Η επόμενη μέρα του Μπαρτζώκα

Η επόμενη μέρα του Μπαρτζώκα
Ο όρος-«αγκάθι» που κρατάει «όμηρο» τον 50χρονο Έλληνα τεχνικό στο συμβόλαιό του και η επιθυμία της Λοκομοτίβ να τον κρατήσει στο Κρασνοντάρ. Πως μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και οι Ρώσοι να τον απελευθερώσουν.

Πριν από ακριβώς 11 μήνες, όταν ο σύλλογος του ρωσικού Νότου ανακοίνωνε την πρόσληψη του Γιώργου Μπαρτζώκα, κανείς - πόσω μάλλον ο ίδιος - δεν περίμενε ότι το τέλος της σεζόν, θα τον έβρισκε στη λίστα των πιο περιζήτητων στην Ευρώπη, αλλά και ότι ταυτόχρονα, το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Λοκομοτίβ, θα αποδεικνύονταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την μετακόμισή του στον πάγκο μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ομάδας. Οι λόγοι; Κατά πρώτον, η εξαιρετική πορεία της ομάδας από την ρωσική επαρχία Κουμπάν, που υπό την καθοδήγησή του, έπαιξε καταπληκτικό μπάσκετ και αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα, έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Final 4 της Euroleague. Κατά δεύτερον, η μεγάλη εκτίμηση και αναγνώριση της οποίας έτυχε ο έμπειρος coach στην τοπική κοινωνία του Κρασνοντάρ! Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της εφετινής επιτυχίας της Λοκομοτίβ, καθώς και το ότι, οι Ρώσοι - που δεν είναι και ο πλέον εξωστρεφής λαός - εξωτερίκευσαν τόσα πολλά συναισθήματα προς το πρόσωπο του 50χρονου έμπειρου τεχνικού.

Παίξε νόμιμα με 100+ Ειδικά Στοιχήματα στη Vistabet

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω, νομίζω, ότι δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείτε γιατί η διοίκηση της ρωσικής ομάδας, που εκτιμά απεριόριστα τον προπονητή της, αντιστέκεται - για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη «αρνείται» - να τον αφήσει ελεύθερο να φύγει. Ειδικότερα μάλιστα, όταν το συμβόλαιό που υπέγραψε πέρυσι (1+1), δίνει το δικαίωμα της μονομερούς ανανέωσης μόνο στην πλευρά του συλλόγου! Έστω κι αν η Λοκομοτίβ έμεινε εκτός της Euroleague (θα παίξει στο Eurocup) και παρ' ότι οι προσωπικοί λόγοι που επικαλείται ο Γιώργος Μπαρτζώκας, είναι κάτι περισσότερο από «ιεροί», καθώς στην περιοχή, δεν υπάρχει διεθνές σχολείο για την κόρη του (θα πάει στην πρώτη δημοτικού) και ο ίδιος δεν θέλει να μείνει για δεύτερη συνεχή χρονιά μακριά από την οικογένειά του.

Η αλήθεια είναι, ότι ο πολύ επιτυχημένος Έλληνας coach, μέχρι και πριν από λίγο καιρό πίστευε ότι οι παράμετροι που μόλις παραθέσαμε, θα ήταν αρκετοί για να πείσουν τον πρόεδρο της ρωσικής ομάδας, Αντρέϊ Φεντίτσεφ, να συναινέσει στην «απελευθέρωσή» του και εκτιμούσε, ότι η υπόθεση της αποδέσμευσής του, δεν θα εξελισσόταν σε σίριαλ. Οι Ρώσοι, όμως, επιθυμούν σε τέτοιο βαθμό την παραμονή του, που σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr, του πρότειναν να υπογράψει νέο τριετές συμβόλαιο, με συνολικές αποδοχές που αγγίζουν τα 1,8 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ οι εφετινές αποδοχές του, δεν ξεπερνούσαν τις 400.000! Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι όλα τα ταξίδια της ομάδας για τους αγώνες της VTB-League και του Eurocup, θα γίνονται με πτήσεις τσάρτερ, σε μία προσπάθεια να μετριάσουν την ταλαιπωρία και την κόπωση από τις συνεχείς και πολύωρες μετακινήσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το σενάριο παραμονής του στον πάγκο της εφετινής ευχάριστης έκπληξης της Euroleague, δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται καθόλου απίθανο. Σε μία προσπάθεια να «αγοράσει» λίγο χρόνο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας (πριν το Final 4 απέρριψε επίσημη πρόταση της Εφές Αναντολού και βρέθηκε στο στόχαστρο και της Νταρουσάφακα) ζήτησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ηρεμήσει και να σκεφτεί, αλλά στην ουσία, η εναλλακτική λύση που έχει για να αλλάξει περιβάλλον, είναι η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από έναν κολοσσό του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δηλαδή, μία πρόταση που θα αποτελούσε «όνειρο ζωής» και την οποία δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Κοινώς, μιλάμε για τρεις ομάδες που θα έχουν δεκαετές συμβόλαιο με την Euroleague και βρίσκονται ακόμη σε αγωνιστικούς ρυθμούς, διεκδικώντας το πρωτάθλημα σε Ισπανία και Ισραήλ. Ο λόγος για τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, αλλά και την Μακάμπι. Για τις πρώτες δύο (όποια αποτύχει, μπορεί κάλλιστα να τον προσεγγίσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη), θα χρειαστεί να περιμένει τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες, ενώ η «ομάδα του λαού», θα έχει τελειώσει τις υποχρεώσεις της στα μέσα της εβδομάδας, καθώς ο τίτλος στην ισραηλινή λίγκα κρίνεται σε Final 4! Εν αναμονή...