Οχι εσύ ρε Στιβ!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Οχι εσύ ρε Στιβ!
O πρωτοπόρος της Basket League ΣΚΡΑΤΣ Ολυμπιακός (19-1) υποδέχεται στο ΣΕΦ την ουραγό Καβάλα (4-16) και ο Βασίλης Σκουντής θυμάται την πρώτη επιστροφή του Στιβ Γιατζόγλου στον Πειραιά...

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Νοεμβρίου του 1984 και ενώ ο Αρης νικούσε στο Αλεξάνδρειο τον Παναθηναϊκό με 78-70, ο ΠΑΟΚ περνούσε δια πυρός και σιδήρου από το “Παπαστράτειο” με σκορ 69-66. Ενα ματς που δεδομένης της διαφοράς που χώριζε εκείνη την εποχή τις δυο ομάδες στην ποιότητα και στους στόχους δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία, ούτε θα απασχολούσε τους ιστορικούς του μέλλοντος...

Δεν είναι έτσι, όμως, εάν έτσι νομίζετε, σινιόρε Πιραντέλο μου! Αυτός ο αγώνας υπήρξε και- διαιωνίζεται ως τέτοιος- ιστορικός, αλλά και πολύ... συγκινητικός διότι σημαδεύτηκε από την επιστροφή του Γιατζόγλου, μετά από 13 χρόνια, με την ιδιότητα του επισκέπτη και όχι του σπιτονοικοκύρη!

Ημουν κι εγώ εκεί και ομολογώ πως μετά από τριάντα δυο χρόνια, δεν έχω ξεχάσει εκείνες τις πολύ δυνατές στιγμές, που εκτυλίχθηκαν και παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορική μνήμη του ελληνικού μπάσκετ...

Η σκηνή της εισόδου του Στιβ στο γήπεδο είναι από μόνη της ένα ντοκουμέντο . Με το που κατέβηκε από το λεωφορείο μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες του ΠΑΟΚ, τον υποδέχτηκε στην πόρτα ο συχωρεμένος ο Αττίλιο με την καραμούζα του, ενώ οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού του πρόσφεραν ανθοδέσμες και φώναξαν “Στιβ σε αγαπάμε για πάντα”.

Στα τελευταία λεπτά κι ενώ το ματς παιζόταν στον πόντο, κάποιος από την εξέδρα δεν άντεξε, σηκώθηκε όρθιος και φώναξε: “Οχι εσύ το σουτ ρε Στιβ. Οχι εσύ. Αν είναι να χάσουμε, ας χάσουμε από χέρι αλλουνού, όχι από το δικό σου”.

Τελικά για να νικήσει (με δυσκολία, όντας στριμωγμένος στα σχοινιά) ο ΠΑΟΚ και να χάσει ο Ολυμπιακός δεν χρειάστηκε να σουτάρει ο Στιβ: το σκορ ήταν 64-69 και στη λήξη σκόραρε ο Τζίμης Μανιάτης για να διαμορφώσει το τελικό 66-69.

“Οι φίλαθλοι με... αθώωσαν με την υποδοχή τους. Αισθάνθηκα μεγάλη συγκίνηση, γυρίζοντας εδώ και βλέποντας τους παλιούς μου φίλους, που δεν τους ξεχνάω, αλλά ούτε και αυτοί με ξεχνούν” είπε τότε ο Στιβ, που πέτυχε 18 πόντους (7/14 σουτ, 4/5 βολές ) και μάλιστα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα είχε απέναντι του ως προσωπικό αντίπαλο, τον Γιάννη Κουκή, ο οποίος είχε πάρει τη δική του φανέλα...

Τη φανέλα με το Νο 5!

Συν τοις άλλοις ο Στιβ έκανε και μια δήλωση που αποδείχτηκε προφητική: “Δεν ξέρεις ποτέ τι σου επιφυλάσσει η ζωή, αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι μια μέρα θα ξαναγυρίσω εδώ ως προπονητής ή ως διοικητικός παράγοντας”. Οπερ και εγένετο (στον πάγκο του Ολυμπιακού) μετά από δυόμισι χρόνια!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων (διαιτητές: Βιδάλης-Μαραμής):

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σαμπάνης 9, Κουκής 8, Παραγιός 12, Μανιάτης 11, Καμπούρης 16, Δαρίβας 8, Ναλπάντης. Προπονητής: Ματθαίου

ΠΑΟΚ: Αλεξανδρής 4, Σταυρόπουλος 13, Γιατζόγλου 18, Μ. Κατσούλης 21, Φασούλας 10, Σακελλαρίου 2, Πολίτης. Προπονητής: Τζέρτζια

Στον αγώνα του Β' γύρου, στις 2 Μαρτίου του 1985 ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 73-63 , αγωνιζόμενος χωρίς τους δυο παίκτες που τους συνδέουν οι κοινές, αλλά αντίστροφες διαδρομές μεταξύ των δύο ομάδων και των δύο πόλεων: τον Γιατζόγλου και τον Φασούλα!

Την ίδια ημέρα στον εξ επαναλήψεως (μετά την παράβαση κανονισμών από τον διαιτητή Αντρέα Τσαγκαμίλη) αγώνα της Νέας Σμύρνης ο Πανιώνιος νικούσε μετά από δύο παρατάσεις τον Αρη με 84-82!

Παρεμπιπτόντως αυτή η ήττα του Αρη υπήρξε ιστορική, διότι η επόμενη σημειώθηκε μετά από τριάμισι χρόνια! Μια εβδομάδα αργότερα, στον αγώνα του β' γύρου, οι “κίτρινοι¨νίκησαν στο Παλέ τον Πανιώνιο με 97-80 και έκαναν το 1-0 στο σερί των ογδόντα απανωτών νικών, το οποίο τερματίστηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1988, όταν ηττήθηκαν από τον ΠΑΟΚ με 81-78!

Στις δυο σεζόν που βρέθηκε στον πάγκο του Ολυμπιακού (επί ημερών Κοσκωτά και της επιγενόμενης λαίλαπας) ο Στιβ σημείωσε 20 νίκες και 27 ήττες. Εκτοτε από το 1989 έως το 2006 επέστρεψε ως αντίπαλος προπονητής με όλες τις ομάδες που κοουτσάρησε, ενώ σήμερα ξαναγυρίζει στα παλιά του στέκια με την Καβάλα...

Για το “λιοντάρι” οι αγώνες κόντρα στον Ολυμπιακό δεν είναι σαν τους άλλους. Προφανώς η συγκίνηση του θα ξαναχτυπήσει κόκκινο, ενώ είμαι βέβαιος πώς κάποια ευκαιρία ή αφορμή θα βρει ο αθεόφοβος για να πετάξει κάποια παροιμιώδη ατάκα...

Το bonus, που λένε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ένα απάνθισμα από αυτά που έχει πει ο... στόμας του μετά από αγώνες (με τον Αρη) κόντρα στον Ολυμπιακό,

* “Στενοχωριέμαι, αλλά τι να κάνω; Θα πιούμε δυο ουίσκια το βράδυ, θα δούμε και καμιά ωραία γκόμενα και αύριο ξανά στον αγώνα” (Αρης- Ολυμπιακός 54-55, Ιανουάριος 2001).

* “Ηρθα ντυμένος με κοστούμι και φεύγω ξεβράκωτος” (Ολυμπιακός Αρης 113-84, Μάιος 2001).

* “Τόσα εκατομμύρια έχει ο Ολυμπιακός, ρε Ηλία (ΣΣ: Ζούρος), μια πορτοκαλάδα δεν μπορούσε να μας κεράσει;” ( Ολυμπιακός-Αρης, Οκτώβριος 2001)

* “Δεν ανέχομαι να βλέπω την ομάδα μου να χάνει και να τρώει ξύλο. Αν είναι να χάσουμε, τουλάχιστον ας τους δώσουμε κι εμείς δυο τρεις καλές” (Ολυμπιακός - Αρης, Σεπτέμβριος 2001).

* “Ρε πήρατε χαμπάρι τι έγινε σήμερα; Μπήκαμε να κάνουμε καλλιτεχνικό πατινάζ σε έναν αγώνα, που ο αντίπαλος έπαιζε χόκεϊ επί πάγου” (Ολυμπιακός - Αρης, Σεπτέμβριος 2001).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3