Υγρά όνειρα και σανγκρία

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Υγρά όνειρα και σανγκρία
Ο Νίκος Παπαδογιάννης βλέπει τον Ολυμπιακό να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα στην Ευρωλίγκα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ολυμπιακός τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής του διάκρισης, με τη μεγάλη σε σημασία και σε έκταση νίκη επί της Μπαρτσελόνα. Απόψε, στη Χώρα των σκληροτράχηλων Βάσκων, το λιθάρι έγινε κοτρώνα.

Πόσες ομάδες θα μείνουν όρθιες σε δύο συνεχόμενες τιτανομαχίες σε αυτόν τον Όμιλο των λεόντων; Πόσες θα νικήσουν τη Μπάρτσα στην έδρα τους (με διαφορά 12 πόντων μάλιστα) και τη Λαμποράλ στη Βιτόρια;

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Μπρόζε, ενώ τη μεθεπόμενη εκστρατεύει στο Κάουνας. Ο άτυπος «επαναληπτικός» του περυσινού τελικού, στις 28 Ιανουαρίου στη Μαδρίτη, μπορεί να τον βρει με 4 κουκιά στην τσέπη και με το σακούλι άθικτο.

Ενδιάμεσα, βέβαια, θα πρέπει να αναμετρηθεί με τη μοναδική ομάδα που του πήρε δύο φορές τα μέτρα μέσα στη φετινή σεζόν. Αλλά αυτή είναι μία εντελώς διαφορετική συζήτηση…

To μπάσκετ που παίζει ο Ολυμπιακός τις τελευταίες εβδομάδες στα ευρωπαϊκά γήπεδα είναι κάτι το εξωπραγματικό. Η άμυνά του είναι το υγρό όνειρο του Μάλκοβιτς και η «pace and space» επίθεσή του η ονείρωξη του Ομπράντοβιτς, μόνο που εδώ το προϊόν είναι ελληνικό και φέρει τη σφραγίδα του υποτιμημένου Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Γιάννης γιόρταζε, Γιάννης κερνούσε χθες. Σανγκρία με κόκκινο κρασί. Ο Σφαιρόπουλος δεν είχε νικήσει ποτέ στη Βιτόρια.

Ο Μάντζαρης, ο Πρίντεζης και ο Χάντερ παίζουν το καλύτερο μπάσκετ της ζωής τους. Ο Σπανούλης γέμισε τις μπαταρίες του και ξαναφόρεσε τη μάσκα του τιμωρού. Ο Στρόμπερι και ο Χάκετ μπήκαν στο πετσί του ρόλου που ανέλαβαν και έδωσαν στην ομάδα τόννους ενέργειας.

Η ατυχής Λαμποράλ χρειάστηκε 86 κατοχές για να φτάσει με ιδρώτα και αίμα τους 76 πόντους (ενώ συνήθως βάζει 85-90). Στο α' ημίχρονο δεν έφτασε ούτε στους 35. Ο Σφαιρόπουλος χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες του στα πρώτα 11 λεπτά και κράτησε τον πήχυ της αμυντικής έντασης στους ουρανούς.

Οι Βάσκοι τελείωσαν τον αγώνα με μονοψήφιο αριθμό ασίστ και υπέπεσαν σε 18 λάθη, ενώ ο Ολυμπιακός είχε θετικό συντελεστή «οικονομίας» (17 προς 16) και έκλεψε τη μπάλα 11 φορές, σκορπίζοντας πανικό και ξεδιπλώνοντας πολυάριθμους αιφνιδιασμούς.

Τον έλεγχο του ρυθμού τον έχασε μόνο για 3-4 λεπτά, όταν το +17 έφερε την αναπόφευκτη –αλλά προσωρινή- χαλαρότητα. Τότε πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο συνήθης ύποπτος. Για να σταματήσει, επιτέλους, τις στριγγλιές, η κυρία που τον έβριζε ασταμάτητα ("χίχο ντε πούταααα") πίσω από τις θέσεις των τηλεσχολιαστών...

Και όλα αυτά, με τους Σπανούλη-Πρίντεζη καταπονημένους και σχετικά απροπόνητους, με τον Λοτζέσκι παροπλισμένο λόγω τραυματισμού, χωρίς δεύτερο αξιόπιστο σέντερ, χωρίς δεύτερο αξιόπιστο «τεσσάρι», με τον φιλότιμο Τζέιμς ανήμπορο να φορέσει τα παπούτσια του Γιανγκ, με τον Όντομ ακόμη ξένο σώμα, με τον Παπαπέτρου να χρησιμοποιείται εκτός θέσης.

Πάει να πει, με τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Kαι με κάποια κενά, που καλύπτονται εκ των ενόντων και με εναλλακτικές μεθόδους.

Θα τον δελεάσει, άραγε, η ένδειξη «FA» που γράφτηκε χθες δίπλα στο όνομα του Kostas Papanikolaou; Υποψιάζομαι ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει την καρδιά του πέτρα και θα πει «όχι, ευχαριστώ». Η χημεία αυτής της ομάδας είναι το ισχυρότερο όπλο της και δεν υπάρχει λόγος να κλονιστεί.

Άλλωστε, το ντουλαπάκι του «Παπ» ανήκει εδώ και 2,5 χρόνια στον επόμενο «Παπ» του Ολυμπιακού.

Οπότε, ο Παπανικολάου θα παίξει σε κάποια άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας ή του Γιούροκαπ, αναζητώντας μία νέα αρχή, σαν αυτή που έκανε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης στον ΠΑΟΚ. Στην Ευρώπη, πάντως, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.