Mπροστά σε σπασμένο καθρέφτη

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Mπροστά σε σπασμένο καθρέφτη
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης ένιωσε αβάσταχτη μοναξιά στο 1000ό επίσημο παιχνίδι της καριέρας του.

Aυτό που έφεραν μαζί τους οι καμικάζι του Ερυθρού Αστέρα, χθες στο ΟΑΚΑ, δεν ήταν ένα απλό μενού από τρίποντα, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα.

Όχι. Το δώρο των Σέρβων προς τον σερβόπληκτο Παναθηναϊκό ήταν ένας γιγάντιος καθρέφτης.

Δώρο δυσάρεστο, αλλά πολύτιμο. Η αυτοκριτική είναι το μοναδικό εφόδιο που μπορεί να κρατήσει την ομάδα όρθια, στο σαφάρι προς την ευρωπαϊκή διάκριση. Το πρόστιμο θα βοηθήσει το ταμείο της ΚΑΕ, αλλά το παρκέ λέει τη δική του αλήθεια.

Η Vistabet σου προσφέρει bonus έως και 100 ευρώ για κάθε κερδισμένο στοίχημα στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπάμπεργκ.

Η ενίσχυση του έμψυχου υλικού είναι μονόδρομος, στον οποίον όμως ο Παναθηναϊκός μπήκε ανάποδα. Το μετεγγραφικό «παράθυρο» του Φεβρουαρίου είναι η τελευταία του ευκαιρία.

Θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια για να καλύψουν οι «πράσινοι» το χάντικαπ, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος. Ο ίδιος ο Ερυθρός Αστέρας απέδειξε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Στο δυναμικό της –μέτριας, αλλά καλοστημένης και θαρραλέας- ομάδας που άλωσε χθες το ΟΑΚΑ, υπάρχουν παίκτες που αποκτήθηκαν πρόσφατα και θα ταίριαζαν γάντι στις ανάγκες του Παναθηναϊκού.

Ο Τάρενς Κίνσεϊ, ένας αμυντικός φόργουορντ από το ίδιο καλούπι που έβγαλε τον Ματσιούλις. Ο πολυσύνθετος γκαρντ Βασίλιε Μίτσιτς, «next big thing» στην Εθνική Σερβίας, 22 ετών παρακαλώ, απόκτημα των Χριστουγέννων από τη Μπάγερν. Ο Βλάντιμιρ Στίματς, που γέμισε τις ρακέτες πολύ καλύτερα από τους Ραντούλιτσα, Κούζμιτς και …Σχορτσανίτη.

Αφήνω στην άκρη τον Μάρκους Ουίλιαμς, που πήγε, είδε και απήλθε. Αφήνω στην άκρη και τις ποιοτικές, φτηνές θερινές επιλογές τύπου Κουίνσι Μίλερ και Μάικ Τσίρμπες. Κρατώ την επιμονή της διοίκησης και τις καίριες διορθωτικές κινήσεις.

«Αυτές οι μετεγγραφές έδειξαν πόσο φιλόδοξος είναι ο Αστέρας», δήλωσε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς την παραμονή του αγώνα, αραδιάζοντας ένα ένα τα ονόματα των νεοσύλλεκτων.

Στο φινάλε της α’ φάσης, ο Παναθηναϊκός ήταν ισχυρότερος από τον πρωταθλητή Σερβίας. Ένα μήνα αργότερα, τον ακολουθεί αγκομαχώντας, ξεθεωμένος.

Aν η δήλωση του Τζόρτζεβιτς είχε διαστάσεις ταβανόπροκας, ο ισχυρός ανήρ της ομάδας έχει κάθε δικαίωμα να την επιστρέψει σσυστημένη στον αποστολέα.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υπογράφει τις επιταγές, αλλά τους παίκτες τους επιλέγει άλλος.

Ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζεβιτς, αυτός που (ξοδεύοντας αρκετά χρήματα) έφτιαξε ομάδα χωρίς αμυντικούς, χωρίς ριμπάουντερ, χωρίς σουτέρ, χωρίς δημιουργία από το «πλάι», χωρίς βάθος, χωρίς πλεόνασμα φαιάς ουσίας στον πάγκο, χωρίς φρεσκάδα, χωρίς αθλητικά προσόντα, χωρίς φυσική κατάσταση, χωρίς ψυχή.

Από τους 7 παίκτες με τους οποίους ο Παναθηναϊκός καλύπτει τις θέσεις «3» ως «5», άμυνα μπορεί να παίξει μόνο ένας. Σήμερα εννοώ, όχι προχθές. Ούτε μεθαύριο.

Οι προσπάθειες του Ραντούλιτσα, του Κούζμιτς και του Πάβλοβιτς να μαρκάρουν οποιονδήποτε προκαλούσαν χθες γέλιο και θυμηδία. Οι δύο σέντερ του Αστέρα έβαλαν μαζί 23 πόντους και κέρδισαν 16 βολές (!), ενώ τα «τριάρια» του Τζόρτζεβιτς έκαναν σκόρερ ακόμα και τον πέτρινο Ντάνγκουμπιτς.

Ο Φελντίν χρεώθηκε τον Κίνσεϊ (ιδίως σε σχήματα με τρεις κοντούς), αλλά έχασε τα αυγά και τα πασχάλια. Ο Φώτσης και ο Γιάνκοβιτς υστέρησαν στα μετόπισθεν και γκρέμισαν τα καλάθια (με 1/12 σουτ) όταν βρέθηκαν με τη μπάλα στα χέρια.

Ο καημένος ο Διαμαντίδης πέρασε το 1000ό επίσημο παιχνίδι της καριέρας του με τη γλώσσα στο πάτωμα. Αν είχε καλύτερους συμπαίκτες ή έναν Ομπράντοβιτς για καθοδηγητή, θα έπαιζε άλλες χίλιες και μια νύχτες.

Στο α’ ημίχρονο δημιούργησε με τα χεράκια του 15 συνεχόμενους πόντους σε 9 λεπτά συμμετοχής (με ένα τρίποντο, δύο βολές, τρεις ασίστ και μία "hockey assist" 20 μέτρων), αλλά μετά ξέμεινε από δυνάμεις και αναγκάστηκε να κυνηγήσει ανεμόμυλους. Ανεμόμυλους με φτερωτά ποδάρια…

Στην απέλπιδα προσπάθειά του να μη ξεχάσει και αυτά που ήξερε, εκεί όπου έμπλεξε, ο Μέμος Ιωάννου χτύπησε το καρφί κατακέφαλα. «Εκτός του Καλάθη και του Γκιστ, κανένας παίκτης του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να σταματήσει κανέναν», είπε από το μικρόφωνο της δημόσιας τηλεόρασης. Οι δυό τους έκαναν 7 κλεψίματα, όλοι οι υπόλοιποι μαζί μόνο 1.

Τα οφθαλμοφανή προβλήματα χημείας και στελέχωσης είχαν επισημανθεί από τον Οκτώβριο κιόλας. Ο πάγκος δεν διαθέται το "know-how" για να τα κρύψει. Ωστόσο, ο Δεκέμβριος έμεινε ανεκμετάλλευτος, παρά τη λειψανδρία που δημιουργήθηκε από τους τραυματισμούς. Δεν αποκτήθηκε ούτε ένας παίκτης.

«Εσύ τα θαλάσσωσες, εσύ θα τα μπαλώσεις», μοιάζει να λέει με τη στάση του ο πρόεδρος Δημήτρης προς τον προπονητή «Σάλε».

Ο Πεδουλάκης και ο Ιβάνοβιτς απολύθηκαν για πολύ λιγότερα. Για να φτάσει στο μίνιμουμ των προκατόχων του, ώστε να παρουσιάσει δείγματα προόδου, ο Τζόρτζεβιτς θα πρέπει να φτάσει, τουλάχιστον, στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας.

Μετά τα αποτελέσματα των πρώτων 3 αγωνιστικών, ο δρόμος έγινε βασανιστικά ανηφορικός. Χρειάζονται διπλά σε έδρες όπως το Κράσνονταρ, το Βελιγράδι ή η Μάλαγα για να ορθοποδήσει ο Παναθηναϊκός βαθμολογικά.

Η τελευταία του ευκαιρία για ενίσχυση συμπίπτει με την 8η αγωνιστική του Τop-16, οπότε εξαιρεί τις αναμετρήσεις με Λοκομοτίβ (έξω), Νταρουσάφακα (μέσα), Τσεντεβίτα (έξω), Εφές (μέσα).

Ο,τιδήποτε λιγότερο από 3 νίκες σε αυτό το κουαρτέτο αγώνων θα ισοδυναμεί με γλίστρημα προς τον γκρεμό.

Το μαξιλαράκι που κρατάει την ομάδα αισιόδοξη για το μέλλον είναι οι τέσσερις –in extremis αλλά εν πολλοίς πειστικές- νίκες εντός των τειχών, επί του Ολυμπιακού, του Άρη, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Αλλά αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να εξανεμιστεί, αν πάνε στραβά τα ντέρμπι του ερχόμενου 10ημέρου. Ο Άρης καταφτάνει μεθαύριο στο ΟΑΚΑ πεισμωμένος και πληγωμένος. Και ο Ολυμπιακός περιμένει στο ΣΕΦ με τα νύχια ακονισμένα.

Στο κάτω κάτω, ο Παναθηναϊκός των έξι αστέρων δεν είναι ΑΕΚ για να αρκείται στα τσίγκινα τρόπαια του ελληνικού Πρωταθλήματος και Κυπέλλου. Η Ευρώπη είναι αυτή που οιστρηλατεί το καλομαθημένο κοινό του.

Άσχετα αν πανηγυρίζονται με περισσότερη θέρμη οι νίκες επί του «αιώνιου εχθρού». Οι παιδικές ασθένειες δεν ξεπερνιούνται εύκολα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.