«Νίκος Γκάλης, ο Έλληνας Άιβερσον»

Φάνης Παναγιώτου
«Νίκος Γκάλης, ο Έλληνας Άιβερσον»

bet365

Ο Νίκος Γκάλης είναι θρύλος για το ελληνικό -κι όχι μόνο- μπάσκετ κι όσα χρόνια κι αν περάσουν θα γνωρίζει την αποθέωση!

Ο Ισπανός δημοσιογράφος Antoni Daimiel δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Νίκος Γκάλης, ο Έλληνας Άιβερσον», στο οποίο αποθεώνει τον μύθο του Gangster!

Μάλιστα, ξεκινάει μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο, αφού -όπως αναφέρει- μία καλή λύση που θα μπορούσε να σκεφτεί ο Αλέξης Τσίπρας για την οικονομική κρίση και την ανεργία είναι η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Εθνική ομάδα. Ο λόγος είναι πως όταν ήρθε η σπουδαία επιτυχία του 1987, δημιουργήθηκαν περίπου 7.500 θέσεις εργασίας.

Ποιος ήταν ο πρωτεργάτης της επιτυχίας και της ανάπτυξης που γνώρισε το ελληνικό μπάσκετ εκείνη την περίοδο; Ο Νίκος Γκάλης. Ένας παίκτης με ύψος 1.82, που ήρθε στην Ελλάδα κι έγινε θρύλος! Το άρθρο μάλιστα κάνει ειδική μνεία στους αριθμούς του, καθώς τελείωσε την καριέρα του με πάνω από 30 πόντους κατά μέσο όρο.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τον... Ρόμπιν. Ο Μπάτμαν (Νίκος Γκάλης) συνάντησε τον Ρόμπιν (Παναγιώτης Γιαννάκης) σ' ένα ιστορικό ματς ανάμεσα στον Ιωνικό και τον Άρη, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο blog του Βασίλη Σκουντή (ΕΔΩ). Σ' εκείνο το ματς ο Γκάλης είχε βάλει 62 πόντους κι ο Γιαννάκης 73...

Το άρθρο αναφέρεται και στους τίτλους που κατέκτησε ο Άρης με ηγέτη τον Νίκο Γκάλη. Ο Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ κατέκτησε σερί πρωταθλήματα, ενώ έφτασε και σε Final 4 στην Ευρώπης. Όλα αυτά με κορυφαίο τον Γκάλη, ο οποίος ήταν ασταμάτητος όπως ο Όσκαρ Σμιντ.

Εν συνεχεία, γίνεται λόγος για το ΝΒΑ. Ο Γκάλης είχε όλα τα φόντα να κυριαρχήσει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνοαμερικανούς της ιστορίας, όπως η Μαρία Κάλας ή ο Nick the Greek, σύμφωνα με τον Ισπανό δημοσιογράφο. Τι τον εμπόδισε; Είχε πολύ θετική πορεία στο κολέγιο, ωστόσο οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να φτάσει εκεί που μπορούσε. Ο Γκάλης έγινε draft από τους Μπόστον Σέλτικς, ωστόσο ο μύθος του δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Με τη φανέλα του Άρη και της Εθνικής.

Το άρθρο του Ισπανού δημοσιογράφου μπορείτε να το διαβάστε ΕΔΩ. Το δεδομένο, όμως, είναι πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Νίκος Γκάλης θα γνωρίζει την αποθέωση!

 

Τελευταία Νέα