Πλάκα μου κάνεις, ρε Γιούρε! (pics)

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Πλάκα μου κάνεις, ρε Γιούρε! (pics)

bet365

O Γιούρε Ζντοβτς επιστρέφει για τέταρτη φορά στο ελληνικό μπάσκετ και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για το πρώτο μεγάλο σοκ που προκάλεσε πριν από είκοσι δύο χρόνια στον Ντράγκαν Σάκοτα...

Tην πρώτη φορά ήταν προπονητής και τον έφερε ως παίκτη στον Ηρακλή, μετά από είκοσι δυο χρόνια ως τζένεραλ μάνατζερ τον επέλεξε για προπονητή της ΑΕΚ, ε, κατόπιν όλων αυτών - και για να τριτώσει το καλό στις σχέσεις του Ντράγκαν Σάκοτα με τον Ζντοβτς- δεν απομένει παρά κάποια στιγμή ο Σάλε να μεταταχθεί σε πρόεδρο και να αναθέσει στον Γιούρε το ρόλο του τζένεραλ μάνατζερ!

Είναι όντως αξιοπρόσεκτες οι συμπτώσεις που ενώνουν τους βίους των δυο ανδρών, τους οποίους η μοίρα φέρνει για τρίτη φορά κάτω από την ίδια στέγη. Γνωρίσθηκαν από κοντά και συνεργάσθηκαν το 1990, όταν ο μεν Σάκοτα ήταν συνεργάτης του Ντούσαν Ιβκοβιτς στην (ακόμη ενιαία , αλλά όχι για πολύ αδιαίρετη) Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, η οποία διάνυσε όλο το δρόμο και στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο Μπουένος Αιρες, ο δε Σλοβένος γκαρντ αποτελούσε ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της.

Οι δρόμοι τους έμελλε να ξανασυναντηθούν μετά από τρία χρόνια, χωρίς κανείς από τους δυο να το περιμένει! Ο Σάκοτα πέρασε τη σεζόν 1992-93 στον πάγκο του Απόλλωνα Πατρών, ενώ ο Ζντοβτς μαζί με τον Μάικλ Γιανγκ, τον Ρισάρ Ντακουρί, τον Φρεντερίκ Φορτέ, τον Τζιμ Μπιλμπά και μερικούς ακόμη «ξυλοκόπους» οδήγησε τη Λιμόζ στον ευρωπαϊκό θρόνο...

Σε μια τυχαία συνάντηση τους, μετά από μερικές εβδομάδες, ο Σάκοτα ο οποίος στο μεταξύ είχε συμφωνήσει να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή, είπε για πλάκα στον Ζντοβτς ότι θα τον ήθελε μαζί του, αλλά κατά βάθος ήξερε ότι αυτή η περίπτωση ήταν πολύ καλή για να αποβεί αληθινή και την έβγαλε από το μυαλό του...

Μια ημέρα κι ενώ ο Σάκοτα βρισκόταν ακόμη στην Πάτρα και παραθέριζε μαζί με την οικογένεια του, τον ειδοποίησαν από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ότι έχει ένα τηλεφώνημα από το εξωτερικό. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ακόμη κινητά τηλέφωνα κι όταν ο Ντράγκαν σήκωσε το ακουστικό έμεινε με το στόμα ανοιχτό...

Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Ζντοβτς και περισσότερο από το απροσδόκητο τηλεφώνημα, ο Σάκοτα σοκαρίστηκε από αυτό που άκουσε...

«Δεν μου λες, ισχύει ακόμη εκείνη η πρόταση που μου έκανες; Εάν ναι, έρχομαι ακόμη και σήμερα»!

Του Σάλε του έφυγε ο τάκος και μέχρι να συνέλθει και να ξαναβρεί τα λόγια του πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα. «Μα εγώ σου το είχα πει για πλάκα...» ψέλλισε και προτού αποσώσει την κουβέντα του ο Ζντοβτς τον προσγείωσε σε μια αναπάντεχη, αλλά πολύ ευχάριστη πραγματικότητα...

«Ναι, αλλά εγώ μιλάω σοβαρά τώρα»!

Όταν ο Σάκοτα τσιμπήθηκε για να πεισθεί ότι αυτό το τηλεφώνημα ήταν αληθινό και όχι αποκύημα της φαντασίας του, ξαναρώτησε ως άπιστος Θωμάς τον Ζντοβτς: «Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να έρθεις; Εσύ ένας πρωταθλητής Ευρώπης και με τη Λιμόζ και με την Εθνική ομάδα θα παίξεις σε μια ομάδα που δεν αγωνίζεται καν στα Κύπελλα Ευρώπης;»

Ο πάντοτε ολιγόλογος και φειδωλός στις κουβέντες του Γιούρε δεν μάσησε τις κουβέντες του. «Ναι, είμαι σίγουρος» αποκρίθηκε. «Πες να ετοιμάσουν το συμβόλαιο, στείλτε το στη Μίρα Πόλιο (ΣΣ: η συχωρεμένη μάνατζερ του, συνεργάτης του Λουτσιάνο Καπικιόνι) και απλώς ενημέρωσε με πότε πρέπει να βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη» !

Λίγα λεπτά αργότερα ο Σάκοτα διαμήνυε τα ευχάριστα καθέκαστα στον πρόεδρο του Ηρακλή Κώστα Χαίτογλου και ο Ηρακλής προκαλούσε πάταγο στην πιάτσα (όχι απλώς του ελληνικού, αλλά) ολόκληρου του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Πώς συνέβη μια τόσο εντυπωσιακή ανατροπή των δεδομένων; Η απάντηση είναι μια μεγάλη ιστορία, που εκτείνεται από το «Beaublanc» μέχρι το «Μadison Square Garden»!

Όταν ολοκληρώθηκε η (θριαμβευτική για τη Λιμόζ) σεζόν 1992-93, ο Ζντόβτς μπήκε στο τριπάκι του ΝΒΑ και μάλιστα πήγε στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε σε ένα try-out των Νικς, αλλά ο Πατ Ράιλι δεν συγκινήθηκε...

Επιστρέφοντας στο σπίτι του, στη Λιουμπλιάνα, ο Γιούρε βρήκε έναν κλειστό φάκελο που περιέκλειε την προσφορά των 450.000 δολαρίων από τη Λιμόζ για το συμβόλαιο της νέας σεζόν, ενώ ο Καπικιόνι και η Πόλιο τον ενημέρωσαν ότι έχει εκδηλώσει χλιαρό ενδιαφέρον και η Μπενετόν Τρεβίζο. Ο Ζντοβτς ζήτησε διορία μερικών ημερών για να μελετήσει τα δεδομένα και έκλινε προς το να παραμείνει στη Λιμόζ, αλλά μια βόλτα τον έκανε ν’ αλλάξει γνώμη και αποδείχτηκε όντως μοιραία!

Περπατώντας στο δρόμο, κοντοστάθηκε σε ένα περίπτερο, αγόρασε την αθλητική εφημερίδα «Εkipa», διάβασε ότι ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς συμφώνησε να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της Λιμόζ και τότε, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, alea jacta est!

Κοινώς ο κύβος ερρίφθη, διότι σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη και σε πείσμα των χαμηλών τόνων του, ο Ζντοβτς δεν πολυγούσταρε τον Μπόζα και προτιμούσε να παίξει με έναν άλλο προπονητή. Τότε λοιπόν του ήρθε σαν... φλασιά, η κουβέντα του Σάκοτα και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μια ιστορία που δεν επαναλαμβάνεται, αλλά απλώς συνεχίζεται από χθες το απόγευμα, όταν οι δυο τους ξαναβγήκαν φωτογραφία δίπλα δίπλα, μαζί με τον πρόεδρο της ΑΕΚ Μάκη Αγγελόπουλο...

Η συμβίωση τους στον Ηρακλή κράτησε μία σεζόν, διότι το καλοκαίρι του 1994 ο Σάκοτα αποχώρησε από τον Ηρακλή, όπου τον διαδέχθηκε ο ασίσταντ του, Λευτέρης Σούμποτιτς και επέστρεψε στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Το «ξανθό σκυλί» όχι μόνο παρέμεινε κάτοικος Ιβανωφείου και τη σεζόν 1994-95, αλλά υπέγραψε κιόλας ένα νέο διετές συμβόλαιο, αφού προηγουμένως δεν ευοδώθηκε ούτε η δεύτερη απόπειρα του να παίξει στο ΝΒΑ (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς).

Εντέλει τον Ιανουάριο του 1997 ο Ζντοβτς έφυγε νύχτα, σαν... κλέφτης και στην κυριολεξία με δάκρυα στα μάτια από τη Θεσσαλονίκη και μετακόμισε στο Παρίσι για να αντικαταστήσει στη Ρασίγκ, τον φίλο και συγκάτοικο του στις αποστολές της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Ζάρκο Πάσπαλι, που ήταν τραυματίας.

Το καλοκαίρι του 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα ως παίκτης του Πανιωνίου, με προπονητή τον Σούμποτιτς και πέντε χρόνια αργότερα ανταποκρίθηκε στο απελπισμένο κάλεσμα του αγαπημένου του Ηρακλή για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του, χωρίς ωστόσο να αντέξει για πολύ καιρό...

Ξεψαχνίζοντας το αρχείο μου, ανακάλυψα ένα πολύ ενδιαφέρον απόκομμα εφημερίδας (Sportime), που αποδεικνύει ότι ο γάμος της ΑΕΚ με τον Γιούρε άργησε σχεδόν είκοσι χρόνια! Τον Απρίλιο του 1996, βούιζε ο κόσμος ότι η «Ένωση» πρόσφερε στον Ζντοβτς 1.800.000 δολάρια για διετές συμβόλαιο, ποντάροντας στις φιλικές, σχεδόν αδελφικές σχέσεις του με τον Σούμποτιτς, ο οποίος βρισκόταν στον πάγκο της, έχοντας αντικαταστήσει μεσούσης της σεζόν τον Βλάντο Τζούροβιτς.

Τότε όμως ο Σλοβένος γκαρντ είχε συμβόλαιο με τον Ηρακλή και προσπέρασε τον πειρασμό, που έμελλε να εμφανιστεί ξανά μπροστά στα μάτια του τον Δεκέμβριο του 2015. Και αυτή τη φορά υπέκυψε!

· ΥΓ: Οσοι ενδιαφέρονται και δεν βαριούνται να διαβάσουν περισσότερα για τον βίο και την πολιτεία του Ζντοβτς, υπάρχει ένα άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2010 με αφορμή τον αγώνα Ολίμπια Λιουμπλιάνα-Παναθηναϊκός, στη διεύθυνση http://www.gazzetta.gr/node/76268.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3