Το πιο νόστιμο καρπούζι

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Το πιο νόστιμο καρπούζι
O Nίκος Παπαδογιάννης ανυπομονεί να ζήσει τα ευρωπαϊκά βράδια της Τετάρτης στον βορρά, ενώ αναρωτιέται τι πήγε στραβά στον "Δικέφαλο" του νότου.

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολύ παλιά, σε έναν όχι και τόσο μακρυνό πλανήτη, μία ολόκληρη πόλη φορούσε τα γιορτινά της κάθε Τρίτη και κάθε Πέμπτη. Θυμάστε; Κύπελλο Κυπελλούχων ο ΠΑΟΚ, Κύπελλο Πρωταθλητριών ο Άρης, όλοι μπάσκετ. Με το σωτήριον έτος 2016, η μέρα της γιορτής θα είναι η Τετάρτη. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι δύο συμπολίτες που έβαλαν την πορτοκαλί μπάλα στα σπίτια όλων των Ελλήνων θα συμβαδίσουν χέρι χέρι στα γήπεδα της Ευρώπης, μέχρι τέλος Φλεβάρη και ίσως ακόμα παραπέρα.

Το’να χέρι νίβει τ’άλλο, και τα δυό το πρόσωπο. Ετσι δεν μας έλεγαν στο σχολείο; Η πρόοδος του ενός σηματοδοτεί την πρόοδο του άλλου. Η υψηλή πτήση του Άρη ξύπνησε τον εγωισμό του ΠΑΟΚ και δρομολόγησε τις νίκες που ο «Δικέφαλος» χρειαζόταν για να προκριθεί και αυτός στους 32 του Eurocup. Και τις κινήσεις ενίσχυσης της ομάδας.

Κρίμα που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τους δύο του βορρά η αυτοκαταστροφική ΑΕΚ, για να έχουμε Γενάρη με 5 ομάδες αξιώσεων στην Ευρώπη…

Ο Δεκέμβριος ανήκε στον ΠΑΟΚ, ο οποίος τελείωσε τους αγώνες του με απρόσμενο ντεμαράζ ενώ φαινόταν τελειωμένος: διπλό επί της Μπεσίκτας στην Πόλη, θρίαμβος επί της ισχυρής Αβτοντόρ στην Πυλαία, διπλό με ανατροπή στο Βίλνιους. Το 2-5 έγινε 5-5 και το φαρμάκι σαμπάνια.

Ήταν μήνας δικαίωσης για τον Σούλη Μαρκόπουλο, για τον Κωστή Βασιλειάδη, για τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, για τα Ελληνόπουλα που τραβούν αγόγγυστα το κουπί. Και για τον Ουίλιαμ Χάτσερ, ο οποίος ξεκόλλησε το κάρο από το χιόνι του Βίλνιους, με 14 συνεχόμενους προσωπικούς πόντους μετά το 68-60.

Ο «Σόφο» αποδείχθηκε κίνηση ματ για τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε κίνηση ματ για τον «Σόφο». Πόσοι πίστευαν ότι ο διωγμένος από τον Ερυθρό Αστέρα και μονίμως παρεξηγημένος σέντερ θα έδινε 14,8 πόντους με 59% ευστοχία και 5 ριμπάουντ σε 24’ συμμετοχής; Ούτε ο πιο υπομονετικός υποστηρικτής του.

Ο δε Βασιλειάδης είναι ηγέτης ολκής για ομάδα αυτού του επιπέδου, μπροστάρης σε όλα, παοκάρας όσο κανείς, εθελοντής στο Εurocup ενώ μπορούσε κάλλιστα να παίζει Ευρωλίγκα, «αναίσθητος» σκόρερ με παγωμένο αίμα.

Μισό λεπτό, επιτρέψτε μου να ανασκευάσω. Δεν είναι παγωμένο όσο θα έπρεπε το αίμα του Κωστή. Δύο άτσαλες βολές του στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στέρησαν από τον ΠΑΟΚ ισάριθμα πυροτεχνήματα, από αυτά τα σπάνια, που όταν σκάνε φωτίζουν ολόκληρο το πρωτάθλημα.

Ξέρετε πόσες βολές έχει ο Βασιλειάδης στο Eurocup; Σαράντα στις σαράντα. Ναι, σωστά διαβάσατε, 40/40, όλες μέσα. Και βότσαλα στη θάλασσα να πετούσε, όλο και κάποιο θα σταματούσε στο κεφάλι ενός περαστικού γλάρου. Στην Α1 έχει σουτάρει 31 φορές από τη γραμμή και αστόχησε μόνο στις 4.

Το όλον, 67/71 βολές, ποσοστό που δεν συναντάς ούτε στο ΝΒΑ (94,3%). Ελα όμως που οι δύο από τις τέσσερις χαμένες ζύγιζαν, οι αφιλότιμες, το βάρος της μπάλας σε χρυσάφι; Βάλ’τις, τις ρημαδιασμένες, μωρέ Κωστή, να δούμε καλύτερο πρωτάθλημα…

Στους 32 του Eurocup, o ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει δύο ομάδες Ευρωλίγκας, την Αρμάνι (εκτός αν ηττηθεί με 10 πόντους από τη Λιμόζ στο Μιλάνο) και την αχτύπητη εντός και εκτός ισπανικών συνόρων Βαλένθια (20-0). Επίσης, την υπολογίσιμη γερμανική Όλντενμπουργκ. Αντέχουν τα κότσια του για να κυνηγήσει τη 2η θέση του Ομίλου; Με τη σημερινή του σύνθεση, φοβάμαι πως όχι.

Εάν σκοπεύει ο Ιβάν Σαββίδης να κάνει το δωράκι για το οποίο μιλούσαν φίλοι του ΠΑΟΚ στο χθεσινό live, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν. Και, πού ξέρετε, μπορεί τότε να βρουν τον δρόμο για το «Παλατάκι» και ορισμένοι από τους ποδοσφαιρόπληκτους οπαδούς του συλλόγου.

Για τον Άρη, δεν χρειάζονται άλλα κοσμητικά. Ξεκίνησε τη σεζόν διστακτικός και λίγο άτολμος, με ξένους από τον Κολοσσό και τα Τρίκαλα, αλλά αποδείχθηκε υγιής, εύρωστος και χτισμένος σε γερά θεμέλια.

Η ήττα της πρεμιέρας στην Τραπεζούντα συνοδεύτηκε από ενθαρρυντική εμφάνιση και το διπλό στο Καζάν έγινε εφαλτήριο εκτόξευσης προς το τελικό 7-3, στον δυσκολότερο Όμιλο της διοργάνωσης.

Το «Νικ Γκάλης» γέμισε και έγινε άπαρτο κάστρο όπως παλιά, το υλικό κούμπωσε τέλεια με το σχέδιο του προπονητή, οπότε οι βιαστικοί της κερκίδας σιώπησαν και στρογγυλοκάθισαν για να απολαύσουν, δίπλα στον πανευτυχή επενδυτή και στον άνθρωπο-θρύλο που έδωσε το όνομά του στο γήπεδο.

Ο Δημήτρης Πρίφτης ξέρει ότι ο χειρότερος εχθρός αυτού του συλλόγου είναι ο αιθεροβάμων, ξεχασμένος στο ένδοξο παρελθόν εαυτός του. Βρήκε τρόπο να τον κλειδώσει στα αποδυτήρια και ξεκίνησε πορεία προς το μέλλον, με πειστικές νίκες σε όσους αγώνες συνοδεύονταν από το ρήμα «πρέπει».

Η μέγιστη πρόκληση για τον Άρη του 2015 είναι ο ημιτελικός του Κυπέλλου της 27ης Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ. Μπορεί να εμφανιστεί ανταγωνιστικός και να επιχειρήσει ριφιφί μέσα στο σπίτι ενός από τους δύο μεγάλους του νότου;

Εδώ το «πρέπει» βαραίνει την απέναντι πλευρά, δηλαδή τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό. Για τον Άρη, αυτό το ραντεβού συνοδεύεται από το ρήμα «μπορεί» και από ένα μεγάλο ερωτηματικό. Μπορεί;

Με το Eurocup, o Άρης θα ασχοληθεί ξανά μετά την Πρωτοχρονιά. Ο νέος του Όμιλος, με Άλμπα, Νεπτούνας και εκτός απροόπτου Λιμόζ, επιτρέπει όνειρα για πρόκριση στα πλέι-οφ, όπου θα τον περιμένει αντίπαλος από το γκρουπ G (Μπιλμπάο, Ουλμ, Μπάνβιτ και μάλλον Μπάγερν ή Ερυθρός Αστέρας).

Σε αυτή τη διοργάνωση, δεν υπάρχουν σειρές best-of-3 ούτε φάιναλ-φορ. Οποιος θέλει το τρόπαιο, θα πρέπει να κερδίσει 4 διπλές αναμετρήσεις μέσα-έξω μετά τις δύο φάσεις των Ομίλων. Μετά από πολλά χρόνια, το Αλεξάνδρειο φοράει το γιορτινό ευρωπαϊκό του κοστούμι.

H AEK ήταν η μοναδική ομάδα που ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του Eurocup με ρεκόρ 5-5 και μολαταύτα αποκλείστηκε. Σε άλλους Ομίλους, προκρίθηκαν τέσσερις ομάδες με 4 νίκες. Ορισμένες από αυτές, μάλιστα, εξασφάλισαν το εισιτήριο από την προτελευταία κιόλας αγωνιστική.

Η «Ενωση» πλήρωσε με βαρύτατο τίμημα την αυτοχειρία της πρεμιέρας, όταν ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από έναν αντίπαλο που στη συνέχεια αποσυντέθηκε εις τα εξ ων συνετέθη. Πρόκειται για αλλοίωση του Ομίλου, αλλά η ΑΕΚ δεν έχει δικαίωμα να παραπονεθεί.

Στο παρελθόν, πρόσφατο και λιγότερο πρόσφατο, ήταν και εκείνη μία από τις ελληνικές ομάδες που βάρεσαν διάλυση τις τελευταίες αγωνιστικές και χαντάκωσαν όσους συνέβη να ηττηθούν από τις ίδιες νωρίτερα. Θυμηθείτε τη χρονιά της Λαμίας.

Η ίδια η ΑΕΚ ήταν άλλωστε που πήρε από την Κράσνι τον Ντι Τζέι Κούπερ, για να προλάβει τους αόρατους μνηστήρες του Αμερικανού. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία, αυτή η κίνηση ήταν αυτογκόλ ολκής.

Όταν η ΑΕΚ αντικατέστησε δύο ξένους ικανούς να τη βοηθήσουν στην Ευρώπη με δύο Αμερικανούς χωρίς δικαίωμα συμμετοχής (Κούπερ, Άρμστεντ), έσκαψε συνειδητά τον λάκκο της.

Θα περίμενε κανείς να ακούσει ένα ψήγμα αυτοκριτικής από τους ανθρώπους που υπογράφουν τον σχεδιασμό, είτε αυτοί φοράνε κοστούμι είτε φόρμα. Μάταιος κόπος.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα προτίμησε να μιλήσει για «περίεργο αποτέλεσμα» στο Νίζνι-Γαλατά, προξενώντας επιφωνήματα καγχασμού. Πράγματι, οι Τούρκοι έχασαν επίτηδες για να επιλέξουν Όμιλο. Το ίδιο όμως έπραξε χθες και η Νεπτούνας. Η 2η θέση φάνηκε στους δύο ενδιαφερόμενους προτιμότερη από την 1η. Οπότε;

Στις άναρθρες κραυγές των φανατικών που απαιτούσαν καρατόμηση του Σάκοτα, η διοίκηση τήρησε σιγή ιχθύος. Ούτε με τον αρχιφύλαξ, ούτε με τον χωροφύλαξ. Όφειλε να προστατεύσει την αξιοπρέπεια του προπονητή με μία δήλωση, αλλά έστειλε τη μπάλα στην κερκίδα. Όσοι τα έβαλαν με την εξέδρα στο παρελθόν, πλήρωσαν ακριβά τη νύφη.

Ο ευπρόσδεκτος, αλλά άπειρος σε τέτοιες κακοτοπιές Μάκης Αγγελόπουλος καλείται να μετατρέψει τα παθήματα σε μαθήματα. Όχι ότι είναι καμιά καταστροφή ο αποκλεισμός, αλλά οι 3 συνεχόμενες ήττες μετά το τελευταίο βιράζ αφήνουν γεύση αποτυχίας.

Αν μη τι άλλο, η ΑΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί απερίσπαστη στο πρωτάθλημα της Α1. Η 3η θέση της τελικής κατάταξης είναι ένας στόχος εφικτός και ρεαλιστικός.

Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ κρατούν όχι δύο, αλλά τρία καρπούζια στη μασχάλη. Το εισαγόμενο από την Ευρώπη είναι το πιο νόστιμο απ’όλα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.