Oι αποχρώσεις του γκρίζου

Oι αποχρώσεις του γκρίζου

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης θυμάται τη γνωριμία του με τον Κρεγκ Σέιγκερ στο Πεκίνο και αποτίει φόρο τιμής (και ζωής) στον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή των φετινών τελικών.

Oι φετινοί τελικοί του ΝΒΑ είναι οι 7οι της καριέρας του ΛεΜπρόν Τζέιμς και οι 2οι του Στεφ Κάρι. Οι 7οι του Στηβ Κερ, οι 2οι του Ταϊρόν Λου. Ο Κρεγκ Σέιγκερ χρειάστηκε να φτάσει στα 64 του χρόνια για να δουλέψει στους παρθενικούς τελικούς της πολύχρωμης σταδιοδρομίας του. Οι πρώτοι του μπορεί να είναι και οι τελευταίοι…

Ο Κρεγκ Σέιγκερ είναι ο κοσμαγάπητος κύριος με τα φαντασμαγορικά κοστούμια που κάνει «ρεπορτάζ αγωνιστικού χώρου» για το ΤΝΤ και παίρνει τις συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές στο τέλος των αγώνων.

Μέσα του, είναι όλος γκρίζος. Η λευχαιμία που τον χτύπησε πριν από μία διετία δεν αστειεύεται.

Ούτε ο ίδιος όμως αστειεύεται. Μετά από 11 μήνες μάχης, βγήκε νικητής. Προσωρινά νικητής. Αυτός ο εχθρός παραμένει ανίκητος. Δεύτερη αναμέτρηση, δεύτερη ισοπαλία. «Να ξέρεις, όμως, ότι τρίτη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων δεν αντέχει κανένας οργανισμός».

Λευχαιμία. Μία λέξη, σαν τσεκουριά.

Η αρρώστια επέστρεψε τον περασμένο Φεβρουάριο και οι γιατροί σήκωσαν τα μαύρα πανιά. «Κανονικά έχεις 3-6 μήνες ζωής. Κάποιοι αντέχουν μόνο μία εβδομάδα, άλλοι φτάνουν να ζήσουν και πέντε χρόνια. Μη το βάζεις κάτω».

Ο Σέιγκερ επέστρεψε αμέσως στα γήπεδα, αποφασισμένος να δώσει όρθιος την ύστατη μάχη. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, ευασθητοποίησης και ενίσχυσης των οικογενειών των θυμάτων.

Τα καλτσάκια με την καρικατούρα του Σέιγκερ και με την επιγραφή «Sager Strong» έκαναν θραύση, ιδίως όταν φορέθηκαν από τους συναδέλφους του Κρεγκ στον 4ο αγώνα Ουόριορς-Θάντερ.

Ο ίδιος ξανάπιασε δουλειά σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Πριν από κάθε συνέντευξη, διάσημοι προπονητές και παίκτες του επιδαψιλεύουν λόγια συμπαράστασης και συμπάθειας, ενώ το κοινό στα γήπεδα τον ανταμείβει με θερμό χειροκρότημα.

Ο Κρεγκ Σέιγκερ γεμίζει τα κύτταρά του κάθε φορά που πηγαίνει στη δουλειά. Τι κρίμα που η σεζόν πλησιάζει στο τέλος της…

Ο Σέιγκερ μετράει 34 χρόνια καριέρας, αλλά το βιογραφικό του είχε ένα απροσδόκητο κενό: ποτέ στο παρελθόν δεν κάλυψε τελικούς του ΝΒΑ.

Σε μία σπάνια κίνηση αβροφροσύνης και γενναιοψυχίας, οι εργοδότες του αποφάσισαν κάτι πρωτοφανές: τον δάνεισαν στο «αντίπαλο» ΕSPN με συμφωνία ολίγων ημερών, για το γκραν φινάλε της φετινής σειράς!

Στο 6ο παιχνίδι Καβαλίερς-Ουόριορς, ο Σέιγκερ ήταν παρών στην πλάγια γραμμή με το εξωγήινο μπλε κοστούμι του.

«Θα είναι η τελευταία του εμφάνιση», έγραψαν οι απαισιόδοξοι στην Αμερική. Αλλά ο κύριος με τα πολύχρωμα σακάκια δεν τα έχει καλά με τη λέξη «τέλος».

Οι Καβς κέρδισαν και οι τελικοί επιστρέφουν στο Όκλαντ, μαζί τους και ο ίδιος ο Σέιγκερ. Ο αποψινός αγώνας του ανήκει όσο ανήκει στον ΛεΜπρόν και στον Κάρι. Ίσως και περισσότερο.

Κανένας άλλος μέσα στο γήπεδο δεν έχει να αντιμετωπίσει τέτοιον αδυσώπητο εχθρό. Κάτι μου λέει ότι ο Κρεγκ Σέιγκερ θα είναι παρών και στο ξεκίνημα της νέας σεζόν, στα τέλη Οκτωβρίου…

Στο δικό μου, ταπεινό βιογραφικό έχω ένα σπάνιο κειμήλιο. Μέχρι την άφιξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, πρέπει να ήμουν ο μοναδικός Έλληνας που έδωσε συνέντευξη στον Κρεγκ Σέιγκερ! Κρίμα που δεν ζήτησα από κάποιον περαστικό να μας φωτογραφήσει.

Συνέβη στο Πεκίνο, την ημέρα του αγώνα Ελλάδας-ΗΠΑ για τον 1ο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά. Μετά τη Σαϊτάμα, οι Αμερικανοί είχαν πάρει τους Έλληνες από φόβο.

Το ΤΝΤ θέλησε να μαζέψει πληροφορίες και να μυρίσει κλίμα πριν το ματς. Ο υπεύθυνος Τύπου της ελληνικής ομάδας έστειλε τον ρεπόρτερ του ΤΝΤ στην αφεντομουτσουνάρα μου. «Σε αυτόν εκεί να πάτε, μιλάει καλά αγγλικά».

Αν θυμάμαι καλά, ο Σέιγκερ φορούσε ένα πορτοκαλί κοστούμι και δυσκολευόταν να καταλάβει τι σημαίνει «επίσημη αγαπημένη». Δεν ήταν και τόσο εύκολο να του εξηγήσω τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο, ούτε να τον αποδώσω στα αγγλικά.

«We call this team, the official beloved».

«The official …what?»

Αυτό θυμάμαι από τη δίλεπτη συνομιλία μου με τον Κρεγκ Σέιγκερ. Την απορία στο πρόσωπό του. «The official …what?»

Έπειτα ο αγώνας ξεκίνησε και η μπάλα χάθηκε. Το ΤΝΤ και τα άλλα κανάλια των ΗΠΑ δεν χρειάστηκε να ξαναμιλήσουν με Έλληνα δημοσιογράφο. Τα τελευταία 10 χρόνια, όλοι οι Ευρωπαίοι γίναμε και πάλι τροφή για τα κανόνια, όπως ήμασταν πριν το 2002.

Ο Σέιγκερ θα επιλέξει προσεκτικά το αποψινό του σακάκι. Ξέρει ότι αυτή μπορεί να είναι η αποχαιρετιστήρια εμφάνισή του. Εάν φύγει νωρίς για το αιώνιο ταξίδι, θα αφήσει πίσω του μόνο φίλους. Η ανίατη αρρώστια είναι ο κοινός εχθρός.

Αντί υστερόγραφου, επιτρέψτε μου να θυμηθώ τον φίλο που έφυγε νωρίς, από νόσημα παρόμοιο με αυτό που βασανίζει τον Σέιγκερ.

Ο Χαράλαμπος Τσιριμονάκης αποχώρησε από αυτόν τον μάταιο κόσμο τον Ιανουάριο του 2003, μόλις στα 30 του χρόνια, χτυπημένος από λέμφωμα Non-Hodgkin’s.

Ήταν ήδη ο κορυφαίος όλων στις τηλεοπτικές περιγραφές, αλλά και ένα από τα καλύτερα παιδιά που γνώρισα ποτέ. Το κισμέτ δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες λεπτομέρειες ούτε σέβεται τα νιάτα.

Τουλάχιστον ο Κρεγκ Σέιγκερ έφτασε όρθιος και αισιόδοξος στην αιώνια ηλικία του πατέρα μου…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.