Ο αυτοκράτωρ από την Καρδίτσα!

Ο αυτοκράτωρ από την Καρδίτσα!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο αυτοκράτωρ από την Καρδίτσα!

bet365

Η Βιτόρια, η Ισπανία και ολόκληρη η Ευρώπη φωνάζουν ρυθμικά “Καρ-δί-τσα” και ο Βασίλης Σκουντής αποτίει τα πρεπά στο άξιον τέκνον της!

Πρώτα απ' όλα οφείλω να διευκρινίσω τρεις λέξεις και έννοιες που αναφέρονται στον τίτλο και στον πρόλογο του κειμένου: το σύνθημα “Καρ-δί-τσα” το είχε φωνάξει σε ένα προεκλογικό μπαλκόνι ο συχωρεμένος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ και ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Μπουρούση που είναι γέννημα θρέμμα της θεσσαλικής πόλης...

Τα πρεπά είναι μια κρητική λέξη και σημαίνει τα οφειλόμενα...

Οσο για τον τίτλο, θαρρώ πως παράγει τη μεγαλύτερη ίντριγκα, διότι κάποιος που καταφέρνει να εκθρονίσει μια βασίλισσα, ασφαλώς και νομιμοποιείται να συστήνεται ως αυτοκράτωρ!

Βεβαίως απ' ό,τι ξέρω και απ' ότι κατάλαβα πριν από λίγη ώρα που μιλήσαμε στο τηλέφωνο, ο Μπουρούσης δεν έχει τέτοια απωθημένα, ώστε να απαιτεί να συμπεριλαμβάνεται στους γαλαζοαίματους, αν και ειδικά στην εφετινή σεζόν μπορεί να συστήνεται ως τέτοιος...

Παρεμπιπτόντως ,στην ιστορία του μπάσκετ, μονάχα ένας φέρει τον βαρύτιμο ηγεμονικό τίτλο και η σύμπτωση είναι εντυπωσιακή: “Αυτοκράτωρ” αποκαλείται ο Βασίλης Γκούμας και αυτό το παρατσούκλι του το επιδαψίλευσε ο μέγας λεξιπλάστης Φαίδων Κωνσταντουδάκης σε έναν αγώνα της ΑΕΚ με τον Πανελλήνιο.

Λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (στον τελικό της 4ης Απριλίου του 1968 με τη Σλάβια Πράγας) ο Γκούμας ο οποίος τότε αγωνιζόταν στον Πανελλήνιο έβαλε καμιά σαρανταριά πόντους, λίγο έλειψε να νικήσει μονάχος του την ΑΕΚ κι αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί του πάντοτε ευρηματικού Φαίδωνα...

Την άλλη μέρα έγραψε στο “Φως των Σπορ” ότι η βασίλισσα της Ευρώπης κόντεψε να χάσει από έναν αυτοκράτορα και αυτό το κομπλιμέντο καταχωρήθηκε ως προσωνύμιο του Γκούμα ο οποίος επίσης είναι Θεσσαλός.

Απλώς σε αντίθεση με τον Βολιώτη Μπίλη, ο Καρδιτσιώτης Γιάννης δεν κόντεψε να νικήσει την τωρινή βασίλισσα της Ευρώπης, αλλά την έστειλε αδιάβαστη!

Η χθεσινή εμφάνιση του Μπουρούση υπήρξε όντως αυτοκρατορική και έγινε ο θεμέλιος λίθος της επικράτησης της Λαμποράλ Κούτσα επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 86-80: σε 26 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα, ο Γιάννης πέτυχε 24 πόντους με 6/9 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 9/10 βολές, κατέβασε εννέα ριμπάουντ, ενώ είχε επίσης να επιδείξει τρία κλεψίματα, μία τάπα, 10 κερδισμένα φάουλ και 37 βαθμούς στο ranking.

Οποιος έτυχε από χθες το βράδυ να ρίξει μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της λίγκας ACB θα νόμιζε ότι ή την αγόρασε ή τη διαχειρίζεται ως μοναδικός administrator ο Μπουρούσης!

Το όνομα και τα highlights του σε αυτό το (ούτως ή άλλως ιστορικό, ένεκα του ρεκόρ εισιτηρίων στα χρονικά του ισπανικού πρωταθλήματος, 15.544) δεσπόζουν ακόμη και στα... περιθώρια, ενώ τα κοσμητικά επίθετα που του αποδίδονται δεν έχουν τελειωμό, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό του ως “ imparable”, που σημαίνει ασύγκριτος!

Σε αντίθεση με τον αποθεούμενο Μπουρούση, ο παίκτης ο οποίος ουσιαστικά του “έφαγε” τη θέση πέρυσι στη Ρεάλ Μαδρίτης αποδείχτηκε κοινός θνητός: ο Μεξικανός Γουστάβο Αγιόν σε 19'.25'' περιορίστηκε στους 8 πόντους και στα 4 ριμπάουντ, ενώ σε μια φάση που ο Μπουρούσης κάρφωσε στη μούρη του, αισθάνθηκε σαν να τον πάτησε το τρένο!

Σε αυτή τη φάση, όπως λένε και οι Αμερικανοί, ο Μπουρούσης έκανε πόστερ τον Αγιόν και -για να ξύσω κιόλας τις πληγές-αυτό το πόστερ μάλλον θα το έστειλε εξπρές και συστημένο στον Πάμπλο Λάσο.

Δίκην αυτοκράτορος, λοιπόν, ο Μπουρούσης έκανε φύλλο και φτερό την (εστεμμένη τον περασμένο Μάιο στη Μαδρίτη) βασίλισσα της Ευρώπης και έβγαλε ξινά τα γέλια χαράς του Αγιόν για την πολύ φρέσκια ανακήρυξη του σε κορυφαίο παίκτη του Δεκεμβρίου στην Ευρωλίγκα...

Αυτό είναι που λένε η εκδίκηση της γυφτιάς!

Υπερβάλλω ενδεχομένως, αλλά αυτός που υπερβάλλει πολύ περισσότερο από εμένα είναι ο ίδιος ο Μπουρούσης. Δεν κρίνω σκόπιμο να αναλωθώ στο σερί των φαντασμαγορικών εμφανίσεων και των ατομικών διακρίσεων στην Ευρωλίγκα και στη λίγκα ΑCB, αλλά νομίζω πως αυτά που διαπράττει συστηματικώς στην εφετινή σεζόν ξεφεύγουν από τα ανδραγαθήματα και εμπίπτουν στην κατηγορία των οργίων!

Και πού συντελούνται αυτά τα όργια; Οχι με την Κολοπετεινίτσα αλλά με τη Λαμποράλ Κούτσα, που αποτελεί μια από τις ισχυρότερες ομάδες της ισπανικής λίγκας και θαμώνα της Ευρωλίγκας. Και όχι σε κάποιες διοργανώσεις της πλάκας, αλλά στο δεύτερο καλύτερο εθνικό (μετά το ΝΒΑ) και στο κορυφαίο υπερεθνικό πρωτάθλημα του κόσμου!

Γιασάν του μάγκα!

Υπάρχει ένας ακόμη ιδιάζων λόγος για τον οποίο ο Μπουρούσης μπορεί να κορδώνεται από την υπερηφάνεια και να νιώθει όπως ένας αυτοκράτωρ: δεν είναι γκαρντ για να έχει την μπάλα στα χέρια του και να αποφασίζει αυτός εάν, πότε και σε ποιον θα τη δώσει, αλλά (ως σέντερ) ο τελευταίος τροχός της αμάξης και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία το small ball έχει την τιμητική του και το παγκόσμιο μπάσκετ, grosso modo, βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας από τους περιφερειακούς παίκτες.

Ενας άλλος λόγος για τον οποίο ο Μπουρούσης δικαιούται να απολαμβάνει την επιτυχία του και να εισπράττει εγκώμια είναι ότι δεν πρόκειται για ένα πυροτέχνημα μιας βραδιάς, άντε το πολύ ενός μήνα: ο Γιάννης μπήκε στη σεζόν με άγριες διαθέσεις και επί τρεις μήνες συνεχίζει το ίδιο βιολί και μοιάζει σεληνιασμένος.

Δεν ξέρω εάν ένας παίκτης που πριν από ενάμιση μήνα έκλεισε τα 32 χρόνια του και έχει περάσει από την ΑΕΚ, την Μπαρτσελόνα, τον Ολυμπιακό, την Ολίμπια Μιλάνο και τη Ρεάλ Μαδρίτης, χώρια η παρουσία του στην Εθνική Ελλάδος, θα μπορούσε να νιώσει ότι στη Βιτόρια βρήκε την Ιθάκη του, αλλά για κάθε κανόνα, υπάρχει και μια εξαίρεση...

Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή (μια στιγμή που επαναλαμβάνω, διαρκεί εδώ και τρεις μήνες, χώρια τι του επιφυλάσσει το μέλλον) ο Μπουρούσης με βάση την εικόνα που εκπέμπει, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία μπορεί ανέτως να λογίζεται ως ο κορυφαίος “big man” της Ευρώπης, καθώς είναι πρώτος ριμπάουντερ, Nο 1 στο ranking και ένατος σκόρερ στην Ευρωλίγκα και πρώτος ριμπάουντερ, Νο 1 στο ranking και έβδομος σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα...

ΥΓ: Πλάκα πλάκα (που δεν είναι καθόλου πλάκα), ο μόνος που μπορεί να του παραβγεί είναι κι αυτός δικός μας, απλώς ατύχησε και έμεινε εκτός ευρωπαϊκού νυμφώνος: Τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη εννοώ που άφησε αμανάτι στο Eurocup τις πρωτιές του στο σκοράρισμα, στα ριμπάουντ και στο ranking και μετά από 12 αγωνιστικές φιγουράρει ως πρώτος σκόρερ, Νο 1 στην αξιολόγηση και δεύτερος ριμπάουντερ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3