πράσινα» τον πιο περιζήτητο free-agent ψηλό της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά επειδή με τον τρόπο του, την επιμονή του και την διακριτική του στάση, «ανάγκασε» τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας να τον επιλέξει στο τέλος μόνος του! Και δικαίως μάλιστα... Οι «πράσινοι» ήταν η μοναδική ομάδα που ασχολήθηκε μαζί του με συνέπεια, σταθερά για τρεις μήνες παρά τρεις ημέρες!

Ήταν 15 Απριλίου, μετά το τέλος του 2ου αγώνα των play-offs στη Βιτόρια, όταν το «αφεντικό» της «πράσινης» ΚΑΕ, διαμήνυσε στον ίδιο και τον εκπρόσωπό του, ότι τον θέλει στο «τριφύλλι». Έκτοτε, η επαφή των δύο πλευρών ήταν διαρκής, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επικοινωνούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το «πράσινο» ενδιαφέρον και όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή και πλέον οι «μνηστήρες» είχαν αρχίσει να μειώνονται και στο προσκήνιο έμεινε μόνο το ΝΒΑ, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας κατέθεσαν μία προσφορά που ικανοποίησε τον παίκτη οικονομικά και του έδινε και την ασφάλεια των δύο χρόνων που ήθελε. Παρ' όλα αυτά, το gazzetta.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ακόμη και τότε, ο Μπουρούσης δεν έβλεπε τον εαυτό του στα «πράσινα»...

Έστω κι αν κάποια στιγμή, το σκέφτηκε σοβαρά, στην Κίνα δεν ήθελε να πάει, στη Βιτόρια δεν ήθελε να επιστρέψει, στο Eurocup δεν ήθελε να παίξει (Βαλένθια και Χίμκι ενδιαφέρθηκαν «ζεστά»), ενώ η επιλογή της Τουρκίας αποδείχτηκε κατώτερη του αναμενόμενου αλλά και επικίνδυνη. Με δεδομένο ότι το feedback από τον «άλλο πλανήτη» του αθλήματος, γινόταν ολοένα και πιο θετικό και το salary cap αυξήθηκε από τα 70 στα 94,3 εκατομμύρια δολάρια, ο 32χρονος Καρδιτσιώτης ψηλός πείστηκε και «ψήθηκε» ότι το μέλλον του θα είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα μηνύματα που εισέπραττε σχετικά με τα χρήματα που θα μπορούσε να πάρει (από 7 έως 8 εκατομμύρια $ για 2 χρόνια), δε, ήταν τόσο έντονα, που όταν ήρθε η πρώτη πρόταση για το minimum από τους Λος Άντζελες Κλιπερς, την απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Παναθηναϊκός, βέβαια, είχε με το μέρος του και την τύχη. Οι τρεις ομάδες που ασχολήθηκαν εκτενώς με την περίπτωση του Έλληνα σέντερ, για διαφόρους λόγους, είτε δεν έμειναν στην κούρσα (οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς πήραν τον Ίαν Μαϊνμι), είτε αποσύρθηκαν στην πορεία (το Μαϊάμι λόγω της αποχώρησης του Γουέϊντ και η Ατλάντα επειδή δεν μπόρεσε να διώξει τον Σπλίτερ). Εν συνεχεία ήρθε η προσφορά των Ουόριορς για το minimum (λόγω Ντουράντ αυτά τα χρήματα τους έμειναν) κι ενώ το δέλεαρ της συνύπαρξης με την μικτή... κόσμου (Κάρι, Τόμπσον, Γκριν και KD) έπαιζε δυνατά, τηλεφώνησε το Σαν Αντόνιο και ζήτησε λίγες μέρες για να καταθέσει πρόταση. Κάπου εκεί, με τον «πράσινους» να έχουν αρχίσει να πιέζουν με πολύ ευγενικό, όμως, τρόπο, χτύπησε το «καμπανάκι» και στο μυαλό του Γιάννη υπερίσχυσε η στάση του Παναθηναϊκού, που συνεχώς του έδειχνε ότι τον ήθελε και η φυσικά εξασφάλιση που του παρείχε. Και ξαφνικά, όλα έγιναν εύκολα! Τα υπόλοιπα τα ξέρετε...

Υ.Γ.: Ρε Γιάννη, παίξε καλά σε ένα νοκ-άουτ ματς της Εθνικής κι ας χάσουμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!