«Από... αγάπη γίνεται “κόκκινος” ο Ομπράντοβιτς!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Από... αγάπη γίνεται “κόκκινος” ο Ομπράντοβιτς!»
Ο νέος... Μπατίστ της Φενερμπαχτσέ και πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Έκπε Ούντοχ, μιλάει στο gazzetta.gr για το “ελληνικό θηρίο” του ΝΒΑ, τη συνεργασία του και το δώρο που θέλει να κάνει στον “Ζοτς”!

Η πρώτη μας γνωριμία είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2014 στο Τέξας, όπου είχα ταξιδέψει με το gazzetta.gr για τα... μάτια του “rookie” τότε, Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς. Ως ένας από τους βετεράνους των “ελαφιών” τότε, μου είχε διηγηθεί ότι τα “καψώνια” που είχε υποστεί ο 18χρονος τότε φόργουορντ, δεν μπορούσαν καν να συγκριθούν με όσα έχει δει να υφίστανται κατά καιρούς, οι “πρωτάρηδες” στο ΝΒΑ, ενώ είχαμε συζητήσει και για το βιβλίο που σχεδίαζε να εκδώσει. Αν και επελέγη πολύ ψηλά στο ντραφτ (νο6) του 2010 από τους Γουόριορς, ο Έκπε Ούντοχ, δεν έκανε ποτέ την καριέρα για την οποία τον προόριζαν οι “ειδικοί” του πρωταθλήματος. Δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει πρωταγωνιστής και στα 5 χρόνια (Γκόλντεν Στέϊτ, Μιλγουόκι και Κλίπερς) στον άλλο πλανήτη του αθλήματος, ήταν ένας μέτριος ρολίστας (μ.ο. 4,0π. & 3,2ρ.)

Μέχρι που τον περασμένο Αύγουστο, γνωρίστηκε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Ο “Ζοτς” τον μεταμόρφωσε σε τέτοιο βαθμό, που δεν είναι καθόλου υπερβολή να τον χαρακτηρίσει κάποιος, ως τον MVP (μ.ο. 14,4π., 5,7ρ. & 2,9κοψ. με 61,9% στα διπ. & 76,7% στις βολ.) της Κυπελλούχου Τουρκίας στον 1ο γύρο του Top-16. Συναντήσαμε τον 28χρονο σέντερ στο ΟΑΚΑ, λίγο πριν την χθεσινοβραδινή προπόνηση της ομάδας του και στον λίγο χρόνο που είχαμε στην διάθεσή μας, προσπαθήσαμε να του “βγάλουμε”, όσα περισσότερα γίνεται...

Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά είχαμε συναντηθεί στο Χιούστον και το Σαν Αντόνιο πριν από δύο χρόνια... Είχα ταξιδέψει για ένα αφιέρωμα στον Αντετοκούνμπο...

«Ναι κάτι θυμάμαι... Είχες μιλήσει σχεδόν με όλους τους παίκτες των Μπακς για τον Γιάννη και είχαμε συζητήσει για το βιβλίο μου! Ο Αντετοκούνμπο φίλε μου, θα τρελάνει κόσμο! Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και κάνει εκπληκτική δουλειά φέτος...»

Όταν βλέπεις τα highlights του στο internet, τι είναι αυτό που σου έρχεται στο μυαλό;

«Ότι είναι θέμα χρόνου να παίξει στο All-Star Game όχι μία φορά, αλλά να είναι εκεί κάθε χρόνο!»

Είχες την ευκαιρία να επικοινωνήσεις μαζί του, πριν υπογράψεις στην Τουρκία;

«Όχι, γιατί εν τω μεταξύ είχα πάει στους Κλίπερς και είχα χάσει τα ίχνη του! Μίλησα πολύ όμως, με τον Χέντο Τούρκογλου, που ζει στην Κωνσταντινούπολη τα καλοκαίρια και τον Κέρτις Τζέρελς που τώρα παίζει στην Γαλατασαράϊ και μου είπαν τα καλύτερα για την πόλη και την οργάνωση του συλλόγου, οπότε δεν το έψαξα παραπάνω...»

Για το πόσο αυστηρός και απαιτητικός είναι ο coach Ομπράντοβιτς, σου είπαν;

«(Χαμογελάει!)... Δεν μου το είπαν, αλλά κι εγώ δεν ρώτησα καθόλου για τον προπονητή! Μιλώντας όμως με άλλους Αμερικανούς παίκτες που έχουν παίξει ή συνεχίζουν να παίζουν στην Ευρώπη, άρχισα σιγά-σιγά να ακούω διάφορα για τον coach... Δεν έχασα καθόλου χρόνο και μπαίνοντας στο internet, έμαθα πολύ καλά πόσο επιτυχημένος είναι και πόσο σεβασμό έχει “κερδίσει” στο ευρωπαϊκό μπάσκετ...»

Τι άλλο είδες;

«Κάτι “κλιπάκια” στο youtube, που εκνευρίζεται και γίνεται κατακόκκινος! Στην αρχή γέλασα, αλλά όταν πήγα στην Τουρκία και τον συνάντησα πρώτη φορά, αντιλήφθηκα αμέσως ότι είναι ένας άνθρωπος που εκπέμπει μεγάλο σεβασμό. Και να σου πω κάτι... Οι φωνές και οι εκρήξεις του, δείχνουν πόσο πολύ ενδιαφέρεται για τη δουλειά του. Πόσο ανταγωνιστικός είναι και πόσο πολύ θέλει να σου δείξει πως πρέπει να κάνεις κάτι για να είναι σωστό. Επομένως, όταν τον ζεις από κοντά, δεν είναι και τόσο άσχημο, όσο δείχνει, όταν τον δεν τον ξέρεις... Από αγάπη τσαντίζεται!»

Το γεγονός ότι σε μεταμόρφωσε πολύ γρήγορα, από ρολίστα σε έναν πρωταγωνιστή που κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλα τα σημεία του παρκέ, μας κάνει να θυμηθούμε έναν παλαίμαχο συμπατριώτη σου, που υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους Αμερικανούς παίκτες στην Ευρώπη... Αναφέρομαι στον Μάϊκ Μπατίστ...

«Από την αρχή μου ζήτησε να είμαι επιθετικός σε άμυνα κι επίθεση και εν πολλοίς μου επέτρεψε να κάνω το παιχνίδι που ξέρω καλά. Κατά καιρούς συζητάμε γύρω από το τι θέλει από μένα, το που θέλει να φτάσουμε σαν ομάδα και έχουμε πολύ καλή επικοινωνία. Στην Φενερμπαχτσέ, νιώθω ότι έχω ξανανιώσει μπασκετικά και πραγματικά έχω μεγάλη όρεξη για να παίξω. Έχουμε καλή ομάδα, πετύχαμε τον πρώτο στόχο της χρονιάς, αλλά για να παραμείνουμε επιτυχημένοι, πρέπει να βελτιωνόμαστε καθημερινά.»

Τι έχεις εμπεδώσει πολύ καλά με τον Ομπράντοβιτς;

«Τις λεπτομέρειες του παιχνιδιού και την επιρροή που έχουν στην έκβαση ενός αγώνα. Δίνει τεράστια σημασία στα μικρά πράγματα, που καθορίζουν την μορφή μίας αναμέτρησης και επιτυγχάνουν την μέγιστη δυνατή συγκέντρωσης της ομάδας.»

Που το πάτε φέτος; Έχετε το καλύτερο ρεκόρ στην Ευρωλίγκα, είστε αήττητοι στο Top-16 και πρώτοι στην βαθμολογία του τουρκικού πρωταθλήματος...

«Παίζουμε καλά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο pick της απόδοσής μας, γιατί δεν έχουμε πετύχει το μέγιστο της συγκέντρωσης μας! Πλησιάζουμε όμως... Το αυριανό (σ.σ.: αποψινό) ματς με τον Παναθηναϊκό, σε μία καυτή έδρα – όπως με έχουν πληροφορήσει – θα είναι ένα καλό test για να δούμε που βρισκόμαστε... Ξέρω ότι ο coach δεν έχει κερδίσει ποτέ εδώ, οπότε...»

Ήταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού για 13 χρόνια...

«Ακριβώς γι' αυτό πρέπει να του κάνουμε δώρο τη νίκη! Είμαι σίγουρος ότι θα το εκτιμήσει πολύ...»