Eίσαι μεγάλος μάγκας ρε Ιτούδη!

Eίσαι μεγάλος μάγκας ρε Ιτούδη!

Eίσαι μεγάλος μάγκας ρε Ιτούδη!
Ο Δήμος Μπουλούκος βγάζει το καπέλο στον Δημήτρη Ιτούδη, για έναν και μοναδικό λόγο!

Για να μην παρεξηγηθώ, τον προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε καν έχουμε ανταλλάξει δύο κουβέντες. Αρα δεν είναι κολλητός μου, ούτε καν γνωστός μου...

Ωστόσο δεν μπορώ να μην του βγάλω το καπέλο, τώρα που σε ηλικία 45 ετών, είναι έτοιμος να αναδείξει την ομάδα του πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Για μένα στον Ιτούδη, ανεξαρτήτως τι θα κάνει η ρωσική ομάδα απόψε στον τελικό, αξίζουν πολλά, μα πολλά συγχαρητήρια, επειδή αποδεικνύει με την προπονητική του πορεία, ότι στη ζωή οι θυσίες και η σκληρή δουλειά, κάποια στιγμή επιβραβεύονται!

Βγάζω το καπέλο στον προπονητή της ΤΣΣΚΑ επειδή κατέχει ένα προτέρημα που ελάχιστοι Έλληνες κατέχουν, αυτό της υπομονής. Σε μία χώρα όπου όλοι βιάζονται, όπου κανείς δεν περιμένει και θέλει να θερίσει πριν καν σπείρει, αυτός έκανε το αντίθετο! Παρέμεινε στον Παναθηναϊκό για 13 ολόκληρα χρόνια και μάθαινε τα πάντα για το μπάσκετ, δίπλα στον σπουδαίο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Εχετε αναρωτηθεί για τι χρονικό διάστημα μιλάμε; Ολη αυτή την περίοδο των 13 ετών, δεν γκρίνιαξε, δεν βαρυγκώμησε, δεν απαίτησε, αλλά δούλευε εντατικά και με ανοιχτά μάτια και αυτιά και συγκέντρωνε στο μυαλό και το μπλοκάκι του, όλα όσα παρουσίαζε ο Ζοτς, σε προπονήσεις και αγώνες.

Θα μου πείτε εύλογα, ότι στη θέση του όλοι το ίδιο θα έκαναν. Θα το έκαναν – απαντώ εγώ – αλλά όχι για 13 χρόνια. Οι περισσότεροι θα κάθονταν δίπλα στον Ομπράντοβιτς για 4-5 ή αν θέλετε και για έξι χρόνια και μετά θα έπαιρναν το καπελάκι τους και θα αναχωρούσαν για άλλους προορισμούς, εξαργυρώνοντας τη φήμη κι όσα είχαν μάθει δίπλα στον Σέρβο.

Ο Ιτούδης δεν το έπραξε, όχι γιατί φοβόταν να δοκιμάσει πρώτος προπονητής, αλλά επειδή έκρινε ότι κάθε μέρα και κάθε χρόνο που θα περνούσε δίπλα στον μέντορα του, θα τον έκανε καλύτερο και σοφότερο.

Κι αποφάσισε να εφαρμόσει στην πράξη όσα είχε μάθει, μόνο όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο Ομπράντοβιτς έφυγε από τον Παναθηναϊκό. Τότε κατάλαβε κι αυτός ότι το «φροντιστήριο» τελείωσε και έπρεπε πλέον, να βαδίσει μόνος στα μπασκετικά παρκέ.

Αν αυτό το... φροντιστήριο ήταν αρκετό για τον Ιτούδη, αποδεικνύεται από το σύντομο πέρασμα του από την Μπάνβιτ τη σεζόν 2013-14 που αποτέλεσε το καλύτερο διαβατήριο για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και μετά την κατάκτηση του ρωσικού πρωταθλήματος, τώρα χτυπά την πόρτα της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας στην πράξη, πόσο μεγάλο αγαθό είναι η υπομονή

Eίσαι μεγάλος μάγκας Δημήτρη Ιτούδη και σου αξίζουν τα καλύτερα!

Y.Γ. Πέρα από τα όσα έμαθε δίπλα στον Ζοτς, ο Ιτούδης απέκτησε έναν αδερφό! Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ο Ομπράντοβιτς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Το 1999 πήρε μάλλον λάθος απόφαση από ό,τι φαίνεται. 13 χρόνια από τη ζωή μας. Με τρέλαινε κάποια φορά σε προπονήσεις ή αγώνες, αλλά είχε δίκιο. Δεν τον αντιμετώπιζα ως βοηθό προπονητή, αλλά ως κανονικό προπονητή όπως είναι σήμερα»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος