Ο Τζέιμς Γκιστ στο gazzetta.gr

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Τζέιμς Γκιστ στο gazzetta.gr
O "mister-energy" του Παναθηναϊκού, Τζέϊμς Γκιστ, εξηγεί στο gazzetta.gr γιατί ο προγραμματισμός της φόρμας μίας ομάδας δεν είναι απλή υπόθεση και δηλώνει ότι οι "πράσινοι" πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμοι για το Top-16.

Η μοναδική του απουσία (λόγω τραυματισμού) από την εφετινή Euroleague, κόστισε στον Παναθηναϊκό μία απρόσμενη ήττα από την πρωταθλήτρια Πολωνίας! Αυτό το αποτέλεσμα ουσιαστικά τον ανάγκασε να διεκδικεί (τρόπον τινά) την πρόκριση στο Top-16, στο προτελευταίο παιχνίδι της 1ης φάσης. Το τελικό 81-51 σε βάρος της Ζιέλονα Γκόρα, πάντως, καταδεικνύει την διαφορά της δυναμικότητας και του επιπέδου των δύο ομάδων και διαμορφώθηκε κυρίως χάρη στην αστείρευτη ενέργεια που συνεχίζουν να βγάζουν στο παρκέ ο Νικ Καλάθης (18π., 5ρ., 7ασ. & 3κλ. με 7/8 σουτ σε 31') και ο Τζέϊμς Γκιστ (14π., 6ρ. & 1κλ. με 5/8 σουτ σε 19').

Αρκετά έμπειροι και οι δύο, στην 4η χρονιά του στην Ευρωλίγκα ο πρώτος και στην 6η ο δεύτερος, γνωρίζουν καλά ότι τώρα, που οι "πράσινοι" εξασφάλισαν την πρόκριση τους στον "μαραθώνιο" της φάσης των 16, αρχίζουν τα δύσκολα! Παρά την εύκολη επικράτηση του "τριφυλλιού", ο 26χρονος διεθνής point-guard έπιασε τον μέσο όρο του χρόνου συμμετοχής του στα ευρωπαϊκά παιχνίδια (31,2') και μετά το ματς, είχε κουράγιο για έναν δεύτερο γύρο με σουτάκια και πασούλες στο παρκέ του ΟΑΚΑ με τον παρά έναν μήνα τριών ετών γιο του! Αυτός που ένιωθε κουρασμένος και το παραδεχόταν, για να γλιτώσει με όσο το δυνατόν λιγότερες ερωτήσεις, ήταν ο 29χρονος πάουερ-φόργουορντ που μίλησε στο gazzetta.gr, λίγο πριν αναχωρήσει από το γήπεδο για να γεμίσει την κοιλιά του, όπως μας είπε χαριτολογώντας.

Δύο μέρες πριν το παιχνίδι μιλούσα με τον coach Φιλιπόφσκι και μου έλεγε ότι χωρίς δύο ψηλούς και με την ενέργεια του Γκιστ, να ανεβάζει τον Παναθηναϊκό σε άλλο επίπεδο, ήταν εξ' αρχής δύσκολο γι' αυτούς να σας κοντράρουν μέσα στο ΟΑΚΑ... Μάλλον ήταν καλά διαβασμένος, έτσι δεν είναι;

«Να σου πω την αλήθεια, επειδή δεν είχα πάει στην Πολωνία για το πρώτο παιχνίδι, δεν ήξερα ότι ο προπονητής της Ζιέλονα Γκόρα, ήταν ο coach με τον οποίο είχα δουλέψει για λίγους μήνες στην Λοκομοτίβ Κούμπαν, πριν από 6 χρόνια! Από ότι φαίνεται, με θυμάται καλά! Όπως και να έχει πάντως, οι νίκες είναι πάντα θέμα ενέργειας... Παίζαμε μπροστά στους φιλάθλους μας, είχαμε την ευκαιρία να "καθαρίσουμε" την πρόκριση στο Top-16, οπότε, δεν έπρεπε να μπούμε στο ματς έτσι "κοιμισμένα" όπως παίξαμε στην 1η περίοδο. Όταν αρχίσαμε να παίζουμε άμυνα και να ανοίγουμε το παιχνίδι στον αιφνιδιασμό, ήταν θέμα χρόνου για μας να ξεφύγουμε στο σκορ και να πετύχουμε μία εύκολη νίκη...»

Όλα πάνε βάσει πλάνου στον Παναθηναϊκό; Εννοώ ότι φορμαριστήκατε νωρίς στη σεζόν για να "χτυπήσετε" τα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, εν συνεχεία κάνατε μία φυσιολογική "κοιλιά", που έγινε λίγο μεγαλύτερη και λόγω της δικής σου απουσίας και τώρα αρχίζετε ξανά να ανεβάζετε στροφές;

«Μπορεί τώρα να φαίνεται έτσι και να βγαίνουν τέτοιου είδους συμπεράσματα, αλλά δεν μπορώ να πω υπήρχε αυτός ο προγραμματισμός, πολύ απλά γιατί σ' αυτό το επίπεδο, το εκάστοτε αποτέλεσμα εξαρτάται πάρα πολλούς παράγοντες. Αυτό που μπορώ να σου πω, είναι ότι κοιτάμε την κάθε μέρα και το κάθε ματς ξεχωριστά. Σε μία τόσο μεγάλη χρονιά με συνεχείς αγώνες, θα υπάρξει μία περίοδος που θα βγει μία κούραση και τότε λογικά, θα πρέπει να κατέβουν λίγο οι ρυθμοί, γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος των τραυματισμών... Κάπως έτσι εξηγώ εγώ την αγωνιστική κοιλιά...»

Τώρα σε τι φάση βρίσκεται η ομάδα;

«Μπαίνουμε σε... πόλεμο! Κι επειδή ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει, όλοι μας πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς για να σπρώξουμε με επιτυχία τον... τοίχο που βρίσκεται μπροστά μας! Γι' αυτό και θα αξιοποιήσουμε τα παιχνίδια που μεσολαβούν από το πρώτο τζάμπολ του Top-16, για να βελτιώσουμε κάποια στοιχεία στο παιχνίδι μας και να μεγιστοποιήσουμε τη συγκέντρωσή μας και την ενέργειά μας, γιατί πλέον αρχίζουν τα δύσκολα και κάθε παιχνίδι μετράει πολύ!»

Τι διαφορετικό κάνει ο Παναθηναϊκός μέσα στο γήπεδο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα;

«Σε επίπεδο τακτικής όχι κάτι ιδιαίτερο! Απλά έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σαν σύνολο, παίζουμε καλύτερα ομαδικά γιατί έχουμε αρχίσει να νιώθουμε πιο οικεία με τους ρόλους μας. Όπως και να 'χει, όμως, πάντα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα καμία σεζόν δεν μπορεί να είναι τέλεια! Θα κερδίσεις και θα χάσεις, γιατί έτσι είναι το μπάσκετ... Το θέμα είναι να χτίσουμε σωστά τον χαρακτήρα μας, για να μπορούμε να ξεπερνάμε γρήγορα τις κακές βραδιές και ψυχολογικά κυρίως, να ανακτάμε την πνευματική ετοιμότητα που χρειάζεται να έχει ένα σύνολο παικτών, παίζοντας σ' αυτό επίπεδο!»

Πριν από 3-4 εβδομάδες, ο coach Τζόρτζεβιτς έλεγε ότι περιμένει βελτίωση όταν η ομάδα συμπληρώσει μία σειρά δυνατών προπονήσεων... Ήρθαν και κάποιες άσχημες εμφανίσεις, ακούσατε κι εσείς τα "σχολιανά" σας, οπότε "όλα κούμπωσαν"... Πιστεύεις ότι βοήθησε αυτός ο συνδυασμός;

«Οπωσδήποτε! Πιστεύω πολύ στην αξία της προπόνησης! Όσο προπονείσαι σκληρά, παίζεις καλά! Αυτό είναι νόμος! Αν δεν δουλεύεις σωστά στην προπόνηση, θα κάνεις λάθη στον αγώνα... Πρέπει να συνεχίσουμε τις δυνατές προπονήσεις και να διατηρήσουμε την "ένταση" με την οποία παίζουμε στα τελευταία παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά, όλα πρέπει να γίνονται με τη σωστή σειρά γιατί φέτος, έχουμε κάποια παιδιά που δεν έχουν πολλές εμπειρίες από την Ευρωλίγκα και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό.»

Στα αποδυτήρια, συζητάτε καθόλου για την θέση που θα καταλάβετε και θα καθορίσει τον όμιλο στον οποίο θα βρεθείτε στο Top-16;

«Ούτε κατά διάνοια! Δεν ανησυχούμε καθόλου γι' αυτό γιατί και οι δύο όμιλοι θα είναι πολύ δύσκολοι. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε με όποιους αντιπάλους μας προκύψουν!»