Ο φιλέλληνας Ζάρκο που έσωσε 1.500 βινίλια (pics)

Ο φιλέλληνας Ζάρκο που έσωσε 1.500 βινίλια (pics)

bet365

Σε κέντρο ανακύκλωσης προκειμένου να σώσει χιλιάδες βινύλια βρέθηκε ο Ζάρκο Πάσπαλι και τα κατάφερε. Διαβάστε την ιστορία του.

Ο άλλοτε σταρ των δύο «αιωνίων» του ελληνικού μπάσκετ δηλώνει μεγάλος λάτρης της μουσικής και όταν έμαθε ότι οι δίσκοι ενός κάποτε κραταιού ραδιοφωνικού σταθμού βρίσκονται στα σκουπίδια, έσπευσε να τους σώσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σέρβικη έκδοση του vice, ο σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ παρουσιάζει μια άλλη πλευρά του εαυτού του. Αυτή του φιλόμουσου ανθρώπου, που νοιάζεται για την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου του.

«Κατάλαβα ότι χιλιάδες δίσκοι έχουν πεταχθεί στα σκουπίδια. Όταν έμαθα που βρίσκονται αποφάσισα να τους βρω. Είμαι σαν σχιζοφρενής με κάτι τέτοια. Δε με νοιάζει που είναι άλλοι ήχοι, άλλης εποχής. Νομίζω πως όλα αυτά πρέπει να αποθηκεύονται. Άρχισα λοιπόν να μιλάω με φίλους και να τους ζητώ να μάθουν αν υπάρχουν ακόμα και εκείνοι μου είπαν ότι βρίσκονται σε κέντρο ανακύκλωσης στη Βισνίκα. Πήρα τηλέφωνο και μου είπαν να πάω», είπε αρχικά ο Σέρβος.

Ο Πάσπαλι λοιπόν, πήγε στο κέντρο ανακύκλωσης και αντίκρισε δύο κοντέινερ γεμάτα βινύλια. Χώρεσε 1500 περίπου δίσκους στο αυτοκίνητό του και τους πήγε στο γκαράζ του σπιτιού του.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω καταφέρει καν να δω τι ακριβώς έχω μαζέψει, αλλά έχω παρατηρήσει πλήθος δίσκων κλασικής μουσικής, οι οποίοι είναι εξαιρετικά διατηρημένοι. Είμαι "στερεόφιλος". Ό,τι βλέπετε μέσα στο σπίτι μου λειτουργεί ακόμη κανονικά. Το έχω σαν χόμπι», τόνισε ο άλλοτε παίκτης Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Στη συνέχεια ο Πάσπαλι μνημόνευσε μια συνήθειά του από την εποχή που έπαιζε μπάσκετ στην Αθήνα.

«Όταν ήμουν πιο μικρός και έπαιζα μπάσκετ στην Αθήνα, ήξερα πως 2 φορές την εβδομάδα θα πήγαινα σε κάποιο δισκάδικο και έπαιρνα νέες εκδόσεις. Σήμερα, ακούω και από υπολογιστή, και από CD. Ακούω τα πάντα. Μου αρέσει η παραδοσιακή, η ελληνική και η τζαζ μουσική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής της Σερβίας κάνει μια σύγκριση ανάμεσα στην κουλτούρα των παικτών που παίζουν μπάσκετ σήμερα και των παικτών της εποχής του.

«Πιο παλιά οι παίκτες ήταν πραγματικά πολύ μορφωμένοι, αλλά το άθλημα έγινε πιο επαγγελματικό και σοβαρό, με περισσότερα χρήματα, οπότε οι πρωταγωνιστές δεν αναλώνουν πολύ χρόνο σε άλλα πράγματα»

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει, ο Πάσπαλι, θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους νέους ιδιοκτήτες του Studio B, προκειμένου να τους ρωτήσει για ποιο λόγο αποφάσισαν να πετάξουν ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της παραδοσιακής μουσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου τους.

 

Τελευταία Νέα