Μπουρούσης: Απ' τις «10 ημέρες» στις... πράσινες ημέρες (vids & pics)

Γιάννης Ράμμας
Μπουρούσης: Απ' τις «10 ημέρες» στις... πράσινες ημέρες (vids & pics)
Το gazzetta.gr θυμίζει πρόσωπα και καταστάσεις που έπαιξαν ρόλο στην αντιστροφή του κλίματος για τον Γιάννη Μπουρούση μέχρι την υπογραφή του στον Παναθηναϊκό.

Πόσα χρήματα θα ποντάρατε στη μετεγγραφή του Γιάννη Μπουρούση στον Παναθηναϊκό στα πρώτα χρόνια του στον Ολυμπιακό; Πόσα μετά απ' το περιβόητο σκηνικό με τις «10 ημέρες» το 2009; Πόσα έκτοτε ακόμη και μετά από σκηνικά όπως η αγκαλιά του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο; Πόσα τις τελευταίες ώρες;

Όπως κάθε ερώτηση, κάθε απάντηση διαφέρει η μία με την άλλη. Αλλά από ένα σημείο και μετά όλες εμπεριείχαν κάτι από Παναθηναϊκό.

Το gazzetta.gr θυμίζει πώς επετεύχθη η αντιστροφή του κλίματος για το πρόσωπό του κι υπέγραψε για 2 χρόνια.

«Σε 10 ημέρες θα τα πούμε, σε 10 ημέρες»

Με τον Παναθηναϊκό να μετρά αντίστροφα για τον τελικό του Final 4 του 2009 και με τον Ολυμπιακό στο παρκέ για την... αγγαρεία του μικρού τελικού οι φίλοι του πρώτου δεν ήθελαν να πολλά περισσότερα για ν' αρχίσουν την καζούρα. Η αντίδραση του Γιάννη Μπουρούση να γυρίσει προς το μέρος τους και να πει με λόγια και χειρονομίες «Σε 10 ημέρες θα τα πούμε, σε 10 ημέρες» έχει μείνει στην ιστορία τόσο ως οπτική εικόνα όσο σύνθημα σε βάρος του στη συνέχεια.

Ο λόγος του Μπουρούση

Με τα χρόνια να περνούν και τον Ολυμπιακό ν' αδυνατεί να υψώσει ανάστημα στον Παναθηναϊκό (μοναδική παρένθεση οι διαδοχικές κατακτήσεις Κυπέλλου Ελλάδος), ο 33χρονος Καρδιτσιώτης σέντερ παρέμενε... εύκολος στόχος για την εξέδρα. Και συνέχιζε ν' απαντά. Όχι μόνο στο παρκέ.

Μιλώντας σε σπουδαστές του City Unity College μετά απ' τους χαμένους παρά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του Τελικούς του 2011, δεν είχε διστάσει να πάει πολύ πιο πέρα τις κλασικές δηλώσεις του στυλ «Ποτέ στον Παναθηναϊκό». «Είχαν μπει στο γήπεδο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού κι έσκισαν την φυσούνα με μαχαίρι. Ο Δημήτρης (Διαμαντίδης), προσπάθησε να μας προστατέψει. Τι να κάνει, όμως, ο κόσμος, όταν κάποιοι "κύριοι" απ' τα επίσημα καταριόντουσαν το παιδί του Σπανούλη; Γι' αυτό το λόγο εγώ δε θα πήγαινα ποτέ στον Παναθηναϊκό, για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο Παναθηναϊκός ποτέ δε με προσέγγισε, ούτε και πριν από ένα χρόνο, που τελείωσε το συμβόλαιό μου με τον Ολυμπιακό. Ακόμη κι αν είχε γίνει ή αν γίνει κάποια επαφή , εγώ είμαι ξεκάθαρος: Δε θα πάω ποτέ στον Παναθηναικό» είχε πει.

Ο λόγος του «Βασιλιά» («Ζοτς»)

Μέχρι που υπέγραψε στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο... κι ησύχασε το κεφάλι του. Ή σχεδόν, αφού η κλήρωση του ΤΟΡ 16 θα τον έφερνε ακόμη μία φορά στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλο (58-67 - 5η αγων. στις 23/2/12), απλώς με άλλη ομάδα. Κι ενώ όλοι ετοιμάζονταν για νέα καζούρα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε κάτι να τους πει στη συνέντευξη Τύπου πριν απ' το τζάμπολ.

«Θα 'θελα και θα παρακαλούσα τους φιλάθλους μας να φερθούν σωστά στον Γιάννη Μπουρούση. Είναι πολύ ωραίος τύπος και η συμπεριφορά του στο Μιλάνο ήταν εξαιρετική» είχε πει ο «Ζοτς» κι όχι τυχαία.

Ο κόσμος μ' ελάχιστες εξαιρέσεις δεν είχε παρά να υπακούσει. Παρά το παραλίγο double-double του (12π., 8ρ., 1κλ., 1κοψ., 1λ. σε 22:17). και το σκηνικό μόλις είχε αρχίσει ν' αντιστρέφεται.

Ο «λόγος» του Μπουρούση

Το σκηνικό ήταν σχεδόν παρόμοιο («Βάλτε μέσα τον Μπουρούση» η καζούρα στα τελευταία δευτερόλεπτα) και στην επόμενη επιστροφή του στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος, με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης πια (85-69 - 11η αγων. ΤΟΡ 16 στις 20/3/15).

Μόνο που τότε δε βρισκόταν στις βασικές επιλογές του Πάμπλο Λάσο και δεν ήταν σε θέση να δείξει τι μπορεί να κάνει (2π., 4ρ., 2ασ. σε 13:10). Όχι όπως έφτασε να κάνει με τη Λαμποράλ Κούτσα.

Η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη της καριέρας του κι ήταν ευκόλως εννοούμενο πως δε χρειαζόταν κανέναν να τον υπερασπιστεί. Μιλούσε ο ίδιος γι' αυτόν με τις εμφανίσεις του.

Στα playoffs ήταν, όπως καθ' όλη τη χρονιά, εκ των κορυφαίων της Λαμποράλ Κούτσα (12,7π., 6ρ., 3,3ασ., 0,7κλ., 1,7κοψ., 2λ. σε 28:54) στη σκούπα επί του Παναθηναϊκού και, βλέποντάς τον, δεν ήταν λίγοι όσοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν πως ίσως ήταν καιρός να ξεχάσουν το «τότε» για χάρη του «τώρα».

Ο λόγος των Γιαννακόπουλων

Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ήταν ένας εξ αυτών κι η κόρνα της λήξης τον είχε βρει να σπεύδει προς το μέρος του όχι μόνο για να τον προστατεύσει απ' την αντίδραση της μειοψηφίας, αλλά και να τον αγκαλιάσει μπροστά σε όλους: Θεατές, κάμερες.

Έκτοτε οποιοδήποτε σενάριο δε φάνταζε ακραίο. Ούτε καν τις τελευταίες ώρες.

Η παρουσία του Παύλου Γιαννακόπουλου στην τελευταία συνάντηση ήταν η τελευταία που «μίλησε».

«Στο τελευταίο μας ραντεβού ήταν “παρών” και ο κ. Παύλος Γιαννακόπουλος. Όταν μου μίλησε και εκείνος είπα: “τέλος, πάω στον Παναθηναϊκό”. Είναι ο πιο ιστορικός παράγοντας στην Ελλάδα, ένας άνθρωπος τον οποίο όλοι σέβονται και αποτέλεσαν μεγάλη τιμή για εμένα τα λόγια του. Νιώθω τόσο μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση γι’ αυτόν τον άνθρωπο που δεν μπορούσα να μην τον ακούσω» αποκάλυψε ο ίδιος στις πρώτες δηλώσεις του ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

Και πλέον ο λόγος έχει περάσει πάλι σ' αυτόν. Πάντα στο παρκέ και στα πράσινα αυτή τη φορά και κυρίως σε μία στιγμή που είναι καλύτερα από ποτέ...

ΦΩΤΟ: Βαγγέλης Στόλης

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα