Αλεξέι Βικτόροβιτς...Πρίντεζης!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Αλεξέι Βικτόροβιτς...Πρίντεζης!
Σε ένα πρόωρο τελικό ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε τη Χίμκι και ο Βασίλης Σκουντής παίζει με τον (παλιό, αλλά όχι ξεχασμένο) πόνο του Αλεξέι Σβεντ...

Πάνω που ο Ρώσος μορφονιός είχε ξενιτευτεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έπνιγε το παλιό καημό του (όχι πια στη βότκα, αλλά) στην Coca Cola και στα πάσης φύσεως αμερικανικά αναψυκτικά και αφεψήματα, παλιννόστησε στην Ευρώπη και έρχεται κατάφατσα με το αμαρτωλό και εφιαλτικό παρελθόν του!

Την έκτη ημέρα κατά τας γραφάς του Τop 16 της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός υποδέχεται (δίκην πρόωρου τελικού και πάντως στο πλαίσιο ενός καθοριστικού για το μέλλον του αγώνα) τη Χίμκι και αυτό το συναπάντημα (δεν) ξετρελαίνει τον Αλεξέι Βικτόροβιτς Σβεντ...

Ας βάλω τα πράγματα σε μια σειρά, από το πρότερο στο ύστερο, για να μη χάσουμε κιόλας τον μπούσουλα, όπως τον έχασαν οι Ρώσοι εκείνο το βράδυ στο “Sinan Erdem Dome”...

Εκείνο το βράδυ δεν είναι άλλο από τη 13η Μαίου του 2012, όταν στον τελικό του Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός με μια επική ανατροπή από το ναδίρ του -19, εκτοξεύθηκε στο ζενίθ και στέφθηκε ταυτοχρόνως Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Τούρκος Σουλτάνος και Τσάρος πασών των Ρωσιών!

Την ώρα που ο Βασίλης Σπανούλη πάσαρε στον Γιώργο Πρίντεζη και εκείνος εξαπέλυε το μυθοποιημένο πια “πεταχτάρι” του (για να γράψει το 62-61), οι Ρώσοι πάθαιναν αποπληξία και δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι και πώς συνέβη. Δεν θα το συνειδητοποιούσαν ούτε την επόμενη χρονιά στον ημιτελικό του Λονδίνου, ούτε στον ταμπλά που τους ήρθε και πριν από εννέα μήνες στον ημιτελικό της Μαδρίτης...

Τότε ο Σβεντ δεν ήταν ακριβώς μικρός και... τριανταφυλλένιος, αλλά έπαθε μια... ψυχολογία, που έλεγε και ο συχωρεμένος ο Μπιθικώτσης!

Για την ιστορία του πράγματος, σε εκείνον τον (θριαμβευτικό για τον Ολυμπιακό, αλλά ψυχοπλακωτικό για την ΤΣΣΚΑ) τελικό ο τότε 24άχρονος πόιντ γκαρντ είχε χρησιμοποιηθεί από τον Γιόνας Καζλάουσκας επί 17 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, με απολογισμό τρεις πόντοι, με 1/2δ., 0/1τρ., 1/2β., δυο ριμπάουντ, δυο ασίστ, ένα κλέψιμο, τρία φάουλ εις βάρος του και ένα υπέρ του και δυο λάθη.

Δυο μήνες αργότερα, ο γεννημένος στο Μπέλγκοροντ γκαρντ αποχαιρέτησε την ΤΣΣΚΑ και τη Μόσχα για να βαδίσει στα χνάρια του (συμπατριώτη, συμπαίκτη του και νυν προέδρου της ρωσικής ομοσπονδίας) Αντρέι Κιριλένκο και να ζήσει το δικό του “American dream”, που δεν του βγήκε κιόλας ξινό. Στις 25 Ιουλίου του 2012 υπέγραψε συμβόλαιο με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς στους οποίους αγωνίσθηκε επί δυο σεζόν (2012-2013, 2013-14) προτού μετακομίσει στους Σίξερς, ως μέρος της πολύπλοκης μεταγραφής του Κέβιν Λαβ στους Καβαλίερς.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2014 ο Σβεντ έφυγε από την παγωμένη Μινεσότα και βρέθηκε στο ζεστό Χιούστον , όπου έμεινε μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου του 2015, οπότε μετακόμισε στους θαλασσοδαρμένους Νικς, στο πλαίσιο της ανταλλαγής με τον Πάμπλο Πριτζιόνι.

Εδώ ήρθαμε που λένε και στο σινεμά: στη θητεία του στο ΝΒΑ, όπου ο εφιάλτης του τελικού της Πόλης δεν έπαψε να τον στοιχειώνει και γι' αυτό ευθύνονται πρωτογενώς ο Κώστας Παπανικολάου και ο Τζόι Ντόρσεϊ, εμμέσως πλην σαφώς ο Πάτρικ Μπέβερλι και ο (συνεργάτης του Μακ Χέιλ) Τζος Πάουελ και από σπόντα η αφεντιά μου!

Στους δυο μήνες που στεγάστηκε στους Ρόκετς, ο Σβεντ αισθανόταν ότι είχε πέσει σε... σφηκοφωλιά “γαύρων”, που του θύμιζαν τον εφιάλτη της Πόλης! Βεβαίως ο Μπέβερλι ήταν προγενέστερος και ο Πάουελ μεταγενέστερος, ωστόσο το να κυκλοφορεί στα ίδια αποδυτήρια, να ταξιδεύει μαζί και να κάθεται δίπλα δίπλα με δυο από τους θύτες του (Παπανικολάου, Ντόρσεϊ) δεν του ήταν και πολύ ευχάριστο...

“Του έκανα πλάκα με αυτή την υπόθεση από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο Χιούστον. Τον πείραζα συνεχώς, του πετούσα ξαφνικά ονόματα όπως Σπανούλης και Πρίντεζης και δεν τον άφηνα σε χλωρό κλαδί” μου έλεγε πριν από λίγη ώρα ο Παπανικολάου.

Ποια ήταν η αντίδραση του Σβεντ στην πλάκα του Ελληνα συμπαίκτη του; “Μου έλεγε ότι ήμασταν τυχεροί, αλλά παραδεχόταν κιόλας πως δεν θα ξεπεράσει αυτό το σοκ όσα χρόνια κι αν περάσουν”.

Συμπεριλαμβάνω την αφεντιά μου σε αυτή την υπόθεση, διότι ενάμιση χρόνο νωρίτερα τον έβαλα κι εγώ στην πρίζα: ήταν τέτοιες μέρες (Φεβρουάριος του 2013) στο Χιούστον, όπου τον συνάντησα ως παίκτη των Rising Stars του All Star Weekend τουNBA και προτού προλάβω να τον ρωτήσω για τον τελικό της Πόλης, μόνο και μόνο η γκριμάτσα του μαρτυρούσε τα απωθημένα και τα εσώψυχα του...

“Ωχ ακόμη και εδώ με κυνηγούν οι Ελληνες”!!!

Οι Ελληνες και οι (ελληνικές) Ερινύες θα τον κυνηγούν και απόψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου ως παίκτης της Χίμκι πλέον θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με τέσσερις δήμιους του ονείρου του (Πρίντεζης, Σπανούλης, Παπανικολάου, Μάντζαρης), αλλά και έναν με τον οποίο συνέπασχε εκείνο το βράδυ και μοιράστηκε μαζί του την οδύνη της αδόκητης και σοκαριστικής ήττας...

Τον τότε συνεργάτη του Καζλάουσκας και νυν προπονητή του Ολυμπιακού, Γιάννη Σφαιρόπουλο!

Βεβαίως ο Σβεντ είχε προλάβει να κατακτήσει ένα τρόπαιο της Ευρωλίγκας με μια ομάδα που ομιλούσε (ή επρόκειτο να ομιλήσει στο μέλλον) φαρσί την ελληνική γλώσσα!

Τη σεζόν 2007-08 ήταν μέλος της ΤΣΣΚΑ που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης έχοντας συμπαίκτες τον Θοδωρή Παπαλουκά, τον Νίκο Ζήση, τον Αλέξη Σαβρασένκο/Αμανατίδη, τον Τζέι Αρ Χόλντεν, τον Ραμούνας Σισκάουσκας και τον (μετέπειτα παίκτη του ΠΑΟΚ) Μάρκους Γκορι. Ως νέος και πολλά υποσχόμενος παίκτης εκείνη τη σεζόν, ο Σβεντ χρησιμοποιήθηκε από τον Ετορε Μεσίνα σε οκτώ ματς της Ευρωλίγκας, με συνολική συγκομιδή 22 πόντους σε 32 λεπτά.

Τρία χρόνια αργότερα, στρατολογήθηκε από τον Ντέηβιντ Μπλατ στην εθνική ομάδα της Ρωσίας, με την οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2011, στο Βίλνιους και έναν χρόνο αργότερα παρουσίασε το δικό του φαντασμαγορικό και ανεξίτηλα χαραγμένο στην ιστορική μνήμη αριστούργημα...

Στις 12 Αυγούστου του 2012 στον μικρό τελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά ο Σβεντ πέτυχε 25 πόντους (2/5δ., 6/11τρ., 3/4β.), κατέβασε 5 ριμπάουντ, μοίρασε 7 ασίστ, είχε επίσης ένα κλέψιμ, μία τάπα , ενώ , ζηλεύοντας τη δόξα του ... Πρίντεζη, αναδείχθηκε σε “clutch player” και άρπαξε μέσα από την τσέπη των Αργεντινών το χάλκινο μετάλλιο!

Μετά το λέι απ του Μανού Τζινόμπιλι (76-77), ο Σβεντ στα 39 δευτερόλεπτα έβαλε ένα “big three” για το 79-77 και στη συνέχεια έκλεψε την μπάλα από τον Κάρλος Ντελφίνο και έδωσε την ασίστ στον Βιτάλι Φριτζόν για να γράψει το τελικό 81-77.

Στις τέσσερις περιόδους που πέρασε στο ΝΒΑ ο Σβεντ έπαιξε σε 182 αγώνες με μέσο όρο 7.4 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ, ενώ στις έξι σεζόν και στα 42 ματς με την ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα έχει να επιδείξει 6.7 πόντους, 1.6 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ρώσος γκαρντ παράτησε το ΝΒΑ και γύρισε στην πατρίδα του: όχι στην ΤΣΣΚΑ, αλλά στη Χίμκι από την οποία είχε περάσει για ένα φεγγάρι από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2007, ως δανεικός και μέχρι στιγμής οργιάζει όντας μια από τις πρωταγωνιστικές φιγούρες της Ευρωλίγκας.

Τούτο άλλωστε τεκμαίρεται και από τη στατιστική: 15 αγώνες, 26 λεπτά, 17.1 πόντοι, 48.2% στα δίποντα, 39.8% στα τρίποντα, 71.2% στις βολές, 2.9 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ, 1.4 κλεψίματα, 4.5 κερδισμένα φάουλ και 16.5 βαθμοί στο ranking.

Οσο για το αριστούργημα του, κι αυτό είναι βγαλμένο από το παρελθόν του και από τον στοιχειωμένο τελικό με τον Ολυμπιακό! Στην πρεμιέρα του Τοp 16, στις 29 Δεκεμβρίου του 2015, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (του Χάινς, του Τεόντοσιτς, του Βοροντσέβιτς και του Χριάπα, που ήσαν παρόντες στον τελικό του 2012) ο λεγάμενος “έγραψε” 28 πόντους (4/7δ., 4/8τρ., 8/10β.), 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 9 κερδισμένα φάουλ...

Τα νούμερα λένε τη μισή αλήθεια, διότι την άλλη μισή τη βροντοφώναξε ο ίδιος στα τελευταία δευτερόλεπτα: μετά τις 2/2 βολές του Ντε Κολό (89-89), ήταν η σειρά του να πάει στη γραμμή στα 42'', αλλά έχασε και τις δυο! Η ΤΣΣΚΑ είχε την κατοχή, μετά το ριμπάουντ του Γάλλου από τον οποίο όμως έκλεψε την μπάλα ο Ταϊρίς Ράις. Με τον χρόνο να κοντεύει να μηδενιστεί ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου (2009-10) και MVPστο Φάιναλ Φορ του 2014, με τη Μακαμπί Τελ Αβίβ την έδωσε στον Σβεντ και αυτός με ένα τζαμπ σουτ έριξε τους ομογάλακτους του στο καναβάτσο (91-89).

  • ΥΓ:Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι ότι ο Αλεξέι Σβεντ πρέπει να βάζει πολύ... Πρίντεζη στο dvd του! Τέσσερα χρόνια τώρα τον βλέπει σαν εφιάλτη στον ύπνο του και απόψε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τον ξαναδεί και στον ξύπνιο του!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3