Βήμα(τα) πίσω...

Βήμα(τα) πίσω...

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Βήμα(τα) πίσω...
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τους λόγους της ήττας του Ολυμπιακού στο Κάουνας, το βαθμολογικό πισωγύρισμα και αναφέρει κι ένα καλό της όλης υπόθεσης.

Ο Ολυμπιακός δε βρίσκεται σε καθόλου καλό φεγγάρι. Δεν είναι πως κάνει κοιλιά στην απόδοσή του, είναι πως δεν παίζει το μπάσκετ το οποίο αποδεδειγμένα μπορεί να βγάλει στο παρκέ.

Έχω την εντύπωση ότι οι «ερυθρόλευκοι» υποτίμησαν τους δύο τελευταίους αντιπάλους τους. Κι αν με τη Μπάμπεργκ κρατήσαμε την αντίδραση και την παραλίγο ανατροπή, με τη Ζαλγκίρις δε έχεις να κρατήσεις τίποτα απολύτως.

Ομάδες όπως οι Γερμανοί και οι Λιθουανοί μπαίνουν στο γήπεδο για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό απέναντι σε ένα σύνολο το οποίο είναι επίπεδα πιο πάνω από αυτούς. Μπαίνουν σα σκυλιά προσηλωμένα και σε δαγκώνουν. Πώς τα σκυλιά μυρίζουν το φόβο που προκαλούν στον άνθρωπο έτσι και η Ζαλγκίρις. Δάγκωσε, ξαναδάγκωσε και μετά αποτελείωσε τον αντίπαλο.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΑΣΕ ΓΙΑΤΙ…

… υποτίμησε τον αντίπαλό του.

… δεν ακολούθησε το πλάνο τακτικής. Για πρώτη φορά επί ημερών Σφαιρόπουλου δεν υπήρχε προσανατολισμός. Αποκλείεται το προπονητικό τιμ να μην είχε προετοιμαστεί 110%. Δύο πράγματα μπορεί να συνέβησαν. Είτε η τακτική που προετοιμάστηκε ήταν λανθασμένη (συμβαίνει αυτό) είτε οι παίκτες έκαναν του κεφαλιού τους (απαγορεύεται να συμβαίνει). Δεν έχω καταλήξει κάπου. Μπορεί και τα δύο να ισχύουν.

… έδωσε 8 ασίστ. Δε θυμάμαι το τελευταίο ματς των Πειραιωτών με τόσες λίγες τελικές πάσες. Χαρακτηριστικό είναι πως έδωσαν 2 ασίστ στην τρίτη περίοδο και καμία στην τελευταία. Αυτομάτως γίνεται κατανοητό με πόσο εγωιστικό τρόπο πήγαν να γυρίσουν το ματς.

… δεν έχουν ενέργεια παίκτες – κλειδιά. Ο Πρίντεζης και ο Μάντζαρης παίζουν σα ζόμπι. Είναι εμφανώς κουρασμένοι και δε βγάζουν ενέργεια στο παρκέ διότι πολύ απλά δεν έχουν. Για τον Πρίντεζη ο Θεός ο ίδιος να κατέβει κάτω και να τον κατηγορήσει, θα προτάξω τα στήθη μου. Δε φταίει αυτός που παίζει τους τελευταίους 13 μήνες σερί τόσο πολύ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει back up του. Για τον Μάντζαρη θα αναφέρω πως δικαιούται ένα άσχημο διάστημα γιατί δεν είναι ρομποτάκι και όσο απουσίαζε ο Σπανούλης, ήταν αυτός που είχε σηκώσεις επιπλέον βάρος. Δικαιολογημένοι στα δικά μου μάτια και οι δύο 100%.

…. υπάρχουν παίκτες που δεν αξίζουν να είναι στο ρόστερ. Τον Μιλουτίνοφ τον περιμένουμε πέντε μήνες να κάνει ένα καλό ευρωπαϊκό ματς. Έπαιξε ένα δεκάλεπτο με τον Τόμιτς αντίπαλο και τίποτα άλλο δε θυμάμαι. Ο Όντομ έβαλε 11 πόντους σε 11 λεπτά θα μου πείτε, αλλά δεν είναι το μπάσκετ μόνο σκορ. Στην επίθεση πραγματικά παίζει άναρχα. Ο Όντομ γιατί είναι καλύτερος από τον Αθηναίου; Πείτε μου ένα πράγμα που κάνει καλύτερα; Εκτός από το να κουτουλάει, να παίρνει κακές επιλογές στην επίθεση και να χάνει κανά lay up αφού αντί να καρφώσει ανεβαίνει στο αντίπαλο καλάθι και χλωμιάζει. Ο Αγραβάνης πέντε μήνες τι έχει κάνει στον Ολυμπιακό; Θυμίστε μου ένα καλό παιχνίδι του;

… η άμυνα στο χαμηλό post ήταν επιπέδου… Μελάγιες (όποιος με γνωρίζει, καταλαβαίνει). Όποιος ήθελε πόσταρε, έβαζε πλάτη, έκανε και δύο ντρίμπλες (ή αλλιώς κώλο κώλο) και πάρε το καλαθάκι. Και καλά να το κάνει ο Γιανκούνας που το κατέχει. Ο Ουλανόβας όμως;

… εκνευρίστηκαν και πήγαν να επιστρέψουν στον αγώνα με λάθος τρόπο. Για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός δεν ήταν πνευματικά δυνατός.

… ο θόρυβος γύρω από τον Παπανικολάου. Μπορεί κάποιοι να γελάσουν, αλλά κάθε μέρα το τελευταίο 10ήμερο ακούν για τον Μεσσία τον Παπανικολάου. Λες και μέχρι τώρα αυτοί δεν έχουν καταφέρει τίποτα και περιμένουν τον «Παπ» να τους σώσει. Κι αν ο Πρίντεζης, ο Σπανούλης, ο Μάντζαρης και ο Χάκετ είναι έμπειροι και μπορούν να το διαχειριστούν, υπάρχουν κι άλλοι που είναι 21 ετών παιδιά και δε ξέρουν να το διαχειριστούν.

Για να μην παρεξηγηθώ εξηγώ… η προσθήκη του Παπανικολάου είναι καλή, αλλά όχι και ο θόρυβος που γινόταν καθημερινά την περασμένη εβδομάδα.

ΚΑΚΗ ΗΤΤΑ

Προσωπική άποψη είναι ότι ο Ολυμπιακός έκανε βήμα(τα) πίσω στο Κάουνας. Μόνη της η ήττα από την Μπάμπεργκ μπορεί να μην έλεγε τίποτα αν νικούσε στη Λιθουανία, αλλά τώρα λέει και μάλιστα άσχημα πράγματα.

Ο Ολυμπιακός έχει δύο ήττες από τις ασθενέστερες ομάδες του ομίλου. Δύσκολο να βρεθεί ομάδα που θα κάνει δύο ήττες από αυτές. Μία μπορεί. Δύο, δύσκολα.

Με ρεκόρ 2-2 ακολουθούν Ρεάλ εκτός, Χίμκι εντός, ΤΣΣΚΑ εκτός, Μπαρτσελόνα εκτός. Η λογική λέει πως θα έχει ρεκόρ 3-5 τότε. Θα σφίξει ο κλοιός γιατί θα μένουν έξι αγωνιστικές.

Θεωρώ πως μόνο αν κάνει δύο νίκες στην επόμενη τετράδα αγώνων θα έχει βάλει πλώρη πρόκρισης. Χρειάζεται ένα μεγάλο «διπλό» και δε θεωρώ τέτοιο την προτελευταία αγωνιστική του Top 16 στη Μόσχα με τη Χίμκι. Ούτε με τη Λαμποράλ εκτός κι ας έχασε εκεί η ΤΣΣΚΑ.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΤΕΡΜΠΙ

Σας μαύρισα την ψυχή ενδεχομένως οπότε να σας πω ένα καλό που βγήκε από το ματς στο Κάουνας. Μεγαλύτερη ευλογία από το γεγονός ότι ακολουθεί ντέρμπι δε θα μπορούσε να έχει ο Ολυμπιακός.

Δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν. Ο εγωισμός τους είναι πληγωμένος. Η στεναχώρια μεγάλη (γιατί αν νομίζετε πως εσείς κι εγώ στεναχωριόμαστε περισσότερο από αυτούς, κάνετε λάθος). Υπάρχει πείσμα και αυτό θα τους βγει τη Δευτέρα με τον Παναθηναϊκό. Το διορθώνω… πρέπει να τους βγει.

ΑΤΑΚΑ ΣΑΡΑΣ

Μιλώντας μετά με τον coach Γιασικεβίτσιους τον ρώτησα επειδή γνωρίζει καλά τι σημαίνει το ελληνικό ντέρμπι, αν θα επηρεάσει αρνητικά τους Πειραιώτες η «εικοσάρα». Η απάντησή του ήταν τόσο απλή… «οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν κατακτήσει δύο Ευρωλίγκες γιατί έχουν μάθει να βγαίνουν ζωντανοί μέσα από τη φωτιά».

Παρεμπιπτόντως οφείλω να παραδεχτώ πως διαθέτει όχι μόνο προπονητικές ικανότητες, αλλά και μεταδοτικότητα. Τον παρακολουθούσα αρκετά στον πάγκο. Δεν τον άκουγα. Τον έβλεπα. Καμία σχέση με τον παίκτη που γκρίνιαζε στους διαιτητές με το παραμικρό. Δεν ασχολήθηκε καθόλου με τους ρέφερι και μιλούσε μόνο στους παίκτες του. Ακόμη κι όταν τους τα ‘χωνε, τράβαγε χειρόφρενο και τους έσκαγε ένα χαμόγελο.

Σας προλαβαίνω. Αναφέρομαι από το τζάμπολ του αγώνα και όχι όταν αυτό πήγε στο +15.

Δεν λέω πως ξαφνικά έγινε προπονητής επιπέδου, ούτε ξέρω αν θα γίνει ποτέ. Απλά ανέφερα κάτι που με εντυπωσίασε στην αρχή της καριέρας του.

Αν και πιστεύω πως μέσα στην επόμενη διετία θα καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Διαίσθηση…

ΥΓ: Για να πεις πως ένας παίκτης μπορεί να παίξει «τεσσάρι», αυτός θα πρέπει να είναι καλός και μπροστά και πίσω. Ο Παπαπέτρου στην άμυνα ως «4» δε μπορεί να μαρκάρει και δεν ευθύνεται αυτός για αυτό.

ΥΓ 2: Αποτελεί προσωπική διαίσθηση η οποία ενδεχομένως να μη βασίζεται πολύ στη λογική, αλλά περισσότερο στη δική μου πίστη. Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός θα προκριθεί στα playoff .

ΥΓ 3: Το ντέρμπι τη Δευτέρα θα τελειώσει μόνο αν πάνε στο γήπεδο 11.000 έξυπνοι άνθρωποι. Ένας χαζός να βρεθεί δε θα τελειώσει. Ένας, όχι δύο. Ένας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.