Η νύχτα της ασπιρίνης

Η νύχτα της ασπιρίνης
O Nίκος Παπαδογιάννης βυθίζεται στα σενάρια της πρόκρισης και θεωρεί τον Ολυμπιακό φαβορί για διπλό στη Ρωσία.

Kατ’αρχήν, τα καλά νέα που έρχονται αχνιστά κατ’ευθείαν από το κομπιουτεράκι: ο Ολυμπιακός έχει σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης όχι με 8 νίκες, αλλά με 7, όπως σας έλεγα (ξανά και ξανά και ξανά) από το ξεκίνημα κιόλας του Τop-16. Και αν πρόσφατα σας είπαμε κάτι διαφορετικό, ότι το 3/3 είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη προόδου, να μας συμπαθάτε.

Η σεναριολογία στο μπάσκετ είναι δύσκολο σπορ, ακόμα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αν δεν είχα τη συνδρομή του φίλου αναγνώστη @floufun1, θα είχα σηκώσει τα χέρια ψηλά και θα περίμενα τη θεία φώτιση για να φωτίσω κι εσάς.

Τα άσχημα νέα, τώρα. Εάν ο Ολυμπιακός ηττηθεί από τη Χίμκι, δεν σώζεται ούτε με μεσαιωνικές αλχημείες. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχει να θυμάται το ναδίρ του Κάουνας και το ζενίθ της νίκης επί τη Ρεάλ, ως τα δύο σημεία αναφοράς μιας γλυκόπικρης σεζόν που θα τον αφήσει εκτός πλέι-οφ για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια…

Το σενάριο που στέλνει τον Ολυμπιακό στα πλέι-οφ με 7 νίκες απαιτεί δική του νίκη επί της Χίμκι (και ήττα του από την ΤΣΣΚΑ), δύο νίκες της Μπαρτσελόνα (επί Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις), μία ήττα της Ρεάλ στους δύο αγώνες της (Λαμποράλ έξω, Χίμκι μέσα) και ήττα της Μπάμπεργκ από τη Λαμποράλ στη Γερμανία.

Ετσι ο Ολυμπιακός θα ισοβαθμήσει στην 4η θέση με τη Ρεάλ με ρεκόρ 7-7 και θα την αποκλείσει χάρη στο αποψινό 99-84. Θα μείνουν επίσης έξω η Χίμκι με τη Μπάμπεργκ και τη Ζαλγκίρις.

Εξυπακούεται ότι ο Ολυμπιακός προκρίνεται σίγουρα εάν κερδίσει τα δικά του παιχνίδια, άσχετα με τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων. Όπως θα διαβάσετε σε ξεχωριστή ανάλυση, μπορεί να βγει ακόμα και 2ος, εάν οι δύο νίκες του συνοδευτούν από ισάριθμες νίκες της Μπαρτσελόνα και ισάριθμες ήττες της Λαμποράλ. Ή και ...1ος, αν αγαπάτε την επιστημονική φαντασία!

Υπάρχουν δεκάδες πιθανοί και λιγότερο πιθανοί συνδυασμοί, αλλά όχι αρκετές ασπιρίνες για να γιατρέψουν τον πονοκέφαλο αυτού που θα προσπαθήσει να τους αναλύσει όλους. Κρατάμε λοιπόν το «πρέπει» της επόμενης Πέμπτης και προχωράμε στο παρασύνθημα.

Το παρασύνθημα είναι, ότι ο Ολυμπιακός θα προκριθεί εάν παίξει έτσι στα επόμενα παιχνίδια του. Και θα μπει στα πλέι-οφ με αξιώσεις. Η απόδοσή του απέναντι σε μία Ρεάλ που καιγόταν εξ ίσου για τη νίκη θύμισε τον τελικό, όχι της Μαδρίτης, αλλά του Λονδίνου.

Οι επιθετικές επιλογές άγγιξαν το τέλειο, ιδίως στο α’ ημίχρονο που βρήκε τους «ερυθρόλευκους» με παραγωγή 53 πόντων και μόλις 1 λάθος. Τα 17 επιθετικά ριμπάουντ διόρθωσαν σκόρπιες αστοχίες, ενώ η ομαδική δουλειά στα μετόπισθεν κράτησε τη Ρεάλ μόλις στις 9 δεύτερες επιθέσεις.

Η άμυνα έκλεισε όλους τους διαδρόμους προς το καλάθι και περιόρισε τους Ισπανούς σε απονενοημένα διαβήματα από τη γραμμή των 6,75 μέτρων (31 προσπάθειες για τρίποντο και 32 για δίποντο, ενώ ο Ολυμπιακός είχε φυσιολογική αναλογία 23-43).

Οι περιφερειακοί παίκτες που πλαισίωσαν τον Σπανούλη έδωσαν λύσεις όταν η καστιγιάνικη άμυνα έκλεινε πάνω του, με πρωταγωνιστή τον ξαναγεννημένο Βαγγέλη Μάντζαρη (6/6 τρίποντα).

Οκτώ διαφορετικοί «ερυθρόλευκοι» μοίρασαν ασίστ και εννέα παίκτες έβαλαν το χεράκι τους στα ριμπάουντ, όπου ξεχώρισε με 9 ο θαυμάσιος Παπανικολάου. Οι ένδεκα που χρησιμοποιήθηκαν σκόραραν μηδενός εξαιρουμένου.

Ο Πρίντεζης έβαλε τους συνηθισμένους 17 πόντους και κράτησε τον Ρέγιες, ενώ οι Ουόρικ-Μιλουτίνοβ βοήθησαν ώστε να μείνει ο καταπονημένος Χάντερ στα 15 ποιοτικά λεπτά.

Πέρα από την αμυντική μετριότητα της δ’ περιόδου, δυσκολεύεται κανείς να βρει ψεγάδι στην εμφάνιση του Ολυμπιακού. Ακόμα και το αρχικό πρόβλημα με τις άστοχες βολές διορθώθηκε μετά το εναρκτήριο δεκάλεπτο.

Οι ίδιοι παίκτες που αρχικά εκτόξευαν τούβλα από τη γραμμή (4/11 στην α’ περίοδο) αξιοποίησαν 15 από τις επόμενες 16 βολές.

Η Ρεάλ ήταν σκιά της ομάδας που κατατρόπωσε τον Ολυμπιακό πριν από 10 μήνες στο «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες», αλλά ο Πειραιάς δεν είναι Μαδρίτη. Η ατελείωτη γκρίνια των παικτών και των προπονητών της αντιμετωπίστηκε όχι με χαμόγελα συγκατάβασης, αλλά με τεχνικές ποινές.

Το κοινό έδωσε φτερά στους παίκτες του πρωταθλητή Ελλάδας και το δεύτερο από τα τέσσερα συνεχόμενα χωρίς αύριο παιχνίδια ολοκληρώθηκε με πυροτεχνήματα.

Το επόμενο θα τον φέρει αντιμέτωπο με μία ομάδα ποιοτική, αλλά ελαφρώς πελαγωμένη και ανήμπορη να εξαργυρώσει το ταλέντο της με μεγάλες νίκες. Η Χίμκι προλαβαίνει ακόμη να προκριθεί, αλλά θα πει «τετέλεσται» εάν χάσει για δεύτερη φορά από τους Ελληνες επισκέπτες.

Ωστόσο, η κρυόπλαστη Χίμκι δεν έχει κερδίσει ποτέ στην ιστορία της τέτοιο ματς. Ο μπαρουτοκαπνισμένος Ολυμπιακός χειρίζεται το «do or die» καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Μόνο αφελής θα έσπρωχνε σήμερα όλα τα λεφτά του στους Ρώσους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.