Ο Iron Mike και το 7 στα 9!

Ο Iron Mike και το 7 στα 9!

Χρύσανθος Τσαλτίδης Χρύσανθος Τσαλτίδης
Ο Iron Mike και το 7 στα 9!

bet365

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης γράφει για τον Μιχάλη Πελεκάνο που παραδίδει μαθήματα ζωής, την μεγάλη κουβέντα για την διαιτησία και το 7 στα 9 που έχει ο ΑΡΗΣ απέναντι στην ΑΕΚ από πέρσι μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που ήθελα να αναφέρω, αλλά λέω να τα...σπάσω σε 2-3 σημειώματα μέσα στην εβδομάδα. Για το ποδόσφαιρο πχ και την αρτσούμπαλη προσπάθεια ορισμένων να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομάδα θα αναφερθώ στο επόμενο σημείωμά μου. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο ούτε την ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση με αρνητικά δημοσιεύματα για την εκκαθάριση, ούτε τα όσα απίστευτα έγιναν στον Λαγκαδά χωρίς βέβαια το επιθυμητό αποτέλεσμα, ούτε βέβαια και τις νομικές αστειότητες που κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος μέσα σε λίγες ώρες. Από τους ίδιους ανθρώπους εκπορεύονται, αλλά βλέπουν και οι ίδιοι όιτ φέτος δεν έχουν καμία τύχη. Αρεί φυσικά ο ΑΡΗΣ να έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά.

Πάω, λοιπόν, στο μπάσκετ. Ο ΑΡΗΣ πήρε μία δύσκολη νίκη επί της ΑΕΚ και πλέον εξαρτάται από τον ίδιο η υπόθεση της τρίτης θέσης. Πολύ σημαντικά τα δυο επόμενα παιχνίδια τα οποία αν ο ΑΡΗΣ πάρει τότε θα έχει αποκτήσει και το πλεονέκτημα για την τρίτη θέση και στα πλέι-οφ. Παιχνίδια σημαντικά και αυτά των δυο μονομάχων με ΟΣΦΠ. Αν ο ένας εκ των δυο καταφέρει να κερδίσει αυτομάτως ο... άλλος ή θα πρέπει να αποφύγει συνολικά τις γκέλες ή να περιμένει σε στραβοπάτημα εκτός προγράμματος. Η ΑΕΚ έχει και Παναθηναικό και οι δυο έχουν Ρέθυμνο και βέβαια όπως ανέφερα Κηφισιά (κυρίως) και Πάτρα είναι δυο ματς που ο ΑΡΗΣ έχει υποχρέωση να κερδίσει για να διατηρήσει το πάνω χέρι.

Στο ματς είναι ξεκάθαρο ότι οι διαιτητές το κατέστρεψαν. Πραγματικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω όσους από την πλευρά της ΑΕΚ κάνουν λόγο για διαιτησία. Άκουσα με πολύ προσοχή τον Ζντοβτς που φυσικά δεν είπε κουβέντα γιατί ξέρει μπάσκετ. Η ΑΕΚ στέκεται σε δυο φάσεις και σίγουρα είναι σημαντική η αποβολή Μαυροκεφαλίδη,αλλά συγνώμη ο κανονισμός λέει ότι δυο τεχνικές ποινές ίσον αποβολή. Και ήταν δίκαιες και οι δυο!!! Βέβαια όταν ο Αεκτζής διαβάζει ότι την μία την πήρε προσπαθώντας να χωρίσει τον Παπαντωνίου με τον Γουάιτ τρελαίνεται. Γιατί την δεύτερη ο Μαυροκεφαλίδης την πήρε ξεκάθαρα για τα μπινελίκια που έριχνε. Την αγκωνιά νωρίτερα στον Γουάιτ την παραβλέπω. Και οι διαιτητές το ίδιο έκαναν άλλωστε...

Η δεύτερη φάση για την οποία διαμαρτύρεται η ΑΕΚ είναι του Καλαμπόκη στο τέλος. Πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα φάουλ, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει όταν σηκώνεται για σουτ ο παίκτης της ΑΕΚ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ!

Για ποια αδικία μπορεί να μιλάει η ΑΕΚ; Για ένα φάουλ στον Μπράουν στο πρώτο δεκάλεπτο θα πω εγώ που δέχεται και τεχνική ο Ζντοβτς. Ναι έκανε φάουλ ο Χαγκινς και δεν το έδωσε με το σκορ στο 10-10.

Είναι δυνατόν να διαμαρτύρεται η ΑΕΚ όταν σε εκτός έδρας παιχνίδι σε ένα τέτοιο γήπεδο εκτέλεσε 35 βόλες; Γίνεται λόγος για την αποβολή Μαυροκεφαλίδη στο 12΄. Συγνώμη, αλλά ο Γουάιτ με 14 λεπτά συμμετοχής έπαιξε; Ανύπαρκτο 4ο φάουλ, ακόμα πιο ανύπαρκτο το 5ο. Ανύπαρκτο 3ο και 4ο φάουλ στον Μακνιλ. Τεχνική ποινή- 3ο φάουλ στο 12 του Γουότερς. Ο Μαυροειδής τραβάει το διχτάκι και μετράει το καλάθι (41-51), ο Μιλόσεβιτς κάνει βήματα στο 75-72, ο Σάκοτα όπως ξεκάθαρα δείχνει η κάμερα, γυρίζει και πετάει κέρμα (που φυσικά ΚΑΚΩΣ) πετάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο(ευτυχώς το μοναδικό μεμονωμένο γεγονός) και μένει ατιμώρητος. Ο Μιλόσεβιτς στα 14 δεύτερα και με το σκορ 76-76 τραβάει εκτός φάσης από την φανέλα τον Χάγκινς και δινεται απλό φάουλ, ο Παπαντωνίου πρώτος με την μπάλα χτυπάει και σπρώχνει τον Γουάιτ και όταν ο τελευταίος (πάλι κακώς) αντιδράει δέχεται μόνο αυτός αντιαθλητικό!!!

Η ΑΕΚ στην ανακοίνωσή της αναφερει ότι δεν χρειάζεται να αναφέρει άλλες φάσεις, εγώ θα σημειώσω ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΣΕΣ σημείωσα παραπάνω.

Είναι πραγματικά απίστευτο να κάνεις λόγο για την διαιτησία όταν στο τελευταίο δεκάλεπτο ξεκινάς με το συν 10 και πέρα από τα τρίποντα που δίνεις σε Κοέν και Πελεκάνο, αντί να κάνεις δυο μπασίματα για να πάρεις αν μη τι άλλο φάουλ, σουτάρεις τρίποντα το ένα μετά το άλλο άστοχα. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΖΝΤΟΒΤΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ. Εδώ πάνω θέλω να σημειώσω κάτι σε σχέση με το αν πρέπει να αναφερόμαστε και εμείς στα της διαιτησίας. Για μένα είναι ο τρόπος.

Δεν μπορεί να έχει δηλαδή διαφορετική άποψη ο Τσαλτίδης και άλλη ο Τσακίρης για ένα ματς και να θέλουν αμφότεροι να τις καταγράψουν; Έχω αρκετές φορές διαφωνήσει με κρίσεις ή εκτιμήσεις για σφυρίγματα και με συναδέλφους εδώ στο gazzetta. Τα σχόλια κάτω από τα κείμενα δεν δίνουν στον καθένα με σωστό τρόπο πχ να μου σημειώσει ότι έχεις λάθος η ΑΕΚ αδικήθηκε για αυτό και για αυτό τον λόγο; Δεν μπορούμε δηλαδή να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να τις συζητήσουμε; Αν διαφωνεί ένας φίλος της ΑΕΚ με μένα ή εγώ με έναν φίλο του ΠΑΟΚ πρέπει να...πλακωνόμαστε; Γιατί νιώθω ότι όποτε γίνεται αναφορά στην διαιτησία ή θα πρέπει να συμφωνήσεις με τον αντίπαλο ή διαφορετικά θα χαρακτηρίζονται οι απόψεις σου...προκλητικές, οπαδικές και χρωματισμένες; Και άντε να βγάλουμε άκρη με την επίσης κιτρινόμαυρη ΑΕΚ...

Υπάρχει και η άλλη λύση. Αυτό που έκαναν στην Λίγκα για 4 χρόνια. Υπέγραψαν όλες οι ομάδες να μην σχολιάζει ο εκάστοτε συνάδελφος τίποτα για την διαιτησία.Η κατάληξη βέβαια είναι γνωστή και αυτό άλλαξε από φέτος, αλλά από την μία βλέπεται τι γίνεται όταν σχολιάζει και λέει την άποψή του και από την άλλη το απίστευτο είναι ότι οι παράγοντες που είχαν υπογράψει να μην γίνονται σχόλια από τον δημοσιογράφο, μετά τον "ξεφώνιζαν" γιατί δεν έλεγε ότι ήταν ή δεν ήταν πέναλτι!!! Όλα είναι θέμα παιδείας στον ελληνικό αθλητισμό. Δεν θέλουμε την άλλη άποψη. Είτε θα γράφεις αυτά που θέλω να διαβάζω, είτε δεν θα λες τίποτα αν και στην δεύτερη περίπτωση θα πεταχθεί κάποιος να πει: "Δεν τα λέτε, δεν τα γράφετε...".

Στην κιτρινόμαυρη μονομαχία, δεν γίνεται όμως οι δυο ομάδες να έχουν παίξει από πέρσι συνολικά 9 ματς και ο ΑΡΗΣ να έχει πάρει τα 7 και πάντα να χάνει... άδικα η ΑΕΚ. Δεν γίνεται δυο φορές στο κύπελλο να έχεις αποκλειστεί από τον ΑΡΗ. Στην κανονική διάρκεια να χάνεις, στα πλέι-οφ να χάνεις, φέτος να έχεις 0 στα 3 με τον ΑΡΗ και να φταίει άλλος. Έχεις κάνει 10 αλλαγές και τέτοια ευκαιρία σε αυτό το γήπεδο δεν θα ξαναβρείς. Ο ΑΡΗΣ ευνουχίστηκε στην κυριολεξία από τους ρέφερι και είχε τους καλύτερους παίκτες του στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα στον πάγκο ή εκτός ματς με φάουλ. Αυτή είναι η άποψή μου. Λάθος ή σωστή έχει ονοματεπώνυμο. Ούτε προκαλεί, ούτε υβρίζει, ούτε εξωθεί σε περίεργες σκέψεις και καταστάσεις. Αυτα μακριά από εδώ και ειδικά την συγκεκριμένη γωνιά κατάθεσης σκέψεων.

Κι όμως ο ΑΡΗΣ κέρδισε! Γιατί σε αυτό το γήπεδο έχει 19-1 και η μία ήττα την πρώτη αγωνιστική και χωρίς τον Χάγκινς. Γιατί αυτή η έδρα χωρίς ακρότητες, με φωνή, πάθος και τρέλα για τον Αυτοκράτορα του ελληνικου μπάσκετ δίνει φτερά σε όσους φοράνε την φανέλα με τον Θεό του Πολέμου στο στήθος.

Και ο τελευταίος μπορεί να αντιληφθεί ότι τα περί διαιτησίας αποτελούν από την μία δικαιολογία και από την άλλη επικοινωνιακή πολιτική ενόψει της συνέχειας και των πλέι-οφ. Όλες οι ομάδες το κάνουν στην Ελλάδα. (Μέσα στο παιχνίδι ειναι και αυτό.) Ή μάλλον σχεδόν όλες. Ο ΑΡΗΣ του Λάσκαρη δεν το κάνει. Και δεν ξέρω αν αυτό είναι τελικά καλό ή κακό. Ίσως να μας το δείξει το τελικό αποτέλεσμα. Εγώ ως... διαιτητολάγνος, αλλά εγώ δεν ξέρω όλες τις παραμέτρους. Εκφράζω άποψη και ως εκεί. Αν βέβαια έχανε ο ΑΡΗΣ σήμερα οι φωνές για προστασία από την ομάδα θα ήταν στην πρώτη γραμμή. Εγώ προτιμώ να τα λέω και όταν η ομάδα κερδίζει. Όπως και στον Λαγκαδά έχουν μεγαλύτερη αξία...

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό το οποίο κάνει ο Πρίφτης είναι μοναδικό. Επιμένω ότι ο ΑΡΗΣ θα έπρεπε (και πρέπει) να κάνει μία αλλαγή. Κάθε φορά που ο Γουάιτ μένει εκτός είναι εμφανέστατο το πρόβλημα. Σέβομαι την απόφαση και την λογική του προπονητή, αλλά δεν την αποδέχομαι. Για τον Γουότερς πάντως τείνω να αλλάξω άποψη για την προσπάθεια του στην άμυνα. Αν συγκρατούσε λίγο και τα νευρα του και ηρεμούσε στα τελευταια κρίσιμα λεπτά όλα θα ήταν καλύτερα. Στα πλέι-οφ η ομάδα θέλει μία ενίσχυση. Από την άλλη θα μου πει κάποιος. Γιατί ρε φίλε; Είτε 3ος είτε 4ος το ίδιο είναι. Στην ίδια διοργάνωση...πακέτο θα πάτε. Η απάντηση είναι απλή. Χθες τότε γιατί είχε 6000 κόσμο στο Παλέ;

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία του Πρίφτη είναι αυτό το οποίο μπορεί και παίρνει από παιδιά όπως ο Πελεκάνος, ο Σίμτσακ, ο Ξανθόπουλος, αλλά και η μεταμόρφωση προς το καλύτερο φέτος του Μούρτου. Ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του. Ας μου επιτρέψουν να διαχωρίσω ακόμα περισσότερο τον Πελεκάνο.

Θα θυμάστε τις αναφορές- και σε αυτή την γωνιά, αλλά και στην επικοινωνία που έχουμε στην Θεσσαλονίκη- για το σοβαρό οικογενειακό του θέμα. Σήμερα που έγινε δημόσια γνωστό από τον ίδιο, πολύς κόσμος έσπευσε να ζητήσει συγνώμη για την κριτική, που πλέον μοιάζει τόσο άδικη για ένα από τα καλύτερα παιδιά που έχουν περάσει από τον ΑΡΗ.

Βέβαια ο (κάθε) Πελεκάνος δεν βρίσκεται στον ΑΡΗ για να τον κάνουμε...γαμπρό! Έχει μία υπέροχη οικογένεια και δεν ψάχνει για...νύφη. Σε πολλές περιπτώσεις όμως υπάρχουν παράμετροι που δεν είναι γνωστοί δημοσίως και διαμορφώνουν σε ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ακόμα και την απόδοσή του σε ένα παιχνίδι όπως το μπάσκετ. Στην Ελλάδα βέβαια το...παιχνίδι μπάσκετ ή ποδόσφαίρου λογίζεται πολλές φορές ως...πόλεμος. Άλλη κουβέντα αυτή...

Ο Πελεκάνος χρωστούσε και στον εαυτό του και φυσικά στον ΑΡΗ ένα μεγάλο ματς. Πόσο όμως ανούσιο, φτωχό, μηδαμινό μοιάζει ένα παιχνίδι μπάσκετ μπροστά στο οικογενειακό δράμα που βιώνε όλο αυτό το διάστημα; Πόσο... μικρός είναι ο κάθε αγώνας μπροστά στον τεράστιο αγώνα, που έδωσε αυτός ο άνθρωπος από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα και πόση δύναμη χρειάζεται ακόμα για να συνεχίσει να πολεμάει.

Έχω την αίσθηση ότι σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις η δύναμη ψυχής και το μάθημα ζωής μπορεί να είναι τεράστιο για όσους τα παρακολουθούν γιατί αφορούν ένα “διάσημο”, γνωστό αθλητή. Ο Μιχάλης Πελεκάνος είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση, αθλητής με ήθος και χαρακτήρα που δύσκολα συναντάς.

Είναι ξεκάθαρο όμως ότι ο Πρίφτης στο χτίσιμο του ΑΡΗ έχει ως ένα βασικό στατιστικό αυτά τα χαρακτηριστικά και ας υστερεί πολλές φορές σε...αγωνιστικά ζητήματα. Η... ζυγαριά τον δικαιώνει μέχρι στιγμής και ελπίζουμε να συνεχίσει ανάλογα...

ΥΓ1 Η ΠΑΕ ΑΕΛ ζήτησε την εξαίρεση της Μαρούπα που βέβαια προσπαθεί να ανασκευάσει πλέον τα όσα έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα. Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επιστολή και η αναφορά ότι “η κα. Μαρούπα εξυπηρετεί συμφέροντα άλλων δικηγόρων με τους οποίους έχει στενή φιλική σχέση και συνυπάρχει μαζί τους στην τηλεοπτική εκπομπή”. Αυτά λέει σε επίσημη ανακοίνωση η ΑΕΛ, αλλά μάλλον είναι σύμπτωση ότι αυτός ακριβώς την ίδια βδομάδα, που βγήκε η Μαρούπα, έκανε καταγγελία για την οποία βγήκαν δημόσια ορισμένοι από τους “καταγγέλοντες” και είπαν ότι δεν είχαν ιδέα... Θα επανέλθω.

ΥΓ2 Αν η οικογένεια Λάσκαρη “τρελαίνεται” τόσο όσο προχθές η Τζώρτζια, ετοιμαστείτε για μεγάλα πράγματα. Προσέξτε όμως δεν γίνονται όλα μέσα σε 1-2 χρόνια. Ο σωστός τρόπος είναι ο τρέχων, όσο και αν κοντράρεται με την ανυπομονησία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρύσανθος Τσαλτίδης
Χρύσανθος Τσαλτίδης

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης ασκεί την δημοσιογραφία από τον… περασμένο αιώνα και το μακρινό 1995! Από την Αθλητική Μακ-Θρακ ξεκίνησε μία πορεία στον έντυπο τύπο (Metrosport, Arena Press, ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ), στα ραδιόφωνα (Metropolis 95,5, Alphanews, Αθλητικά Νέα, ARIS FM, LIBERO 107.4) και στην TV (TIME channel, ΑLPHA TV-Alpha Digital και TV100). Η θέση του διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΡΗΣ αποτέλεσε φροντιστήριο… εντός των τειχών και τα… blog (sport.gr, sdna.gr,sentragoal.gr και φυσικά gazzetta.gr) φροντιστήριο φιλάθλων-οπαδών! Πλέον ως γενικός διευθυντής του www.allaboutaris.gr, αλλά και του ενημερωτικού www.googlareis.gr, βγάζει τα μούτρα του… YOUTUBER στο ALLABOUTARIS TV και φιλοδοξεί να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό στο κορυφαίο αθλητικό διαδικτυακό portal στην Ελλάδα, όπου πλέον θα BLOG-AΡH!