Και προσοχή στα ατυχήματα

Και προσοχή στα ατυχήματα
O Nίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται από πού πάνε για την ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η εκδήλωση που οργανώθηκε στο εστιατόριο του Μεγάρου Μουσικής είχε ως αφορμή την ευπρόσδεκτη χορηγία της Sporting Bet και την ακόμη πιο ευπρόσδεκτη καμπάνια της ενάντια στη βία.

«Θα συμμετάσχουν αθλητές από τον Ολυμπιακό και από τον Παναθηναϊκό», έγραφε η πρόσκληση. Περίμενα να δω στο πάνελ τους αρχηγούς των δύο ομάδων, δίπλα στον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος έχει ρόλο «πρεσβευτή» της Ευρωλίγκας.

Πόσα χρόνια έχουμε να τους δούμε τους τρεις σωματοφύλακες στο ίδιο δωμάτιο; Ποιος άλλος θα μπορούσε να περάσει τόσο ηχηρό μήνυμα, όσο η «αγία τριάς» του ελληνικού μπάσκετ;

Κούνια που με κούναγε. Τον Διαμαντίδη, τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη και τους άλλους Ελληνες αστέρες τους είδαμε μόνο στο ωραίο βίντεο που ετοίμασε η Sporting Bet.

Ο Ολυμπιακός έστειλε τον Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος χθες δεν ήταν, σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Και ο Παναθηναϊκός τον Μάρκες Χέινς, που ακόμα δεν έχει κλείσει μήνα στην Ελλάδα!

Η συμπεριφορά των δύο εκλεκτών συνεταίρων της Ευρωλίγκας μου φάνηκε ανεπίτρεπτη, στα όρια του σαμποτάζ. Και να πεις ότι δεν μας αφορά η γηπεδική βία; Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα χουλιγκανισμού όσο η Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός απάντησαν στην πρόσκληση του Μπερτομέου και των χορηγών με ένα ωραιότατο πτύελο. Οι δύο αθλητές μίλησαν πολύ ωραία, αλλά τι να το κάνεις; Το ειδικό τους βάρος είναι ελάχιστο.

Τώρα που οι «αιώνιοι» έδεσαν τον γάιδαρό τους με το πολυετές συμβόλαιο που υπέγραψαν, δεν τους νοιάζει τίποτε, εκτός από το πρωτάθλημα που θα διεκδικήσουν διά πυρός και σιδήρου τον Μάιο.

Εκεί να δείτε καμπάνια ενάντια στη βία. Στο επόμενο στρογγυλό τραπέζι, θα στείλουν τον Μπάμπη τον Σουγιά και τον Μήτσο τον Χασάπη.

Αν μη τι άλλο, ο Χάκετ φόρεσε δερμάτινο μπουφάν, κομψό μπλουζάκι και υφασμάτινο παντελόνι για να πάει στο Μέγαρο. Ο Χέινς εμφανίστηκε με σκούφο και με γκρίζα φόρμα προπόνησης, σε περίοπτο σημείο της οποίας φιγουράριζε ρεκλάμα ενός ανταγωνιστή της Sportingbet

Ο Τζόρντι Μπερτομέου είχε μόλις ολοκληρώσει ανενόχλητος το αναπόφευκτο λογύδριό του, όταν δέχθηκε την ερώτηση του –κυριολεκτικά- ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ή ευρώ ή γροσίων ή ρουβλίων και πάντως όχι δραχμών.

«Έστω ότι είμαι ένας Έλληνας επιχειρηματίας, που σκέφτεται να επενδύσει σε κάποια τρίτη ομάδα, εκτός Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Τι θα μου λέγατε για να με πείσετε ότι αξίζει να βάλω τα λεφτά μου, παρ’όλο που η πόρτα της Ευρωλίγκας είναι κλειστή;»

Η ερώτηση βγήκε από τα χείλη του συναδέλφου Δημήτρη Χρυσάνθη, αλλά ο υποβολέας θα μπορούσε να ονομάζεται Νίκος Λάσκαρης ή Μάκης Αγγελόπουλος ή (ας βάλω το δικό του όνομα, ελλείψει άλλου) Μπάνε Πρέλεβιτς...

Ο Καταλανός άλλαξε πέντε χρώματα, μέχρι που αποφάσισε να κρατήσει το πράσινο, δηλαδή το χρώμα του χρήματος:

«Θα του έλεγα να μοιραστεί το όραμά μας και να προσπαθήσει με επιμονή να μπει στην ελίτ. Στο δικό μας μοντέλο, κουμάντο κάνουν οι ομάδες. Αυτές ορίζουν τη μοίρα τους. Κανένας δεν τους λέει πώς να κινηθούν. Προσπαθούμε πάνω απ’όλα να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο των επενδυτών. Στόχος μας είναι η οικονομική σταθερότητα. Υπάρχει βεβαίως ως κριτήριο και η αγωνιστική επίδοση, αλλά στον αθλητισμό παραμονεύουν πάντοτε και τα ατυχήματα. Αυτά δεν χωράνε στο όραμά μας».

Πιο μετά, την ώρα του κοκτέιλ, ο Μπερτομέου έδωσε χειροπιαστά παραδείγματα «ατυχημάτων» προς αποφυγήν.

Την Καρσίγιακα, που προκρίθηκε στην Ευρωλίγκα αυτοδικαίως ως πρωταθλήτρια Τουρκίας αλλά πούλησε τους καλούς παίκτες της αντί να χτίσει πάνω στα θεμέλια. Τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, που εκθρόνισε τη Μακάμπι στο Ισραήλ αλλά εξορίστηκε στο Eurocup.

Την TDK Μανρέσα, η οποία έκανε την «έκπληξη του αιώνα» στην Ισπανία το 1998, αλλά βάρεσε διάλυση πριν προλάβεις να πεις Tι-Ντι-Κέι.

«Στην αρχή πανηγύριζα, αλλά μετά βλαστημούσα», ομολόγησε ο Μπερτομέου. «Ποιο είναι το κέρδος για εμάς, από ένα τέτοιο πυροτέχνημα; Το όραμα που υπηρετούμε απαιτεί συνέπεια και συνέχεια. Το πρωτάθλημα της Μανρέσα ήταν ένα μεγάλο λάθος για το μπάσκετ και για την Ευρωλίγκα».

Λίγο ακόμη και θα ξεφούρνιζε τίποτε για τη Λέστερ…

Οποιος θέλει να διαβεί τη βαριά της πόρτα της νέας Euroleague, θα πρέπει πρώτα να προσκληθεί στο Eurocup και μετά να το κατακτήσει κιόλας. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, κερδίζει μία και μοναδική σεζόν συνύπαρξης με την «ελίτ».

Επειτα, ξαναγυρίζει στη FIBA, με τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. «Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε όποιον αποφασίσει να πάει να παίξει σε ένα άλλο επίπεδο», είπε κυνικά ο Μπερτομέου.

Χαμηλότερο επίπεδο, εννοούσε. Ας πάνε λοιπόν ο Άρης, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ στο κωμικοτραγικό Τσάμπιονς Ληγκ του Μπάουμαν. Εκεί όπου ευδοκιμούν τα ατυχήματα.

Οι Ευρωλιγκαίοι και οι χορηγοί της νέας διοργάνωσης, διεθνείς όπως η ΙΜG (την οποία υποστηρίζει οικονομικά το αμερικάνικο fund Silverlake) αλλά και εθνικοί σαν την Sportingbet, πιστεύουν ότι το σύστημα «όλοι εναντίον όλων» θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και συνεπώς τα έσοδα.

Ανεπίσημα, μακριά από τα μικρόφωνα, χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τον φετινό Όμιλο του Ολυμπιακού, με τα 7 μεγαθήρια και τα γεμάτα γήπεδα.

«Ολοι οι αγώνες της σεζόν θα είναι σημαντικοί. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα», τόνισε εκστασιασμένος ο Άγγλος υπεύθυνος επικοινωνίας της ΙΒΜ, Ανταμ Κέλι. «Θα εμφανίσουμε στην αγορά ένα super premium προϊόν».

Φιλελευθερισμός, σε αποχρώσεις πορτοκαλί. Καλώς ορίσατε στον 21ο αιώνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.