Το δωράκι του "Ντούντα"

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Το δωράκι του "Ντούντα"
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η ήττα από την Εφές ήταν ένα χρήσιμο χριστουγεννιάτικο δώρο για τον Ολυμπιακό.

Το αίτημα που διατυπώθηκε από αυτήν εδώ τη στήλη πριν από δύο εβδομάδες, «μία ήττα επειγόντως», δικαιώθηκε την ύστατη στιγμή και δεν ήταν αμιγές κακού. Ο Ολυμπιακός απέκτησε απόψε χρήσιμο υλικό για τις προπονήσεις των επόμενων ημερών και παράλληλα ξεφορτώθηκε την επικίνδυνη Εφές, η οποία πέτυχε δύο τρυγώνια με τον ίδιο σμπάρο. Αυτό το ματς το κέρδισε η μοναδική ομάδα που το ήθελε στ’αλήθεια.

H Eφές, όπως έπαιξε χθες, είναι αντίπαλος-εφιάλτης για τον Ολυμπιακό. Εξίσου αθλητική και γρήγορη με τον ίδιο, δυναμική και με γεμάτο πάγκο, έχει ταυτόχρονα πολύ μπάσκετ μέσα της. Δεν την έχω ξαναδεί να ανεβάζει τόσο ψηλά τον πήχυ.

Με τη νίκη της στο Φάληρο, η ομάδα του Ίβκοβιτς πήγε εκεί που ήθελε, δηλαδή στον συγκριτικά «εύκολο» Όμιλο, μακριά από Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακό και Χίμκι. Σε λάκκο τέτοιων πεινασμένων λεόντων, θα ήταν δύσκολη υπόθεση ακόμα και η πρόκρισή της στα πλέι-οφ, πόσο μάλλον το πλεονέκτημα έδρας.

Τη Φενέρ, τον Παναθηναϊκό, τη Λοκομοτίβ, τη Νταρουσάφακα και τη Μάλαγα (η οποία σύμφωνα με την ανεπανόρθωτα μπουρδουκλωμένη ΕΡΤ έπεσε στον Όμιλο του Ολυμπιακού...) τις φοβάται πολύ λιγότερο η ομάδα του "Ντούντα". Αντί να τρέχει στις Ρωσίες και στις Ισπανίες, θα δώσει 9 από τα 14 παιχνίδια της στην Κωνσταντινούπολη.

"Πετάμε μάλιστα οικονομική θέση", επισήμανε ο Ιβκοβιτς. Με τέτοια μποτιλιαρίσματα στην Πόλη, βέβαια, πιο γρήγορα φτάνεις από το "Αμπντί Ιπεκτσί" στην Αθήνα, παρά στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου...

Η ήττα από την Εφές υπενθύμισε στον Ολυμπιακό αυτό που κόντευε να λησμονήσει μέσα στο μεθύσι από τις συνεχόμενες νίκες: με τις μηχανές μισόσβηστες και ελλιπής, δεν πρόκειται να νικήσει κανέναν στο Top-16.

Απόψε είχε τους Σπανούλη-Λοτζέσκι ανενεργούς και σύσσωμη τη μπροστινή γραμμή καθηλωμένη σε χαμηλή πτήση, με χειρότερο όλων τον άκεφο και καταφανώς ταλαιπωρημένο Πρίντεζη.

Οι Τούρκοι μάζεψαν 14 επιθετικά ριμπάουντ, πέτυχαν αμέτρητα καλάθια μέσα από το ζωγραφιστό, σούταραν τρίποντα ανενόχλητοι (10/23) και σκάρωσαν χουνέρια που εξέθεσαν τη μέχρι χθες άτρωτη «ερυθρόλευκη» άμυνα.

Τους είδαμε να βγάζουν αιφνιδιασμό αμέσως μετά από επιτυχημένο αιφνιδιασμό του Ολυμπιακού, με αιχμή μάλιστα τον τελευταίο τους αμυντικό (Ερτέλ).

Λίγο αργότερα, το ξανάκαναν, με κάρφωμα του Τάιους από ασίστ του Γκρέιντζερ αυτή τη φορά, για να μη νομίσει κανείς ότι ήταν σύμπτωση...

Δεν χωράει πάντως άλλη συζήτηση η βραδιά. Η μία ομάδα είχε ισχυρό κίνητρο και ήταν πλήρης, ενώ η άλλη έβλεπε τον αγώνα σαν δυνατή προπόνηση και έπαιζε χωρίς τα βαριά της χαρτιά.

Για τον Ολυμπιακό, οι δύο εβδομάδες της διακοπής είναι θείο δώρο, αφού προσφέρουν χρόνο για ανασυγκρότηση, αποθεραπεία, ξεκούραση, μελέτη και ίσως διορθωτικές κινήσεις.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν πρόκειται να το παραδεχθεί μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα, αλλά θα ήθελε πολύ έναν σουτέρ σαν τον Ντίμπλερ ή έναν σέντερ επιπέδου Τάιους ή Ντάνστον για να αντικαταστήσει τον Γιανγκ. Η Εφές χτύπησε τον Ολυμπιακό στο ψαχνό και υπογράμμισε με κόκκινο μαρκαδόρο τις αδυναμίες του.

Ο προπονητής του χτύπησε το καμπανάκι στα αυτιά των παικτών (όπως έκανε τέσσερις μέρες πριν από αυτόν ο Τζόρτζεβιτς) και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί κρούσματα αδιαφορίας, επιπολαιότητας και εφησυχασμού. Μόνο σε καλό μπορεί να βγει στον Ολυμπιακό αυτό το ξέσπασμα.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής έστειλαν στον Όμιλο των "ερυθρολεύκων" την ΤΣΣΚΑ, τη Ρεάλ, τη Μπαρτσελόνα, τη Χίμκι και τη Λαμποράλ, πάει να πει ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Το 8-2 της πρώτης φάσης αξίζει ένα ζεστό χειροκρότημα, αλλά δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο μετά τις 29 Δεκεμβρίου. Στο εξής, όλα αρχίζουν από το μηδέν και τα ατυχήματα του φθινοπώρου παραγράφονται.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έτρωγε τα νύχια του μέχρι την 9η αγωνιστική για να σφραγίσει το εισιτήριό του, αλλά στάθηκε πολύ πιο τυχερός στη μοιρασιά της τράπουλας.

ΥΓ: Η Αρμάνι ηττήθηκε από τη Λιμόζ και προσγειώθηκε στον Όμιλο του Άρη στο Γιούροκαπ. Το μόνο που απομένει για να θυμηθούμε τα παλιά είναι να μετονομαστεί σε Τρέισερ! Η φήμη που θέλει τον Σκουντή να ετοιμάζει από τώρα τα ρετρό αφιερώματα ελέγχεται ως απολύτως ακριβής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.