Τείχος από ακονισμένα νύχια

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Τείχος από ακονισμένα νύχια

bet365

O Νίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει το παράξενο ντέρμπι του Φαλήρου και επισημαίνει ότι το πλεονέκτημα έδρας θα κριθεί στους αγώνες Ολυμπιακού και ΠΑΟ με τρίτες ομάδες.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός επέστρεψαν από τα γήπεδα της Ευρώπης ταπεινωμένοι και απογοητευμένοι. Στο μεταξύ τους ντέρμπι, ήταν επόμενο να μιλήσει ο νόμος της έδρας, αυτός που βοηθάει να βγουν στην επιφάνεια το πάθος, το πείσμα, ο θυμός.

Οι «πράσινοι» κατηφόρισαν στο ΣΕΦ με τα φτερά κομμένα και έπεσαν κατ’ευθείαν σε ένα τείχος από ακονισμένα νύχια. Ο Ολυμπιακός άνοιξε διαφορά 30 πόντων στο εναρκτήριο 15λεπτο και ώθησε τους βιαστικούς να ανοίξουν το βιβλίο των ρεκόρ.

Ο Παναθηναϊκός βάλθηκε να σώζει τα προσχήματα όταν βρήκε καλά σουτ και έκλεισε την ψαλίδα κατά τα 2/3 μέσα σ’ένα σκάρτο δεκάλεπτο. Ο ίδιος Ολυμπιακός που νωρίτερα έτρεχε σαν δαιμονισμένος προς τη γραμμή του τερματισμού χ ρειάστηκε ένα εκκωφαντικό τρίποντο του Παπαπέτρου και άλλα δύο από τον Χάκετ για να διώξει μακριά τα φαντάσματα.

Υπενθυμίζω ότι η νίκη με διαφορά μικρότερη των 5 πόντων θα ήταν για τους «ερυθρόλευκους» ο ορισμός του άδωρου δώρου.

Οσα έγιναν στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι απείλησαν να καταργήσουν τους νόμους της λογικής. Όσα συνέβησαν στην γ’ περίοδο, απείλησαν να καταργήσουν τους ξεχαρβαλωμένους νόμους του πρώτου ημιχρόνου.

Στο τέλος, η ζυγαριά ήρθε και ισορρόπησε σε ένα +14 που απεικονίζει πιστά την ισορροπία των δυνάμεων. Ο χθεσινός Παναθηναϊκός δεν άξιζε να πάρει κάτι παραπάνω και ο χθεσνός Ολυμπιακός άξιζε απόλυτα τα λάφυρα της βραδιάς. Το εκπληκτικό είναι ότι νίκησε με διψήφια διαφορά μολονότι έδωσε 8 ασίστ λιγότερες από τον ηττημένο! Η στατιστική δεν λέει πάντοτε την αλήθεια.

Ο πρωταθλητής βρίσκεται πια σε πλεονεκτική θέση έναντι του «αιωνίου» αντιπάλου του, αλλά έχει αρκετή δουλειά να κάνει για να εξασφαλίζει το αβαντάζ της έδρας. Το βαρύ του πρόγραμμα τον στέλνει φιλοξενούμενο του Άρη και της ΑΕΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός έβγαλε διπλά σε αυτά τα δύο γήπεδα. Έχει όμως να περάσει από το λημέρι του ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός που εμφανίστηκε στο γήπεδο για το τζάμπολ, σοβαρός, συγκεντρωμένος και πεινασμένος, είχε κλειδώσει στο χρονοντούλαπο τις μαύρες ευρωπαϊκές βραδιές των τελευταίων εβδομάδων.

Η εικόνα απόλυτης προσήλωσης και η άψογη προετοιμασία είναι φυσικά γαλόνι στη στολή του Γιάννη Σφαιρόπουλου και των βοηθών του. Δεν ήταν εύκολο να μαζευτούν σε χρόνο μηδέν τα συντρίμμια της Λιθουανίας.

Ο Ολυμπιακός τζογάρισε με το μακρυνό σουτ του Καλάθη και του Γκιστ, έσπρωξε τη μπάλα όσο πιο γρήγορα μπορούσε στον αιφνιδιασμό χωρίς να φοβάται τα λάθη, σημάδεψε τους Κούζμιτς-Ραντούλιτσα για εύκολα λέι-απ και εύκολα φάουλ, άπλωσε την άμυνά του σε όλο το γήπεδο, βρήκε και τον μπροστάρη που χρειαζόταν στο πρόσωπο του παθιασμένου Σπανούλη.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ισοφάρισε από τα πρώτα λεπτά τον μέσο όρο των 10 πόντων, μοίρασε ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες του («μη κρύβεστε», τους πρόσταζε στα τάιμ-άουτ), απέφυγε τα φτηνά λάθη και πάσχισε πολύ στα μετόπισθεν, με τρανή απόδειξη το κλέψιμο που έκανε με βουτιά σε απόπειρα «πράσινου» αιφνιδιασμού στο 59-47.

Ο Στρόμπερι γέμισε το γήπεδο με την παρουσία του, ο Μιλουτίνοβ βρήκε πρόσθετο κίνητρο όταν είδε απέναντί του τους ανταγωνιστές του στην Εθνική Σερβίας, ενώ ο Χάκετ έγινε «X factor» με τους 16 πόντους και τα 3/6 τρίποντα. Τα δύο απανωτά που έβαλε μετά το 68-59, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Δημήτρη Διαμαντίδη, έδωσαν τη χαριστική βολή στον Παναθηναϊκό.

Ο ηγέτης των «πρασίνων» ήταν αυτός που σάλπισε το σύνθημα της αντεπίθεσης, με δύο τρίποντα και μία ασίστ στα πρώτα 84 δευτερόλεπτα μετά την ανάπαυλα. Πιστός υπολοχαγός του εδώ και χρόνια, ο Αντώνης Φώτσης έτρεξε δεύτερος στον χορό. Και οι άλλοι ακολούθησαν.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς βρήκε λύση σε ένα σχήμα χωρίς «δεινόσαυρο» και χωρίς Καλάθη, με Φώτση-Γκιστ μέσα στη ρακέτα και με τρεις καλούς σουτέρ στην περίμετρο. Η ίδια ομάδα που ξεκίνησε με 0/8 τρίποντα έβαλε 6 μαζεμένα και πήγε να δρομολογήσει την ανατροπή του αιώνα.

Αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έχει αρκετούς παίκτες για να υποστηρίξει τέτοιο εγχείρημα. Η επιστροφή του Ραντούλιτσα και του Καλάθη όταν χρειάστηκε να πάρουν ανάσα οι Διαμαντίδης-Γκιστ ξανάφερε το παιχνίδι στα μέτρα του Ολυμπιακού, ενώ ο ίδιος ο «Σάλε» έκανε παιδαριώδες λάθος όταν άφησε στο παρκέ τον φορτωμένο με 4 φάουλ Πάβλοβιτς. Άσχετα με την κακή του απόδοση, ο Μαυροβούνιος έπρεπε να προστατευτεί.

Το πράσινο δωμάτιο του διαδικτύου γέμισε με κατάρες ενάντια στους τέσσερις –ιτς της ομάδας. Εγώ αυτό που είχα να πω για την όψιμη σερβολαγνεία το κατέθεσα από τις πρώτες εβδομάδες της περιόδου, όταν ο Παναθηναϊκός πετούσε. Ελάτε τώρα που δεν θυμάστε…

Ο Ολυμπιακός σκάρωσε στο παρκέ του ΣΕΦ ένα ονειρεμένο 20λεπτο και φεύγει για τη Μαδρίτη με το σακούλι του γεμάτο και με το ηθικό ακμαιότατο. Πήρε το ντέρμπι χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από παίκτες κλειδιά άλλων αγώνων (Πρίντεζη, Χάντερ, Μάντζαρη) και ανακάλυψε ξανά την κάπως ξεθωριασμένη συνταγή της επιτυχίας.

Σύντομα θα έχει στις τάξεις του το φαρμακερό σουτ του Λοτζέσκι –αυτό που τόσο του λείπει σε βραδιές όπως αυτή του Κάουνας- ενώ περιμένει στην ουρά και ο Παπανικολάου, που χθες αποθεώθηκε από τους παλιούς του φίλους.

Απομένει να βρει τρόπο για να καλύψει το χαμένο έδαφος των ηττών από Μπρόζε και Ζαλγκίρις, στους τέσσερις καυτούς αγώνες που ακολουθούν. Με το πρωτάθλημα, θα ασχοληθεί ξανά σε μερικές εβδομάδες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.