«Ο καλός Ολυμπιακός δεν έπαψε να υπάρχει!»

«Ο καλός Ολυμπιακός δεν έπαψε να υπάρχει!»
Σαν να μην έλειψε ούτε μία μέρα, ο Κώστας Παπανικολάου σχολιάζει τις εφετινές δυσκολίες που πέρασε ο Ολυμπιακός και 24 ώρες πριν από τον «τελικό» με την Χίμκι, μιλάει στο gazzetta.gr για το «μέταλλο» που κρατάει τους «ερυθρόλευκους» ζωντανούς.

Μετά από τέσσερα «μαγικά» χρόνια στον Πειραιά, το καλοκαίρι του 2013, οι δρόμοι του «χώρισαν» φιλικά με τον Ολυμπιακό και η Μπαρτσελόνα που κατέβαλλε 1,5 εκατομμύριο Ευρώ στους «ερυθρόλευκους», εξασφάλισε εξασφάλισε την υπογραφή του μέχρι το 2017! Ο 23χρονος τότε, διεθνής φόργουορντ συμφώνησε στην πρόταση των Καταλανών για τετραετές συμβόλαιο (με δυνατότητα να φύγει μόνο για το ΝΒΑ) συνολικής αξίας 5,5 εκατομμυρίων Ευρώ και μετακόμισε στην Βαρκελώνη, όπου την αμέσως επόμενη χρονιά στέφθηκε πρωταθλητής Ισπανίας. Οι πληθωρικές του εμφανίσεις με την φανέλα των «μπλαουγκράνα» στην λίγκα ACB και την Ευρωλίγκα, όμως, κίνησαν το ενδιαφέρον των Χιούστον Ρόκετς, που διατηρούσαν τα δικαιώματά του για τον «άλλον πλανήτη» του αθλήματος και η πρόταση που του έκαναν, δεν του άφηνε περιθώριο να αρνηθεί.

Ο λόγος για τον Κώστα Παπανικολάου, που μέσα σε έναν χρόνο βρέθηκε από τον Ολυμπιακό στην Μπαρτσελόνα κι από 'κει σε μία από τις πλουσιότερες και πιο φιλόδοξες ομάδες του ΝΒΑ! Το παιδικό «όνειρο» κάθε παιδιού που στοχεύει να ασχοληθεί με το μπάσκετ, άρχισε εντυπωσιακά με τον «Παπ» να παίρνει αρκετό χρόνο συμμετοχής και να αφήνει καλές εντυπώσεις στον πρώτο ενάμιση μήνα της σεζόν, αλλά στη συνέχεια να μένει εκτός rotation, λόγω δύο διαδοχικών τραυματισμών. Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη με τις «ρουκέτες» να παραχωρούν τον 2ο και μη εγγυημένο χρόνο του συμβολαίου στους Νάγκετς κι αυτοί με τη σειρά τους, τον «απελευθέρωσαν» για να τον υπογράψουν αργότερα με ελάχιστα χρήματα, μέχρι να καταλήξουν τελικά στο ότι δεν τους κάνει και να τον αποδεσμεύσουν στις 7 του περασμένου Ιανουαρίου!

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχασαν καθόλου χρόνο και παρ' ότι τη δεδομένη στιγμή είχαν άλλες ανάγκες, «είδαν» την περίπτωσή του ως επένδυση σε ένα καταξιωμένο παίκτη κι εξασφάλισαν την επιστροφή του στο «λιμάνι» μέχρι το 2018! Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της επανασύνδεσης Παπανικολάου-Ολυμπιακού, δείχνει άκρως επιτυχημένο, υπό την έννοια ότι ο 25χρονος διεθνής άσος «κόλλησε» αμέσως στο σύστημα της ομάδας και γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις, εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε έναν από τους πιο χρήσιμους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει στο gazzetta.gr τις αντιξοότητες που πέρασαν και περνούν φέτος οι Πειραιώτες είναι χαρακτηριστικός του «δεσίματος» που τον ενώνει με τους τρεις φορές πρωταθλητές Ευρώπης.

«Το ότι πολεμάμε ακόμη σημαίνει πολλά!»

«Δεν έχει περάσει λίγα ο Ολυμπιακός φέτος! Μόλις η ομάδα είχε αρχίσει να βρίσκει ρυθμό, χτύπησε ο Πάτρικ (σ.σ.: Γιανγκ) και ήρθαν τα πάνω-κάτω, υπό την έννοια ότι αναγκαστικά ο Χάντερ και ο Μιλουτίνοφ, έπρεπε να ανέβουν ένα σκαλί παραπάνω στο rotation! Μετά έμεινε ένα μήνα έξω ο Σπανούλης και εν συνεχεία ήρθε η σειρά του Γιώργου (σ.σ.: Πρίντεζη) και του Λοτζέσκι... Όλα αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα και είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεάζουν την αγωνιστική λειτουργία και την “χημεία” της ομάδας. Δεν ξέρω αν ο κόσμος μπορεί ακριβώς να καταλάβει τι συμβαίνει σε ένα σύνολο, όταν διαταράσσονται οι αγωνιστικές ισορροπίες και πόσο αρνητική επίδραση έχει αυτό στην απόδοσή του. Υποχρεωτικά, μπαίνεις στην διαδικασία να βάλεις νέες βάσεις από την αρχή κι αυτό ο Ολυμπιακός, το 'χει κάνει φέτος αρκετές φορές. Το ότι αυτή τη στιγμή, μετά από τόσες αντιξοότητες βρισκόμαστε εδώ και πολεμάμε ακόμη για να περάσουμε στα πλέϊ-οφ, νομίζω ότι αυτό δείχνει το μέταλλο της ομάδας μας.», μας είπε αρχικά μετά την πιο μεστή εφετινή εμφάνισή του (8π., 9ρ., 2ασ. & 1κοψ.) στο Top-16 και την εντυπωσιακή νίκη (99-84) επί της Ρεάλ Μαδρίτης.

«Μακάρι να αποκτήσει η αξία η νίκη επί της Ρεάλ!»

Τα 2,5 χρόνια μακριά από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό και τα βιώματα που έζησε, είναι φανερό ότι τον έχουν ωριμάσει αισθητά, σε τέτοιο βαθμό, που δικαίως θεωρείται ο μελλοντικός ηγέτης της ομάδας. «Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν ήταν η καλύτερη εφετινή εμφάνιση της ομάδας! Δεν θέλω να υποτιμήσω την προσπάθεια, ούτε την πεντακάθαρη νίκη απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, γιατί αν δεν κερδίσουμε τα δύο επόμενα παιχνίδια στο Top-16, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, απλά δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα! Παρ' όλα αυτά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την μαχητικότητα που δείξαμε μέσα στο παρκέ... Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα, να έχει παίκτες με χαρακτήρα για μεγάλα παιχνίδια και είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να νιώθεις ότι όλοι οι συμπαίκτες σου θα βρουν τον τρόπο να βάλουν το λιθαράκι τους για τη νίκη! Ήταν από λίγα παιχνίδια που είχαμε ελάχιστα αν όχι καθόλου κενά διαστήματα από την αρχή έως το τέλος κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.», υπερθεμάτισε ο Τρικαλινός διεθνής φόργουορντ, που είχε θεμελιώδη προσφορά (12π., 8ρ. & 2ασ.) στη πύρρειο νίκη (74-70) του Ολυμπιακού στο «Νick Galis Hall» επί του Άρη, με την οποία οι «ερυθρόλευκοι» «κλείδωσαν» την πρωτιά στην κανονική περίοδο.

«Δεν σταματάμε να κοιτάμε ψηλά!»

«Το ότι κερδίσαμε την πρωταθλήτρια Ευρώπης με 15 πόντους διαφορά, μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτε! Εμείς μπήκαμε στο γήπεδο με γνώμονα να παίξουμε για τη νίκη και όχι για την διαφορά, γιατί καμιά φορά, όποιος κυνηγάει τα πολλά χάνει και τα λίγα! Η πολύ καλή εμφάνιση απ' όλα τα παιδιά, όμως, μας επέτρεψε να πετύχουμε το απόλυτο και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια. Ο καλός Ολυμπιακός δεν έχει σταματήσει να υπάρχει! Οι συνθήκες που προανέφερα, ύψωσαν πολύ υψηλά εμπόδια στην εφετινή διαδρομή, αλλά η ομάδα δεν έχει σταματήσει να μάχεται και να προσπαθεί για να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε σ' αυτό το ρυθμό και να δείξουμε και μακριά από την έδρα μας, ότι μπορούμε και φέτος να φτάσουμε μακριά!», κατέληξε ο Κώστας Παπανικολάου, που παιχνίδι με παιχνίδι δείχνει ολοένα και περισσότερο πόσο ανεβάζει την ποιότητα στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων».