H ανασκόπηση του EuroCup το 2015

Στέλλα Παπαδοπούλου
H ανασκόπηση του EuroCup το 2015
Η Κίμκι σάρωσε τη χρονιά που φεύγει στο EuroCup, η Βαλένθια δείχνει να βαδίζει στα χνάρια της και το gazzetta.gr θυμάται τις πιο σημαντικές στιγμές της διοργάνωσης την χρονιά που φεύγει.

To 2015 διανύει τις... τελευταίες του ώρες και το gazzetta.gr συγκέντρωσε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του EuroCup. Η Κίμκι σάρωσε στην περσινή διοργάνωση, η αήττητη Βαλένθια ελπίζει να φτάσει μέχρι το τέλος την φετινή σεζόν, που έχει μεγάλη ελληνική εκπροσώπηση.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται και φέτος στο Last 32, την ώρα που ο Άρης κι η ΑΕΚ επέστρεψαν μετά από χρόνια στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έκανε εξαιρετική πορεία και πέρασε στους «32» ως πρώτη, ενώ η Ένωση ήθελε νίκη επί της Νεπτούνας την τελευταία αγωνιστική και συνδυασμό αποτελεσμάτων. Τελικά, η Γαλατάσαραϊ πέρασε από την έδρα της Νίζνι Νόβγκοροντ κι η ΑΕΚ έμεινε εκτός.

H ομάδα της Χρονιάς: Κίμκι

Η ευχάριστη έκπληξη της φετινής σεζόν είναι η Βαλένθια που ολοκλήρωσε την φάση των ομίλων αήττητη. Όμως καμία ομάδα δεν κρίθηκε από την πρώτη φάση κι έτσι η ομάδα της χρονιάς δεν μπορεί να είναι άλλη από την κάτοχο του EuroCup Κίμκι!

Οι Ρώσοι που ολοκλήρωσαν την περσινή σεζόν με 4 ήττες... ισοπέδωσαν την Γκραν Κανάρια δύο φορές (@Γκραν Κανάρια 66-91, vs Γκραν Κανάρια 83-64) κι ανέβηκαν στον θρόνο του EuroCup για δεύτερη φορά.

Η Κίμκι κέρδισε τον τίτλο κι αφού κινήθηκε δυνατά στον μεταγραφικό της σχεδιασμό, αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το εισιτήριο που εξασφάλισε για την φετινή Ευρωλίγκα (2η στον Α' Όμιλο).

Η απογοήτευση της χρονιάς Ούνικς Καζάν:

Η Ούνικς Καζάν πήρε το εισιτήριό της για την Ευρωλίγκα μέσω των προκριματικών, ωστόσο η συνέχεια την βρήκε στο Last 32 του EuroCup, ενώ στην πορεία της είχε αρκετές αλλαγές με τον Νίκο Ζήση να φεύγει για την Φενέρμπαχτσε και τον Αργύρη Πεδουλάκη να δίνει την τεχνική ηγεσία στον Εβγένι Πασούτιν.

Τελικά, άφησε εκτός ημιτελικών τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, αλλά εκεί στο πρώτο παιχνίδι δεν παρουσιάστηκε ανταγωνιστική απέναντι στην Γκραν Κανάρια κι η βαριά ήττα (70-83) δεν της επέτρεψε να βρεθεί στον τελικό.

Το πρόσωπο της χρονιάς: Ταϊρίς Ράις

Ο Ταϊρίς Ράις τα σάρωσε όλα. Μία σεζόν αφού σήκωσε την Ευρωλίγκα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, φόρεσε την φανέλα της Κίμκι για να την οδηγήσει στην κατάκτηση του EuroCup. Ο Αμερικανός άσος πέτυχε 13 πόντους και μοίρασε 5 ασίστ στο Game 1 με την Γκραν Κανάρια και στο Game 2 σταμάτησε στους 16 πόντους με 6 ασίστ. Έτσι, έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέκτησε τόσο τον τίτλο του MVP του EuroCup, όσο και του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών.

Ο Ράις ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν με 17 πόντους, 5,5 ασίστ και 18,3 βαθμούς μέσο όρο στο index rating.

Η έκπληξη της χρονιάς: Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Η ΑΕΚ μπορεί να μην προκρίθηκε στο Last 32, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του. Ο Έλληνας άσος στον πρώτο γύρο είχε 36,4 μέσο όρο χρόνο συμμετοχής και είναι πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης με 276 βαθμούς σε 9 παιχνίδια. Το κορυφαίο του παιχνίδι ήταν στην πρεμιέρα όπου μάζεψε 55 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης με 42 πόντους, 9 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 2 ασίστ σε 36:24 στην ήττα από την Κράσνι στην παράταση.

Η απογοήτευση της χρονιάς: Αντόν Πονκρασόφ

Ο Αντόν Πονκρασόφ έριξε εσκεμμένα αγκωνιά στο πρόσωπο του Βασίλη Σίμτσακ στην αναμέτρηση του Άρη με την Ούνικς Καζάν (2/12) στο «Νιck Galis Hall» κι ενέργειά του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά καμπάνα από τον Αθλητικό Δικαστή. Τέσσερις αγωνιστικές και πρόστιμο €30,000!

Η φάση της χρονιάς: Πέτερι Κόπονεν

Στο πρώτο παιχνίδι των Προημιτελικών η Κίμκι δυσκολεύτηκε στην έδρα της Ζενίτ (84-86), στο δεύτερο παιχνίδι όμως τα 6/8 τρίποντα του Κόπονεν την έστειλαν... αέρα στα ημιτελικά (89-70).

Η γκάφα της χρονιάς: Ντμίτρι Γερασμινένκο

Στην πρεμιέρα του φετινού EuroCup ο πρόεδρος-παίκτης της Κράσνι Οκτιάμπρ... έκανε άνω-κάτω το ΟΑΚΑ! Ο Ντμίτρι Γερασιμένκο είχε την ιδέα ν' απαντήσει με χειρονομίες στην κερκίδα και να προκαλέσει ένταση! Μάλιστα, μετά το τέλος της αναμέτρησης παράστησε τον διερμηνέα έτσι ώστε να βρεθεί στη συνέντευξη Τύπου.

Ο προπονητής της χρονιάς: Ρίμας Κουρτινάιτις

Ο Ρίμας Κουρτινάιτις βρίσκεται από το 2011 στον πάγκο της Κίμκι και την περσινή σεζόν την οδήγησε στην κατάκτηση του EuroCup για δεύτερη φορά, ενώ για εκείνον ήταν η τρίτη φορά που κατάκτησε τη διοργάνωση (2009 με τη Λιέτουβος Ρίτας).

Η καλύτερη πεντάδα της χρονιάς

Tαϊρίς Ράις (Κίμκι: 2014-15: 17π., 2,3ριμπ.), Έρικ ΜακΚόλουμ (Γαλατάσαραϊ: 2015-16 20,3π., 3,8ριμπ.), Κιθ Λάνγκφορντ (Ούνικς Καζάν: 2014-15: 17,8π., 3,4ριμπ., 2015-16 20,2π, 3,7ριμπ.) Κρίσταπς Πορζίνγκις (Σεβίλλη: 2014-15 11,6π., 4,1ριμπ.), Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (ΑΕΚ: 2015-16 24,2π., 9,7ριμπ.)