Σας ασπάζομαι, Μήτσος!

Σας ασπάζομαι, Μήτσος!

bet365

Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει τη... Διαμαντιάδα στο ειδικό section του gazzetta.gr και με αφορμή τον τρίτο τελικό γράφει για την ιστορική σημασία που ενδέχεται να έχει...

Με το σκορ στο 1-1, που αποτελεί απότοκο των (πρωτοφανών στα χρονικά) δυο breaks οι αιώνιοι ξαναβρίσκονται ενώπιος ενωπίω την Πέμπτη το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένας τρίτος τελικός που δεν αποκλείεται να σημάνει την τελευταία επίσκεψη του αρχηγού του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορική σημασία την οποία μπορεί να έχει ο τρίτος τελικός. Θα μπορούσε να την είχε αποκτήσει από την ανάποδη πλευρά και ο δεύτερος, εφόσον την περασμένη Κυριακή, ο Παναθηναϊκός νικούσε τον Ολυμπιακό, έκανε το 2-0 και κατάφερνε να σκουπίσει τον αντίπαλο του, παίρνοντας το αίμα του πίσω για το «sweep» το οποίο υπέστη στην περυσινή σειρά.

Βεβαίως με τις υποθέσεις και μάλιστα αυτές που ανάγονται σε παρελθόντα χρόνο, δεν βγαίνει συμπέρασμα, απλώς το ανέφερα διότι σε αυτή την περίπτωση, ο δεύτερος τελικός θα σηματοδοτούσε την τελευταία εμφάνιση του Διαμαντίδη στο ΟΑΚΑ!

Τώρα το έργο παίζεται ντουμπλ φας, διότι ο τρίτος τελικός μπορεί να σηματοδοτήσει την τελευταία επίσκεψη του στο ούτως ή άλλως αφιλόξενο σπίτι των «ερυθρολεύκων» σε κάθε περίπτωση που ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί με σκορ 3-1: είτε με δυο συνεχείς νίκες του Ολυμπιακού, είτε με δυο απανωτές του Παναθηναϊκού, οπότε και στις δυο περιπτώσεις η αυλαία της σειράς θα πέσει στο ΟΑΚΑ.

Την Πέμπτη το βράδυ ο Διαμαντίδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό για 70ή φορά σε αγώνα οποιασδήποτε φάσης του πρωταθλήματος, έχοντας να επιδείξει 39 νίκες και 30 ήττες. Από αυτούς τους 69 αγώνες που έχει παίξει κόντρα στους «ερυθρόλευκους», οι 24 εντάσσονται στην κανονική περίοδο (10-14), οι δυο στον πρώτο γύρο των πλέι οφς (2-0) και οι 43 σε τελικούς (27-16).

Όπως σημείωνα και τις προάλλες, με αφορμή την έναρξη των τελικών, ο Διαμαντίδης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ΣΕΦ,

στις 3 Οκτωβρίου του 2004 όταν στον αγώνα της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Παναθηναϊκός άλωσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με σκορ 57-45 και ο ίδιος υπήρξε σημαντικός παράγων της νίκης με 14 πόντους.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μισιακός 2, Γιούρκοβιτς 2, Αγαδάκος 6, Ποστέλ 4, Βούκσεβιτς 17, Ζορόσκι 7, Παπανικολόπουλος 5, Σκλάβος 2. Προπονητής: Μίλαν Μίνιτς

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπατίστ 15, Λάκοβιτς 9, Μίντλετον 8, Χατζηβρέττας 6, Διαμαντίδης 14, Τσαρτσαρής 2, Στσεπάνοβιτς 1, Καλαϊτζής 2. Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Είκοσι επτά βράδια αργότερα επέστρεψε στο Νέο Φάληρο για το ντέρμπι (της 3ης αγωνιστικής) του Πρωταθλήματος που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με σκορ 81-74. Σε αυτό το ντεμπούτο του σε ντέρμπι αιωνίων στο πρωτάθλημα ο Διαμαντίδης αγωνίσθηκε επί 33 λεπτά και επτά δευτερόλεπτα, σημείωσε 7 πόντους (3/6δ., 0/1τρ., 1/1β.) και είχε επίσης 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, μια τάπα, 4 κλεψίματα, 4 κερδισμένα φάουλ, 2 φάουλ εις βάρος του και 2 λάθη.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τόμιτς, Σκλάβος 9, Γιούρκοβιτς 8, Αγαδάκος 2, Πέρι 16 (4ασ.), Παπανικολόπουλος, Οβτσινα 7, Βούκσεβιτς 18, Ζορόσκι 8, Ποστέλ 8, Πρίντεζης, Καλαμπόκης 5. Προπονητής: Γιόνας Καζλάουσκας.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μίντλετον 20, Τσαρτσαρής 19, Στσεπάνοβιτς 2, Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας 11, Καλαϊτζής 7, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 5, Ξανθόπουλος, Σάκοτα 3, Διαμαντίδης 7. Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Εκείνη την παρθενική με τον Παναθηναϊκό σεζόν του ο Διαμαντίδης αντιμετώπισε πέντε φορές τον Ολυμπιακό με απολογισμό τέσσερις νίκες και μία ήττα. Οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν στον αγώνα του Β’ γύρου στο ΟΑΚΑ με 86-55 (8 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 9 κερδισμένα φάουλ και 3 κλεψίματα) και πέτυχαν άλλες δυο νίκες στον πρώτο γύρο των πλέι οφς: 77-74 στο ΣΕΦ (2π., 10ρ., 3 ασ.) και 95-77 στο ΟΑΚΑ (11π. ,με 2/2δ., 1/1τρ., 4/4β., 6ρ., 6ασ., 3τ., 2κλ., 3λ.).

Σε κάθε περίπτωση, είτε ο σημερινός αγώνας αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» του στο ΣΕΦ, είτε το πεπρωμένο του γράφει ότι θα επιστρέψει την ερχόμενη Πέμπτη για την «bella» (όπως αποκαλούν οι Ιταλοί τον τελευταίο αγώνα μιας σειράς, ενώ οι Αμερικανοί τέτοια ματς τα λένε «seven heaven»), ο Διαμαντίδης γυρίζει απόψε σε ένα γήπεδο όπου βίωσε αλησμόνητες στιγμές, άλλοτε ως θριαμβευτής και ενίοτε πρωταθλητής, άλλοτε ως «clutch player» της τελευταίας στιγμής, άλλοτε ως ηττημένος και πάντοτε ως ανεπιθύμητος!

Διανύοντας τη δωδέκατη (και έσχατη της καριέρας του) σεζόν του με το τριφύλλι στο στήθος, ο Δημήτρης ετοιμάζεται να εμφανιστεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για 40ή φορά, έχοντας να επιδείξει σε αυτό το μακρύ οδοιπορικό 15 νίκες και 24 ήττες σε όλη τη γκάμα των διοργανώσεων.

Σε 34 αγώνες πρωταθλήματος το σκορ του είναι 11-23 , σε τέσσερις του Κυπέλλου 4-0 και σε έναν της Ευρωλίγκας 0-1. Από τις δώδεκα σεζόν, η χειρότερη του σε ντέρμπι αιωνίων υπήρξε η περυσινή, κατά την οποία έφυγε ηττημένος και στις τρεις επισκέψεις του στο Νέο Φάληρο, ενώ συνολικά σε έξι αγώνες, στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ, το σκορ ήταν 5-1 υπέρ του Ολυμπιακού.

Ακόμη χειρότερη σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των αγώνων στην έδρα του Ολυμπιακού υπήρξε η περίοδος 2011-12, κατά την οποία οι «πράσινοι» γνώρισαν τέσσερις ήττες σε ισάριθμα εκτός έδρας ματς στην κανονική περίοδο και στη σειρά των τελικών.

ΥΓ: Για να μην προκαλούνται ούτε απορίες, ούτε παρεξηγήσεις, ο τίτλος του κειμένου αποτελεί μια (ταιριαστή στην περίπτωση) παράφραση της υπογραφής «Σας ασπάζομαι, Φαίδων», την οποία έβαζε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος στις επιστολές που υποτίθεται ότι έστελνε στο περιοδικό «Η διάπλασις των παίδων». Υποτίθεται ότι τις έστελνε διότι αυτό το περιοδικό ο ίδιος το ίδρυσε, το εξέδιδε, το διηύθυνε και το έγραφε σχεδόν εξ ολοκλήρου επί πενήντα δυο συναπτά έτη!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3