Γιούρι Ζντοβτς: Η γιόγκα, το κίνητρο και ο δρόμος για το ΟΑΚΑ

Γιούρι Ζντοβτς: Η γιόγκα, το κίνητρο και ο δρόμος για το ΟΑΚΑ

Γιούρι Ζντοβτς: Η γιόγκα, το κίνητρο και ο δρόμος για το ΟΑΚΑ

bet365

Ο Γιούρι Ζντοβτς είναι προ των πυλών για την ΑΕΚ και το gazzetta.gr σκιαγραφεί το προφίλ του «Ξανθού Σκυλιού».

Η αξία του Ζντοβτς ως παίκτη είναι δεδομένη, πλήρως αναγνωρισμένη και δε χρειάζεται να γίνει κάποια ανάλυση επ' αυτού. Ο Σλοβένος ως προπονητής εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια και μέχρι στιγμής και εκεί, το πρόσημο είναι αναμφίβολα θετικό.

Άρχισε την προπονητική του καριέρα στη Σπλιτ, το 2003 και κατέκτησε ένα Κύπελλο Κροατίας. Στη συνέχεια πέρασε από Σλόβαν και Ηρακλή χωρίς να κατακτήσει κάποιο τίτλο.

Στη συνέχεια εργάστηκε στη Μπόσνα Ρόαγιαλ του Σαράγεβο, όπου κατέκτησε ένα εγχώριο πρωτάθλημα και πήρε μεταγραφή στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα, με την οποία πήρε ένα πρωτάθλημα και τρία σερί κύπελλα. Βρέθηκε και στο Top-16 της Ευρωλίγκας, κάτι που μέχρι σήμερα αποτελεί την κορυφαία διάκριση για την ομάδα.

Παράλληλα, το 2009, προσλήφθηκε από την ομοσπονδία της χώρας του και ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής Σλοβενίας, με την οποία κατετάγη 4ος στο Ευρωμπάσκετ της ίδιας χρονιάς.

Το 2012 ήρθε η κορυφαία στιγμή της καριέρας του όταν με την Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης έφτασε μέχρι το Final 4 του EuroCup και αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της διοργάνωσης. Έναν χρόνο αργότερα πήγε στην Τουρκία και τη Γκαζιάντεπ και από σήμερα (20/12) μπορεί να θεωρείται προπονητής της ΑΕΚ.

Η γιόγκα και οι εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης

Ο Ζντοβτς ανήκει στη νέα γενιά προπονητών, οι οποίοι σιγά σιγά παίρνουν τη σκυτάλλη από την προηγούμενη και έχουν αρχίσει να βάζουν τη σφραγίδα τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Είναι πολύ διαβασμένος, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν καθαρά το μπάσκετ, αλλά γενικότερα το ρόλο του προπονητή και ως γυμναστή.

«Στο ΝΒΑ είναι ήδη πολύ μπροστά στους τομείς εναλλακτικής εκγύμνασης. Όταν πρωτοείπα στους παίκτες μου για γιόγκα και πιλάτες με κοιτούσαν με μισό μάτι. Μέσω της γιόγκα ελέγχεις τον κορμό σου, που είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον αθλητισμό. Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε μόνο βάρη και πηδούσαμε, αλλά τώρα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα», δηλώνει σε συνέντευξή του.

Ο Σλοβένος είναι λάτρης της άμυνας και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «Όταν βλέπω τον επόμενο αντίπαλο δε σκέφτομαι πως βρω τρόπο να τον νικήσω. Σκέφτομαι τρόπους για το πως θα καλύψω τα μεγάλα όπλα του»

Οι νίκες επί Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς

Ο Ζντοβτς πέρσι πραγματοποίησε μια πολύ καλή σεζόν με την Γκαζιαντέπ, διατηρώντας την ομάδα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα για αρκετές αγωνιστικές.

Στα highlights του συγκαταλέγονται και οι νίκες κόντρα στην Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά και την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δυο ανθρώπων που έχει συνεργαστεί όσο ήταν παίκτης.

Για τον Ίβκοβιτς μιλάει με τα καλύτερα λόγια και τον θεωρεί τον βασικό λόγο που έχει πετύχει όσα έχει πετύχει.

«Ο Ίβκοβιτς είανι ο λόγος που έχω φτάσει ως εδώ και για μένα είναι μεγάλη τιμή όποτε και αν παίζουμε αντίπαλοι», έχει δηλώσει αρκετές φορές ο Σλοβένος.

Η συνεργασία του με τον Μαυροκεφαλίδη και ο Ζακ Ράιτ

Όταν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης άφησε τον Ολυμπιακό για να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό και την Σπαρτάκ, βρήκε στη ρωσική ομάδα τον Ζντοβτς, με τον οποίον συνεργάστηκαν άψογα.

Όπως δηλώνει ο ψηλός της ΑΕΚ: «η συνεργασία μου με τον Ζντοβτς και τον Δέδα με βοήθησε πολύ. Βελτιώθηκα σα παίκτης και έμαθα πολλά από την εμπειρία μου στη Ρωσία»

Ο Ζακ Ράιτ πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού έχει μίλησει με τα καλύτερα λόγια για τον Ζντοβτς, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, τονίζοντας πως αποτελεί κίνητρο η παρουσία του στον πάγκο:

«Ο Ζντοβτς ήταν ο λόγος που αποφάσισα να έρθω στην Σπαρτάκ. Λατρεύω να παίζω για εκείνον και με τον τρόπο του σε κάνει να θέλεις να αποδείξεις πράγματα»

Η σημασία της ψυχολογίας και της προσωπικότητας

Ως παίκτης ο Ζντοβτς έχει γράψει ιστορία, κάτι που κουβαλά και τώρα, «υπηρετώντας» το μπάσκετ από το πόστο του προπονητή. Τεράστια σημασία για τον ίδιο έχει η ψυχολογία των παικτών και σε τι κατάσταση είναι αυτή.

«Από τα χρόνια μου ως παίκτης γνωρίζω πως οι παίκτες πρέπει να έχουν στόχους. Συχνά μεγαλύτερους από αυτούς που μπορούν να πετύχουν για να έχουν κίνητρο να προσπαθούν σκληρότερα. Έτσι φτιάχνεται η ψυχολογία. Αν δεν έχεις ψυχολογία δε γίνεται να καταφέρεις τίποτα» επισημαίνει ο Ζντοβτς.

Η έλευση του Ζντοβτς θα δώσει στην ΑΕΚ έναν άλλο αέρα, πιο ευρωπαϊκό. Ο Ζντοβτς είναι ευρέως γνωστός σε κάθε γωνιά της Ευρώπης κάτι που θα δώσει στην Ένωση ακόμη μεγαλύτερη αίγλη.

Οι σταθμοί της προπονητικής του καριέρας

2003-04: Σπλιτ

2004: Γκέοπλιν Σλόβαν

2005-06: Ηρακλής

2006-07: Ολίμπια Λιουμπλιάνας (εκτελεστικός διευθυντής)

2007-08: Μπόσνα Σαράγεβο

2009: Εθνική Σλοβενίας

2009-11: Ολίμπια Λιουμπλιάνας

2011-13: Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης

2013-15 :Γκαζιαντέπ

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα