Κι αυτοί που θα απολυθούν!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Κι αυτοί που θα απολυθούν!

bet365

Οι Καβαλίερς σχόλασαν τον Ντέηβιντ Μπλατ και ο Βασίλης Σκουντής ανακατεύει σε αυτή την υπόθεση τον Βουγιόσεβιτς, τον Μπαρτζώκα και τον... Γιασικεβίτσιους!

Στις 25 Νοεμβρίου του 2010, που ο (νωπός ως δήμιος του αήττητου σερί της Βαλένθια) Ντούσκο Βουγιόσεβιτς έλαβε την απανταχούσα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε κάνει μια κυνική, πλην απολύτως ορθή και σοφή δήλωση, το νόημα της οποίας συνειδητοποίησε μετά από πέντε χρόνια ο Ντέηβιντ Μπλατ...

Οντως αγαπητέ μου Ντέηβιντ, υπάρχουν δυο κατηγορίες προπονητών: αυτοί που ήδη απολύθηκαν και εκείνοι οι οποίοι θα απολυθούν στο μέλλον!

Απολύθηκε λοιπόν και ο αγλαός Ντέηβιντ, απλώς δεν ξέρω πόσο αγλαός ήταν όλο αυτό τον καιρό, που επιδιδόμενος σε απανωτές ασκήσεις θάρρους (με βαθιές εισπνοές και τα τοιαύτα) προσπαθούσε να επιζήσει μέσα στη ζούγκλα του ΝΒΑ, των Καβαλίερς και του Λεμπρόν Τζέιμς!

Εγώ για να πω την αμαρτία μου δεν ξέρω εάν τον άλλοτε προπονητή του Αρη (2009-10), τον έφαγε αμάσητο ο Λεμπρόν, όπως βουίζει η πιάτσα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, λυπήθηκα για την αποπομπή του και φαντάζομαι ότι το ίδιο συναίσθημα διακατέχει και την ευρύτερη κοινωνία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που έχασε την μοναδική έδρα της στη... Βουλή του ΝΒΑ.

Ναι, δεν είναι Ευρωπαίος ο Μπλατ: γεννήθηκε στη Βοστώνη, είναι Αμερικανός και Εβραίος στο θρήσκευμα, αλλά επειδή ανδρώθηκε στο Ισραήλ ως παίκτης και ως προπονητής, δικαιούται να συστήνεται ως Ευρωπαίος και νομιμοποιείται η Γηραιά Ηπειρος να τον θεωρεί πρεσβευτή της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού...

Απέμειναν βεβαίως άλλοι δυο από δαύτους, αλλά σε ρόλο ασίσταντ: ο Ετορε Μεσίνα στους Σπερς και ο Νέβεν Σπάχια στους Χοκς...

Ο Λεμπρόν είπε ότι εξεπλάγη από την απόφαση των Καβαλίερς να σχολάσουν τον Μπλατ και μάλιστα σχολίασε ότι “έχω σταματήσει εδώ και καιρό να νοιάζομαι να ασχολούμαι με το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμένα και για το εάν επηρεάζω τις καταστάσεις ή όχι. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι πώς θα συνεχίσω να έχω τους συμπαίκτες μου προετοιμασμένους για να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ και να πετύχουμε τους στόχους μας”...

Μάλιστα...

Δεν ξέρω εάν ο Μπλατ... καταράστηκε τον Τάιρον Λου (ο οποίος ούτως ή άλλως θεωρούνταν από την πρώτη στιγμή ως ένας οιονεί... πριονιστής του πάγκου του), ωστόσο οι τυχόν κατάρες έπιασαν: στο ντεμπούτο του ως head coach ο μέχρι πρότινος associate head coach των Καβαλίερς δεν κατάφερε να αποτρέψει τη (δεύτερη εφετινή) ήττα από τους Σικάγο Μπουλς!

Είχε σπεύσει πάντως ο Λου να δηλώσει ότι “ο Μπλατ δικαιούται να κοουτσάρει την ομάδα της ανατολής στο επικείμενο Αll Star Game του Τορόντο, κοινώς άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!

Ο Μπλατ απολύθηκε πληρώνοντας προφανώς το μάρμαρο της αιχμαλωσίας των Καβαλίερς από το Γκόντεν Στέιτ και μάλιστα στο σπίτι τους, με με διαφορά 34 πόντων! Φεύγοντας άφησε ως παρακαταθήκη 83 νίκες και 40 ήττες σε 123 αγώνες, το έβδομο καλύτερο ποσοστό όλων των εποχών (67.5%), τον τίτλο της Ανατολής στη σεζόν 2014-15, τη συμμετοχή στους περυσινούς τελικούς του ΝΒΑ (όπου οι Καβς ηττήθηκαν με 4-2 από τους Γουόριορς ερήμην του Κέβιν Λαβ και του Κάιρι Ερβινγκ) και την πρωτοκαθεδρία στην τρέχουσα περίοδο με ρεκόρ 30-11...

Αφήνει επίσης αμανάτι την αγωνία και την εξ ορισμού δύσκολη προσπάθεια ενός προπονητή με ευρωπαϊκή κουλτούρα να σώσει το τομάρι του μέσα σε ένα ξένο περιβάλλον, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η δοκιμασία, συμπεριλαμβανομένων κινήσεων και αντιδράσεων που αντέβαιναν στο πνεύμα του ΝΒΑ και θεωρούνταν ανοίκειες ή ακόμη και γραφικές!

Σε όλη αυτή την ιστορία μου έκαναν εντύπωση δυο γεγονότα, τα οποία (χωρίς πλάκα) αποδεικνύουν τη βαθιά δημοκρατικότητα που διέπει το ΝΒΑ. Το εννοώ αυτό διότι στ' αλήθεια δεν ξέρω ποια επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής ενός πρωταθλήματος σε όλο τον κόσμο θα δημοσίευε ένα ρεπορτάζ για τις οργίλες αντιδράσεις των Ισραηλινών φιλάθλων και μάλιστα θα φιλοξενούσε κιόλας δηλώσεις τους εναντίον ενός σούπερ σταρ (Τζέιμς), όπως επίσης και δίκην αστεϊσμού ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα προβεί σε επίσημη παράσταση διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα!

Δεν ξέρω επίσης ποια επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής ενός πρωταθλήματος σε όλο τον κόσμο θα φιλοξενούσε τα σχόλια συναδέλφων ενός απολυμένου προπονητή ή -για να το πάρω κι αλλιώς-ποιοι προπονητές σε άλλη χώρα θα έσπευδαν να ταχθούν και μάλιστα με επίσημες δηλώσεις τους αλληλέγγυοι προς έναν συνάδελφο τους, στηλιτεύοντας ταυτοχρόνως τους εργοδότες τους!

Ποιος αποδείχτηκε τέτοιο παλικάρι; Ο Τζορτζ Καρλ, ο οποίος μετά τον αγώνα των Κινγκς με τους Πέισερς κι έχοντας τα κέφια του εξαιτίας της νίκης και των 48 πόντων του Ντεμάρκους Κάζενς δήλωσε αυτολεξεί: “Είναι κάτι στενάχωρο και τραγικό. Φαίνεται ότι τώρα πλέον υπάρχει η δυνατότητα απόλυσης των προπονητών ακόμη και όταν νικούν, αλλά δεν υπερβαίνουν τις προσδοκίες, ενώ την ίδια στιγμή μένουν στις θέσεις τους προπονητές που χάνουν. Οφείλω να πω ότι σάστισα μόλις έμαθα ότι απολύθηκε ο Μπλατ. Αυτό το γεγονός είναι δυσάρεστο, πρόκειται για μια δυσάρεστη ημέρα για το σινάφι μας”.

Μιας και το ΄'φερε η κουβέντα στο προπονητιλίκι και επειδή αύριο παίζεται το μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, φαντάζομαι πως οι Αγγελόπουλοι και ο Γιαννακόπουλος δεν θα παρασυρθούν από την πρεμούρα που έδειξε (ή απλώς υιοθέτησε εκείνην του τζένεραλ μάνατζερ Ντέηβιντ Γκρίφιν) ο ιδιοκτήτης των Καβαλίερς Νταν Γκίλμπερτ, ό, τι κι αν συμβεί σε λίγες ώρες στο ΣΕΦ...

Και καλά, να ανησυχούν εάν γνωρίσουν την ήττα ο Σφαιρόπουλος και ο Τζόρτζεβιτς, αλλά να τρέμουν ακόμη και αν νικήσουν, ε, αυτό είναι ανήκουστο!

Παρεμπιπτόντως οι δεύτερες σερί ήττες των δυο πρεσβευτών μας στην Ευρωλίγκα είχαν θύτες με ονοματεπώνυμο και με προϋπηρεσία στα αντίπαλα στρατόπεδα...

Συνιστά μια όχι απλώς εκπληκτική, αλλά... σατανική σύμπτωση το γεγονός ότι μέσα σε 24 ώρες ο δεδηλωμένος από τα γεννοφάσκια του “γαύρος” (και συνάμα ο άνθρωπος ο οποίος οδήγησε τον Ολυμπιακό στο repeat του Λονδίνου) έριξε στο καναβάτσο για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες τον Παναθηναϊκό που δεν του επέτρεψε να κατακτήσει εγχώριο τίτλο και συν τοις άλλοις έγινε η αφορμή της αποχώρησης του από τον Πειραιά...

Και στο καπάκι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πέτυχε την παρθενική νίκη της προπονητικής σταδιοδρομίας του απέναντι στην ομάδα με την οποία τον συνδέουν και τον χωρίζουν πολλά!

Υπενθυμίζω ότι το 2007 ο “Βig Saras” είχε βολιδοσκοπηθεί από τους “ερυθρόλευκους” , αλλά εντέλει κατέληξε στον Παναθηναϊκό και μάλιστα όταν ήλθε στην Αθήνα για το “Τουρνουά Ακρόπολις” απώθησε έναν οπαδό που επιχείρησε να του φορέσει στο λαιμό ένα κασκόλ του Ολυμπιακού! Στην πρώτη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο νυν προπονητής της Ζαλγκίρις υπήρξε βασικός παράγων της κυριαρχίας των “πρασίνων” απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο τους και συν τοις άλλοις έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ του Βερολίνου.

Ωστόσο οι παρτίδες του Ολυμπιακού με τον Σάρας είναι πολύ πιο παλιές και οι πληγές του από τον λεγάμενο παραμένουν ανοικτές: το επισημαίνω αυτό με αφορμή τον αγώνα της Παρασκευής, διότι ο Γιασικεβίτσιους είχε κάψει για πρώτη φορά τη γούνα των Πειραιωτών πριν από δέκα έξι χρόνια και μάλιστα όντας ακόμη νεαρός και άσημος. ..

Το ρολόι των αναμνήσεων γυρίζει στις 9 Μαρτίου του 2000 όταν στο πλαίσιο των πλέι οφς της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε με μειονέκτημα έδρας την Ολύμπια Λιουμπλιάνα στην οποία αγωνιζόταν τότε ο Σάρας ο οποίος την προηγούμενη χρονιά (επιστρέφοντας από τη θητεία του στο Μέριλαντ) είχε εμφανιστεί με τη Λιέτουβος Ρίτας.

Οι Σλοβένοι νίκησαν στον πρώτο αγώνα, στις 29 Φεβρουαρίου, με 65-61, με τον Γιασικεβίτσιους να “γράφει” 7 πόντους με 0/4δ., 2/5τρ., 1/1β, ενώ από πλευράς Ολυμπιακού, ο τρελό- Τζέιμς Ρόμπινσον είχε 22, ο Τάρλατς 16π. και 10ρ. και ο Μπλου Εντουαρντς 15.

Στις 2 Μαρτίου στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός ισοφάρισε τη σειρά επικρατώντας με 68-52 (“Χόλιγουντ” 18, Τόμιτς 13- Γιασικεβίτσιους 10π. με 2/8δ., 2/6τρ., 5ρ., 5ασ.),αλλά μια εβδομάδα αργότερα στη “Χάλα Τίβολι” της Λιουμπλιάνα ο λεγάμενος ξεσάλωσε!

Τέσσερις ημέρες μετά τα 24α γενέθλια του ο (γεννημένος στις 5 Μαρτίου του 1976) Λιθουανός γκαρντ κήδεψε τα όνειρα πρόκρισης του Ολυμπιακού με μια μνημειώδη εμφάνιση. Σε 36 λεπτά πέτυχε 30 πόντους με 4/5 δίποντα, 7/7 τρίποντα, ½ βολές και οδήγησε μαζί με τον Γιούρι Ζντοβτς, τον Γιούριτσα Γκόλεματς και τον Μάρκο Μίλιτς την Ολύμπια στη νίκη με 85-67 ( Ρόμπινσον 25) και στην πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ακόμα τραβάει τα μαλλιά του ο Ιωαννίδης, τρελαμένος όχι μόνον από το οργιώδες κρεσέντο του Γιασικεβίτσιους, αλλά και από τον πλακωμό που συνέβη εν πτήσει ανάμεσα στον Ρόμπινσον και στον Παπανικολάου, με αφορμή ένα στοίχημα το οποίο είχαν βάλει οι δυο τους σε σουτ τριών πόντων στην προπόνηση!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3