Μήτσος... out!

Μήτσος... out!

Μήτσος... out!

bet365

Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει τη...Διαμαντιάδα στο ειδικό section του gazzetta.gr και με αφορμή τον σημερινό τέταρτο τελικό γράφει για τον τελευταίο χορό του...

Δεν ξέρω εάν ο τρίτος τελικός σηματοδότησε την τελευταία επίσκεψη του Δημήτρη Διαμαντίδη στο Νέο Φάληρο, σίγουρα πάντως ο τέταρτος επέχει θέση ενός ακόμη σημαντικότερου και πιο ιστορικού γεγονότος: αποτελεί τον τελευταίο χορό του πάνω στην πίστα του ΟΑΚΑ, στην οποία εδώ και δώδεκα χρόνια έκανε τόσες βόλτες και τόσες φιγούρες που θαρρώ πως θα τις ζήλευαν και μετρ του είδους, όπως ο Νουρέγιεφ και ο Μπαρίσνικοφ!

Πλάκα πλάκα στο αποψινό κύκνειο άσμα του Μήτσου στη σκηνή του ΟΑΚΑ, ταιριάζουν γάντι οι στίχοι του Καρβέλα και η μόνη που θα λείπει είναι η... Αννα Βίση για να πει αυτό το τραγούδι και να του αφιερώσει το ρεφρέν...

Στέψη ή παράταση στην αγωνία και τα ντέρμπι «αιωνίων»; Πάρε έως €100 από τη Vistabet σε κάθε κερδισμένο στοίχημα, που θα περιλαμβάνει αγορές από τον αγώνα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ

Σε μια ώρα θα ’χουν όλα τελειώσει,
πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός,
ας πεθαίναμε αγκαλιά πριν τελειώσει
ο τελευταίος χορός!

Κανείς δεν ξέρει εάν ο τελευταίος χορός στο ΟΑΚΑ θα είναι και ο τελευταίος της καριέρας του ή αν το ριζικό του γράφει πως θα ζήσει ή θα πεθάνει αγκαλιά με τους συμπαίκτες του και με τους βιωματικούς αντιπάλους του την Πέμπτη το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας...
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αποψινός τέταρτος τελικός της Basket League ΣΚΡΑΤΣ είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί, “a game to remember”!

Εκών άκων τώρα μπαίνω στο τριπάκι της προσομοίωσης με μια υπόθεση την οποία η παγκόσμια μπασκετική κοινωνία βίωσε με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση και με τη συγκίνηση να βαράει μπιέλα τη νύχτα της 13ης Απριλίου στο Staples Center: τότε δηλαδή που ο Κόμπε Μπράιαντ στο δικό του και καθ' όλα συναρπαστικό κύκνειο άσμα, πέτυχε εξήντα πόντους, οδήγησε τους Λέικερς στη νίκη επί των Γιούτα Τζαζ και αποχαιρέτησε το κοινό το οποίο παραληρούσε με μια ιστορική κουβέντα...

Mamba out!

H προσομοίωση την οποία χρησιμοποιώ είναι εξ ορισμού ατυχής και εκ προοιμίου ασύμβατη με την ελληνική κουλτούρα, σε ό,τι αφορά έναν τελευταίο χορό σε ξένο σπίτι, αλλά στον αντίποδα, η ατάκα του “Βlack Mamba” ταιριάζει στην αποψινή αποχαιρετιστήρια παρουσία του αρχηγού του Παναθηναϊκού στο δικό του...



Ούτως ειπείν, Mήτσος... out!

Δέκα έξι χρόνια πριν, σε μια ανύποπτη βραδιά και χωρίς βεβαίως να ξέρει τι του επιφυλάσσει η μοίρα, ο Διαμαντίδης θα μπορούσε να έχει πει “Μήτσος... in”: δεν το είπε βεβαίως, ούτε καν το σκέφτηκε, διότι τότε ήταν ένα λιπόσαρκο και ακόμη άτεχνο παιδί, το οποίο σε έναν μήνα θα έκλεινε τα είκοσι του και πατούσε για πρώτη φορά το παρκέ που έμελλε να γίνει το απόλυτο φετίχ του!

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Απριλίου του 2000, όταν στον πρώτο αγώνα του β' γύρου των πλέι οφς της Α1, ο Ηρακλής ο οποίος προηγουμένως είχε αποκλείσει το Μαρούσι βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό. “Οι “πράσινοι” επιβλήθηκαν σε εκείνο το ματς με 88-61 και δυο ημέρες αργότερα πέτυχαν το sweep αλώνοντας το Ιβανώφειο με 84-82. Σε αυτή την πρώτη εμφάνιση του στο ΟΑΚΑ, ο Διαμαντίδης έπαιξε επί πέντε λεπτά και 23 δευτερόλεπτα, χωρίς να σκοράρει (0/1 δίποντο), ενώ μοίρασε δυο ασίστ και χρεώθηκε με ένα φάουλ.

Στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο οποίος μετά από δέκα βράδια έμελλε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης στην Πυλαία βρισκόταν ο Ζέλικο Ομπράντοιτς, ενώ μεταξύ άλλων, το ρόστερ του Παναθηναίκού κοσμούσε ένας τωρινός συμπαίκτης του Διαμαντίδη: ο κατά έναν χρόνο νεαρότερος του, Αντώνης Φώτσης!

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ρέμπρατσα 7, Μπουντούρης 3, Μπερκ 16 (10ρ.), Κάτας 2, Καράγκουτης, Μποντιρόγκα 9, Τζεντίλε 5, Κοχ 10, Αλβέρτης 10 (8ρ., 4ασ.), Ρότζερς 20 (5ρ.), Φώτσης 2, Γλυνιαδάκης 4. Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Ναχάρ 2, Τσακαλαϊδης, Κομάντινιτς, Χούπμαν 17 (9ρ.), Χατζηβρέττας 13, Μαρκόπουλος 7, Ελις 6, Πέσιτς 11 (4ασ.), Σάουερ 5, Διαμαντίδης. Προπονητής: Ντράγκαν Σάκοτα.

Ο Διαμαντίδης δεν σκόραρε ούτε στο δεύτερο ματς της σειράς στο οποίο αγωνίσθηκε επί τρία λεπτά και 21 δευτερόλεπτα, ενώ συνολικά σε αυτή την παρθενική παρουσία του στην Α1 “έγραψε” 12 συμμετοχές με μέσο όρο 10 λεπτά και απολογισμό 18 πόντους (6/22δ., 0/5τρ., 6/8β.), 19 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 9 κλεψίματα, 9 κερδισμένα φάουλ, 9 φάουλ εις βάρος του και 2 λάθη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ήδη διεθνής και σεσημασμένος στην πιάτσα, ο Διαμαντίδης κατηφόρισε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα φορώντας την πράσινη φανέλα με το Νο 13. Ο... Διαμαντάκος, όπως τον είχε αποκαλέσει τότε εν τη ρύμη του λόγου ο Θανάσης Γιαννακόπουλος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό στις 8 Ιουλίου του 2004, ενώ όλη η Ελλάδα βρισκόταν σε παραλήρημα, λόγω του θριάμβου της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro της Πορτογαλίας!



Ο Ολυμπιακός που ενδιαφέρθηκε νωρίς για την απόκτηση του δεν προχώρησε σε πράξεις (καθώς ο Σταύρος Ελληνιάδης δεν βρήκε τα πενήντα χιλιάρικα που ζητούσε δίκην προκαταβολής ο Ηρακής!) και ο Ομπράντοβιτς που εκείνες τις μέρες έκανε τις διακοπές του στην Κούβα πίεσε αφόρητα τους αδελφούς Γιαννακόπουλου για να τελειώσουν την υπόθεση, όπερ και εγένετο.



Ο Διαμαντίδης είχε κάνει κλικ στον Ζοτς από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισε, μάλιστα στους πέντε αγώνες ανάμεσα στον Ηρακλή και στον Παναθηναϊκό, τη σεζόν 2003-04, ο περί ου ο λόγος έκανε θραύση, με μέσο όρο 14.8 πόντους, 7.0 ριμπάουντ, και 3.4 ασίστ, ενώ οδήγησε την ομάδα του σε μια μεγάλη νίκη στον ημιτελικό των πλέι οφς με 73-55, φλερτάροντας με το quadruple double figure (19 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 90 ασίστ, 6 κλεψίματα).

Ο Διαμαντίδης έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα στον αγώνα Κυπέλλου της 3ης Οκτωβρίου του 2004 με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, όπου σκόραρε 14 πόντους και συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη του Παναθηναϊκού με 57-45.



Η πρώτη εμφάνιση του με την ιδιότητα του παίκτη του Παναθηναϊκού εκεί όπου απόψε θα σκάσει μύτη για ύστατη φορά κατεγράφη στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα Πατρών,ωστόσο θα μπορούσε να έχει συντελεστεί νωρίτερα!

Μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού και πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός έπαιξε τρεις αγώνες Κυπέλλου, ωστόσο ουδείς εξ αυτών διεξήχθη στο ΟΑΚΑ: στις 6 Οκτωβρίου, στον επεισοδιακό προημιτελικό της διοργάνωσης, επιβλήθηκε στο Περιστέρι της ΑΕΚ με 70-64 (Διαμαντίδης 9), στις 10 του μηνός ακολούθησε ο πρώτος ημιτελικός με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο του Σπόρτιγκ (75-58, Διαμαντίδης 13π., 9ρ., 7ασ., 3κλ. και εξαιρετική άμυνα στον Μουλαομέροβιτς) και στις 13 ο επαναληπτικός στην Πυλαία (58-63, Διαμαντίδης 5π., 10ρ., 1ασ., 2κλ.).



Τρία βράδια αργότερα, στην πρεμιέρα της Α1, ο Παναθηναϊκός άλωσε το Αλεξάνδρειο νικώντας τον Αρη με 77-72 με τον Διαμαντίδη που όπως και με τον Ηρακλή έκανε το ντεμπούτο του ως παίκτης του Παναθηναϊκού κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, να αγωνίζεται 33 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα, με απολογισμό 5 πόντους (2/8δ., 1/2β., 3ρ., 5ασ., 2κλ., 7 κερδ. φάουλ).

Και τη δεύτερη αγωνιστική, κατά τας... γραφάς, ο Διαμαντίδης εδέησε να κάνει το ντεμπούτο του ως παίκτης του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ: εκείνο το Σαββατιάτικο απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου, ενώπιον 3.000 θεατών, οι “πράσινοι” επιβλήθηκαν του Απόλλωνα Πατρών με 79-64 (ημίχρονο 42-34), με τον τότε 24άχρονο γκαρντ να “γράφει” σε 21 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα, 2 πόντους (1/2δ., 0/2β.), 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, μία τάπα, 2 κλεψίματα, 2 κερδισμένα φάουλ και 4 φάουλ εις βάρος του.

Οι συνθέσεις του αγώνα, με διαιτητές τους Παπαδημητρίου, Τζάμο, Σταματόπουλο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μίντλετον 10, Τσαρτσαρής 10, Στσεπάνοβιτς 9, Χατζηβρέττας 13, Φέμερλινγκ 5, Καλαϊτζής 4 , Λάκοβιτς 16, Δ. Παπανικολάου 3, Μπατίστ 5, Ξανθόπουλος, Σάκοτα 2, Διαμαντίδης 2. Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Ντέηβις 10, Τσάκιτς 10, Χρ. Χαρίσης 17, Φούλερ 1, Σ. Μάρκοβιτς, Λιαδέλης 23, Πέττας, Κουμπούρας, Τσουκ, Αργυρόπουλος 3, Γεωργαλής, Μπάρλος. Προπονητής: Ντάρκο Ρούσο.



Μια εβδομάδα αργότερα ο Διαμαντίδης (7π., 5ρ., 2ασ., 4κλ,., σε 33'04'') γνώρισε την πρώτη ήττα στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό (81-74, Βούκσεβιτς 18, Πέρι 16- Μίντλετον 20, Τσαρτσαρής 19), ενώ στην παρθενική σεζόν του με τον Παναθηναϊκό γεύθηκε το νέκταρ του νταμπλ στην Ελλάδα και κατέκτησε την τρίτη θέση στο Φάιναλ Φορ της Μόσχας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανατροπή από το -20 στον μικρό τελικό με την ΤΣΣΚΑ. Σε αυτή την περίοδο έπαιξε σε 37 αγώνες πρωταθλήματος με μέσο όρο 8.1πόντους (59.3% στα δίποντα, 35.8% στα τρίποντα, 70.6% στις βολές), 4.8 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ και 1.8 κλεψίματα σε 25 λεπτά συμμετοχής.

Παρεμπιπτόντως το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα με την πράσινη φανέλα συντελέστηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2004 στη Μάλαγα (Ουνικάχα-Παναθηναϊκός 75-83, 29 λεπτά, 5 πόντοι, 0/3δ., 1/2τρ., 2/4β., 6ρ., 1ασ., 4κλ., 4λ.), ενώ μια εβδομάδα αργότερα αγωνίσθηκε για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ σε ευρωπαϊκό αγώνα...

Στις 10 Νοεμβρίου του 2004, οι “πράσινοι” ηττήθηκαν από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 83-75 σε ένα ματς στο οποίο ο Διαμαντίδης αγωνίσθηκε επί 21'.45'', με απολογισμό 6 πόντους (1/2δ., 4/6β.), 6 ριμπάουντ, ένα κλέψιμο, 5 κερδισμένα και 5 εις βάρος του φάουλ.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Καλαϊτζής 7, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 12, Μπατίστ 16, Φέμερλινγκ 3, Χατζηβρέττας 7, Μίντλετον 6, Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 6, Στσεπάνοβιτς 13, Σάκοτα, Ξανθόπουλος. Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Παπαλουκάς 13, Μπράουν 6, Πανόφ, Αντερσεν 6, Ντικούδης 13, Χόλντεν 12, Ζ. Πασούτιν 7, Μόνια, Μιούρσεπ 8, Σαβρασένκο 2, Γκρέιντζερ 18, Ζαβόριεφ. Προπονητής: Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Εάν νικήσει απόψε ο Ολυμπιακός (και στεφθεί πρωταθλητής για πρώτη φορά στην ιστορία του στο ΟΑΚΑ), ο τέταρτος τελικός θα μείνει στην ιστορία και ως το τελευταίο ραντεβού του Διαμαντίδη με τον Σπανούλη, αλλιώς (σε περίπτωση ισοφάρισης εκ μέρους του Παναθηναϊκού) αυτό θα συμβεί την πέμπτη στο ΣΕΦ.

Οι δυο τους υπήρξαν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό (2005-06, 2007-2010) και στην Εθνική ομάδα (2004-2010) κατακτώντας μαζί 4 πρωταθλήματα Ελλάδος, 3 Κύπελλα Ελλάδος, ένα τρόπαιο της Ευρωλίγκας, ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ και ένα ασημένιο σε Μουντομπάσκετ.

Ο Δημήτρης και ο Βασίλης γνωρίσθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2001 όταν βρέθηκαν παρέα στην αποστολή της Εθνικής ομάδας Ελπίδων, η οποία έλαβε μέρους στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Τύνιδα, με προπονητή τον Νίκο Σταυρόπουλο.

Εκεί, επί αφρικανικού εδάφους, έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί στις 5 Σεπτεμβρίου με αντίπαλο τον Λίβανο (101-56). Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας σε αυτό το ματς: Φαλέκας 6, Ζήσης 2, Διαμαντίδης 6, Ταπούτος 24, Μισιακός 9, Σπανούλης 2, Ασημακόπουλος 18, Παυλίδης 22, Παπαϊωακείμ 2, Μαρμαρινος 13.

Εναν μήνα αργότερα βρέθηκαν για πρώτη φορά απέναντι: στις 6 Οκτωβρίου του 2001 στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, στην οποία το Μαρούσι νίκησε τον Ηρακλή με 74-51. Σε αυτό το ματς ο Βασίλης δεν αγωνίσθηκε, ενώ ο Δημήτρης έπαιξε 23 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα με απολογισμό 5 πόντους (0/2δ., 1/1τρ., 2/2β.) και ένα ριμπάουντ.

Η πρώτη ουσιαστική αναμέτρηση τους κατεγράφη στις 8 Φεβρουαρίου του 2003 στον Αγιο Θωμά (Μαρούσι-Ηρακλής 77-74), όπου ο μεν Μπίλης είχε 13 πόντους (3/4δ., 2/5τρ., 1/2β.) 2 ριμπάουντ και 4 ασίστ σε 25'.36'', ο δε Μήτσος 11 πόντους (3/6δ., 1/5τρ., 2/3β.), 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 τάπες και ένα κλέψιμο.

Ως συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό αγωνίσθηκαν για πρώτη φορά στον αγώνα της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου, στις 9 Οκτωβρίου του 2005 στο Ιβανώφειο, με αντίπαλο τον Ηρακλή. Σε αυτό το ματς ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 87-72, με τον Σπανούλη να “γράφει” 17 πόντους (5/6δ., 1/4τρ., 4/5β.), ένα ριμπάουντ, 4 ασίστ και δύο κλεψίματα σε 29 λεπτά και τον Διαμαντίδη να παράγει 7 πόντους (0/2δ., 1/1τρ., 4/4β.), 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ σε 31 λεπτά.

Στο πρωτάθλημα αγωνίσθηκαν για πρώτη φορά μαζί στις 22 Οκτωβρίου του 2005 στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός-Λάρισα 88-74) όπου ο νυν αρχηγός των “πρασίνων” είχε 8 πόντους, 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ σε 20 λεπτά, ο δε τωρινός ομόλογος του στον Ολυμπιακό, 13 πόντους, 2 ριμπάουντ και μία ασίστ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3