Παιδί για... υιοθέτηση!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Παιδί για... υιοθέτηση!

bet365

Οι Αγριόγατες του Βιλανόβα επέστρεψαν μετά από 31 χρόνια στο θρόνο του κολεγιακού πρωταθλήματος και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τη νύχτα που τερμάτισε όλα τα θρίλερ του μπάσκετ!

Ατυχώς για τον καμουφλαρισμένο ή κραχτό σωβινισμό μας, ο Ryan Curran Arcidiacono δεν είναι πατριωτάκι μας, αν και λόγω ονόματος και χρώματος ρέπει προς τη φάρα μας πολύ περισσότερο απ' όσο ο Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Ζακ Ογκαστ...

Δεν είναι Ελληνας, όπως δεν είναι ούτε ο Κέβιν Πάνγκος : κατά σύμπτωση και των δυο η σκούφια κρατάει από την Ιταλία, με τον μεν πρώην πόιντ γκαρντ του Γκονζάγκα και νυν της ισπανικής Γκραν Κανάρια να έχει καναδική υπηκοότητα , τον δε ομόλογο του, αρχηγό της φρέσκιας πρωταθλήτριας του NCAA, ομάδας του Βιλανόβα και πολυτιμότερο παίκτη του Φάιναλ Φορ να είναι Αμερικανός.

Arcidiacono βεβαίως σημαίνει αρχιδιάκονος, που ενώ ως θρησκευτικός τίτλος αφορά τον κατώτερο χριστιανικό ιερατικό βαθμό, στο μπάσκετ σήμερα τα ξημερώματα εκτοξεύθηκε στα επίπεδα του Πατριάρχη!
Ετοιμο τον είχα από σήμερα τα χαράματα τον συνδυασμό, απλώς τον σκέφτηκα αφότου έκλεισα το μικρόφωνο της μετάδοσης του τελικού του Φάιναλ Φορ Χιούστον, που τον συμπεριλαμβάνω στα τρία πιο συγκλονιστικά θρίλερ, τα οποία ο Θεός με αξίωσε να σπικάρω... ...

Ο αρχιδιάκονος και ο... αρχιδιάβολος, θεέ μου συχώρα με!

Εάν δεν προλάβατε να δείτε τι ακριβώς συνέβη στα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα του θρίλερ στο NRG Stadium του Χιούστον, σπεύσατε ταχέως!
Αυτό που έγινε δεν έχει ματαγίνει και ξεπερνάει κατά πολύ όχι μόνο τη λογική, αλλά και την πιο διεστραμμένη φαντασία! Ξεπερνάει επίσης τα "heroics" του Μάικλ Τζόρνταν, του Λορέντσο Τσαρλς, του Κιθ Σμαρτ, του Κρίστιαν Λέτνερ και όλων των ηρώων της τελευταίας στιγμής, που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στα χρονικά των Φάιναλ Φορ, από το 1939 και εντεύθεν.

Παρεμπιπτόντως η υπόθεση είναι ανέκαθεν τόσο ιντριγκαδόρικη και συναρπαστική, ώστε τις τελευταίες ημέρες, οι ευρηματικοί δημοσιογράφοι του ESPN κατάρτισαν ένα bracket στο οποίο συγκρίνουν ανά ζεύγη τα μνημειωδέστερα καλάθια της τελευταίας στιγμής στα χρονικά του κολεγιακού πρωταθλήματος και καλούν τους αναγνώστες τους να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Μέχρι χθες το βράδυ, προτού αρχίσει ο τελικός Βιλανόβα-νορθ Καρολάινα, στο Νο 1 βρισκόταν το alley hoop με το οποίο ο συχωρεμένος ο Λορέντσο Τσαρλς (από την πάσα του Ντέρεκ Γουϊτενμπουργκ) έδωσε τη νίκη στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ επί του φαβορί Χιούστον στον τελικό του 1983 στο Αλμπουκερκ, με 54-52.

Με το συμπάθιο, αλλά μπροστά σε αυτά που έγιναν σήμερα και μάλιστα δια της επαγωγής των φάσεων, το καλάθι του Τσαρλς ήταν απλή οδοντόκρεμα!

Για να μείνω στις οικείες δημοσιογραφικές ατάκες, αυτό το ντουμπλ φας "Βάλ' το αγόρι μου", είναι για να πεις "δεν περιγράφω άλλο".!

Μου χουν τύχει κάμποσες τέτοιες μπασκετικές τηλεοπτικές ονειρώξεις εδώ και τριάντα ένα χρόνια που μεταδίδω αγώνες, αλλά αυτό το οποίο συνέβη τώρα μου φαίνεται ασύλληπτο: αφενός διότι τα δυο απανωτά τρίποντα έκριναν έναν τίτλο και αφετέρου διότι σημειώθηκαν μέσα σε τεσσεράμισι δευτερόλεπτα και ενώ το ένα ήταν ακροβατικό (circus, όπως τα χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί), το άλλο ήταν σκέτη προσευχή!

Αμ' το άλλο; Από τον σκηνοθέτη που βεβαίως δεν ήταν άνθρωπος, αλλά ο ίδιος ο Πανάγαθος, ο ρόλος του... αρχιδιάβολου, που πήρε την πάσα από τον αρχιδιάκονο διανεμήθηκε στον Κρις Τζένκινς, ο οποίος με την ακαριαία εκτέλεση του εκτόξευσε στον έβδομο ουρανό την ομάδα του, έγραψε το όνομα του με ανεξίτηλα γράμματα στη βίβλο του παγκοσμίου μπάσκετ και έριξε στο καναβάτσο τον αδελφοποιτό του Νέιτ Μπριτ.

Η ιστορία των δυο -όχι εξ αίματος, αλλά κατ' επιλογήν- αδελφών κάνει εδώ και τρεις μέρες τον γύρο του κόσμου και βεβαίως αποτελεί μια τόσο συγκινητική ιστορία ώστε θεωρώ βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα βγει και θα κάνει πάταγο είτε σε μυθιστόρημα, είτε σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, είτε σε ταινία.

Πλάκα, πλάκα το μυθικό τρίποντο του (υιοθετημένου, το 2007) από την οικογένεια Μπριτ, φόργουορντ του Βιλανόβα, επιβεβαιώνει στην κυριολεξία εκείνη την παλιά ελληνική έκφραση, που λέει "παιδί για υιοθέτηση"!

Δεν θα έλεγα ότι ισχύει το ίδιο για τον Τζέι Ράιτ , τον προπονητή του Βιλανόβα που θα πρέπει να ανάψει μια λαμπάδα στο μπόι του Τζένκινς (1μ.98), διότι τον έσωσε από τη συμφορά και -για να τον παρηγορήσω, αν και δεν το 'χει ανάγκη-δεν τον έκανε Γκρεγκ Πόποβιτς. Οι Σπερς έχασαν το πρωτάθλημα του 2013, διότι δεν έκαναν φάουλ στον Ρέι Αλεν, που ισοφάρισε και έστειλε τον έκτο τελικό στην παράταση και οι "Αγριόγατες" επίσης δεν σταμάτησαν τον Μάρκους Πέιτζ στον οποίο επέτρεψαν να εκτελέσει τρίποντο και να ισοφαρίσει σε 74-74...

Εκτός κι αν ο 55άχρονος προπονητής του Βιλανόβα (που μάλιστα πριν από τον τελικό ανακηρύχθηκε "κόουτς της χρονιάς" για δεύτερη φορά στην καριέρα του, είχε μιλήσει με τον Θεό που τον διαβεβαίωσε για τα επιγενόμενα και συν τοις άλλοις τα είχε κάνει πλακάκια με το Turner Sports και με το CBS Sports για να απογειωθούν τα νούμερα της τηλεθέασης!

Εν πάση περιπτώσει, ο Πέιτζ ισοφάρισε και στα 4'.7 που απέμεναν, ο αρχιδιάκονος πρόλαβε να πάρει την μπάλα από την επαναφορά, να διατρέξει κατά μήκος το γήπεδο, να πασάρει στον αρχιδιάβολο κι αυτός να το μπουμπουνίσει και να προκαλέσει σοκ και δέος σε όλο τον πλανήτη!

ΥΓ: Αντε τώρα (με τις εμμονές τις οποίες έχουμε εμείς εδώ στην Ευρώπη) να πει κανείς κακιά κουβέντα για τον μορφονιό που κάθεται στον πάγκο των πρωταθλητών...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3