Ζέλικο, αντέχεις τόσα 13άρια;

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ζέλικο, αντέχεις τόσα 13άρια;
Σε λίγες ώρες από τώρα, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης ο Παναθηναϊκός θα (ξανα)βρεθεί στην αγκαλιά του Ζέλικο και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τα δεκατριάρια που του(ς) κάνουν πλάκα!
Tου έτυχε που του έτυχε του Παναθηναϊκού να πραγματοποιήσει τα εισόδια του στο εφετινό Τop 16 της Ευρωλίγκας κόντρα στον Ομπράντοβιτς, είναι κι αυτά τα δεκατριάρια που μαζεύονται σαν τα σύννεφα πριν από τη βροχή πάνω από τον αττικό, αλλά και τον τουρκικό ουρανό και εκεί που τα 'χαν χύμα, τους ήρθαν και τσουβαλάτα!

Από τη στιγμή που πριν από λίγες ώρες, ο Αρης Λαούδης ξετύλιξε το κουβάρι των άλλοτε παράλληλων και άλλοτε αντίθετων βίων του Ομπράντοβιτς και του Τζόρτζεβιτς, οι μορφές των οποίων εικονογραφούν την αποψινή αναμέτρηση, προσπερνώ αυτή την υπόθεση, που ασφαλώς θα μας απασχολήσει και στο μέλλον...

Εδώ οφείλω να ανοίξω μια παρένθεση που συνιστά κιόλας τη συνηθισμένη ένσταση την οποία διατυπώνουν όλοι οι προπονητές και οι παίκτες, όταν νιώθουν τους προβολείς να πέφτουν πάνω τους: βάζουν τα χέρια μπροστά στα μάτια τους για να μην τυφλωθούν και υποστηρίζουν ότι κανείς δεν πρέπει να βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα και πάνω από το ίδιο το παιχνίδι.

“Nobody is bigger than the game”, κατά πως λένε και στο χωριό του Mr Calathes, όπως προσφώνησε ο Ζέλικο τον Νικ, όταν χθες το βράδυ στην “Ulker Arena” άνοιξε άλλη μια μεγάλη αγκαλιά για να χωρέσει τον επανακάμψαντα στον Παναθηναϊκό πόιντ γκαρντ: δεν ξεχνά άλλωστε ο Ζοτς ότι τον Μάρτιο του 2011 ο λεγάμενος (με την πίεση που άσκησε στον Ναβάρο στην σύνθετη άμυνα “box and one”) υπήρξε ο πολιορκητικός κριός με τον οποίο έριξε το κάστρο της Μπαρτσελόνα, καθ' οδόν προς το θριαμβευτικό Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης...

Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα ο Παναθηναϊκός και η Φενέρμπαχτσε Ούλκερ εγκαινιάζουν το γαϊτανάκι τους στο Τοπ 16 και τόσο συχνά που συναντιούνται πλέον, έχουν βαρεθεί να βλέπουν οι μεν τα μούτρα των δε!

Προσπερνώντας (με πόνο ψυχής, διότι μου αρέσουν πολύ αυτές οι ιστορίες) τα προσωπικά του Ζέλικο με τον Σάσα,με τον Νικ, με τον Μήτσο, με τον Αντώνη, ακόμη και με τον έτερο Σάσα (Πάβλοβιτς) τον οποίο στρατολόγησε το 2004 στο Ολυμπιακό Τουρνουά της Αθήνας ή με τον Μίροσλαβ (Ραντούλιτσα) που πέρασε για ένα φεγγάρι από τη γενέτειρα και το μπασκετικό λίκνον του (Μπορατς Τσάτσακ) είπα να εντρυφήσω λίγο στους αριθμούς χωρίς να υποψιάζομαι την παράνοια τους!

Κατόπιν επισταμένης ερεύνης, που μάλιστα έφτασε σε σημείο όχι απλώς υπερβολής, αλλά διαστροφής, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο αποψινός αγώνας βλάπτει σοβαρά την υγεία των προληπτικών. Ο λόγος; Είναι φουλ στα δεκατριάρια και ό,τι ήθελε προκύψει!

Για να πάρω τα πράγματα με τη σειρά τους, απόψε συγκρούονται δυο ομάδες που μοιάζουν πολύ, αλλά και διαφέρουν πολύ! Το οξύμωρο σχήμα δικαιολογείται διότι τα μεν στατιστικά στοιχεία τους μοιάζουν βγαλμένα από καρμπόν, οι δε συμπεριφορές τους στους εντός και εκτός έδρας αγώνες απέχουν παρασάγγας.

Στην κανονική περίοδο της εφετινής Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός σημείωσε 6 νίκες (εκ των οποίων τέσσερις σερί στο εντυπωσιακό ντεμαράζ του) και 4 ήττες, με ρεκόρ 4-1 στο ΟΑΚΑ και 2-3 εκτός έδρας. Αλωσε πρώτα το παλιό Κορδελιό (Καρσίγιακα), μετά από έξι σερί εκτός έδρας αποτυχίες σε διάστημα οκτώ μηνών και εν συνεχεία το Κάουνας (Ζαλκίρις), ενώ παραμένει αήττητος και στις τρεις διοργανώσεις (Ευρωλίγκα, Basket League, Kύπελλο Ελλάδος) από τις 20 Νοεμβρίου: μετά την ήττα τους από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, οι “πράσινοι” έχουν σημειώσει δέκα απανωτές νίκες και προσδοκούν ότι η καταμέτρησις μπορεί να συνεχίζεται...

Παρεμπιπτόντως -και ενώ αυτή τη στιγμή έχει μπροστά του μια tabula rasa,πάνω στην οποία θα γράψει απόψε την πρώτη αράδα- ο Παναθηναϊκός τις προηγούμενες δυο σεζόν προκρίθηκε στα πλέι οφς με την ίδια απόλυτη ισορροπία αποτελεσμάτων: 7-7 το 2014-15 και 7-7 το 2013-14, ενώ το 2012-13 “έγραψε” 9-5 και το 2011-12 (σε όμιλο έξι ομάδων) 4-2. Συνολικά σε όλες τις φάσεις της διοργάνωσης, είχε ρεκόρ 14-9 το 2011-12, 17-12 το 2012-13, 14-15 το 2013-14 και 13-15 πέρυσι.

Το ζήτημα του Παναθηναϊκού που αποτελεί και το ζητούμενο του στην τρέχουσα σεζόν είναι οι εκτός έδρας αγώνες, στους οποίους χωλαίνει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο περιλάλητος “νόμος του ΟΑΚΑ” να μην επαρκεί ως προϋπόθεση για να προκριθεί στα πλέι οφς με πλεονέκτημα έδρας: μακριά από το σπίτι του είχε ρεκόρ 3 νίκες-11 ήττες τη σεζόν 2014-15 και 4-11 τη σεζόν 2013-14, ενώ την περίοδο 2012-13 “έγραψε” 7-8.

Το αριστούργημα του το πέτυχε την (ακροτελεύτια του Ομπράντοβιτς) σεζόν 2011-12, όταν ναι μεν γνώρισε δύο ήττες στο ΟΑΚΑ (Ούνικς , Αρμάνι ), αλλά έμεινε όρθιος και στα τρία εκτός έδρας ματς, αλώνοντας το Μιλάνο, το Καζάν και την έδρα των αποψινών αντιπάλων του (Φενέρμπαχτσε Ούλκερ)!

Αρχής γιγνομένης από σήμερα, ο Παναθηναϊκός συμμετέχει για 15η φορά στοTop 16 της Ευρωλίγκας, στο πλαίσιο του οποίου έχει παίξει 108 ματς με απολογισμό 63 νίκες και 45 ήττες.

Στην αντίπερα όχθη η Φενέρμπαχτσε Ούλκερ καυχιέται για τα γερά θεμέλια του δικού της σπιτικού και ο Ομπράντοβιτς ελπίζει πως αυτά δεν θα τρίξουν απόψε. Στην εφετινή σεζόν, στην οποία έχει ρεκόρ 8-2, η τουρκική ομάδα πέτυχε πέντε νίκες σε ισάριθμα εντός έδρας ματς;, ενώ τη σεζόν 2014-15 “έγραψε” 11-3 και τη σεζόν 2013-14 σημείωσε 9-3.

Το σερί των εντός έδρας νικών που έχουν καταγάγει τα “κίτρινα καναρίνια” της Πόλης έφτασε αισίως στο 12-0 και απόψε σημαδεύουν το 13-0, εξ ου και η πρότερη αναφορά μου στα γούρια και στις δεισιδαιμονίες. Ποια ήταν η τελευταία ομάδα που άλωσε την Ulker Arena στην Ευρωλίγκα; Εάν (κάνει πως) δεν θυμάται ο Ζέλικο μπορεί να ρωτήσει τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος ήταν παρών στον αγώνα της 16ης Ιανουαρίου του 2015, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φενέρ με 74-68!

Θα μπορούσε να ρωτήσει και τον... Σπανούλη, αλλά ως γνωστόν, οι δυο τους δεν λένε πια ούτε “καλημέρα”, ενώ εκείνο το βράδυ ο ... ακατονόμαστος του είπε “καληνύχτα”: κυριολεκτώ διότι με ένα κρεσέντο που ανήκει στην κατηγορία των “business as usual” ο Βασίλης σκόραρε οκτώ πόντους (με 3/3 βολές, 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές στη σειρά) στα τελευταία 84 δευτερόλεπτα και με μια ενδιάμεση βολή του Λοτζέσκι μετέτρεψε το 68-65 σε 68-74!

Δυο εβδομάδες ενωρίτερα η Φενέρ είχε ηττηθεί στην έδρα της από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην παράταση (81-84), ενώ στην πρώτη φάση η μόνη ομάδα που άλωσε το οχυρό της ήταν η Μπαρτσελόνα (78-80).

Με τη Φενέρ να σημαδεύει απόψε το 13-0, τα δεκατριάρια όντως είναι τόσο πολλά, που εάν τα λογαριάσει ο Ομπράντοβιτς, θα του φύγει το τσερβέλο. Με τον κίνδυνο να μου έχουν διαφύγει κάποια, αραδιάζω αυτά που βρήκα και είναι δεδομένα...

>> Η Φενέρ κυνηγάει το 13-0 στην έδρα της.

>> Ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει δώδεκα φορές σε 18 αναμετρήσεις τη Φενέρ και επιδιώκει τη 13η επιτυχία του.

>> Ο Ομπράντοβιτς έμεινε επί 13 συναπτές περιόδους στον πάγκο του Παναθηναϊκού

>> Δυο πολύ αγαπημένοι παίκτες του φορούν τη φανέλα με το Νο 13: στον Παναθηναϊκό ο λατρεμένος “λοχαγός” του Δημήτρης Διαμαντίδης και στη Φενέρ ο συμπατριώτης του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Μιας και το 'φερε η κουβέντα σε όλες τις ομάδες του ο Ζέλικο είχε παίκτη που φορούσε το Νο 13: στην Παρτίζαν Βελιγραδίου τον Σλάβισα Κοπρίβιτσα, στην Τζουβεντούτ Μπανταλόνα τον Φεράν Μαρτίνεθ, στη Ρεάλ Μαδρίτης τον Πεπ Καργκόλ, στον Παναθηναϊκό κατά σειρά τον Πατ Μπερκ, τον Κόρεϊ Αλμπάνο, τον Γιάννη Γκαγκαλούδη και τον Διαμαντίδη και τώρα στη Φενέρ τον Μπογκντάνοβιτς

>> Ο Ζέλικο έχει στο παλμαρέ του 13 εθνικά πρωταθλήματα: 11 στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό, ένα στη Σερβία με την Παρτιζαν και ένα στην Τουρκία με τη Φενέρ.

>> Ο πρώτος σκόρερ της Φενέρ στην εφετινή Ευρωλίγκα, ο Τσέχος Γιαν Βέσελι έχει μέσο όρο `13 πόντους ανά αγώνα.

>> Δυο από τους εννέα τελικούς του στην Ευρωλίγκα ο Ομπράντοβιτς τους έπαιξε ενώ το ημερολόγιο έγραφε 13 του μηνός: με τη Ρεάλ κόντρα στον Ολυμπιακό (73-61) στις 13 Απριλίου του 1995 στη Σαραγόσα και με τον Παναθηναϊκό κόντρα στη Μακαμπί στις 13 Μαίου του 2001 στο Παρίσι.

>> Σε τρεις από τις οκτώ περιόδους στις οποίες στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, οι ομάδες του σημείωσαν 13 νίκες: 13-6 η Παρτίζαν Βελιγραδίου το 1991-92, 13-5 η Τζουβεντούτ Μπανταλόνα; το 1993-94 και 13-5 η Ρεάλ Μαδρίτης το 1994-95.

Επί της ουσίας του σημερινού αγώνα τώρα: όντως οι στατιστικές επιδόσεις των δυο ομάδων είναι πολύ κοντινές, ωστόσο η αντιπαραβολή τους δεν αποτελεί πάντοτε ασφαλή προσέγγιση και φερέγγυο κριτήριο προβλέψεων...

Ο Παναθηναϊκός σκοράρει 75.6 πόντους και δέχεται 71.0, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα της Φενέρ είναι 77.0 και 70.7. Οι “πράσινοι” υπερέχουν στο ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (53.5% έναντι 50%), στις ασίστ (20.9 έναντι 16.7), στα κλεψίματα (7.9 έναντι 5.9) και στο ranking (89.2 έναντι 87.1), ενώ η Φενέρ έχει προβάδισμα στα ποσοστά ευστοχίας στα τρίποντα (36.7% έναντι 36.5%) και στις ελεύθερες βολές (77.7% έναντι 70%), στις τάπες (3.3 έναντι 2.8) και υποπίπτει σε λιγότερα λάθη (11.8 έναντι 14.0).

Τέλος, στα ριμπάουντ οι δυο αντίπαλοι είναι ισόπαλοι, με μέσο όρο 33.7 ο καθένας τους!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3