Ρεάλ, παίξε άμυνα για να περάσεις!

Ρεάλ, παίξε άμυνα για να περάσεις!

Φάνης Παναγιώτου
Ρεάλ, παίξε άμυνα για να περάσεις!
Η Ρεάλ Μαδρίτης κινδυνεύει με αποκλεισμό και το μεγαλύτερο της πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να περιορίσει αμυντικά τις αντίπαλες ομάδες.

Ποιος θα το περίμενε. Μετά από το 8 αγωνιστικές στη regular season η Ρεάλ Μαδρίτης έχεις ρεκόρ 3-5 και κινδυνεύει με αποκλεισμό από το TOP 16. Θα πρόκειται για μεγάλο σοκ για τους Πρωταθλητές Ευρώπης και σίγουρα για μία έκπληξη τεράστιων διαστάσεων.

Είναι δεδομένο πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για την άσχημη αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρεάλ κι ένας βασικός είναι η αμυντική παρουσία της ομάδας του Πάμπλο Λάσο.

ΟΚ, τα τελευταία χρόνια οι "Μαδριλένοι" είναι ομάδα που στηρίζονται στο επιθετικό τους ταλέντο, με την εκρηκτική τους περιφέρεια να κάνει τη διαφορά. Όταν έχεις στη διάθεση σου παίκτες όπως ο Γιουλ, ο Ροντρίγκεθ, ο Ρούντι κι ο Κάρολ είναι δύσκολο να τους βάλει σε... καλούπι. Χρειάζεται, όμως, κι η άμυνα.

Το είδαμε ξεκάθαρα στον τελικό της Euroleague τον περασμένο Μάιο, φάνηκε κι από τη συνολική πορεία της Ρεάλ. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως η διαφορά της Ρεάλ που έχασε τους τελικούς το 2013 και το 2014, με τη Ρεάλ που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης το 2015 είναι η άμυνα! Παίκτης όπως ο Ματσιούλις κι ο Νοτσιόνι την έκαναν πιο... σκληρή κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό.

Φέτος, όμως, αυτό ακριβώς είναι το μειονέκτημα της Ρεάλ. Δεν παίζει άμυνα και στην πρώτη φάση δέχεται κατά μέσο όρο 84.5 πόντους! Φάνηκε από το πρώτο ματς όταν δεν κατάφερε να σταματήσει την Κίμκι (84-70). Εν συνεχεία παρουσίασε κάποια βελτίωση, ωστόσο η εμφάνιση κόντρα στη Μπάγερν ήταν πισωγύρισμα. Τελικό σκορ 101-99, με τη Ρεάλ να... σώζει στο τέλος την τραγική της αμυντική παρουσία.

Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε το 93-86 στην έδρα της Στρασμπούρ, το 82-85 από την Κίμκι στη Μαδρίτη και το 94-88 στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα. Δεν χρειάζεται να γράψουμε παραπάνω για να καταλάβετε πως στα πιο πάνω ματς η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έπαιξε άμυνα.

Για να περάσεις, όμως, πρέπει να παίξεις άμυνα. Κι αυτό φαίνεται πως το κατάλαβαν στη Μαδρίτη, με τη Ρεάλ να επικρατεί της Φενέρμπαχτσε με 80-73. Σημαντική βελτίωση για τους Πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι έχουν μπροστά τους δύο σπουδαία ματς. Εκτός έδρας με τη Μπάγερν Μονάχου και στη Μαδρίτη με τη Στρασμπούρ. Εκεί είναι που η Ρεάλ πρέπει να παίξει άμυνα! Πρέπει να παίξει για να περάσει!