Ο Βασιλακόπουλος θα αναλάβει την ευθύνη του ιστορικού εκβιασμού προς την ΑΕΚ

Ο Βασιλακόπουλος θα αναλάβει την ευθύνη του ιστορικού εκβιασμού προς την ΑΕΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Βασιλακόπουλος θα αναλάβει την ευθύνη του ιστορικού εκβιασμού προς την ΑΕΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ώριμη στάση του υφυπουργού Αθλητισμού, με την οποία ο Κοντονής αναγκάζει τον πρόεδρο της ΕΟΚ να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για το έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπράξει.

Η χθεσινή πράξη της ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης), δηλαδή το αίτημα που απέστειλε προς τον Σταύρο Κοντονή να κρίνει και να αποφασίσει εκείνος σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση πρέπει να παίξει μπάσκετ η ΑΕΚ είναι ιστορική. Για δύο λόγους: αφενός επειδή είναι η πρώτη φορά που μια αθλητική ομοσπονδία ζητεί από τον υφυπουργό Αθλητισμό να της καταργήσει το αυτοδιοίκητο και να το παραβιάσει ωμά, και αφετέρου επειδή αποτελεί μια σαφή παραδοχή αδυναμίας από την πλευρά του προέδρου της ΕΟΚ, του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Ναι, ιστορικό είναι και το γεγονός ότι στα 77 του ο Βασιλακόπουλος επιμένει να παραμένει πρόεδρος της ΕΟΚ, αλλά αυτό ας το προσπεράσουμε για την ώρα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ προφανώς δεν θέλει την Κυβέρνηση στα πόδια του. Δεν την ήθελε ποτέ, διαχρονικά, και γάβγιζε πολύ για να προστατεύει την περιοχή του. Τι άλλαξε ξαφνικά; Η κίνηση του Βασιλακόπουλου είναι προφανώς δηλωτική του εκνευρισμού που τον διακατέχει τώρα που η FIBA, στην οποία είχε τάξει την συμμετοχή της ΑΕΚ, όπως και του Αρη και του ΠΑΟΚ στο υπό σύσταση (;) Champions League, του ζητάει τα ρέστα. Εκτεθειμένος απέναντι στον γενικό γραμματέα της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν, στον οποίο είχε τάξει την ΑΕΚ, ο Βασιλακόπουλος εξάντλησε τα περιθώρια εκφοβισμού προς την διοίκηση της ΑΕΚ για τις συνέπειες που θα υποστεί αν προτιμήσει τη συμμετοχή στο EuroCup έναντι της συμμετοχής στο αβέβαιο Champions League, το οποίο δεν έχει καν καλύψει τις 32 θέσεις και έχει αναγκαστεί να συλλέξει μικρομεσαίες ομάδες για να καταφέρει να στήσει διοργάνωση, της οποίας η διεξαγωγή σήμερα που συζητάμε δεν είναι καθόλου βέβαιη. Και τώρα, που οι απειλές δεν έπιασαν, ο Βασιλακόπουλος βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ζητήσει, ως ΕΟΚ, από τον ΕΣΑΚΕ να αποβάλει την ΑΕΚ από το ελληνικό πρωτάθλημα. Και επειδή δεν έχει τα κότσια για να πάρει μόνος την ευθύνη, ο πρόεδρος της ΕΟΚ πήγε να ζητήσει από τον Κοντονή να βάλει πλάτη. Για τόσο άπειρο και άμαθο είχε τον υφυπουργό Αθλητισμού ο Βασιλακόπουλος ή του έχει τόσο θολώσει τη σκέψη ο εκνευρισμός της προσωπικής ήττας του στην υπόθεση Champions League;

Θα είχε πάντως μεγάλο ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση του διαλόγου ανάμεσα σε Βασιλακόπουλο και Κοντονή. Να ακούγαμε δηλαδή τον πρόεδρο της ΕΟΚ να λέει στον υφυπουργό Αθλητισμού ότι “εγώ πήγα και πρότεινα στη FIΒΑ, την οποία έψηνα εδώ και τουλάχιστον μια διετία να φτιάξει μια διοργάνωση για να τσακίσει τον Μπερτομέου, που δεν τον αντέχω, να φτιάξει το Champions League, στο οποίο πρόκειται να έχω συμφέροντα. Οικονομικά συμφέροντα θα έχει, ως μέλος της υπό σύσταση εταιρείας, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ. Και επειδή, όπως καταλαβαίνεις υπουργέ μου, η ΑΕΚ πάει κόντρα στα συμφέροντά μας, κάνε μας την χάρη να την αποκλείσεις με υπουργική απόφαση ώστε να μην κυνηγάνε εμένα οι ΑΕΚτσήδες”. Δεν θα ήταν μνημείο του έργου ζωής του Βασιλακόπουλου στο μπάσκετ αυτός ο διάλογος; Δεν θα μας άξιζε να τον έχουμε ακούσει, να έχει καταγραφεί για λόγους ιστορικούς;

Χάρη στη στάση του Κοντονή, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την στιγμή που ο Βασιλακόπουλος θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και δεν θα καταφέρει να απομακρύνει το φως του προβολέα από το πρόσωπό του. Διότι λογικά το ίδιο θα κάνει και ο ΕΣΑΚΕ, θα του αφήσει την καυτή πατάτα στα χέρια. Στα 77 του θα προχωρήσει σε μια ιστορική πράξη που πιθανότατα θα αποδειχθεί η τελευταία της μεγάλης ιστορίας του στο μπάσκετ. Θα αποβάλει την ΑΕΚ από το πρωτάθλημα επειδή αυτή είχε το ...θράσος να επιλέξει, όπως το σύνολο των ευρωπαϊκών ομάδων, με βάση το δικό της συμφέρον και όχι με βάση την προσταγή του Πάπα του ελληνικού μπάσκετ που δεν έμαθε ποτέ να ακούει “όχι”. Και μετά θα πρέπει να ζήσει με αυτό. Να ζήσει δηλαδή για έναν – δύο μήνες με αυτό το βάρος, μέχρι την ημέρα που η FIBA θα αποδεχθεί την ήττα της και θα ανακοινώσει την αναστολή της έναρξης του Champions League. Εκείνη την ημέρα τα προβλήματα του Βασιλακόπουλου θα γίνουν μεγαλύτερα. Οχι επειδή θα γελά μαζί του ο Μπερτομέου, αλλά επειδή εκείνος θα πρέπει να εξηγήσει στον Αρη και τον ΠΑΟΚ πώς έμειναν ξαφνικά εκτός Ευρώπης, με κλειστή την πόρτα του EuroCup και – φυσικά – της Euroleague, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που φυσικά θα παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού ο ΕΣΑΚΕ δεν πρόκειται να την αποβάλλει, και συγχρόνως θα συμμετέχει στο EuroCup.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.