Πέτρινο κορμί, κρύα καρδιά

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Πέτρινο κορμί, κρύα καρδιά
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός πληρώνει το τίμημα της ακατάσχετης μετεγγραφολογίας και την αναστάτωση των τελευταίων εβδομάδων.

Tην αναστάτωση που επικράτησε σε όλα τα μήκη και πλάτη του από τότε που ξεκίνησε η μετεγγραφολογία, ο Ολυμπιακός την πλήρωσε με τρίτη συνεχόμενη ήττα μακριά από τον Πειραιά. Οσοι περίμεναν ότι «τουλάχιστον ένα ντέρμπι θα το πάρει», διαψεύστηκαν οικτρά, στη Μαδρίτη, στη Μόσχα, στη Βαρκελώνη.

Οι νίκες του επί της Λαμποράλ (6-2) και επί της Χίμκι (4-4) είναι πλέον τα μοναδικά του ισχυρά επιχειρήματα στο κυνήγι της πρόκρισης. Ο Ολυμπιακός (3-5) δεν κυνηγάει πια την ΤΣΣΚΑ (6-2) ή τη Μπαρτσελόνα (4-4), αλλά τους Βάσκους και τους κοντοχωριανούς του Ιτούδη. Εάν πάρει αυτά τα δύο ματς, θα τοποθετήσει θεμέλιο πρόκρισης, έστω αναιμικό.

Το πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν είναι η δυναμικότητα των αντιπάλων του, αλλά ο ίδιος ο Ολυμπιακός. Η συνταγή με την οποία έκανε παρέλαση μέχρι τα μέσα του Γενάρη ξεθώριασε άσχημα και οι σπασμωδικές προσπάθειες που έγιναν για να κρύψουν τις αδυναμίες πολλαπλασίασαν τους γρίφους.

Το κραυγαλέο κενό στη θέση του σέντερ έμεινε να χάσκει μέχρι την τελευταία στιγμή, ώσπου αποκτήθηκε ένα «τεσσάρι» χωρίς δυνατότητα συμμετοχής στο κρίσιμο ντέρμπι της Βαρκελώνης. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν νωρίτερα, Οντομ και Παπανικολάου, μπέρδεψαν περισσότερο την ομάδα, χωρίς να λύσουν κάποιο πρόβλημα. Παίκτες που είχαν βρει τον ρόλο τους (Στρόμπερι, Παπαπέτρου, Αθηναίου κ.α.) τον έχασαν ξανά.

Στο φινάλε του α’ γύρου, ο Ολυμπιακός έδινε την εντύπωση ότι χρειαζόταν έναν ψηλό ρακέτας και κάποιον σουτέρ ικανό να ξεκλειδώσει άμυνες που συσπειρώνονται στα μετόπισθεν. Δύο μήνες αργότερα, εμφανίστηκε στο ματς της χρονιάς ίδιος κι απαράλλαχτος, αν όχι χειρότερος.

Χωρίς δύναμη πυρός στο «ζωγραφιστό», χωρίς κορμιά ικανά να εφαρμόσουν το απαιτητικό αμυντικό σχέδιο του Σφαιρόπουλου, χωρίς τρίποντο που να δίνει ανάσες (αφού απουσίαζε και ο Λοτζέσκι), χωρίς δημιουργία, χωρίς σιγουριά και χωρίς ηθικό.

Μία πέτρινη και μονοδιάστατη ομάδα που δεν έχει Σχέδιο Β, τώρα που οι αντίπαλοι έμαθαν να αποκρυπτογραφούν το Σχέδιο Α. Στους τελευταίους 6 αγώνες, το παθητικό του εκτοξεύτηκε από τους 69,6 πόντους στους 81,2.

Παρά το ενθαρρυντικό του ξεκίνημα και το 6-13 του 5ου λεπτού, ο Ολυμπιακός γνώρισε συντριβή από μία απλώς καλοστημένη Μπαρτσελόνα, η οποία πήρε ελάχιστα πράγματα από παίκτες κλειδιά (Τόμιτς, Ντόελμαν, Αρόγιο κ.α.). Δεν ήταν καλή απόψε η Μπάρτσα. Ο Ολυμπιακός την έκανε να φαίνεται καλή.

Οι παίκτες με τον καλύτερο συντελεστή +/-, οι κορυφαίοι δηλαδή, θα μπορούσαν σήμερα να φορούν την ερυθρόλευκη φανέλα και να κάνουν τη διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού: +20 ο Ντόρσεϊ, +25 ο Περπέρογλου. Δύο από τους ήρωες της Κωνσταντινούπολης και του Λονδίνου!

Ο Ντόρσεϊ γέμισε τις ρακέτες όσο δεν θα μπορέσει ποτέ να τις γεμίσει κάποιος από τους Χάντερ, Μιλουτίνοβ, Αγραβάνη, αλλά τη μεγάλη ζημιά ο Ολυμπιακός την έπαθε από τα (πλην Ντόελμαν) «τεσσάρια» της Μπαρτσελόνα. Είτε ο Τσάβι Πασκουάλ δοκίμασε σχήμα γεμάτο μούσκουλα με τον Σάμιουελς είτε άνοιγε την ελληνική άμυνα με τα ποσταρίσματα και το σουτ του Περπέρογλου, απάντηση ελληνική δεν άκουσε.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας πόνταρε πολύ στα επιθετικά ριμπάουντ (12), αλλά το χαμηλό του ποσοστό στις βολές επέτρεπε στους Ισπανούς να ξοδεύουν ανώδυνα φάουλ. Ο Ολυμπιακός, τι φάουλ να προσφέρει; Ο καημένος ο Χάντερ έβλεπε τον Μιλουτίνοβ στον πάγκο και φοβόταν να αγγίξει οποιονδήποτε…

Και τώρα, τι γίνεται; Άλλες μετεγγραφές δεν επιτρέπει η διοργάνωση. Ο Σφαιρόπουλος μπορεί να εξοστρακίσει κάποιους στην άκρη του πάγκου, αλλά όχι να στρατολογήσει καινούριους.

Ούτε έχει την πολυτέλεια να δώσει χρόνο σε αυτούς που δικαιολογημένα βρίσκονται εκτός κλίματος. Μόνο ο ιδρώτας και η φαιά ουσία μπορούν να ξαναβάλουν το τρένο στις ράγες, τώρα που το καζάνι βράζει.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να ανασκουμπωθεί και να κυνηγήσει νίκες σε όσα παιχνίδια του απέμειναν. Οι 9 νίκες δίνουν βέβαιη πρόκριση, οι 8 αφήνουν μόνο ελάχιστους αστερίσκους, ενώ ακόμα και το «7» μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποδειχθεί επαρκής συγκομιδή στον συγκεκριμένο Όμιλο.

Αλλά ποιος μπορεί να θεωρήσει βέβαιο το διπλό του Ολυμπιακού στο Μπάμπεργκ ή τις εντός έδρας νίκες επί της Ρεάλ (5-3) και της ΤΣΣΚΑ;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.