Αχ, βρε Πόποβιτς, αχ...

Αχ, βρε Πόποβιτς, αχ...
Ο Νίκος Παπαδογιάννης σβήνει τα φώτα στη "Μπεογκράντσκα" και προειδοποιεί ότι ο Παναθηναϊκός οφείλει να κοιτάζει και πίσω του.

Eάν οι ομάδες μας βρεθούν αγκαλιασμένες στον καναπέ του Μαϊου, άπραγοι θεατές εξ αποστάσεως στη λαμπερή γιορτή της Ευρωλίγκας, θα έχουν να βλαστημάνε το αποκριάτικο διήμερο 9-10 Μαϊου για τον εκτροχιασμό.

«Η εβδομάδα της αυτοχειρίας», θα έπρεπε να ονομάζεται αυτή που προηγείται της Καθαράς Δευτέρας. Μολονότι έφτασαν και οι δύο ένα βήμα από την επιτυχία που θα τους έβαζε στον ίσιο δρόμο, ηττήθηκαν και βρέθηκαν σε απώλεια στήριξης.

Αν μη τι άλλο, ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα περιθώριο για να επιστρέψει στις ράγες και να κυνηγήσει κάτι καλύτερο από την, ενδεχομένως καταδικαστική, 4η θέση του Ομίλου.

Μετά τη χθεσινή –άντε πάλι…- αυτοχειρία της ΤΣΣΚΑ στη Βαρκελώνη, ο Ολυμπιακός απειλείται να μείνει έξω και από τα προημιτελικά, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Για τους «κόκκινους» τα είπαμε χθες και δεν χρειάζεται αναψηλάφιση. Ο Παναθηναϊκός, όμως, έχασε στο Βελιγράδι τη μεγάλη ευκαιρία για να σβήσει από το μητρώο του την οδυνηρή ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ.

Εάν έβγαζε το διπλό, θα διεκδικούσε με σοβαρές πιθανότητες ακόμα και το πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι-οφ. Τώρα είναι υποχρεωμένος να κοιτάζει ξανά πίσω από τον ώμο του, αφού η επόμενη ήττα μπορεί να φέρει την 5η Εφές σε απόσταση βολής.

Η ομάδα του Ιβκοβιτς περιμένει το «τριφύλλι» στην Κωνσταντινούπολη την τελευταία αγωνιστική.

Βεβαίως, ο Παναθηναϊκός παραμένει φαβορί για ένα από τα 8 εισιτήρια των προημιτελικών. Αλλά το πρόγραμμά του έχει δύο ταξίδια στην Τουρκία και ένα σούπερ ντέρμπι με τη Λοκομοτίβ στο ΟΑΚΑ (όπου θα κοπιάσει και η Τσεντεβίτα).

Οι δύο ήττες από τον Αστέρα θα είναι καταδικαστικές σε οποιαδήποτε ισοβαθμία εμπλέκει τους Σέρβους, διπλή ή και τρίδιπλη.

Πρώτος στόχος, λοιπόν, θα είναι να αποφύγουν οι «πράσινοι» την 5η θέση. Έπειτα, να αποφύγουν την 4η που τους ρίχνει στα νύχια της αρκούδας. Την 3η την εξασφαλίζουν απόλυτα μόνο εάν πετύχουν νίκες σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τους. Δεν είναι απίθανο, ούτε όμως πολύ πιθανό.

Μέχρι τα μισά του χθεσινού αγώνα, ο Παναθηναϊκός έδινε την εντύπωση ότι είχε γυρίσει σελίδα και ενέπνεε εμπιστοσύνη.

Η σκληρή του άμυνα οχύρωνε το μαλακό υπογάστριο της ομάδας και μασκάρευε τις εγγενείς αδυναμίες. Οι σωστές επιλογές στην επίθεση φρόντιζαν ώστε να περνά απαρατήρητο το άσχημο ποσοστό στο τρίποντο. Ο έλεγχος του εναερίου χώρου απαγόρευε δεύτερες ευκαιρίες και αιφνιδιασμούς.

Η μεθοδικότητα και η ψυχραιμία όλων θύμιζαν τον παλιό καλό καιρό. Οι πιο αισιόδοξοι άρχισαν να πλάθουν σενάρια για τα ζευγαρώματα των προημιτελικών και να ψάχνουν τις πτήσεις για το Βερολίνο.

Μετά την ανάπαυλα, όμως, η αυτοσυγκέντρωση πήγε περίπατο και η ομάδα θύμισε τον χειρότερο εαυτό της. Το επί μέρους σκορ της γ’ περιόδου ήταν 25-11, με 10-3 ριμπάουντ και 2-5 λάθη. Η ποδοσφαιρική εξέδρα ξελαρυγγιάστηκε και οι Σέρβοι έφτασαν στο +13, μέσα σε ερυθρόλευκο ντελίριο.

Μέχρι που ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να ξαναγεμίσει την καρδάρα με γάλα, ώστε να είναι σε θέση να τη χύσει στο τελευταίο πεντάλεπτο…

Η ελληνική αντεπίθεση δρομολογήθηκε από την επιστροφή του απελπιστικά άσφαιρου, αλλά έξοχου στα μετόπισθεν Καλάθη. Ο Έλιοτ Ουίλιαμς βρήκε ρυθμό, ξεσήκωσε τα κόλπα του Κόμπι και έβαλε 9 προσωπικούς πόντους στο άψε σβήσε, εξανεμίζοντας το 55-42 του 31ου λεπτού. Και τότε άρχισε στο κατηφορικό παρκέ της «Μπεογκράντσκα» το ρεσιτάλ της αβελτηρίας…

Στις 9 επιθέσεις που επιχείρησε μετά το 55-55, ο Παναθηναϊκός πέτυχε μόλις 2 πόντους. Ο Καλάθης, ο Ουίλιαμς και ο Γκιστ αστόχησαν αφρούρητοι από τα 6μ75. Ο Χάντερ και ο Γκιστ απέτυχαν σε λέι-απ.

Ο Διαμαντίδης έδωσε πάσα αντί να σουτάρει. Ο Γκιστ σπατάλησε δύο ελεύθερες βολές. Ο Ραντούλιτσα αποκοιμήθηκε και ο Διαμαντίδης σερβίρισε τη μπάλα στους φωτογράφους.

Ο Τζόρτζεβιτς πελάγωσε και έστειλε στο παρκέ πεντάδα χωρίς κανέναν δημιουργό, όταν χρειαζόταν οπωσδήποτε σκορ. Ο Ουίλιαμς ξεχάστηκε στο ΝΒΑ και παραχώρησε χωρίς λόγο το 5ο του φάουλ 26 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, με το σκορ στο 64-63.

Ο Καλάθης έχασε μία βολή που θα έφερνε τον κυπελλούχο Ελλάδας σε απόσταση αναπνοής. Πέντε «πράσινοι» προσπάθησαν να παίξουν καθαρή άμυνα στο 66-64 ενώ όφειλαν να κάνουν φάουλ (με αφετηρία το 00:24). Ο Χάντερ έδωσε και μία βολή δώρο στον Μίλερ, ενώ ήταν φανερό ότι δεν προλάβαινε να αποσοβήσει το καλάθι.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σταυρώθηκε χθες για την επιλογή του, αλλά τουλάχιστον μπορεί να επικαλεστεί τους νόμους της μπασκετικής λογικής: «Έχω μια ομάδα που ειδικεύεται στην άμυνα, οπότε αποφεύγω το φάουλ». Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, που έκανε διπλό λάθος τακτικής υπό παρόμοιες συνθήκες, τι δικαιολογία είχε;

Λίγα λεπτά αργότερα, στη Βαρκελώνη, είχε σειρά ο Δημήτρης Ιτούδης να βρεθεί στο εδώλιο. Εάν η ΤΣΣΚΑ έδινε δύο βολές στο 95-98, δεν θα έβρισκε ο Ντόελμαν το τρίποντο της ισοφάρισης.

Το απόγευμα της Πέμπτης, στη μακρυνή Ρωσία, ο Ομπράντοβιτς είπε "όχι φάουλ" και δικαιώθηκε, αφού οι παίκτες της Λοκομοτίβ σούταραν 0/3 από τα 6μ75 στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ποιος είχε δίκαιο και ποιος είχε άδικο; Αχ βρε Πόποβιτς, τι ζημιά μας έκανες, τότε με τον Ρέι Άλεν!

Ο μοναδικός που αποκλείεται να βρει άλλοθι για τη γκάφα του ήταν ο Μίλος Τεόντοσιτς. Η πάσα του στον Ντόελμαν για το νικητήριο καλάθι της Μπαρτσελόνα θύμισε Παναγιώτη Φασούλα στη Ναντ και υπενθύμισε σε όλους τι εστί Τεόντοσιτς…

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε χθες τα προβλήματα χημείας που είναι λογικό να αντιμετωπίσει μία «καινούρια» ομάδα. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ισορροπία και δίκαιη μοιρασιά λεπτών συμμετοχής ανάμεσα στους 5 γκαρντ που μέχρι προχθές ήταν 3.

Ο πολύτιμος Φελντίν καθόταν στον πάγκο όταν ο Παναθηναϊκός έψαχνε σουτ, ενώ οι Καλάθης-Διαμαντίδης έμειναν εκτός πεντάδας όταν το καράβι χρειαζόταν τιμονιέρη. Ο Πάβλοβιτς βρήκε θέση σε μία "ξύλινη" βασική πεντάδα, η οποία είχε μόνο έναν χειριστή και απέτυχε παταγωδώς.

Ο Ράντονιτς έδωσε στον Νικ Καλάθη το μακρυνό σουτ και δεν πίστευε στην τύχη του όταν είδε τους υπόλοιπους «πρασίνους» να εκτοξεύουν και αυτοί τούβλα. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με 2/20 σουτ και υπέπεσε σε 17 λάθη χωρίς να πιέζεται ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Τα χειρότερα τα διέπραξε ο κατά τ'άλλα καλούτσικος Χέινς, ο οποίος έχασε δύο φορές τη μπάλα στη σέντρα, όταν ακόμη η ομάδα του ήταν αφεντικό του αγώνα. Για τις επιδόσεις των δύο Σέρβων σέντερ δεν ανοίγω συζήτηση, για να μη με πείτε πάλι κακεντρεχή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.