Δωρεάν μαθήματα "πρωταθλητισμού" στην... Κηφισίας!

Αντώνης Καλκαβούρας
Δωρεάν μαθήματα "πρωταθλητισμού" στην... Κηφισίας!

bet365

Τι σχέση έχουν το πολύ χαμηλό budget, ο μικρότερος μέσος όρος ηλικίας, η έλλειψη παικτών με εμπειρία και η έδρα με τους λιγότερους φιλάθλους; Μήπως η υπεραξία της ΑΕΝΚ άγγιξε το ταβάνι της;

Λίγο η κεκτημένη ταχύτητα από το σερί των συνεχόμενων ανόδων, λίγο η άγνοια κινδύνου και η συγκροτημένη δουλειά που έγινε και λίγο η υποτίμηση από τις υπόλοιπες ομάδες, η παρθενική σεζόν (2013-14) της Νέας Κηφισιάς στην Α1 Κατηγορία, ολοκληρώθηκε με την ομάδα των βορείων προαστίων να τερματίζει στην 5η θέση, έχοντας μάλιστα νικηφόρο ρεκόρ (14-12)! Πέρυσι, που όλοι οι αντίπαλοι της έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή, σε συνδυασμό και με κάποιες επιλογές που στην πορεία αποδείχτηκαν ατυχείς, η ΑΕΝΚ εξασφάλισε την παραμονή της, την 21η αγωνιστική (με νίκη επί των Τρικάλων) και "έκλεισε" τη σεζόν με αρνητικό πρόσημο ρεκόρ 9-17), "χάνοντας" τις εντυπώσεις!

Για πολλούς, ίσως για τους περισσότερους, αυτή η πορεία ισοδυναμούσε με επιστροφή στην πραγματικότητα μετά από ένα παρά φύσιν "ντεμπούτο" στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, όμως και οι συνεργάτες του, είχαν διαφορετική άποψη και παρά το πολύ περιορισμένο budget (250.000 Ευρώ για το αγωνιστικό τμήμα), που είχαν στην διάθεσή τους, έφτιαξαν ένα ρόστερ, που στηρίχθηκε σε νέους και ταλαντούχους Έλληνες παίκτες και φθηνούς ξένους (από 2 έως 3 χιλιάδες Ευρώ το μήνα), με στόχο να "χτίσουν" μία συμπαγή ομάδα, που θα έχει κίνητρο αλλά και τρόπο για να "χτυπάει" όλα τα παιχνίδια!

Η αλήθεια είναι ότι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι 14 ομάδες μπήκαν στην αφετηρία του πρωταθλήματος, οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος, δεν προκαλούσαν ενθουσιασμό, ούτε έπειθαν πολύ κόσμο. Ο μοναδικός έμπειρος παίκτης του ρόστερ, που εξέπεμπε σεβασμό και αναγνώριση, ήταν ο Δημήτρης Μαυροειδής κι αυτός "ξέμεινε" στην Λεωφόρο Κηφισίας, επειδή ο τότε προπονητής της ΑΕΚ, Ντράγκαν Σάκοτα δεν "καιγόταν" να τον αποκτήσει! Με τον 30χρονο σέντερ να έχει υψηλό κίνητρο και να αποτελεί εγγύηση μέσα στη ρακέτα, ο 40χρονος πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική εφήβων, δεν δίστασε να "ρίξει στη φωτιά" τον Λεωνίδα Κασελάκη και το Νίκο Γκίκα, δύο ταλαντούχα παιδιά, που είχαν πολύ μπάσκετ μέσα τους, αλλά σχεδόν μηδενικές εμπειρίες στην Α1, σε ρόλο βασικού.

Με τον Μαυροειδή να αρχίζει τη σεζόν σε εκπληκτική κατάσταση (μ.ο. 14,6π. & 10,2ρ.) και να "ντύνεται" τελικά στα "κιτρινόμαυρα" (με απόφαση του μεγαλομετόχου Μάκη Αγγελόπουλου), οι Κηφισιώτες έκαναν εκπληκτικό ξεκίνημα (4 νίκες σε 5 αγώνες) και παρά την έλλειψη ουσιαστικής έδρας (στο "Ζηρίνειο" παίζουν μεταξύ συγγενών και φίλων), έθεσαν τις βάσεις για μία πορεία, που πάντως, κανείς δεν περίμενε ότι στα 2/3 της κανονικής περιόδου, θα τους έχει καταστήσει φαβορί για την κατάκτηση της 5ης θέσης.

Θα μπορέσει η Κηφισιά σήμερα να προβληματίσει την ΑΕΚ; Στο 2.15 στην Interwetten, το ενδεχόμενο να σκοράρει πάνω από 70 πόντους η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Ο έμπειρος Ανδρέας Γλυνιαδάκης (μ.ο. 9,8π. & 3,7ρ. με 67,1% στα διπ.) που ήρθε για να αντικαταστήσει τον Μαυροειδή, πρόσθεσε ύψος, όγκο κι εμπειρία μέσα στο "ζωγραφιστό", οι φθηνοί ξένοι αποδείχτηκαν από λίγο (Ρόσκο Σμιθ και οι δύο Στίγκερς) έως πολύ (Χογκ και Ελ-Αμίν) επιλογές "χρυσάφι", οι Κασελάκης (μ.ο. 12,2π. & 5,2ρ. με 51% στα διπ. & 38,3% στα τριπ.) και Γκίκας (μ.ο. 8,1π. & 4,2ασ.) ανταπέδωσαν την εμπιστοσύνη και με το παραπάνω κι αν είχε μείνει μέχρι το τέλος και ο Ρόμπερτ Λόουερι (μ.ο. 16,1π., 5,1ρ. & 2,8ασ.), τότε η Νέα Κηφισιά, ίσως να μην είχε μηδέν νίκες (0/4) κόντρα στις ομάδες της πρώτης τετράδας (Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΑΕΚ και Άρη).

Η ουσία είναι ότι το 10-5 που μετράει απέναντι σε όσους βρίσκονται από την 5η θέση και κάτω, έχει επιτευχθεί, έχοντας τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στο πρωτάθλημα (μ.ο. 23,4), με τους Έλληνες παίκτες να παίρνουν το 52% του συνολικού χρόνου συμμετοχής και με ξένους που δίνουν υπεραξία και πληρώνονται ψίχουλα. Όλα αυτά σε μία έδρα-θέατρο, που από πλευράς ατμόσφαιρας είναι η πιο εύκολη της Basket League για τους φιλοξενούμενους και χάρη σε έναν χαμηλότατο προϋπολογισμό, που κι αυτός συγκεντρώθηκε με θυσίες. Η πολυτιμότατη ενίσχυση της οικογένειας Λάτση, απέτρεψε την μετακόμιση στη Χαλκίδα (οι άνθρωποί της δεν έχουν ακόμη σταματήσει να πιέζουν για συγχώνευση) και η οικονομική στήριξη του προέδρου Γιώργου Βαγενά, που έβαλε τουλάχιστον 100.000 Ευρώ από την τσέπη του και φροντίζει για τη συνέπεια στις πληρωμές, επέτρεψαν στο Ηλία Παπαθεοδώρου να δουλέψει με καλές συνθήκες και να ασχοληθεί μόνο με τη δουλειά του. Την οποία, όπως συχνά-πυκνά αποδεικνύει, κάνει πολύ καλά...

Ίσως όμως η πιο καθοριστική συμβολή σε διοικητικό επίπεδο ήταν αυτή του πιο... αφανούς εργάτη της ομάδας. Ο αντιπρόεδρος Χάρης Ντιγριντάκης δεν δίνει μόνο ατελείωτο χρόνο στην ομάδα αλλά χάρη στις συμφωνίες ύψους 250.000 που έκλεισε με χορηγούς, αλλά και προσωπικές εισροές, το ταμείο της ομάδας έχει γερές βάσεις και η ομάδα αποπνέει υγεία.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα