O Eλληνας μάγος των σούπερ deals στα βήματα του Γκέιτς

O Eλληνας μάγος των σούπερ deals στα βήματα του Γκέιτς

O Eλληνας μάγος των σούπερ deals στα βήματα του Γκέιτς

Η εφημερίδα, αλλά και η ηλεκτρονική έκδοση του Έθνους φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στον Νίκο Λάσκαρη και την επιλογή του να στηρίξει έμπρακτα την Ελλάδα.  

Αναλυτικά το δημοσίευμα του Εθνους:

«Ο λόγος για τον Νίκο Λάσκαρη, ο οποίος, έχοντας συμμετάσχει ως σύμβουλος σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals στην Ευρώπη, κατάφερε σε μικρή ηλικία να δημιουργήσει μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία. Μέρος αυτής της περιουσίας, ο ευπατρίδης επιχειρηματίας έχει επιλέξει να επενδύει στη χώρα μας, ενισχύοντας κομβικούς τομείς για την επιστροφή της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης, όπως είναι αυτοί της Παιδείας, της Υγείας, του Αθλητισμού και της Επιχειρηματικότητας.

Ο Νίκος Λάσκαρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βόννη της Γερμανίας, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα, σε ηλικία 15 ετών, επέστρεψε στην Ξάνθη για να τελειώσει το Λύκειο. Κατόπιν, σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και στο Λονδίνο, από όπου πήρε το μεταπτυχιακό του στα Χρηματοοικονομικά, για να ακολουθήσει μια... ονειρεμένη καριέρα η οποία τον έκανε... πλούσιο σε μόλις λίγα χρόνια. Εργάστηκε σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Ζυρίχη στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και επενδυτικό τομέα αναλαμβάνοντας διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες όπως οι UBS, Citibank, EVMC Group, MetLife, Olico, OSIG Global Trade, Innova κ.ά.

Βασικό του αντικείμενο είναι οι επενδύσεις ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και των μετάλλων ενώ εξειδικεύτηκε στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Το «κλειδί» της επιτυχίας του ήταν η συμμετοχή του ως σύμβουλος σε μερικά από τα σημαντικότερα deals στην Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες που απεκόμισε ήταν πολύ υψηλές. Για παράδειγμα, ήταν από τους βασικούς συμβούλους στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Paine Webber από την ελβετική UBS το 2000, ενώ συμμετείχε και σε άλλα μεγάλα deals ως στέλεχος της Citi από το 1999 μέχρι το 2004.

Σήμερα ο Νίκος Λάσκαρης είναι μόνιμος κάτοικος Ζυρίχης και ελέγχει τον όμιλο Lascaris Investment Group, ενώ παράλληλα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στην εταιρεία «Εurasia Μining Trading» (από τον Ιούλιο του 2013), η οποία έχει ως αντικείμενο την εξόρυξη και εμπορία χρυσού, μεταλλευμάτων και πολύτιμων λίθων σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών στη Ρωσία, στη Μαλαισία και στην Ινδονησία. Ακόμη είναι επικεφαλής διεθνής στρατηγικής της Lieu Holdings από τον Οκτώβριο του 2009. Κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών στην ασφαλιστική Alico Metlife, ενώ έχει λάβει προέγκριση από τις ελβετικές αρχές για τη σύσταση και λειτουργία μιας νέας τράπεζας (Laskaris Bank). Πάντως στη συζήτηση που είχαμε μαζί του, έδειξε ανήσυχος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρότι οι αγορές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες του πλανήτη εξακολουθούν να τροφοδοτούν με ρευστότητα το σύστημα.

Με έσωσε ο αθλητισμός

Πέρυσι έγινε ευ­ρύτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό αποκτώντας το 41% της αγαπημένης του ομάδας μπάσκετ, του Αρη, με ένα τίμημα που κυμάνθηκε γύρω στα 4 εκατ. ευρώ (τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν χρέη του συλλόγου). Οπως μας εκμυστηρεύτηκε «κάποια στιγμή σε νεαρή ηλικία φαινόταν να παίρνω τον... άσχημο δρόμο, ευτυχώς όμως με κέρδισε ο αθλητισμός και κυρίως η μεγάλη μου αγάπη για το μπάσκετ. Παρότι δεν είχα το απαραίτητο ύψος για το άθλημα ήμουν αρκετά γρήγορος, ωστόσο στη συνέχεια επέλεξα να ασχοληθώ με τα χρηματοοικονομικά».

Ο Νίκος Λάσκαρης, παρότι ο ίδιος προτιμά να μη μιλάει γι' αυτό, ξεχωρίζει για τη φιλανθρω­πική του δράση. Ετσι ακολουθώντας τα βήματα του Μπιλ Γκέιτς ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Lascaris Foundation, με έδρα την Ελβετία, το οποίο έχει επίκεντρο την Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει «εμείς που είχαμε την τύχη να είμαστε οικονομικά πιο ισχυροί έχουμε ευθύνη να βοηθάμε όσο μπορούμε τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στην αρχή και εμείς δίναμε χρήματα μέσω διάφορων ΜΚΟ, αλλά μόλις πηγαίναμε να δούμε τι έργα είχαν γίνει μέναμε... έκπληκτοι με αυτά που βλέπαμε. Καταλαβαίνω ότι αυτοί οι Οργανισμοί έχουν υψηλά έξοδα για προσωπικό, για τα κτίρια που στεγάζονται τα γραφεία τους, αλλά δεν δικαιολογείται π.χ. να πηγαίνουν σε αυτές τις δαπάνες μέχρι και το 80% των χορηγιών. Πλέον μέσω του Ιδρύματος που έχουμε δημιουργήσει ελέγχουμε καλύτερα τις χορηγίες μας».

Παράλληλα, ο κ. Λάσκαρης επισημαίνει ότι «το θέμα είναι να βοηθάμε χωρίς να αναζητούμε τη διαφήμιση των πράξεών μας όπως συνηθίζουν αρκετές ΜΚΟ ή και επιχειρηματίες. Θεωρώ απαραίτητη ακόμη και τη μικρότερη οικονομική βοήθεια, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει αναγκαιότητα της προβολής της κάθε πρωτοβουλίας». Οι βασικοί πυλώνες δράσης του ιδρύματος είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο εμπλουτισμός της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ιδρυμα έχει υιοθετήσει τριάντα άπορες ελληνικές οικογένειες και τις ενισχύει οικονομικά σε σταθερή βάση, ενώ στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού σκοπεύει να χορηγήσει υποτροφίες σε εξέχοντες υποψηφίους.

Η Ελληνική Επιχειρηματικότητα ενθαρρύνεται μέσα από τη βοήθεια που παρέχεται σε επιχειρηματίες ώστε να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους, ενώ η πρωτοβουλία «Ελληνες Δημιουργοί» στοχεύει στην καλλιέργεια της καινοτομίας και της δημιουργικότητάς τους. Το Ιδρυμα θέλει παράλληλα να δώσει ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα βελτιώνοντας τις υπηρεσίες Υγείας σε περιοχές με μειωμένη ιατρική περίθαλψη, μέσα από την πρωτοβουλία «Ενίσχυση των Παραμεθόριων Περιοχών». Εχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή καινούργιων (10 αυτήν τη στιγμή) γηπέδων μπάσκετ και άλλων χρήσεων σε απομακρυσμένα νησιά (όπως Κάσο, Λειψούς, Κίμωλο κ.ά.) και μη προνομιούχες περιοχές ή δήμους.

Η Αθλητική Υποστήριξη περιλαμβάνει και τις χορηγίες ελληνικών εθνικών ομάδων και Ελλήνων αθλητών, που προετοιμάζονται ή έχουν ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας για το 2016, ενώ έχει χρηματοδοτήσει το νέο σκάφος με το οποίο θα ταξιδέψουν στο Ρίο οι παγκόσμιοι πρωταθλητές ιστιοπλοΐας -στην κλάση 470 ανδρών- Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής.

Το όνειρό μου ως παιδί ήταν να γίνω αθλητής. Και στις σπουδές μου, από τις πρώτες επιλογές μου ήταν το sports management. Τελικά, με κέρδισαν άλλοι κλάδοι των επιχειρήσεων αλλά ο αθλητισμός είναι κάτι που το αγαπώ και δεν θα σταματήσουμε ως οικογένεια να το στηρίζουμε», δήλωσε ο κ. Λάσκαρης.
• Εμείς που είμαστε οικονομικά πιο ισχυροί έχουμε ευθύνη να βοηθάμε όσο μπορούμε, λέει ο κ. Λάσκαρης
• Το ινστιτούτο μέσω της πρωτοβουλίας «Ελληνες Δημιουργοί» στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας»

Best of internet