Αντέχετε τόσες ήττες;

Αντέχετε τόσες ήττες;
Ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός με τον Αρη σέρνουν το γαϊτανάκι των ημιτελικών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ και ο Βασίλης Σκουντής θέτει ένα αγωνιώδες και βασανιστικό ερώτημα...

Δεν φιλοδοξώ να παραστήσω τον Σπάρτακο, ούτε να υποδυθώ τον ρόλο του Κώστα Πρέκα ως “Επαναστάτης Ποπολάρος”, με σκοπό να ξεσηκώσω τους υπόδουλους, αλλά -για να χρησιμοποιήσω ένα κλισέ της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας-ρωτώ ευθέως την ΑΕΚ, τον Αρη και κάθε άλλη ομάδα που θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση τους στην τετράδα του πρωταθλήματος...

Αντέχετε τόσες ήττες και τόσες... σκούπες;

Βεβαίως οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό το ερώτημα πάσχει εκ προοιμίου διότι στην περυσινή σειρά των ημιτελικών κόντρα στον Ολυμπιακό ο Αρης δεν υπέστη sweep, τουναντίον και σε πείσμα της διαφοράς των ενενήντα πόντων που είχε... φάει στους πρώτους δυο αγώνες, των ελλείψεων του και του γεγονότος ότι το τρίτο ματς διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών, κατάφερε να πετύχει μία νίκη!

Τη νίκη της τιμής που λένε και την οποία, απέτυχε να σημειώσει ο ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού, σε πείσμα των φιλοδοξιών που έτρεφε, με βάση την ανταγωνιστικότητα την οποία είχε επιδείξει την προηγούμενη σεζόν, όταν ναι μεν είχε υποστεί το sweep από τους πράσινους, αλλά με συνολική διαφορά της τάξεως των 19 πόντων...

Αλλά, διάβολε, ιδού η απόδειξη των μη συγκρίσιμων μεγεθών: από τη στιγμή που φτάνουμε να κουβεντιάζουμε για τη νίκη της τιμής και το εύρος της διαφοράς, είναι προφανές και αυταπόδεικτο ότι οι “αιώνιοι” είχαν, έχουν και θα έχουν (μέχρι μελλοντικής αποδείξεως του εναντίου) τον πρώτο λόγο στις σειρές των ημιτελικών και θα αναγκάζουν τους εκάστοτε αντιπάλους τους να υιοθετούν το σοφό συμπέρασμα του “Ευαγγελιστή”...

Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης...

Προς επίρρωσιν της ματαιότητος και για να τεκμηριωθεί η δυσκολία του εγχειρήματος που αναλαμβάνουν οι δυο κιτρινόμαυρες ομάδες (οι οποίες ασφαλώς δεν έχουν καμιά διάθεση να παίξουν τον ρόλο του σάκου του μποξ και απλώς να προπονήσουν τους κόκκινους και τους πράσινους πυγμάχους), συνέλεξα και καταθέτω κάποια στατιστικά στοιχεία:

  • Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός προκρίνονται στους τελικούς και διεκδικούν ανελλιπώς τον τίτλο από τη σεζόν 2005-06 και εντεύθεν. Η τελευταία ομάδα που εμφανίστηκε σε σειρά τελικών ήταν το 2005 η ΑΕΚ κόντρα στους πράσινους, ενώ την προηγούμενη χρονιά στη θέση της είχε βρεθεί το Μαρούσι.

  • Στις 46 σειρές ημιτελικών (είτε στις δυο, είτε στις τρεις νίκες) που έχουν διεξαχθεί από τη σεζόν 1992-93 και εντεύθεν, σημειώθηκαν 26 sweeps, εκ των οποίων οι 16 με 3-0 σε “best of 5”. Από αυτές τις 46 σειρές οι ομάδες με το πλεονέκτημα έδρας προκρίθηκαν 39 φορές, ενώ τις επτά ανατροπές έχουν σημειώσει: τέσσερις ο Ολυμπιακός (3-1 το 1993 με τον ΠΑΟΚ, 2-0 το 2001 με το Περιστέρι, 2-0 το 2002 με τον Παναθηναϊκό και 3-2 το 2007 με τον Αρη), δυο ο ΠΑΟΚ (2-1 το 1998 και 2-0 το 2000 με τον Ολυμπιακό) και μία η ΑΕΚ (3-1 το Μαρούσι το 2005).

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΦΑΡΕΤΡΑ

  • Ο Ολυμπιακός δίνει παρών για ενδέκατη συνεχή περίοδο στους ημιτελικούς, ενώ έχει να επιδείξει 22 νίκες στους τελευταίους 23 ημιτελικούς που έπαιξε εντός και εκτός έδρας, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η μοναδική ήττα του σε αυτό το χρονικό διάστημα προήλθε στις 2 Ιουνίου του 2015 με 84-74 από τον Αρη στο Αλεξάνδρειο, ενώ η αμέσως προηγούμενη είχε σημειωθεί στις 18 Μαΐου του 2008 από το Μαρούσι με 86-75 στον Αγιο Θωμά.

  • Ειδικότερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Ολυμπιακός τρέχει ένα σερί 32-0 σε ημιτελικούς, όντας αήττητος σε αγώνα αυτής της φάσης εδώ και 16 χρόνια! Η τελευταία ομάδα η οποία άλωσε το σπίτι του είναι ο ΠΑΟΚ, ο οποίος τον νίκησε με 69-66 στον πρώτο ημιτελικό της σεζόν 1999-2000 και τον απέκλεισε με sweep.

  • Ο Ολυμπιακός μετρά 10 νίκες και μόλις μία ήττα (αυτή από τον Αρη στον περυσινό τρίτο ημιτελικό) στους τελευταίους έντεκα αγώνες στο πλαίσιο των playoffs.

  • Επίσης ο Ολυμπιακός τρέχει ένα σερί 26-0 σε ισάριθμους εντός και εκτός έδρας της εφετινής περιόδου μετά τη μοναδική ήττα που γνώρισε, στις 19 Οκτωβρίου του 2015 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με σκορ 73-69.

  • Σε ό,τι αφορά στο παρελθόν του κόντρα στην ΑΕΚ, ενώ κάποια στιγμή το σκορ ήταν 30-30, πλέον σε 131 αγώνες, ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει 88 νίκες έναντι 43 της “Ενωσης”. Το μεταξύ τους σκορ είναι 64-32 στους 96 αγώνες της κανονικής περιόδου και 24-11 σε 13 σειρές πλέι οφς από τη σεζόν 1986-87 και εντεύθεν. Από αυτές τις 13 σειρές οι “ερυθρόλευκοι” επικράτησαν στις οκτώ, με κερασάκι στην τούρτα και επιστέγασμα του περιλάλητου “triple crown” το 3-1 στη σειρά των τελικών της σεζόν 1996-97, ενώ η ΑΕΚ έχει να αντιπαραβάλει πέντε επιτυχίες με αποκορύφωμα την επική ανατροπή στους τελικούς της περιόδου 2001-02, όταν από το 0-2 έφτασε στο 3-2, επιστρέφοντας στο θρόνο μετά από 32... λίθινα χρόνια!

  • Υπάρχει άλλο ένα στατιστικό στοιχείο, που ο Ολυμπιακός το μοιράζεται με τον... Παναθηναϊκό και ως εκ τούτου οι δυο τους μαυρίζουν την ψυχή των αντιπάλων τους: στο θρίλερ της 13ης Μαρτίου, που κρίθηκε μετά από δυο παρατάσεις (93-100), οι πρωταθλητές Ελλάδος πέτυχαν το black jack! Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα, μετρούν 21 απανωτές νίκες επί της ΑΕΚ σε αγώνες της κανονικής περιόδου και των playoffs, μετά την τελευταία ήττα τους, στις 18 Δεκεμβρίου του 2004 στο Γαλάτσι με σκορ 85-76 (Νίτσεβιτς 18π., Χατζής 15π.- Ζορόσκι 19π., Πέρι 19π.). Παράλληλα ο Ολυμπιακός ως γηπεδούχος έχει να επιδείξει 12 σερί νίκες επί της ΑΕΚ η οποία είχε αλώσει τον Κορυδαλλό με σκορ 99-76 στις 12 Απριλίου του 2003.

  • Η ούτως ή άλλως δυσχερής θέση της ΑΕΚ που αγωνίζεται με μειονέκτημα έδρας και έχει να δώσει τα πρώτα δυο ματς στο Νέο Φάληρο, καθίσταται δυσχερέστερη από την απειρία της σε αγώνες πλέι οφς και από την αστοχία της κόντρα στις ομάδες της ελίτ. Την τελευταία δεκαετία η “βασίλισσα” έχει δώσει μόλις 10 αγώνες στην post season, με απολογισμό τρεις νίκες (μία επί του Αρη πέρυσι και δυο εφέτος επί του ΠΑΟΚ) και επτά ήττες, εκ των οποίων τέσσερις από τον Ολυμπιακό. Παράλληλα μετά την επιστροφή της στη Basket League η ΑΕΚ, σε δυο σεζόν έχει παίξει 24 ματς με τους παραδοσιακούς αντιπάλους της, με πενιχρό απολογισμό 5 νίκες και 19 ήττες: 2-7 με τον Αρη,. 3-4 με τον ΠΑΟΚ, 0-4 με τον Ολυμπιακό και 0-4 με τον Παναθηναϊκό.

  • Και κάτι ακόμη, περισσότερο νοσταλγικό, παρά στατιστικό: την τελευταία φορά που η ΑΕΚ έπαιξε στους τελικούς του πρωταθλήματος, τη σεζόν 2004-05 (1-3 με τον Παναθηναϊκό) είχε πετύχει δυο απανωτά breaks στους προηγούμενους δυο γύρους των playoffs: στους προημιτελικούς απέκλεισε τον Αρη με 2-1 και στους ημιτελικούς το Μαρούσι με 3-1. Εκείνη η σειρά και η επιγενόμενη των αγώνων για την τρίτη θέση υπήρξαν το κύκνειο άσμα του Βασίλη Σπανούλη με τη φανέλα του Αμαρουσίου και έντεκα χρόνια αργότερα η ΑΕΚ τον ξαναβρίσκει απέναντι της, ως αρχηγό του Ολυμπιακού και ντίβα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, 34άρη, τετράκις πρωταθλητή Ευρώπης (σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο), χωρίς μαλλιά, παντρεμένο και με τέσσερα παιδιά!

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΑΡΕΤΡΑ

  • Ο Παναθηναϊκός είναι ο πολυνίκης του ελληνικού πρωταθλήματος με 34 τίτλους, εκ των οποίων οι 13 κατακτήθηκαν τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια!

  • Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δυο παραδοσιακούς αντιπάλους, ο Παναθηναϊκός και ο Αρης έχουν αναμετρηθεί μόλις σε τέσσερις σειρές playoffs, συν το μπαράζ του 1984 στην Κέρκυρα. Στην πρώτη σειρά, που περιελάμβανε μόλις ένα ματς τη σεζόν 1986-87, ο Αρης επικράτησε στο Αλεξάνδρειο με 68-67, συμπλήρωσε τρεις νίκες (συμπεριλαμβανομένων και των δυο στην κανονική περίοδο) και προκρίθηκε στους τελικούς με τον Πανιώνιο. Εκτοτε οι “πράσινοι” πέτυχαν οκτώ απανωτές νίκες: με 3-0 στους ημιτελικούς της σεζόν 2005-06, με 3-0 στους ημιτελικούς της σεζόν 2008-09 και με 2-0 στους προημιτελικούς της σεζόν 2011-12.

  • Ο Παναθηναϊκός τρέχει ένα σερί 10-0 σε ημιτελικούς των playoffs, μετά την ήττα του από τον Κολοσσό Ρόδου με 73-68 στο Βενετόκλειο στις 28 Απριλίου του 2012. Πέρυσι και πρόπερσι απέκλεισε τον ΠΑΟΚ με 3-0, ενώ την περίοδο 2012-13 κατέβαλε τον Πανιώνιο επίσης με 3-0.

  • Συνολικά από τη σεζόν 2002-03 και πέρα ο Παναθηναϊκός έχει να επιδείξει 36 νίκες και 5 ήττες σε 41 ημιτελικούς του πρωταθλήματος. Θύτες του σε αυτά τα 13 χρόνια αναδείχθηκαν κατά σειρά το Περιστέρι, ο Ηρακλής, δυο φορές ο Πανιώνιος (τη σεζόν 2004-05, σκορ σειράς 3-2) και μία ο Κολοσσός. Η βαρύτερη από αυτές τις πέντε ήττες του σημειώθηκε στις 23 Απριλίου του 2004 στο Ιβανώφειο, με σκορ 73-55 από τον Ηρακλή, που είχε σε ρόλο σολίστ τον (μετά από δυο μήνες ντυμένο στα πράσινα) Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος σε 38 λεπτά “έγραψε” 19 πόντους με 4/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 5/7 βολές, 14 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 7 κερδισμένα φάουλ και 6 κλεψίματα!!!

  • Στην έδρα τους οι “πράσινοι” μετρούν 25 σερί νίκες σε σειρές ημιτελικών, μετά την τελευταία ήττα την οποία υπέστησαν με σκορ 82-85 στις 4 Ιουνίου του 2003 στο γήπεδο του Σπόρτιγκ από το Περιστέρι με το τρίποντο του Μιχάλη Πελεκάνου στην εκπνοή. Στη συνέχεια εκείνης της σειράς ο Παναθηναϊκός άλωσε το Περιστέρι και πέτυχε το 2-1 στον τρίτο αγώνα, πάλι στα Πατήσια.

  • Οπως ο Ολυμπιακός κόντρα στην ΑΕΚ, ομοίως και ο Παναθηναϊκός μοστράρει το δικό του black jack απέναντι στον Αρη. Τουτέστιν 21 απανωτές νίκες μετά την τελευταία ήττα που γνώρισε στις 24 Φεβρουαρίου του 2008 στο Αλεξάνδρειο, με σκορ 82-75 (Μάσεϊ 21π., Ράιτ 20π. - Γιασικεβίτσιους 15π., Ντικούδης 14π.).

ΥΓ: Λοιπόν, τι λέτε ΑΕΚτσήδες και Αρειανοί. Αντέχετε τόσες ήττες;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3