«Ήταν απόλαυση να βλέπω τον ΠΑΟ να σαρώνει!» (pics)

Αντώνης Καλκαβούρας
«Ήταν απόλαυση να βλέπω τον ΠΑΟ να σαρώνει!» (pics)
Το νέο αστέρι του κροατικού μπάσκετ, Μάρκο Αράποβιτς, αποκαλύπτει στο gazzetta.gr ότι μέχρι πρότινος, δεν έχανε παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην τηλεόραση και δηλώνει ότι ανυπομονεί περισσότερο για την επίσκεψη της Τσεντεβίτα στο ΟΑΚΑ!

Το μόνο πράγμα που προσάπτει στον πατέρα του, είναι ότι δεν παντρεύτηκε νωρίτερα, έτσι ώστε ο ίδιος, να ερχόταν στον κόσμο, πριν πεθάνει ο “θρυλικός” Ντράζεν Πέτροβιτς, γιατί τότε, ο κορυφαίος Κροάτης μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, θα ήταν πιθανότατα ο νονός του! Ο “Μότσαρτ” του μπάσκετ, βλέπετε, ήταν ο καλύτερος φίλος και συμπαίκτης του Φράνιο Αράποβιτς στην Τσιμπόνα και την Εθνική Κροατίας και σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, οι δυό τους είχαν συμφωνήσει κάποια στιγμή να γίνουν κουμπάροι! Ο λόγος για τον γιο του 51χρονου παλαίμαχου διεθνούς Κροάτη σέντερ, Μάρκο Αράποβιτς, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κροατικού μπάσκετ και ο οποίος φέτος, κάνει το ξεπέταγμά του με τη φανέλα της Τσεντεβίτα.

Το καλοκαίρι του 2014, ο 18χρονος τότε πάουερ-φόργουορντ (2,05), πήρε την απόφαση να αγνοήσει τις "σειρήνες" τουλάχιστον 10 αμερικανικών πανεπιστημίων και να εγκαταλείψει την Τσιμπόνα, για να υπογράψει στην Τσεντεβίτα, που θα αγωνιζόταν στην Ευρωλίγκα. Έκτοτε, η πορεία του είναι συνεχώς ανοδική και μετά περυσινό “βάπτισμα του πυρός” στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, φέτος έχει πολύ αναβαθμισμένο ρόλο στο rotation του Βελικο Μρσιτς και είναι από τους πιο χρήσιμους παίκτες της ομάδας του στην Αδριατική Λίγκα (μ.ο. 5,5π. & 3,6ρ.) και την Ευρώπη (μ.ο. 7,2π. & 4,1ρ.). Η επικοινωνία μας έγινε με αφορμή τον επικείμενο αγώνα της πρωταθλήτριας Κροατίας με τον Παναθηναϊκό στο Ζάγκρεμπ για το Top-16 και η συζήτηση αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα...

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί 18 ετών, να απαρνηθεί στην ασφάλεια του αυξημένου χρόνου συμμετοχής στην Τσιμπόνα ή την υποτροφία μεγάλων πανεπιστημιακών προγραμμάτων της Αμερικής, για να πάρει λίγο χρόνο συμμετοχής στην Ευρωλίγκα;

«Ήξερα πολύ καλά τι έκανα, όταν πήρα την απόφαση να φύγω από την Τσιμπόνα και να υπογράψω στην Τσεντεβίτα. Το να παίζεις δύο παιχνίδια την εβδομάδα και να παίρνεις χρόνο συμμετοχής σε τόσο υψηλό επίπεδο όσο στην Ευρωλίγκα, είναι τελείως διαφορετικό από το να συμμετέχεις μόνο στην Αδριατική Λίγκα! Αυτός ο μέσος όρος των 10 λεπτών που έπαιξα πέρυσι στην 1η φάση της διοργάνωσης με βοήθησε να αποκτήσω εμπειρίες και να “ψηθώ”, έτσι ώστε, φέτος, να μπορώ να ανταποκριθώ σε έναν πιο απαιτητικό ρόλο. Η παρουσία του coach Ρέπεσα, τον οποίο γνωρίζω από παιδί και η εμπιστοσύνη που του είχα, με έκανε να απορρίψω αρκετές προτάσεις από αμερικάνικα κολέγια όπως το Ντιουκ και το Γκονζάγκα που με είχαν προσελκύσει πολύ έντονα.»

Η έως τώρα πορεία σας στην Ευρωλίγκα, είναι πέραν πάσης αρχικής προσδοκίας;

«Στο ξεκίνημα της σεζόν, θέσαμε ως στόχο να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να δίνουμε τα πάντα για τη νίκη. Δουλέψαμε πολύ σκληρά και το ότι καταφέραμε να περάσουμε στο Top-16, για πολλούς ίσως και να ήταν έκπληξη! Η διαφορά είναι ότι στην φάση των “16”, ο πήχης έχει ανέβει, η πίεση είναι μεγαλύτερη, αλλά για μας, ουσιαστικά, δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά στην προσέγγιση που έχουμε για κάθε αναμέτρηση. Έχουμε ήδη πετύχει δύο νίκες, αποδεικνύουμε συνεχώς ότι δεν βρισκόμαστε τυχαία σ' αυτό το επίπεδο και πλέον κάθε ματς είναι μία ευκαιρία για ένα βήμα παραπάνω. Αν εξαιρέσουμε την Νταρουσάφακα που έχει 5 ήττες και την Φενερμπαχτσέ που έχει ισάριθμες νίκες, όλες οι οι υπόλοιπες ομάδες, “βράζουν” στο ίδιο καζάνι, οπότε κάθε αγώνας είναι ένας τελικός!»

Μπροστά σας βρίσκεται το ματς με τον Παναθηναϊκό, με το νικητή να παίρνει προβάδισμα στην μάχη της πρόκρισης στα πλέϊ-οφ της Ευρωλίγκα. Πως βλέπεις εσύ το παιχνίδι;

«Από πέρυσι που πρωτοεμφανίστηκα στην Ευρωλίγκα, ήθελα πολύ να αγωνιστώ κόντρα σε μεγάλους συλλόγους με ιστορία και παράδοση στην Ευρώπη και ήμουν τυχερός που αντιμετωπίσαμε δύο φορές την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Φέτος στην 1η φάση, παίξαμε με τον Ολυμπιακό και πλέον, ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσω ένα παιδικό όνειρο και να βρεθώ στο ίδιο γήπεδο με έναν παίκτη που θαύμαζα τα τελευταία δέκα χρόνια. Αναφέρομαι φυσικά στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, όπου θα τεθώ αντιμέτωπος με τον Διαμαντίδη! Για περισσότερα από δέκα χρόνια, η ελληνική ομάδα ήταν η απόλυτη κυρίαρχος σε όλη Ευρώπη και δεν σας κρύβω ότι δεν έχανα ποτέ παιχνίδι της στην τηλεόραση, γιατί το μπάσκετ που έπαιζε ήταν σκέτη απόλαυση και απολάμβανα να την βλέπω να κυριαρχεί απέναντι σε όλους τους αντιπάλους! Τρέφω μεγάλο σεβασμό γι' αυτόν τον σύλλογο και μπορώ να σας πω μάλιστα, ότι σαν εμπειρία, πιο πολύ ανυπομονώ να παίξω στο παιχνίδι του 2ου γύρου, στο κλειστό του ΟΑΚΑ κάτω από τα λάβαρα των όλων τίτλων που έχουν κατακτήσει οι αντίπαλοί μας! Να 'στε σίγουροι, όμως, ότι όταν αρχίσει το παιχνίδι, θα κάνω τα πάντα για τη νίκη της ομάδας μου.»

Ο αντίπαλός σας δεν δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερή του κατάσταση αυτή την περίοδο. Θεωρείς ότι αυτό το timing της πρώτης αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό είναι ιδανικό και αυξάνει τις πιθανότητές σας;

«Θα ήταν υπερβολικό να θεωρήσουμε εαυτούς τυχερούς που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο τον Παναθηναϊκό. Ανεξαρτήτως απόδοσης, οι ομάδες αυτού του επιπέδου έχουν τόσους πολλούς ποιοτικούς παίκτες, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρουν τη φόρμα τους και να κάνουν μία μεγάλη εμφάνιση. Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και προετοιμασμένοι ότι θα έχουμε πολύ δύσκολη αποστολή και μόνο αν ελέγξουμε τις μικρές λεπτομέρειες του παιχνιδιού, θα έχουμε πιθανότητες για τη νίκη.

Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πατέρας σου στην απόφασή σου να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

«Δεν θα έλεγα ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο, γιατί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν με μία μπάλα και από πολύ μικρός, πέρναγα όλον μου τον ελεύθερο χρόνο στην μπασκέτα που είχα στον κήπο κι έκανα σουτάκια. Κάποια στιγμή, για μερικά χρόνια, δοκίμασα την τύχη μου στο χάντμπολ που είναι εξίσου δημοφιλές στην Κροατία, αλλά η αγάπη μου για το μπάσκετ, ήταν τόσο μεγάλη, που δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι θέλω να ακολουθήσω τα χνάρια του πατέρα μου. Σ' όλο αυτό το διάστημα, εκείνος δεν με επηρέασε καθόλου και τώρα που πλέον είμαι επαγγελματίας, μπαίνει στην διαδικασία να σχολιάσει τα παιχνίδια μου, μόνο όταν κρίνει ότι δεν κινούμαι ή δεν τρέχω κι όταν δεν είμαι καλός στην άμυνα ή παθητικός στα ριμπάουντ!

Το προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο, όπου πιθανά η Κροατία θα συναντήσει και πάλι την Ελλάδα, θα είναι η πρώτη διοργάνωση που θα φορέσεις τη φανέλα της Εθνικής ομάδας;

«Δεν ξέρω ακόμη ούτε ποιος θα είναι ο coach, ούτε ποιοι από τους καταξιωμένους κι έμπειρους παίκτες μας θα δώσουν το παρών στο προολυμπιακό τουρνουά, αλλά θα κάνω τα πάντα για να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας και να συμβάλλω όσο μπορώ στην επιστροφή της Εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως και να 'χει πάντως η Ελλάδα έχει εξαιρετική ομάδα και σίγουρα θα είναι το φαβορί για την πρόκριση στον όμιλο που θα διεξαχθεί στο Τορίνο!»