Παπαλουκάς: «Τυχεροί που απολαύσαμε Διαμαντίδη και Σπανούλη»

Gazzetta team
Παπαλουκάς: «Τυχεροί που απολαύσαμε Διαμαντίδη και Σπανούλη»
Εκ βαθέων συνέντευξη παραχώρησε ο Θοδωρής Παπαλουκάς, που μίλησε για τους Διαμαντίδη - Σπανούλη, την Εθνική, ενώ έκανε αναδρομή στην δική του, μεγάλη καριέρα.

Αναδρομή στην καριέρα του, έκανε ο Θοδωρής Παπαλουκάς που παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Euroleague Show» και μίλησε παράλληλα για την Εθνική, τους Δημήτρη Διαμαντίδη - Βασίλη Σπανούλη, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που τελικά δεν αγωνίστηκε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Αναλυτικά μίλησε:

Για το αν περίμενε, όταν ξεκίνησε, να έχει τέτοια καριέρα: «Οταν ξεκινάς, το θεωρείς άκρως φυσιολογικό να έχεις αυτή την εξέλιξη. Κάθε παιδί πιστεύει ότι θα κάνει καριέρα. Οταν μεγαλώνεις, συνειδητοποιείς πόσο τυχερός και ευλογημένος είσαι που ζεις τέτοια πράγματα. Είχα την τύχη να παίξω σε Ολυμπιακό, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι. Κάθε περίοδος ήταν διαφορετική, αλλά από κάθε ομάδα -και τις ελληνικές- πήρα κάτι και χρωστώ κάτι.

Για το γεγονός πως είχε βρεθεί κοντά στο ΝΒΑ: «Πολλές φορές είναι να βρεθείς την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο. Αυτά που έζησα στην Ευρώπη μόνο άσχημα δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις».

Για τον Βασίλη Ευαγγελινό που τον... οδήγησε στην ΤΣΣΚΑ: «Ο Βασίλης μού άνοιξε την πόρτα και είχαμε συναντηθεί τυχαία στα γενέθλια του Γιάννη Γιαννούλη. Εξελίχθηκε στην πόρτα που θα άλλαζε τη ζωή ΜΟΥ. Καμιά φορά η ευκαιρία είναι εξ ίσου σημαντική με το πώς τη διαχειρίζεσαι».

Για το γεγονός πως ερχόταν από τον πάγκο: «Κάποιοι αθλητές θέλουν να ξεκινούν, κάποιοι όχι. Εμένα δεν μου δόθηκε επιλογή, έτυχε να ξεκινώ από τον πάγκο γιατί είχα σπουδαίους συμπάικτες. Ομως εγώ το δούλεψα και μου βγήκε σε καλό».

Για το λόγο που είχε επιστρέψει στον Ολυμπιακό το 2008: «Ηταν πολύ ιδιαίτερη η περίοδος που έφυγα. Ο στόχος της επιστροφής ήταν το πρώταθλημα. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε».

Για την δυσκολότερη στιγμή με τα «ερυθρόλευκα»: «Οι χαμένες βολές στο ΟΑΚΑ ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα μου στον Ολυμπιακό».

Για την επιρροή του Βασίλη Σπανούλη στην ιστορία του Ολυμπιακού: «Ο Βασίλης είναι ο άνθρωπος, ο οποίος έχει προσφέρει τα περισσότερα στον Ολυμπιακό. Αλλαξε τη ροή της ιστορίας και νομίζω πως είναι ο, τι σημαντικότερο έχει να επιδείξει ο Ολυμπιακός, τα χρόνια που παίζω εγώ μπάσκετ. Εχουν περάσει κι άλλοι, τεράστιοι παίκτες από τον Ολυμπιακό. Ο Βασίλης έφερες τις επιτυχίες».

Για το ποιος προπονητής είχε μεγαλύτερη επίδραση πάνω του: «Ολοι οι προπονητές μού έχουν δώσει πράγματα. Από τον Λευτέρη Καλογήρου στον Εθνικό Ελληνορώσων, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Ο Ζούρος με πήρε στον Ολυμπιακό, ο Ιβκοβιτς μού έδωσε την ευκαιρία να παίξω στο κορυφαίο επίπεδο, ενώ την μεγαλύτερη βελτίωση την βίωσα με τον Ετορε Μεσίνα. Μεγάλη επιρροή είχε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ήταν ο άνθρωπος που με υπερασπίστηκε και έβαλε τις βάσεις για να έχω το ρόλο που είχα σε μία Εθνική που είχε παίκτες με τεράστιο ταλέντο. Μού έχει φερθεί πολύ καλά και εντός και εκτός παρκέ».

Για τον τρόπο, με τον οποίο σταμάτησε από την Εθνική ομάδα: «Είναι μεγάλη ιστορία. Θα ήθελα να τελειώσω στο γήπεδο, αλλά έχω περάσει τόσες πολλές στιγμές στην Εθνική ομάδα που σκέφτομαι μόνο αυτές. Δεν θέλω το τελείωμα να επισκιάσει όλα αυτά που ζήσαμε».

Για την Εθνική ομάδα: «Οι Εθνικές ομάδες κάνουν κύκλους. Εχουμε καλομάθει. Δεν γίνεται μία χώρα 10 εκατομμυρίων να έχει μόνο επιτυχίες. Εχουμε πάντως πάρα πολύ ταλέντο και πρέπει να βρεθεί η χημεία και να περάσει λίγος χρόνος μας για να βρούμε ξανά το δρόμο μας. Είναι θέμα χρόνου».

Για τη νίκη επί των ΗΠΑ: «Η δουλειά που προσέφερε ο κάθε παίκτης εκείνης της ομάδας είναι το θέμα. Αμα λέγαμε ότι θα κερδίσουμε, θα γελούσαν όλοι. Καμιά φορά, όμως, υπάρχουν ραντεβού με την ιστορία και τότε για εμάς ήταν η ώρα. Στην ήττα από την Ισπανία, ήμασταν δυστυχισμένοι. Επρεπε να ευχαριστιόμαστε τέτοιοες στιγμές, ήμασταν δεύτεροι τότε και δεν το απολαύσαμε. Εχουμε μάθει να αγαπάμε μόνο τη νίκη. Δεν γίνεται να είσαι πάντα πρώτος. Ετσι, χάνεται και το ενδιαφέρον».

Για το τί έκανε ξεχωριστό τον Διαμαντίδη: «Ο Δημήτρης έφερε κάτι διαφορετικό στο μπάσκετ. Το πόσο μεγάλος παίκτης είναι δεν χρειάζεται να το πω εγώ γιατί το αποδεικνύουν οι επιτυχίες του τόσα χρόνια. Είναι κάτι διαφορετικό αυτό που έδινε στις ομάδες που έπαιζε. Είναι ένας άνθρωπος που προσαρμόζεται πολύ εύκολα και δείχνει παντού τον πραγματικό του εαυτό. Το χάρισμα του ήταν να κάνει πολύ καλύτερη την ομάδα του στην άμυνα και την επίθεσή του.

Eπρεπε να γίνει αυτό με τον Κόμπι για να βιώσει κάποια πράγματα ο Διαμαντίδης. Το ίδιο πρέπει να βιώσει και ο Σπανούλης όταν αποχωρήσει. Δεν επενδύουμε χρόνο στο να σκεφτούμε κάποια πράγματα. Το ότι έχουμε δει τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη στην Ελλάδα δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε. Αν δεν υπήρχε ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φάνης, ο Χριστοδούλου, ο Οικονόμου, ο Αλβέρτης, ο Σιγάλας δεν θα υπήρχαμε και εμείς».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.