We'll always have... Bologna!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
We'll always have... Bologna!
O Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Νταρουσάφακα και τον Ιμπο (του) και ο Βασίλης Σκουντής σκαλίζει το παρελθόν και θυμάται εκείνο το σουτ...

Σε μια από τις κλασικότερες κινηματογραφικές ατάκες όλων των εποχών (στην “Casablanca”), ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ λέει στην Ινγκριντ Μπέργκμαν το “we 'll always have Paris”, αλλά αυτή την κουβέντα ο Παναθηναϊκός την έχει όχι διαβίου κλειδωμένη και αφιερωμένη στον Βράνκοβιτς!

Με τον Στόικο οι “πράσινοι” θα έχουν πάντα στις καρδιές τους το Παρίσι (1996), αλλά και ο Ιμπο που θα ξανασκάσει μύτη απόψε στο ΟΑΚΑ δεν μένει παραπονεμένος: ελόγου του και ο Παναθηναϊκός θα έχουν πάντα την Μπολόνια!

Εκαστος στο είδος του και ο... Λουμίδης στους καφέδες, που λένε: στις 11 Απριλίου του 1996 στο “Μπερσί” ο Βράνκοβιτς έβαλε την υπογραφή του με την πολυσυζητημένη τάπα στον Μοντέρο, ενώ στις 5 Μαίου του 2002 ο Κουτλουάι σφράγισε το εφεξής καλούμενο “έπος της Μπολόνια” με ένα από τα μεγαλύτερα σουτ στην ιστορία των Φάιναλ Φορ!

Σύμφωνοι δεν ήταν “buzzer beater” και η επιτομή του “winning shot” όπως εκείνο του νυν προπονητή του Παναθηναϊκού Σάσα Τζόρτζεβιτς στον τελικό του '92 ανάμεσα στην Παρτίζαν και στην Μπανταλόνα στο “Αμπντί Ιπεκτσί”, αλλά δεν υπάρχει κιόλας καμιά αμφιβολία πως πρέπει να λογίζεται ως το απόλυτο “The shot” στο μακρύ και ένδοξο χρονικό του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη.

Αυτός αν μη τι άλλο είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος ώστε το περιβόητο σουτ να μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ιστορική μνήμη και να προσφέρει στον Κουτλουάι μια περίοπτη θέση στο πράσινο πάνθεον. Α, όχι μόνο τον Ιμπο, αλλά και τον ...πατέρα του, τον “μπαμπά Ιμπο”, ο οποίος ακόμη και τώρα, γερασμένος και σκεβρωμένος από τον χρόνο, αλλά πάντοτε χαμογελαστός, δεν παραλείπει να εμφανίζεται κάθε φορά που παίζει ο Παναθηναϊκός στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν ξέρω κιόλας εάν ο Ιμπο τον φέρει μαζί του για να μοιραστούν μαζί τη χαρά, την υπερηφάνεια και τη συγκίνηση του φρέσκου επεισοδίου της σειράς “Honouring our Legacy” που θα ανέβει απόψε στη σκηνή του ΟΑΚΑ...

Για να μη μένουν κενά στη διήγηση κι επειδή πέρασαν κιόλας δέκα τέσσερα χρόνια από εκείνη τη στιγμή, οφείλω να υπενθυμίσω τι και πώς συνέβη, άλλωστε υπάρχει πάντοτε το αφιέρωμα στο Φάιναλ Φορ της Μπολόνια που δημοσιεύθηκε στο www.gazzetta.gr στις 26 Απριλίου του 2011(http://www.gazzetta.gr/article/item/188227-ktupema-tes-kobras).

Στο “Pala Malaguti”, λοιπόν, απέμενε ενάμισι λεπτό για τη λήξη του τελικού ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στην Κίντερ Μπολόνια και όλα ήταν ρευστά! Οι “πράσινοι” με τις αλχημείες και τα κόλπα του Ομπράντοβιτς, είχαν επιστρέψει από το -14 (43-29) και προηγούνταν με 82-78. Ο Ματίας Σμόντις με δυο βολές μείωσε σε 82-80 και οι οικοδεσπότες είχαν την ευκαιρία να φέρουν το ματς στα ίσια, με τις δυο βολές του (νυν ασίσταντ του Τζόρτζεβιτς) Σάνι Μπετσίροβιτς. Ωστόσο ο Σλοβένος γκαρντ αστόχησε και στις δυο, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να διατηρήσει το προβάδισμα και να έχει την κατοχή της μπάλας...

Στην εκ των πραγμάτων κρισιμότερη επίθεση του τελικού, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα κατέβασε την μπάλα, επιχείρησε τη διείσδυση και ενώ όλοι περίμεναν ένα λέι απ, αυτός την κατάλληλη στιγμή έκανε το split προς τον Κουτλουάι, που ήταν ακροβολισμένος στην αριστερή πλευρά της επίθεση του Παναθηναϊκού και περίμενε την μπάλα. Στην αρχή ο Ιμπο νόμιζε ότι ήταν ελεύθερος, αλλά όταν είδε τον Μπετσίροβιτς να πηγαίνει πάνω του, έκανε μια επιδέξια προσποίηση κι ενώ το ρολόι έδειχνε 00.45, σηκώθηκε και με ένα υποδειγματικό τζαμπ σουτ εκτέλεσε εν ψυχρώ τους οικοδεσπότες για το 85-80.

Την ίδια στιγμή, ο Ομπράντοβιτς γύριζε στον πάγκο του και ρωτούσε τρισευτυχισμένος τον Ιτούδη : “Μπρε Δημήτρη, ονειρευόμαστε ή είμαστε ξύπνιοι;”

Το τρίποντο του Κουτλουάι υπάρχει στο Νο 2 μιας λίστας που περιλαμβάνει μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας του Παναθηναϊκού (https://www.youtube.com/watch?v=e3psEJ9IDCQ), ενώ όλο το πακέτο του τελικού του Φάιναλ Φορ της Μπολόνια βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.euroleague.net/main/results/showgame?gamecode=275&seasoncode=E2001#!report

Βεβαίως επειδή το νόμισμα έχει πάντοτε δύο όψεις, όλοι θυμούνται το μνημειώδες τρίποντο του Ιμπο, αλλά έχει διαλάθει της μνήμης το γεγονός ότι λίγο έλειψε ο Ιμπο να γίνει ο “homme fatal” του Παναθηναϊκού!

Μέσα στα επόμενα έντεκα δευτερόλεπτα οι Ιταλοί του έκαναν δυο φάουλ και ο Ιμπο έβαλε τις δύο από τις τέσσερις βολές (87-80)!

Στη συνέχεια ο Μποντιρόγκα αποβλήθηκε με πέμπτο φάουλ και ο Μανού Τζινόμπιλι με 3/3 βολές μείωσε σε 87-83, αλλά η μοίρα είχε διαλέξει τον Κουτλουάι για να γράψει αυτός τον επίλογο του θριάμβου: του έκαναν πάλι φάουλ, αυτή τη φορά ευστόχησε και στις δυο βολές (89-83) και όλα τα άλλα αποτελούν Ιστορία!

Ο Τούρκος γκαρντ, ήταν πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού στον αλησμόνητο τελικό με 22 πόντους (3/5 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 4/6 βολές), ενώ κατέβασε πέντε ριμπάουντ και είχε τέσσερα κερδισμένα φάουλ και ένα λάθος.

Φυσικά το “big three” στην Μπολόνια δεν θα δραπετεύσει ποτέ από το μυαλό του Κουτλουάι, που έχει δηλώσει ότι “ είναι μιααπό τις συγκλονιστικότερες στιγμές της ζωής μου, διότι το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα”. Μάλιστα σε μια παλαιότερη συνέντευξη του ο Κουτλουάι αποκάλυψε τι του είπε, δίκην προφητείας, ο Ομπράντοβιτς στα αποδυτήρια πριν από την έναρξη του τελικού: “Ιμπο, αυτή θα είναι η πρώτη Ευρωλίγκα σου, αλλά δεν θα είναι η τελευταία . Θα γίνεις ο ήρωας του αγώνα, οπότε πήγαινε εκεί έξω και απόδειξέ το”...

Ο “sexy Ibo”, όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Τούρκος ο οποίος διέβη τον... Ρουβίκωνα (ή μάλλον το Αιγαίο) και αγωνίσθηκε σε ελληνική ομάδα. Το καλοκαίρι του 2000, μετά τη Φενέρμπαχτσε και την Εφές, μετακόμισε στην ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, κόντρα στον Παναθηναϊκό, στον οποίο μεταπήδησε το 2001 και έμεινε για δυο σεζόν. Στη συνέχεια αγωνίσθηκε στην Ούλκερ, στους Σιάτλ Σουπερσόνικς, πάλι στον Παναθηναϊκό (2004-05), στην Ούλκερ, στη Φενέρμπαχτσε, στον ΠΑΟΚ (2007-08) και στην ITU.

Απόψε ο Κουτλουάι επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ως διοικητικό στέλεχος της πρωτάρας στην Ευρωλίγκα Νταρουσάφακα, που αποτελεί ένα “success story” του τουρκικού μπάσκετ, υπό την έννοια ότι το 2010 υποβιβάσθηκε από την TBL στην οποία επέστρεψε πρόπερσι. Παράλληλα αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα(την οποία χορηγεί κιόλας μέσω του ομίλου “Dogus Holding”)χάρη στο “wild card”, που έλαβε, εξ ου και η τσατίλα του προπονητή της Γαλατασαράι, Εργκίν Αταμάν.

Μέχρι στιγμής, στην παρθενική παρουσία της στην Ευρωλίγκα, η αποψινή αντίπαλος του Παναθηναϊκού έχει σημειώσει 4 νίκες και 10 ήττες: 4-6 στην πρώτη φάση (με τον αγώνα της κόντρα στη Μακαμπί να εξελίσσεται σε παρωδία) και 0-4 στο Τop 16, όπου προέρχεται από το αλά ΝΒΑ ματς; με τη συμπολίτισσα της Φενέρμπατσε Ούλκερ (100-106). Στο ρόστερ της βρίσκονται τρεις παίκτες με ελληνική προϋπηρεσία: ο Εντέρ Αρσλάν (Πανιώνιος 2006-07), ο Τζαμόν Γκόρντον (Μαρούσι 2009-10, Ολυμπιακός 2010-11) και ο Σκότι Γουϊλμπεκιν (ΑΕΚ 2014-15).

Η Νταουσάφακα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Κύπελλα Ευρώπης τη σεζόν 1961-62 και κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι στο ελληνικό μπάσκετ, με το οποίο άνοιξε παρτίδες το 1998 και ήδη μετρά έξι αγώνες, με σκορ 3-3: 88-66 και 74-72 με το Ηράκλειο τη σεζόν 1998-99 στο Κύπελλο Κόρατς, 88-87 και 79-83 με τον Πανιώνιο τη σεζόν 2001-02 στο Κύπελλο Σαπόρτα και 80-75 και 61-75 με τον Μακεδονικό τη σεζόν 2004-05 στο ULEB Cup.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3