Nick, daj me tri dubla!

Nick, daj me tri dubla!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Nick, daj me tri dubla!

bet365

Ο Νικ Καλαθης φλερτάρει εσχάτως με το στοιχειωμένο triple double figure και ο Βασίλης Σκουντής του δίνει τα ερεθίσματα που (δεν) χρειάζεται...

Το εννοώ αυτό που έγραψα στην εισαγωγή έστω και εντός παρενθέσεως ότι δηλαδή ο διεθνής πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού δεν χρειάζεται-άρα και δεν περιμένει από μένα να του δώσω-τα ερεθίσματα για να πετύχει το triple double figure...

Θαρρώ πως το μόνο που χρειάζεται είναι να προσηλυτισθεί σε αυτή τη (μεγάλη) ιδέα ο Τζόρτζεβιτς και να παίξει κι ελόγου του την κασέτα του Τζον Νιούμαν: πριν από είκοσι χρόνια ο Αμερικανός προπονητής του Παγκρατίου φώναζε στον Μπακατσιά “Thimios, give me three” και ο Σάσα μπορεί να παραφράσει ελαφρώς αυτή την εντολή και να πει στα σέρβικα κιόλας “Nick, daj me tri dubla”!

Πλάκα πλάκα με τη φόρα που έχει πάρει ο Νικ, μου φαίνεται πως του είναι πιο εύκολο να πετύχει αυτό το triple double figure, απ' ότι να βάλει το τρίποντο ο Μπακατσιάς, ο οποίος δεν διακρινόταν κιόλας για την ευστοχία του στα μακρινά σουτ, αλλά σκόραρε ένα τέτοιο στον αλήστου (ελέω του 73-38) μνήμης πέμπτο τελικό της σεζόν 1995-96 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό!

Εδώ οφείλω να ανοίξω μια παρένθεση για να δικαιολογήσω όλο αυτό το νταβαντούρι που γίνεται σχετικά; με αυτή την υπόθεση: μπορεί στο ΝΒΑ με τους αγώνες των 48 λεπτών οι επιδόσεις με τα διψήφια νούμερα σε τρεις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες να είναι συνηθισμένες (ή να τις έκανε κομμάτι της ρουτίνας, ο πληθωρικός Ράσελ Γουέστμπρουκ, κυρίως στην περυσινή σεζόν, οπότε χρειάστηκε να μπει και στα παπούτσια του απόντος Κέβιν Ντουράντ), αλλά στην Ευρώπη σπανίζουν και γι' αυτό προκαλούν κιόλας μεγάλη αίσθηση.

Ως η επιτομή του πλουραλισμού ενός παίκτη, τα triple double figures ξεφεύγουν από τα όρια της φαντασίωσης και μοιάζουν με την ερωτική λίμπιντο στην κορύφωση της!

Σαν να λέμε-και να με συμπαθάτε για την σεξιστική παραπομπή- είναι η απερίγραπτη και ασύγκριτη ηδονή ενός οργασμού!

Την παλεύει πάντως αυτή τη δουλειά για τα καλά, ο Νικ Καλάθης και έχω την εντύπωση ότι εάν του δώσει λίγο παραπάνω χρόνο σε κάποιο ματς ο Τζόρτζεβιτς και παράλληλα το βάλει αμέτι μουχαμέτι ο ίδιος, θα το διαπράξει κιόλας.

Την πολυπόθητη και “long awaited”, όπως λένε και στη γενέτειρα του, επίδοση, ο Νικ κόντεψε να την πετύχει την περασμένη Δευτέρα κόντρα στα Τρίκαλα, ματς στο οποίο σε 28 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα έβαλε 15 πόντους, πήρε 9 ριμπάουντ και μοίρασε 8 ασίστ. Μια εβδομάδα ενωρίτερα, στον αγώνα με το Λαύριο είχε γράψει ένα double-double με 16 πόντους και 10 ασίστ, αλλά μάζεψε μόνο τρία ριμπάουντ κι έμεινε μακριά από το ιστορικό φράγμα...

Στην τέταρτη σεζόν του με τον Παναθηναϊκό στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Καλάθης είναι πιο παραγωγικός από κάθε άλλη φορά. Εφέτος έχει να επιδείξει 9.1 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 6.0 ασίστ (συν τα 1.8 κλεψίματα) σε 28 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ενώ την περίοδο 2009-10 είχε 5.2π., 2.2ρ. και 1.9 ασ., την περίοδο 2010-11 “έγραψε” 7.8π., 3.0ρ. και 3.2 ασ. και την περίοδο 2011-12 άφησε παρακαταθήκη, προτού μετακομίσει στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, 8.0π., 2.3ρ. και 3.0 ασ.

Σε ό,τι αφορά στις ατομικές επιδόσεις της μιας βραδιάς, τα απόλυτα ρεκόρ του είναι οι 17 πόντοι (με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, σεζόν 2011-12), τα 11 ριμπάουντ (κόντρα στο Περιστέρι, 2010-11) και οι 11 ασίστ (με τον Ολυμπιακό, τέταρτος τελικός, 2010-11).

Παράλληλα σε 8 αγώνες της εφετινής Ευρωλίγκας ο Καλάθης έχει μέσο όρο 9.4 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 6.9 ασίστ (τρίτος πασέρ της διοργάνωσης) και 1.8 κλεψίματα, ενώ τα αντίστοιχα ρεκόρ του σε έναν αγώνα είναι οι 17 πόντοι (με τη Ζαλγκίρις Κάουνας, 7 Δεκεμβρίου 2011)μ, τα 8 ριμπάουντ (με τη Μακαμπί Τελ Αβίβ, 20 Μαρτίου 2012) και οι “νωπές” 11 ασίστ (με την Καρσίγιακα, 22 Οκτωβρίου 2015).

Στις δυο σεζόν του με την κολεγιακή ομάδα των Φλόριντα Γκέιτορς ο Νικ είχε μέσο όρο 16.2 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 6.2 ασίστ, με ατομικό ρεκόρ τις 11 ασίστ, εναντίον του Σέντραλ Φλόριντα και του Κρέιτον. Οσο για το ΝΒΑ στις δυο περιόδους που έπαιξε στους Μέμφις Γκριζλις “έγραψε” μέσο όρο 4.5 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ με κορυφαία επίδοση τις 9 τελικές πάσες στον αγώνα της 11ης Μαρτίου 2014 κόντρα στους Μπλέιζερς.

Την περασμένη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός-Τρίκαλα), ο Νικ έφτασε τόσο κοντά, όσο ποτέ άλλοτε ο ίδιος στην επίτευξη του triple double figure, το οποίο σε ό,τι αφορά τα κιτάπια του ελληνικού πρωταθλήματος, μένει στοιχειωμένο από τις 10 Νεομβρίου του 2001, όταν το άφησε αμανάτι στο Αλεξανδρειο ο Τόρεϊ Μπράγκς: εκείνο το βράδυ στον αγώνα Αρης -Μαρούσι 80-86, που ωστόσο κρίθηκε στην παράταση, ο Αμερικανός πρώην παίκτης των Ρόκετς και των Γουίζαρντς πέτυχε 24 πόντους, “κατέβασε” 13 ριμπάουντ και μοίρασε 10 ασίστ, σε 42 λεπτά.

Πριν από τον Καλάθη, ο τελευταίος παίκτης που κόντεψε να αποδαιμονοποιήσει το στοιχειωμένο ρεκόρ ήταν ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος στον μεσημεριανό αγώνα Ολυμπιακός - Ηλυσιακός (113-75) της 16ης Δεκεμβρίου 2012 “έγραψε” 18 πόντους (4/5δ., 2/2τρ., 4/4β.), 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Tην προηγούμενη σεζόν (2011-12) έφτασε κοντά στο triple double figure ο γκαρντ του Ρεθύμνου (και εν συνεχεία του Παναθηναϊκού) Ζακ Ράιτ, αλλά και οι τέσσερις απόπειρες του απέβησαν ατελέσφορες: στην πλέον ... φιλότιμη από δαύτες, κόντρα στον ΚΑΟΔ Καλλιθέας, στις 12 Ιανουαρίου του 2012 τελείωσε το ματς με 16 πόντους, 9 ριμπάουντ και 8 ασίστ σε 32 λεπτά.

Λόγω στιλ και πλουραλισμού, το triple double figure θα μπορούσε να αποτελεί κόσμημα στο βιογραφικό σημείωμα του Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, δεν του προέκυψε ποτέ μέχρι τώρα: σε μια σχετικώς πρόσφατη από αυτές τις πολλές περιπτώσεις που φλέρταρε μαζί του, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε 10 πόντους, 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ, στον αγώνα με τον Κολοσσό Ρόδου στις 12 Ιανουαρίου του 2012.

Σε επίπεδο Ευρωμπάσκετ πολύ κοντά σε αυτή την επίδοση έφτασε ο Μίλος Τεόντοσιτς ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου του 2011 στον αγώνα της Σερβίας με τη Γερμανία στο Σιουλιάι είχε 12 πόντους, 9 ριμπάουντ και 9 ασίστ, οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν δέκα, καθώς μία εκ παραδρομής πιστώθηκε στον Μιλένκο Τέπιτς.

Για περισσότερα και ακόμη πιο εντυπωσιακά, μπαγιάτικα ή νωπά στοιχεία για το χρονικό των triple double figures στο παγκόσμιο μπάσκετ υπάρχει και μια παλαιότερη ανάρτηση μου στοhttp://www.gazzetta.gr/node/68815

ΥΓ: Ορμα Νικ, μπας και γίνει η δουλειά, να 'χουμε να (ξανα)γράφουμε!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3