Η ανάλυση του ομίλου του Ολυμπιακού

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Η ανάλυση του ομίλου του Ολυμπιακού
Το gazzetta.gr αναλύει τους αντιπάλους του Ολυμπιακού στον όμιλο του Top 16.

Η πρώτη φάση γίνεται για να γίνεται, ωστόσο φέτος την «πάτησαν» δύο ομάδες με συμβόλαιο Τύπου Α που είχαν από την Ευρωλίγκα. Μακάμπι και Αρμάνι ήταν τραγικές και απρόσεκτες και συνεχίζουν στο EuroCup.

Ο όμιλος του Ολυμπιακού στο Top 16 μοιάζει να είναι κάπως δυσκολότερος σε σχέση με τον άλλο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κακό αρκεί βέβαια να προκριθεί. Σε αυτή την περίπτωση το «χιαστί» στα playoffs θα είναι κάπως πιο εύκολο. Μακριά πήγαμε όμως.

Σε αυτό το νέο γκρουπ ομάδων μπορεί κανείς να βρεις διάφορες κατηγορίες. Ομάδες με βαριά φανέλα και χρόνια εμπειρίας (Ολυμπιακός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας), πολύ καλές ομάδες με πλούσιο ταλέντο χωρίς εμπειρία (Χίμκι, Λαμποράλ Κούτσα), ομάδες σοβαρές που ξέρουν τι θέλουν στο γήπεδο και θα… πεθάνουν δύσκολα (Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις).

Στα αξιοσημείωτα του ομίλου με «ερυθρόλευκα» μάτια, τα ταξίδια. Δύσκολα και μακρινά με πιο εύκολα από όλα τις 3.30 ώρες πτήσης για Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Έχω την εντύπωση πως είναι και το μοναδικό χωρίς ανταπόκριση.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν έχει τους σταρ του παρελθόντος, αλλά έχει σίγουρα καλύτερη ομάδα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο έφτιαξε το ρόστερ του ο Έλληνας προπονητής.

Τεόντοσιτς και Ντε Κολό κάθε μέρα ωριμάζουν και περισσότερο ενώ στην εξίσωση έχει μπει και ο Άαρον Τζάκσον. Ο Αμερικανός με την ταχύτητα, την έκρηξη και την ενέργεια που βγάζει κάνει τη ζωή των συμπαικτών πολύ πιο εύκολη.

Στη ρακέτα η επιστροφή του Φρίλαντ θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο της «αρκούδας» ενώ σημαντικό ρόλο έχει επιτέλους ο Κάιλ Χάινς. Ο Αμερικανός άλλοτε σέντερ του Ολυμπιακού παίζει περισσότερο και προσφέρει επί της ουσίας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες ομάδες της ΤΣΣΚΑ είναι πως υπάρχουν ρόλοι στην ομάδα και παίκτες που ξέρουν να δίνουν το 100% ακόμη και πολύ μικρό χρόνο συμμετοχής.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Εύκολη πρόκριση και εκτός απροόπτου θα έχει πλεονέκτημα έδρας

ΡΕΑΛ: ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης κόντεψαν να γράψουν ιστορία, αλλά τελικά προκρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική στην πρώτη φάση με ρεκόρ 5-5. Το καλό για τους Μαδριλένους είναι το σύστημα διεξαγωγής που τους βοηθά μιας και ξεκινούν από το μηδέν, όπως όλοι.

Η Ρεάλ δεν παίζει καλό μπάσκετ επηρεασμένη περισσότερο από την κούραση των συνεχόμενων αγώνων εδώ και 15 μήνες περίπου.

Στα γκαρντ κάνουν κουμάντο οι Γιουλ και Ροντρίγκες, ενώ έχει μπει στην εξίσωση και ο άπειρος Ντόνσιτς. Ο Φερνάντεθ θα χάσει μάλλον όλο το Top 16 με τους Κάρολ, Ματσιούλις και Τέιλορ να επωμίζονται το ρόλο του και μάλλον με μεγαλύτερη επιτυχία. Στη ρακέτα ο Αγιόν κάνει την κορυφαία του σεζόν και ο Ρέγες όσο μεγαλώνει τόσο καλύτερος γίνεται.

Τα βασικότερα προβλήματα του Λάσο είναι τα 4άρια του αφού ο Τόμπκινς δεν αντέχει στην πίεση της φανέλας και με τον Νοτσιόνι μάλλον έχει τσακωθεί και τον χρησιμοποιεί ελάχιστα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σίγουρα θα προκριθεί και μάλλον με πλεονέκτημα έδρας.

ΧΙΜΚΙ: ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΟ

Ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά ολοκλήρωσε την πρώτη φάση με τρεις ήττες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της (ρεκόρ 5-5). Ο Ρίμας Κουρτινάιτις έχει να διαχειριστεί ένα εντυπωσιακά ταλαντούχο ρόστερ τόσο στην περιφέρεια του, όσο και στη ρακέτα.

Παίκτες όπως οι Σβεντ, Ράις, Ντράγκιτς και Κόπονεν μπορούν ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε γήπεδο να σκοράρουν +20 πόντους, όπως βέβαια μπορούν και να καταστρέψουν την ίδια τους την ομάδα.

Στους ψηλούς Όγκουστιν, Ντέιβις, Τοντόροβιτς, Χάνεικατ και Μόνια έχουν βρει χημεία και ισορροπία. Πολύ καλοί ριμπάουντερ οι σέντερ και με καλά τελειώματα.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των Ρώσων είναι πως βασίζουν πάρα πολλά στο ένστικτό τους. Με αυτόν τον τρόπο νίκησαν δύο φορές τη Ρεάλ στην πρώτη φάση και ηττήθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα από τη Φενέρ (δις). Ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η Χίμκι θα παλέψει για την πρόκριση και αν τελικά το καταφέρει δε θα έχει πλεονέκτημα έδρας.

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ: ΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΧΑΘΗΚΕΣ

Ο Νίκος Ζήσης και ο Αντρέα Τρινκιέρι προκρίθηκαν πιο εύκολα κι από ότι οι ίδιοι ενδεχομένως να περίμεναν με 6 νίκες και 4 ήττες. Η γερμανική ομάδα βασίζει τον τρόπο παιχνιδιού της στην άμυνα και στο παιχνίδι 5 εναντίον 5. Σε αυτόν τον τρόπο κατέληξε ο Ιταλός προπονητής χάρη στην εξυπνάδα που διαθέτουν οι παίκτες του.

Η Μπάμπεργκ έχει βρει την υγειά της με τα δύο point guard τα οποία έχει στο ρόστερ της. Ο Ζήσης προσφέρει την ηρεμία, την οργάνωση, τη σταθερότητα και ο Γουαναμέικερ την σβελτάδα, το ένας εναντίον ενός και την απαραίτητη ενέργεια στο παρκέ.

Σπουδαία δουλειά κάνει και ο Νικολό Μέλι ο οποίος στην πρώτη του σεζόν μακριά από την Ιταλία, αποδίδει πολύ καλύτερα σε σχέση με αυτά που μας είχε δείξει.

Η Μπάμπεργκ λογικά έχει πετύχει τον βασικό της στόχο με την πρόκριση στο Top 16, αλλά σε καμία περίπτωση δε σταματούν οι φιλοδοξίες της. Ομάδα που θα κάνει νίκες στο γήπεδό της και θα δυσκολέψει οποιονδήποτε αντίπαλο ο οποίος σκεφτεί να την υποτιμήσει.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Θα κάνει τουλάχιστον 5 νίκες και μέχρι την 11η – 12η αγωνιστική θα κυνηγά την τελευταία θέση πρόκρισης.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Προκρίθηκε μάλλον εύκολα (5-5) δείχνοντας κάποια καλά δείγματα γραφής, αλλά και στοιχεία τα οποία πρέπει να διορθώσει ενόψει της συνέχειας. Οι Λιθουανοί εκπλήρωσαν τον στόχο τους και πλέον θέλουν να φανούν ανταγωνιστικοί και στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης.

Ομάδα η οποία δε βασίζεται και πολύ στην έδρα της αφού στην πρώτη φάση γνώρισε τρεις ήττες, αλλά μπορεί αν σου κάνει ζημιά αν δεν τη σεβαστείς. Ρωτήστε και την Μπαρτσελόνα η οποία την υποτίμησε στο «Palau» και έχασε.

Το καλό με την Ζαλγκίρις είναι πως δε βασίζεται στην βραδιά ενός παίκτη. Το σύνολο είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή καθώς πότε ο Πότσιους, πότε ο Γιανκούνας, πότε ο Χάνλαν και πότε ο Βουγιούκας είναι αυτοί που ηγούνται.

Πρόβλημα για τον Γκιντάρας Κράπικας και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ο τραυματισμός του Ρενάλντας Σεϊμπούτις. Ο διεθνής γκαρντ θα χάσει την αρχή του Top 16 και ενδεχομένως η Ζαλγκίρις να το πληρώσει.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δε θα διεκδικήσει πρόκριση στα playoffs.

ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΦΟΡΑ

Οι Βάσκοι αποτελούν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της πρώτης φάσης και εν πολλοίς αυτό το οφείλουν στον Γιάννη Μπουρούση. Ο Έλληνας σέντερ ήταν ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης και ουσιαστικά αυτός είναι που παρασύρει και τους υπόλοιπους.

Με ρεκόρ 6-4 η Λαμποράλ Κούτσα δείχνει πως βρίσκεται σε θέση να κάνει την υπέρβαση και αυτή δεν είναι άλλη από την πρόκριση στα playoffs, κάτι που έχει να συμβεί πολλά χρόνια στη Βιτόρια.

Το πρόβλημα το οποίο μπορεί να υπάρξει στο Top 16 είναι τι θα συμβεί τις βραδιές που δε θα τραβήξει ο Γιάννης Μπουρούσης. Σίγουρα θα υπάρξει διάστημα στο οποίο θα κουραστεί και δε θα κάνει τα όσα έκανε στην πρώτη φάση. Τότε λοιπόν, ποιος θα βγει μπροστά;

Η επιστροφή του Μπέρτανς επίσης μπορεί να μπερδέψει λίγο τις ισορροπίες αφού ο Ούγγρος Άνταν Χάνγκα τα καταφέρνει περίφημα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: θα παλέψει για μία θέση στα playoffs και θα την πάρει ή θα την χάσει στις λεπτομέρειες.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΦΟΝΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Στην πρώτη φάση δεν έπαιξε καλό μπάσκετ και τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 6 νίκες και 4 ήττες. Η Μπαρτσελόνα έχει και φέτος τη σφραγίδα του προπονητή της, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν κάποια κενά στο ρόστερ της.

Στο «5» είναι γεμάτη με τους Τόμιτς, Λαουάλ και Σάμουελς, αλλά στο «4» ο Ντόελμαν μοιάζει να παίζει μόνος του αφού ο Σάσα Βεζένκοβ δεν είναι ακόμη έτοιμος για αυτό το επίπεδο. Πάλι καλά που βοηθάει σε δύο θέσεις ο Στράτος Περπέρογλου.

Στην περιφέρεια ο Σατοράνσκι και ο Ρίμπας είναι κουρασμένοι από το Eurobasket και ο Ναβάρο έχει χάσει όλα τα αθλητικά χαρακτηριστικά πλην της έφεσης στο σκορ η οποία όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή.

Λογικά η Μπαρτσελόνα θα ανεβάσει την απόδοσή της και θα βρει τον τρόπο να προκριθεί στα playoffs. Το θέμα είναι να μην της τύχει κάποιος απρόβλεπτος τραυματισμός σε παίκτη- κλειδί στον τρόπο με τον οποίον αγωνίζεται.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Θα προκριθεί διεκδικώντας το πλεονέκτημα της έδρας.