Αμνοί, ερίφια και γκρίζα σύννεφα

Αμνοί, ερίφια και γκρίζα σύννεφα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Αμνοί, ερίφια και γκρίζα σύννεφα
Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται σε ποιο αποδυτήριο ξεχάστηκε ο καλός εαυτός του Ολυμπιακού και φοβάται τις καταιγίδες του Φλεβάρη.

To τετραήμερο των μεγάλων απογοητεύσεων ολοκληρώθηκε με το χειρότερο στραπάτσο απ’ όλα: Ολυμπιακός-Μπάμπεργκ 72-77 και …μη χειρότερα να λέμε. Η διαφορά έφτασε στους 24 πόντους πριν ξεκινήσουν οι «ερυθρόλευκοι» την επική τους αντεπίθεση.

Η μοιρασιά των εντυπώσεων δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Ο Ολυμπιακός παρουσίασε ένα ασυγχώρητα κακό πρόσωπο απέναντι στους Γερμανούς και σκόνταψε άσχημα, σε έναν Όμιλο που δεν επιτρέπει σκουντουφλήματα.

Φοβάμαι ότι θα βρει μπροστά του αυτή την ήττα, περισσότερες από μία φορές. Ένας βαθμός πάνω, ένας βαθμός κάτω, κάπως έτσι θα ξεχωρίσουν οι αμνοί από τα ερίφια στο τέλος του Τop-16.

Έγραφα σε προηγούμενο σημείωμα, ότι ο Ολυμπιακός θα βρει τον μπελά του «από την ομάδα που θα έχει γενέθλια στο πρώτο ημίχρονο». Από τον αντίπαλο, δηλαδή, που θα μπει ζεστός στο γήπεδο και θα βάλει 6/7 τρίποντα όσο θα βρέχει στην απέναντι άκρη τούβλα.

Ο Ολυμπιακός συνηθίζει να ξεκινάει τους αγώνες του σφιχτός και να σκοράρει ελάχιστα στην α’ περίοδο. Περισσότερο κοιτάζει να πάρει τα μέτρα του αντιπάλου με χειρουργική άμυνα, παρά να σκοράρει.

Η αθλητική και γρήγορη Μπρόζε πόνταρε στους καλούς της σουτέρ (Στρέλνιεκς, Μίλερ, Ουοναμέικερ), κυκλοφόρησε τη μπάλα με ψυχραιμία όπως αρμόζει σε ομάδα Νίκου Ζήση και κυριάρχησε και στα ριμπάουντ, (13-19 στο ημίχρονο), χωρίς να ξοδέψει τόννους ενέργειας.

Όπως φαίνεται και από το θλιβερό ενεργητικό των 26 πόντων, οι μπαταρίες του πρωταθλητή Ελλάδας ήταν μισοάδειες στο πρώτο μισό.

Στην Ευρωλίγκα, όμως, οι άδειες φανέλες δεν μπορούν να νικήσουν κανέναν. Κατ’ εξοχήν ομάδα αγωνιστικής «οικονομίας», ο Ολυμπιακός έφτασε στην ανάπαυλα με περισσότερα λάθη (5) παρά ασίστ (3). Και με μειονέκτημα 12 πόντων.

Επέστρεψε στο γήπεδο κρατώντας στα δόντια όχι μαχαίρι, αλλά κλάδο ελαίας. Το 0-8 με το οποίο ξεκίνησε η Μπρόζε το β’ ημίχρονο ήταν χτύπημα στην καρωτίδα. Όταν αποφάσισε να παίξει την άμυνα που κάνει το γήπεδο να φαίνεται μικρότερο, είχε μόλις 15 λεπτά για να ανατρέψει διαφορά 24 πόντων.

Για μία ομάδα που δεν έχει κλασσικούς σουτέρ και που δεν αξιοποιεί τις ελεύθερες βολές (65% απόψε), αυτό το χάντικαπ μοιάζει ακόμα μεγαλύτερο απ’ ό,τι είναι.

Έστω κι έτσι, η Μπρόζε χρειάστηκε ένα μαγκιόρικο καλάθι του Ντάριους Μίλερ στο 66-71 και 3 εύστοχες βολές του Ουοναμέικερ την ώρα της «Σπανουλιάδας», για να μείνει όρθια. Της άξιζε με το παραπάνω.

Ο Αντρέα Τρινκιέρι παρουσίασε ένα από τα αριστουργήματα της καριέρας του, μέσα στη χώρα που τελικά τον πλήγωσε. Ουδείς μπορεί να του στερήσει την επινίκια σαμπάνια. Μπορεί να απέτυχε στην Εθνική, αλλά η Ευρωλίγκα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Η μετριότητα του Χάντερ (που κληρονόμησε και πρόβλημα τραυματισμού από τον αγώνα) έκανε το κενό που υπάρχει πίσω του να φαντάζει διπλάσιο σε μέγεθος και σπουδαιότητα.

Παρόμοια γεύση άφησε το κακό πρώτο ημίχρονο του Πρίντεζη και του Σπανούλη, ενώ το σενάριο της καταστροφής ολοκληρώθηκε με τη γκρίζα βραδιά του Μάντζαρη. Η Μπρόζε έφτασε στο +24 με κρουαζιέρα, σαν να μην υπήρχε αντίπαλος στο γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι όταν έβγαλε 5 συνεχόμενες άμυνες (κλεψίματα Χάκετ και Στρόμπερι, τάπα Αγραβάνη κ.ο.κ.), αλλά έχασε και ευκαιρίες όταν υπήρχε ακόμη άφθονος χρόνος. Οι 8 επιθέσεις που έχασε όταν μείωσε σε 47-57 λίγο πριν το τέλος της γ’ περιόδου ήταν ένα απρόσμενο δώρο σε αντίπαλο πελαγωμένο.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ολυμπιακός εκστρατεύει στο σπίτι του Σάρας, με ένα τεράστιο «πρέπει» φορτωμένο στις αποσκευές του.

Έπειτα τον περιμένει βουτιά σε λάκκο λεόντων: Ρεάλ στη Μαδρίτη, Χίμκι στον Πειραιά, ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, Μπαρτσελόνα στην Ισπανία. Και μέσα στην τούρλα, ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, σε 10 μέρες από σήμερα!

Ο μέχρι χθες ανέφελος ορίζοντας σκεπάστηκε ξαφνικά από μαύρα σύννεφα. Οι επόμενες πέντε εβδομάδες μπορούν να φέρουν είτε λιακάδα είτε καταιγίδες.

ΥΓ: Την ώρα του αγώνα Ολυμπιακού-Μπρόζε, η τριταθλήτρια Κόσμου Εθνική Ανδρών της υδατοσφαίρισης και "ομάδα της χρονιάς" στην Ελλάδα για το 2015 διάλεγε αντίπαλο για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Ισπανία αντί Σερβίας), ψηφίζοντας εσκεμμένη ήττα αντί για το δώρο-άδωρο μίας ισχνής νίκης επί της Ρωσίας. Το ομολόγησε με τις δηλώσεις του και ο ίδιος ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Θοδωρής Βλάχος. Μόνο οι ...απονήρευτοι σχολιαστές της δημόσιας τηλεόρασης δεν κατάλαβαν τι συνέβη. Μήπως οι θεματοφύλακες της αθλητικής ηθικής σκοπεύουν να κρεμάσουν και στους πολίστες κουδούνια, όπως έκαναν κάποτε με την Εθνική μπάσκετ;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.