Τζέιμς... τσέπης (vids)

Τζέιμς... τσέπης (vids)

Γιάννης Ράμμας
Τζέιμς... τσέπης (vids)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Μάικ Τζέιμς, τον οποίο είχαμε γνωρίσει στον Κολοσσό Ρόδου, μάθαμε στη Λαμποράλ Κούτσα και θα εμπεδώσουμε στον Παναθηναϊκό.

Όταν είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα ήταν για πολλούς ένας Αμερικανός της σειράς. Όχι για τον Κολοσσό Ρόδου, ο οποίος είχε διακρίνει τα ήδη εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του και τον είχε κάνει δικό του απ' την Παφόνι Ομέγκνα της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας. Δεν είχαν χρειαστεί παρά μόνο 8 εμφανίσεις του με τη θαλασσί φανέλα για να αποκομίσουν κι οι πολλοί την ίδια εντύπωση. Ανάμεσά τους ήταν κι η Λαμποράλ Κούτσα, η οποία είχε τρέξει όσο γρήγορα τρέχει κι ο ίδιος στο παρκέ να τον ντύσει στα δικά της χρώματα.

Πλέον αυτά του Παναθηναϊκού θα 'ναι τα μοναδικά που θα φορά για ένα χρόνο (αν δε γίνει χρήση του NBA out, όπως έχει δικαίωμα μέχρι τις 5/8). Πλέον θ' ανησυχούν οι άλλοι γι' αυτόν. Όπως ανησυχούν όλα αυτά τα χρόνια μόλις 4χρονης επαγγελματικής καριέρας του.

Δεν είναι τυχαίο πως έχει μετρήσει διψήφιο μέσο όρο πόντων με κάθε ομάδα του. Ακόμη και στα κολεγιακά χρόνια του (Ίστερν Αριζόνα 2008-10 & Λαμάρ 2010-12). Μία απ' τις εμφανίσεις του με τη φανέλα του Λαμάρ συζητείται ακόμα και πώς αλλιώς, όταν πρόκειται για εμφάνιση-ρεκόρ στα ιστορικά του Πανεπιστημίου;

Ο τότε 21χρονος (18/8/90 στο Πόρτλαντ) είχε κάνει πολλά περισσότερα απ' όλα όσα ορίζει ο ρόλος του ως πόιντ γκαρντ («Το μπασκετικό IQ μου σίγουρα έχει βελτιωθεί στην Ευρώπη κι έχει βοηθήσει και την πάσα μου. Ανέκαθεν έπαιζα συγκεκριμένα λόγω σκοραρίσματος, επομένως χρειάστηκε να μάθω, αφού παίζω στη θέση "1"» είχε δηλώσει σε περσινή συνέντευξη στην αμερικανική ιστοσελίδα hoopshabit.com) και με 52 πόντους (ρεκόρ) με 18 εύστοχα σουτ (ρεκόρ) σε 35 προσπάθειες (ρεκόρ) εκ των οποία τα 11 τρίποντα (ρεκόρ) σε 21 προσπάθειες (ρεκόρ) στη νίκη επί του Λουϊζιάνα (114-62 στις 4/1/11) είχε σημειώσει το ένα ρεκόρ μετά απ' το άλλο.

Η εντός αμερικανικών συνόρων θητεία του δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ περισσότερο κι η ευρωπαϊκή... περιοδεία του αποτελεί γεγονός απ' το 2012. Με τις γνωστές δυσκολίες: «Η προσαρμογή στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και το να 'σαι μακριά απ' τους φίλους κι απ' την οικογένειά σου είναι πιθανότατα οι μεγαλύτερες προσαρμογές που καλείται να κάνει ένας παίκτης».

Πρώτος σταθμός το Ζάγκρεμπ (ΚΚ Ζάγκρεμπ), δεύτερος και μάλιστα την ίδια χρονιά το Κφαρ Μπλουμ (Γκαλίλ Ελιόν) για τον υψηλότερο μέσο όρο πόντων της καριέρας του (22,8π. με 51,6%δίπ., 33,8%τρίπ. & 74,7%β.), τον οποίο είχε φτάσει ν' απειλήσει στο πέρασμά του απ' τη Ρόδο λίγο αργότερα. Δεν ήταν τυχαίο πως η αποχώρησή του μόλις εκείνο τον Δεκέμβριο του 2014 τον είχε βρει να μετακομίζει στη Βιτόρια ως ο πρώτος σκόρερ των πρώτων 8 αγωνιστικών της Α1.

Με 21 πόντους (49,4%δίπ., 40%τρίπ. & 88,9%β.) μαζί με 5,1 ριμπάουντ & 3,4 ασίστ μεταξύ άλλων (0,9κλ., 0,3κοψ., 2,5λ. σε 33:40) ο Άρης Λυκογιάννης είχε κάθε λόγο να προβληματίζεται. «Την Τρίτη (2/12/14) βράδυ μάθαμε το ενδιαφέρον της Λαμποράλ Κούτσα για τον Τζέιμς, την Τετάρτη (3/12/14) το πρωί έφυγε ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού Πρωταθλήματος κι έτσι καταλαβαίνετε τι αναστάτωση έφερε αυτή η εξέλιξη» είχε δηλώσει στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά απ' τη μετεγγραφή του, την οποία η Λαμποράλ Κούτσα είχε ανακοινώσει με τιμές.

Ο Παναθηναϊκός θα προτιμούσε αλλιώς, αφού, πριν τον κάνει δικό του, βρέθηκε για λίγο στη... λίστα θυμάτων του. Η ικανότητά του στο σκοράρισμα κυρίως από δική του δημιουργία, η ταχύτητά του κι η ενίοτε επιθετική άμυνά του ήταν μόνιμος μπελάς στα playoffs της Euroleague, όπου ο ίδιος κι οι συμπαίκτες του έχουν να λένε πως τον απέκλεισαν με σκούπα (3-0). Μάλιστα η τελευταία εμφάνισή του στο ΟΑΚΑ, όπου πια μπορεί ν' αποκαλεί σπίτι του, ήταν η δεύτερη πιο παραγωγική (20 πόντους με 3/6δίπ., 4/6τρίπ., 2/2β., 6ρ., 2ασ., 2κλ., 1κοψ., 2λ. σε 30:05) της δεύτερης χρονιά του στη διοργάνωση (27π. η career-high επίδοσή του).

Όπως όλοι, έχει κι αυτός δικαίωμα στην κακή ημέρα, μόνο γι' αυτόν ήταν διαδοχικές και μάλιστα στο Final 4 (4π. με 33%δίπ. & 0%τρίπ., 1ρ., 3ασ., 0,5κλ., 0,5λ. σε 22:51), αλλά δεν ήταν αρκετές να μειώσουν την αξία του. Όχι στα μάτια του Παναθηναϊκού, ο οποίος τον έπεισε και τον έκανε δικό του για τη νέα χρονιά.

Τα υπόλοιπα προσεχώς. Κι όπου φτάσει.

«Ο υπέρτατος στόχος παραμένει το ΝΒΑ, όπως για πολλούς παίκτες. Αλλά τη δεδομένη στιγμή δουλεύω να γίνω ο καλύτερος παίκτης που μπορώ στην Ευρώπη».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα